Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Vlad Voiculescu, la Digi24: „Nu numai corupția ucide, ci și incompetența crasă, de la vârf până la bază. Guvernul actual e un guvern calamitate“

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), a declarat, duminică, la Digi24, că principalul obiectiv al Opoziției ar trebui să fie înlăturarea de la guvernare a Cabinetului Dăncilă, care manifestă dispreț față de interesul public. În acest sens, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că noua clasă politică trebuie să vină cu o armată de oameni buni, care să poată să construiască în administrația publică.

„Când ne uităm la ce se întâmplă zilele astea, vedem dezinteres, aroganță și dispreț. Ce vom oferi noi, și ce sper să ofere o clasă politică care cred eu că se naște de ceva vreme încoace: bun-simț, profesionalism și muncă în interes public. Întotdeauna când se vorbește despre un partid politic, se vorbește despre ideologie. V-aș spune că avem nevoie, în primul rând, de bună-credință și apoi de proiecte concrete. În sănătate, aproape toate proiectele începute în 2016 au fost puse în stand-by, vorbesc de spitalele regionale, unde nu s-a mai întâmplat nimic, și asta nu e o măsură de stânga sau de dreapta. Diferența fundamentală între o parte a clasei politice și această nouă clasă politică, care se naște, e capacitatea de a implementa proiecte”, a spus Vlad Voiculescu, duminică, în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă cu înregistrarea partidului, Vlad Voiculescu a răspuns: „Judecătorul, în mod evident, coordonează procesul. Există diverși petenți, în măsura în care le e permis, care au venit cu diverse petiții și vor veni în continuare. Una dintre ele: că am fi un partid «anticonstituțional». De ce? Nu știu. Am primit vreo 30 de citații până acum acasă. Se pare că, în România, a fonda un partid politic sau a fi procurer ori judecător devine un lucru blamabil. Eu, unul, nu pot să îmi închipui că, până la sfârșitul anului, nu o să avem un partid. Vom găsi soluții. Până la sfârșitul anului acesta vom avea o soluție cu siguranță”.

Vlad Voiculescu a declarat că ținta Opoziției, în acest moment, ar trebui să fie dărâmarea în Parlament a Guvernului Dăncilă. Întrebat dacă crede că partidele parlamentare din Opoziție pot face acest lucru, Vlad Voiculescu a spus că, „în momentul ăsta, dacă ar fi putut, ar fi făcut-o deja. Răspunsul: mi-e teamă că nu. Guvernul actual e un guvern calamitate, la fel ca toate guvernele din 2016 conduse din umbră până acum de Liviu Dragnea“.

Pe de altă parte, întrebat de ce autoritățile de la București nu au putut să atragă bani europeni pentru a construi spitalele regionale, Vlad Voiculescu a răspuns că România nu are capacitatea administrativă de a implementa aceste proiecte. „Cauzele, cred eu, sunt întotdeuna două: vorbim deseori despre corupție, că ucide. Nu numai corupția, dar și incompetența crasă, de la vârf până la bază ucide. Pentru că s-au furat foarte mulți bani, pentru că nu au fost pregătite proiectele pentru spitalele regionale”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat că în fiecare zi este și mai hotărât să meargă mai departe cu proiectul politic în care s-a implicat.

„În casa părinților mei a fost construit MagiCAMP, iar campania de anul trecut, MagicHome, își propunea să strângă 200.000 de euro, bani cu care să construim o casă lângă Spitalul de Oncologie din București. Va fi gata, cel mai probabil, în decembrie sau la început de ianuarie. Dar, dincolo de această casă, până la sfârșitul anului vom avea și alte astfel de case. Sunt oameni care ne pun la dispoziție apartamentele lor, casele lor pentru a-i ajuta pe ceilalți fără să vrea absolut nimic în schimb. Eu, unul, sunt cu fiecare zi mai hotărât. Noi am cheltuit, anul trecut, undeva la 180.000 de euro pentru ajutor punctual dat unor oameni pentru niște servicii care nu au fost asigurate de statul român. Dacă vreau să schimb lucrurile astea? Da, vreau, și nu pot face asta dintr-un ONG. Cred că poporul ăsta poate să-și permită să cumpere medicamentele de care copiii au nevoie, poate să își permită să aibă spitalele de care are nevoie, poate să își permită o mulțime de lucruri pentru cei care se află în suferință. Cred că toate lucrurile astea nu se pot face de noi printr-un ONG, ci pentru ele e necesară politica, atât de urât mirositoare câteodată cum este”, a explicat Vlad Voiculescu, subliniind faptul că noua clasă politică trebuie să vină cu o armată de oameni buni, care să poată să construiască în administrația publică.

Totodată, Vlad Voiculescu a reiterat faptul că va candida la alegerile viitoare locale pentru funcția de primar al Capitalei.

Întrebat ce ar decide, din funcția de primar al Capitalei, dacă ar avea 10 milioane de lei și ar trebui să distribuie banii fie către Catedrala Mântuirii Neamului, fie către spitale, fostul ministru al Sănătății a punctat că, „în situația actuală a spitalelor din București, nu este nicio prioritate mai mare ca asta”, însă a adăugat că nu vede nicio problemă în a aloca fonduri din bugetul public bisericii.

„Cred că este esențial să construiești spitale în București și e esențial ca sistemul de sănătate al Bucureștiului să deservească, așa cum trebuie, bucureștenii și toți oamenii din țară. Discursul public despre banii care merg către catedrală e exagerat. Dacă ne uităm la finanțarea bisericii și a partidelor, vom vedea că partidele parlamentare, în România, sunt finanțate relativ bine. Nu cred că discursul meu și discursul nostru, al oamenilor care își doresc o Românie europeană, o Românie cu un sistem sanitar corect, funcțional, o Românie cu o societate care să construiască împreună trebuie sa fie despre banii care se duc sau nu la biserică. Cred că ar trebui să fie despre ce putem să construim împreună și, mai ales, sigur, de a aduce banii acolo unde este nevoie”, a precizat Vlad Voiculescu.

În ceea ce privește o eventuală candidatură la alegerile europarlamentare, din 2019, Vlad Voiculescu a precizat că o decizie în acest sens o va lua până la începutul lunii ianuarie.

Citește în continuare
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dan Popp

  26 noiembrie 2018 at 2:28 pm

  Acest articol, interviul de la Digi și mai ales mesajele și prezența publică a liderilor MRÎ profilează un profil politic … ineficace : focusarea pe câțiva oameni politici și nu către masa alegătorilor. Aceeași greșeală a făcut și USR care a fost, este și va rămâne multă vreme un partid de nișă, adică fără șanse de a guverna pe baza unei majorități obținute prin votul/preferințele alegătorilor.

  Poate avea loc schimbarea cu câțiva lideri mai cunoscuti cu 10-20.000 de membrii unor mișcări politice noi (USR, MRÎ)? Oferta politică (eventual nouă!) este făcută TOT aceluiași popor care a ales mai frecvent… răul : de ce ar alege schimbarea dacă el însuși NU se schimbă?
  Bref : NU apariția membrilor și eventual a liderilor-vedetă în partide progresiste este generatorul schimbării , ci schimbarea înțelegerii , preferințelor poporului , a alegătorilor.
  Ținta trebuie să fie poporul disipat , nu intelectualul relevat, chiar transformat în lider.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Revista Presei

Vlad Voiculescu critică PSD pentru amânarea celor trei spitale regionale: E un gest de iresponsabilitate față de români

Publicat

pe

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de Sorina Pintea, joi seară, potrivit căreia Guvernul a decis să înceapă construirea spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021. Vlad Voiculescu acuză PSD că își minte din nou votanții prin nerespectarea promisiunilor avansate în campania electorală și că dă dovadă de iresponsabilitate.

„Doamna Sorina Pintea pare – și într-o oarecare măsură probabil chiar este – o victimă abuzată de propriul partid – cu actualii și foștii săi meșteri într-ale sănătății”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro, după ce Sorina Pintea a anunțat, la Realitatea TV, că amână construirea celor trei spitale regionale, motivând că astfel ar putea obține mai mulți bani de la Comisia Europeană.

„E un gest de iresponsabilitate față de români, față de votanții pe care PSD i-a mințit în campania electorală. Să spui că spitalele regionale vor fi construite după 2021 pentru a obține mai mulți bani europeni și că ăsta este cel mai bun lucru pentru poporul român… este ca și cum un medic ar refuza administrarea tratamentului salvator unui tânăr și i-ar spune că oricum la bătrânețe va avea din nou nevoie de tratament, încă și mai mare”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a reamintit demersurile făcute, în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Sănătății, pentru a demara lucrările la cele trei spitale.

„În aceeași Românie, același PSD – chiar prin Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, a negociat (prost, e adevărat!) fondurile europene pentru aceste spitale regionale. Și tot în aceeași Românie, dar cu alt fel de oameni, în 2016, am făcut planurile regionale de servicii – condiționalitate ex-ante-obligatorie pentru a accesa fondurile. Am identificat terenurile pe care să se construiască cele trei spitale, am obținut un grant (bani gratis) de 1,5 milioane de euro de la Comisie din fonduri adiacente Planului Juncker și am încheiat un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a folosi banii de mai sus și a avea studii de fezabilitate/planuri de spital făcute ca lumea, nu bani sifonați la firme prietene ale partidului à la PSD”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai declarat, joi seară, la Realitatea TV, că începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată, astfel că este prioritară acum obținerea mai multor bani europeni pentru cele trei spitale. Totodată, Pintea a spus că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Citește în continuare

Revista Presei

Oana Bogdan: Ce a făcut PSD în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație, iar democrația, în instrument de opresiune

Publicat

pe

Oana Bogdan, fost secretar de stat în Ministerul Culturii în guvernul tehnocrat și cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), critică PSD pentru modul dezastruos în care a condus România în ultimii doi ani, acuzând partidul aflat la guvernare că nu a făcut altceva decât să transforme democrația într-un instrument de opresiune.

În cadrul unei postări pe Facebook, Oana Bogdan amintește de protestul de amploare care a avut loc în Piața Victoriei pe 10 august și de revolta oamenilor ieșiți în stradă să ceară respectarea drepturilor lor și pentru democrație, la doi ani de la alegerile parlamentare.

„Eu am votat la Paris în 2016. Eram acolo cu treabă, la UNESCO, pentru Roșia Montană. Votul meu n-a fost suficient și a câștigat PSD. Care ce a făcut în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație și democrația, în instrument de opresiune. Pe 9 august 2018 scriam în blogul Adevărul despre scenariul lui Dragnea pentru ţara-n care m-am născut: «Nu-i aşa că va uimeşte asemănarea dintre ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi în Polonia până acum şi ce se petrece în România? Nu-i aşa că simţiţi un fior rece pe şira spinării? Eu îl simt de ceva vreme, de aceea mă întorc în ţara-n care m-am născut. Mâine, #10august, va avea loc marea unire a românilor de pretutindeni. Vom manifesta, împreună, pentru democraţie, pentru ca România să nu ajungă un Franken-Stat precum Polonia şi Ungaria. Pentru că, oameni buni, pe lângă pesta porcină africană, suntem infectaţi cu ceva mult, mult mai grav: cu „nedemocraţie”. Dar mâine vom opri această infecţie şi vom salva România. Venim să cerem demisia Guvernului şi a penalilor din funcţii publice, căci ei nu servesc interesele cetăţenilor românilor»“, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

În acest context, Oana Bogdan menționează articolul publicat în urmă cu o zi în The Washington Post în care România apare prezentată alături de Ungaria, Republica Cehă și Polonia, ţări în care liderii politici încearcă să-şi consolideze controlul asupra societăţii, în ciuda protestelor de stradă ale cetățenilor.

„Știți ce s-a întâmplat pe 10 august… Așa încât, ieri, Washington Post a relatat despre bătălia în curs din Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă, unde liderii încearcă să consolideze controlul, iar cetăţenii luptă. Bătălia nu e pierdută”, a conchis Oana Bogdan.

Cotidianul The Washington Post a publicat, luni, o analiză privind situația politică din Polonia, Ungaria, România și Republica Cehă, arătând cum aceste țări, care au reprezentat odată triumful libertăţii, utilizează acum structurile democratice ca instrumente ale opresiunii, marcând intrarea într-o nouă eră a autocraţiei, potrivit HotNews.ro.

„În România, liderul social-democraţilor de guvernământ – un bogat om de afaceri devenit politician, Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori pentru acuzaţiile de corupţie şi fraudă la vot. Pe fondul unor acuzaţii ulterioare de corupţie mai mare, guvernul său a înlăturat procurorul anti-fraudă al naţiunii şi a promovat o legislaţie despre care experţii spun că va ţine la distanţă alţi anchetatori. A pune botniţă organismelor de supraveghere a corupţiei a fost o marcă a creşterii autorităţii executive în alte părţi ale regiunii. Şi mulţi români nu par a fi prea deranjaţi. România este încă a doua cea mai săracă ţară din UE, cu segmente mari de populaţie care cu greu îşi duce zilele în mediul rural agrar. Dar în Bucureşti – capitala care a fost amenajată şi reconstruită în stilul sumbru al dictaturii din era comunistă – există acum un strop de ostentaţie: cluburi de dans la modă şi mall-uri moderne care pot rivaliza cu cele din Occident. Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se ridică în apropierea centrului oraşului, cu intenţia de a fi încununată cu cel mai mare clopot din Europa. Într-o naţiune religioasă, proiectul majoritar finanţat de guvern a câştigat credibilitate pentru partidul de guvernământ”, scrie The Washington Post.

Citește în continuare

Revista Presei

Bihorul, în topul județelor cu cele mai multe semnături strânse pentru „Oameni noi”

Publicat

pe

FOTO RO100 Oradea

Județul Bihor a reușit să depășească ținta de 5.000 de semnături pentru „Oameni noi”, intrând în rândul județelor fruntașe la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, potrivit unui comunicat al RO+ Bihor, citat de ebihoreanul.ro.

„În cele trei luni am avut ocazia să întâlnim oameni din diferite categorii sociale, începând de la tineri care abia au împlinit vârsta de 18 ani și până la oameni cu o vastă experiență de viață, care înțeleg că necesitatea unei clase politice responsabile devine tot mai vitală”, precizează RO+ Bihor în cadrul comunicatului.

Organizațiie implicate în strângerea de semnături în județul Bihor, respectiv Mișcarea România Împreună, Platforma România 100 Oradea, Asociaţia Oradea Civică, USR Bihor și Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, au anunțat, la finalul săptămânii trecute, depășirea  țintei de 5.000 de semnături colectate în Bihor, mulţumindu-le voluntarilor pentru implicarea lor în această campanie.

Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să fie înregistrat în Parlament sunt necesare 100.000 de semnături, date în minimum 11 județe şi în București, astfel că bihorenii sunt aşteptaţi în continuare să semneze sau să predea liste de semnături la adresa Calea Republicii, nr. 10/A, ap. 11/A – căsuţa poştală Oameni Noi.

Iniţiativa vizează reformarea legislaţiei electorale aşa încât aceasta să asigure corectitudinea alegerilor, desemnarea primarilor prin două tururi de scrutin, libertatea votului pentru românii din Diaspora, eliminarea pragului electoral şi introducerea votului preferenţial pe liste.

Citește în continuare

Cele mai citite