Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Vlad Voiculescu, la Mureș: Ministerul Sănătății nu are niciun criteriu în baza căruia distribuie banii către spitalele din țară

Publicat

pe data de

Vlad Voiculescu, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+) și fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, a participat, luni, 30 iulie, alături de Diana Stoica, fost consilier personal al ministrului Sănătății, la o dezbatere pe tema politicilor de sănătate, la Târgu Mureș. Tot luni s-a înființat și Comunitatea Locală Târgu Mureș a Platformei România 100.

Vlad Voiculescu a vorbit despre experiența sa de acum doi ani ca ministru al Sănătății, dar și despre cea de activist în domeniul sănătății. El a evocat anii de studenție, în Viena, perioadă în care a realizat importanța voluntariatului. Încă de atunci s-a implicat activ în procurarea medicamentelor de care aveau nevoie bolnavii de cancer – și nu numai – din România.

Modul în care Ministerul Sănătății distribuie banii către spitalele din țară nu are la bază nicio logică, niciun calcul. Vlad Voiculescu a explicat că, din păcate, se ține cont prea puțin de nevoile fiecărui spital: „Ministerul Sănătății are 100.000.000 de euro, bani pe care îi atribuie spitalelor din România. Restul vine de la primării și de la consilii județene. Când am ajuns la minister, o parte din bani erau deja distribuiți. Într-o zi a venit un maldăr de dosare pe care trebuia să le semnez, în ceea ce privește banii pe care îi distribuiam la spitale. Am întrebat care a fost filtrul prin care au fost alese spitalele respective. Mi s-a răspuns că nu există niciun criteriu și ministrul distribuie banii cum vrea el“.

Fostul ministru al Sănătății s-a declarat revoltat de lipsa valorilor sănătoase la nivelul societății, inclusiv în rândul medicilor, care ar trebui să își facă meseria cu demnitate și orientându-se către oameni. „Nu ne plac câteodată regulile, pentru că ne încurcă în a fi zei. Mi-a spus un medic că trebuie sa fie zeu în cabinet. Eu nu cred asta, cred că medicul este un profesionist care merită tot respectul pentru munca pe care o face și cred că ar trebui să își respecte munca, să fie la anumite standarde“, a subliniat Vlad Voiculescu.

Cofondatorul RO+ a ținut să facă anumite precizări despre abordarea politică a partidului: „Nu cred că politica a început în 2016 și noi suntem soluția salvatoare. Am fost întrebat dacă vom lucra cu persoane care au mai fost implicate în alte partide. Răspunsul este da, mi-ar plăcea să lucrăm cu oameni care au încercat să facă lucruri. Oamenii pot fi inspirați și pot învăța unii de la alții, dar mai important este să facem treabă”.

Nemulțumirea și frustrarea ating cote mari, în ultima vreme, în societate. Vlad Voiculescu propune trei direcții pentru oamenii nemulțumiți de guvernare, care vor să se implice și să participe la schimbarea pe care și-o doresc. „Dacă vreți să facem lucruri extrem de concrete, pot să vă propun cel puțin trei lucruri:

    1. este România 100, alături de comunitatea din Târgu Mureș care abia se formează și are această componentă civică;
    2. o componentă politică: dacă veți merge alături de noi vor fi acțiuni mici de genul «convingeți o altă persoană să vină în politică, o dată pe lună». Am fi mult mai mulți, putem să facem diverse acțiuni sau ați putea lucra împreună cu noi la programul de guvernare, la politici de sănătate;
    3. calea cea mai clară: vă pot spune despre proiectele în care sunt implicat eu – Magic Home, Magic Camp“. Din toate astea oamenii care vor cu adevărat schimbare se pot inspira în orice moment. Ba, mai mult, se pot implica direct.

Comunități Locale România 100

RO100 Eindhoven face un sondaj pentru a vedea atitudinea românilor din diaspora privind participarea la vot

Publicat

pe

Comunitatea locală RO100 Eindhoven realizează un sondaj online al cărui scop este de a surprinde atitutindea românilor din diaspora vizavi de a merge sau nu la vot.

Răspunsurile la chestionar, a cărui completare durează circa șase minute, vor fi analizate statistic, iar informațiile folosite nu vor permite conectarea cu alte date personale ale respondenților, astfel încât cei care vor răspunde vor rămâne perfect anonimi.

Sondajul, care poate fi completat AICI, a fost conceput și implementat de membri ai Platformei România 100, Comunitatea locală Eindhoven. Realizatorii sondajului fac apel la cei care vor completa chestionarul să răspundă sincer, pentru a putea obține o imagine cât mai reală a situației românilor din diaspora când vine vorba de participarea la vot.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Românii lucrează împreună: Cum a fost la primul târg de servicii românești de la Bruxelles

Publicat

pe

FOTO RO100 Bruxelles

2.000 de români. 80 de firme. 1.200 de poze. 1.300 de sarmale. 100 de selfie-uri. 200 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. 20 de voluntari care au dedicat sute de ore din timpul lor liber pentru ca totul să iasă bine.

Sute de zâmbete și strângeri de mâini, cărți de vizită, castel gonflabil, discuții, prezentări de cărți, cozonaci, țambal, bună dispoziție, civilizație, speranță. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect a fost ceea ce au simțit toți cei prezenți ieri la primul târg de servicii românești din Belgia: sentimentul de comunitate.

Încă de la lansarea RO100Bruxelles, în ianuarie 2018, unul dintre scopurile noastre principale a fost să punem umărul la construirea unei comunități românești în adevăratul sens al cuvântului. Românii sunt în mod oficial a doua cea mai mare colectivitate de străini din Bruxelles, după francezi, dar, din păcate, nu întotdeauna și cea mai unită.

Am organizat 10 Cafe-uri ca să ne cunoaștem și să construim echipe de lucru, un Picnic ca să ne cunoaștem familiile și să ne jucăm, două Dialoguri ca să dezbatem despre ce ne apropie sau care ar trebui să fie rolul României în UE. Dar Târgul de Servicii Românești de pe 30 septembrie este cel mai mare eveniment din diaspora românească în 2018 și ne-a făcut să înțelegem încă o dată cât de buni și diverși sunt românii. Am avut firme de contabilitate, construcții, recrutare, catering, transporturi, sonorizare, dar și fotografi, arhitecți, medici și avocați și multe altele. Am văzut cum se creează legături adevărate, cum cei care au nevoie de servicii de calitate pot să le găsească într-un cadru care să le dea încredere. Aproape toți vizitatorii au plecat acasă cu bratele pline de cărți de vizită, pliante, încântați că au făcut cunoștință cu alți români și, mai important, cu convingerea că pot conta pe un român să îi ajute atunci când vor avea nevoie.

La fel de important, aproape toți cei care aveau cartea de identitate la ei au semnat pentru susținerea inițiativei „Oameni noi în politică“. Pentru că românilor din diaspora le pasă de acasă, au familii și prieteni la care se gândesc mereu și multi își doresc să se poată întoarce într-o țară guvernată competent și cinstit.

Românii au arătat încă o dată că pot să creeze valoare adăugată, să se ajute unii pe ceilalți, fiecare cu ce știe și cu ce poate să facă.

Vom lucra cu celelalte comunități locale RO100 din diaspora pentru a organiza evenimente similare oriunde românii își doresc asta.  

Iar la anul, ne vedem la ediția a doua în Bruxelles. Împreună suntem o comunitate.

* Material realizat de RO100 Bruxelles

 

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Victoriei donează sânge și mobilizează cetățenii pentru a salva viețile a doi pacienți din București

Publicat

pe

FOTO Facebook

RO100 Victoriei  organizează o nouă campanie de donare de sânge sub sloganul „Și tu poți fi erou! Donează sânge alături de noi!”, în perioada 17-21 septembrie, la Centrul de Transfuzie București. Membrii comunității propun celor care vor să doneze să menționeze doi pacienți: Ciocanau Roșu Carmen Mihaela, de la Spitalul de Urgență Floreasca, și Pal Liviu, de la Spitalul Colțea București.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care îndeplinesc o serie de condiții: să fie odihnite și hidratate; să nu fumeze o oră; să nu consume dulciuri, alimente concentrate în grăsimi, alcool, medicamente, potrivit site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Membrii comunității au donat deja, marți, 18 septembrie, și îi îndeamnă pe cetățeni să le urmeze exemplul și să doneze sânge și în țară, la centrele  de transfuzie din teritoriu.

Membri RO100 au înțeles importanța donării de sânge, în condițiile în care statisticile arată că la fiecare trei secunde un pacient din România are nevoie de sânge.  Ultima campanie de donare de sânge susținută de RO100 Victoriei a avut loc în urmă cu trei luni.

Citește în continuare

Cele mai citite