Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Vlad Voiculescu, la Digi24: „Nu numai corupția ucide, ci și incompetența crasă, de la vârf până la bază. Guvernul actual e un guvern calamitate“

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), a declarat, duminică, la Digi24, că principalul obiectiv al Opoziției ar trebui să fie înlăturarea de la guvernare a Cabinetului Dăncilă, care manifestă dispreț față de interesul public. În acest sens, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că noua clasă politică trebuie să vină cu o armată de oameni buni, care să poată să construiască în administrația publică.

„Când ne uităm la ce se întâmplă zilele astea, vedem dezinteres, aroganță și dispreț. Ce vom oferi noi, și ce sper să ofere o clasă politică care cred eu că se naște de ceva vreme încoace: bun-simț, profesionalism și muncă în interes public. Întotdeauna când se vorbește despre un partid politic, se vorbește despre ideologie. V-aș spune că avem nevoie, în primul rând, de bună-credință și apoi de proiecte concrete. În sănătate, aproape toate proiectele începute în 2016 au fost puse în stand-by, vorbesc de spitalele regionale, unde nu s-a mai întâmplat nimic, și asta nu e o măsură de stânga sau de dreapta. Diferența fundamentală între o parte a clasei politice și această nouă clasă politică, care se naște, e capacitatea de a implementa proiecte”, a spus Vlad Voiculescu, duminică, în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat ce se întâmplă cu înregistrarea partidului, Vlad Voiculescu a răspuns: „Judecătorul, în mod evident, coordonează procesul. Există diverși petenți, în măsura în care le e permis, care au venit cu diverse petiții și vor veni în continuare. Una dintre ele: că am fi un partid «anticonstituțional». De ce? Nu știu. Am primit vreo 30 de citații până acum acasă. Se pare că, în România, a fonda un partid politic sau a fi procurer ori judecător devine un lucru blamabil. Eu, unul, nu pot să îmi închipui că, până la sfârșitul anului, nu o să avem un partid. Vom găsi soluții. Până la sfârșitul anului acesta vom avea o soluție cu siguranță”.

Vlad Voiculescu a declarat că ținta Opoziției, în acest moment, ar trebui să fie dărâmarea în Parlament a Guvernului Dăncilă. Întrebat dacă crede că partidele parlamentare din Opoziție pot face acest lucru, Vlad Voiculescu a spus că, „în momentul ăsta, dacă ar fi putut, ar fi făcut-o deja. Răspunsul: mi-e teamă că nu. Guvernul actual e un guvern calamitate, la fel ca toate guvernele din 2016 conduse din umbră până acum de Liviu Dragnea“.

Pe de altă parte, întrebat de ce autoritățile de la București nu au putut să atragă bani europeni pentru a construi spitalele regionale, Vlad Voiculescu a răspuns că România nu are capacitatea administrativă de a implementa aceste proiecte. „Cauzele, cred eu, sunt întotdeuna două: vorbim deseori despre corupție, că ucide. Nu numai corupția, dar și incompetența crasă, de la vârf până la bază ucide. Pentru că s-au furat foarte mulți bani, pentru că nu au fost pregătite proiectele pentru spitalele regionale”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat că în fiecare zi este și mai hotărât să meargă mai departe cu proiectul politic în care s-a implicat.

„În casa părinților mei a fost construit MagiCAMP, iar campania de anul trecut, MagicHome, își propunea să strângă 200.000 de euro, bani cu care să construim o casă lângă Spitalul de Oncologie din București. Va fi gata, cel mai probabil, în decembrie sau la început de ianuarie. Dar, dincolo de această casă, până la sfârșitul anului vom avea și alte astfel de case. Sunt oameni care ne pun la dispoziție apartamentele lor, casele lor pentru a-i ajuta pe ceilalți fără să vrea absolut nimic în schimb. Eu, unul, sunt cu fiecare zi mai hotărât. Noi am cheltuit, anul trecut, undeva la 180.000 de euro pentru ajutor punctual dat unor oameni pentru niște servicii care nu au fost asigurate de statul român. Dacă vreau să schimb lucrurile astea? Da, vreau, și nu pot face asta dintr-un ONG. Cred că poporul ăsta poate să-și permită să cumpere medicamentele de care copiii au nevoie, poate să își permită să aibă spitalele de care are nevoie, poate să își permită o mulțime de lucruri pentru cei care se află în suferință. Cred că toate lucrurile astea nu se pot face de noi printr-un ONG, ci pentru ele e necesară politica, atât de urât mirositoare câteodată cum este”, a explicat Vlad Voiculescu, subliniind faptul că noua clasă politică trebuie să vină cu o armată de oameni buni, care să poată să construiască în administrația publică.

Totodată, Vlad Voiculescu a reiterat faptul că va candida la alegerile viitoare locale pentru funcția de primar al Capitalei.

Întrebat ce ar decide, din funcția de primar al Capitalei, dacă ar avea 10 milioane de lei și ar trebui să distribuie banii fie către Catedrala Mântuirii Neamului, fie către spitale, fostul ministru al Sănătății a punctat că, „în situația actuală a spitalelor din București, nu este nicio prioritate mai mare ca asta”, însă a adăugat că nu vede nicio problemă în a aloca fonduri din bugetul public bisericii.

„Cred că este esențial să construiești spitale în București și e esențial ca sistemul de sănătate al Bucureștiului să deservească, așa cum trebuie, bucureștenii și toți oamenii din țară. Discursul public despre banii care merg către catedrală e exagerat. Dacă ne uităm la finanțarea bisericii și a partidelor, vom vedea că partidele parlamentare, în România, sunt finanțate relativ bine. Nu cred că discursul meu și discursul nostru, al oamenilor care își doresc o Românie europeană, o Românie cu un sistem sanitar corect, funcțional, o Românie cu o societate care să construiască împreună trebuie sa fie despre banii care se duc sau nu la biserică. Cred că ar trebui să fie despre ce putem să construim împreună și, mai ales, sigur, de a aduce banii acolo unde este nevoie”, a precizat Vlad Voiculescu.

În ceea ce privește o eventuală candidatură la alegerile europarlamentare, din 2019, Vlad Voiculescu a precizat că o decizie în acest sens o va lua până la începutul lunii ianuarie.

Citește în continuare
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dan Popp

  26 noiembrie 2018 at 2:28 pm

  Acest articol, interviul de la Digi și mai ales mesajele și prezența publică a liderilor MRÎ profilează un profil politic … ineficace : focusarea pe câțiva oameni politici și nu către masa alegătorilor. Aceeași greșeală a făcut și USR care a fost, este și va rămâne multă vreme un partid de nișă, adică fără șanse de a guverna pe baza unei majorități obținute prin votul/preferințele alegătorilor.

  Poate avea loc schimbarea cu câțiva lideri mai cunoscuti cu 10-20.000 de membrii unor mișcări politice noi (USR, MRÎ)? Oferta politică (eventual nouă!) este făcută TOT aceluiași popor care a ales mai frecvent… răul : de ce ar alege schimbarea dacă el însuși NU se schimbă?
  Bref : NU apariția membrilor și eventual a liderilor-vedetă în partide progresiste este generatorul schimbării , ci schimbarea înțelegerii , preferințelor poporului , a alegătorilor.
  Ținta trebuie să fie poporul disipat , nu intelectualul relevat, chiar transformat în lider.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Revista Presei

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Publicat

pe

FOTO gov.ro

Mirabela Amarandei critică, cu multă ironie, intenția Guvernului de a publica o carte, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, despre realizările executivului condus de Viorica Dăncilă în 2018, pe care o numește: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“.

Mirabela Amarandei face trimitere, în postarea sa de pe Facebook, la dosarele penale în care este implicat Darius Vâlcov, consilierul personal pe probleme economice al premierului Dăncilă.

„Darius Vâlcov, acest făuritor al culturii naționale, acest păstrător al tezaurului românesc, îmbogățit cu spiritualitate în cimitir… Mai întâi a ferit de ochi obraznic de curioși, dar necultivați, tablourile lui Grigorescu, Tonitza sau Renoir, ascunzându-i protector în intimitatea propriilor pereți. Casele lui Vâlcov au respirat aerul subțire al celor mai mari capodopere de artă. A tranzacționat apoi, pe bucăți, cu arginți grei și printre rămășițele pământești ale strămoșilor olteni, viitorul Slatinei. Acum, Darius Vâlcov, acest măiastru ctitor al stabilității și al propășirii de stat, devine și om de carte. Darius Vâlcov va zidi în mentalul colectiv al generației noastre, dar și al generațiilor urmașilor noștri, cartea cea mare, Cartea Cărților. Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»”, scrie Mirabela Amarandei pe Facebook.

Guvernul intenționează să publice o carte despre realizările din 2018 ale Executivului Dăncilă. Volumul ar urma să fie editat în 500 de exemplare şi să fie realizat de Comisia Naţională de Prognoză, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului.

Potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, consultat de G4Media.ro, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și președintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, justifică necesitatea publicării cărții inclusiv prin Legea accesului liber la informațiile de interes public.

Astfel, ar fi necesară „o evaluare complexă cu sprijinul tuturor instituţiilor“, din următoarele considerente:

– În fiecare domeniu pentru îndeplinirea unei prevederi din Programul de guvernare s-au întreprins acţiuni suplimentare de pregătire a cadrului legislativ, metodologic şi instituţional pentru implementare (ordine de aplicare, înfiinţarea de structuri organizatorice, reconfigurare atribuţii şi compartimente, etc); din această cauză activitatea intensă de realizare a obiectivelor Programului de guvernare trebuie evidenţiată în întreaga sa complexitate;

– S-au întreprins acţiuni noi, suplimentare faţă de prevederile Programului de guvernare, care au asigurat îndeplinirea obiectivelor acestuia dar şi ca răspuns la realitatea economico-socială foarte dinamică; în absenţa unor astfel de măsuri implementarea unor prevederi din Programul de guvernare ar fi mai dificilă;

– Pe parcursul anului 2018 s-au întreprins acţiuni de pregătire a implementării unor angajamente prevăzute pentru anul 2019 sau chiar în anii următori;

– În Programul de guvernare sunt evidenţiate şi măsuri cu caracter general, sintetic şi cu aplicabilitate permanentă, ceea ce face necesară o individualizare a acţiunilor întreprinse în anul 2018.

„Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor”, mai scrie în memorandum.

Volumul, a cărui publicare ar urma să fie suportată din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, ar conține capitole referitoare la:

Principalele rezultate economico-sociale;
Modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare;
Investiţii publice şi investiţii în parteneriat public-privat;
Programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat;
Politica fiscal bugetară;
Absorbţia fondurilor europene – acţiuni şi realizări.

Citește în continuare

Revista Presei

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Publicat

pe

Din perspectivă economică, 2018 a fost un an bun, creșterea economică a fost robustă, dar decalajele sociale s-au păstrat.

S-au materializat câteva din riscurile preconizate pentru 2018– continuarea politicilor protecționiste ale SUA, continuarea politicii fiscale prociclice a SUA, crize financiare în țări mari emergente, cum ar fi Turcia și Argentina. Impactul acestor riscuri materializate s-a dovedit a fi negativ, desigur, dar gestionabil, cel puțin pe termen scurt.

Pentru 2019, estimările indică o încetinire a ritmului de creștere economică în țările dezvoltate, pe fondul disputelor comerciale, al majorării ratelor dobânzilor de politică monetară și al unor incertitudini privind evoluția Brexitului. Dinamica produsului intern brut (PIB) al economiilor dezvoltate încetinește de la 2,4% în 2017 la 2,1% în 2018 până la 1,7%. În paralel economiile emergente și în dezvoltare vor afișa o ușoară creștere a dinamicii PIB, de la 4,7% în prezent la 4,9% în 2020-2021.

Deși economiile mari încetinesc, ponderea lor economia globală este mai mică decât cea a economiilor emergente și în dezvoltare, ca atare creșterea economică la nivel global rămâne relativ constantă. Există o tendința de încetinire ușoară a ritmului de creștere după 2020, de la 3,7% la 3,6%.
Decalajele ritmurilor de creștere pe cele trei categorii de state se accentuează, expresie a dinamismului economiilor emergente, dar și a volatilităților crescute, inclusiv fluctuații mari privind încrederea investitorilor și costul finanțărilor.

O serie de riscuri la nivel global pot influența lumea în 2019 și pot grăbi apariția recesiunii economice, în principal prin diminuarea încrederii investitorilor și anihilarea cererii interne și a comerțului internațional.

Poziția fragilă a liderilor europeni

Consolidarea poziției unui lider politic european va face diferența între o Europă solidă, care va atrage investiții, și una slabă. Președintele francez se profilase ca viitor lider european, dar erodarea rapidă a imaginii sale și măsurile economice cu iz populist anunțate in extremis sub presiunea străzii i-au șubrezit imaginea. Mai mult, marile puteri europene se confruntă cu probleme de leadership: în Germania, apune era Merkel, în Italia curentul extremist cu discurs bufonic prinde teren, iar Marea Britanie a decis să se desprindă de Uniune.

Populismul

În contextul pierderii oricărui control asupra calității informațiilor propagate în spațiul public populismul poate inflama spiritele. Lipsa unui filtru administrativ și a unei autocenzuri, în condițiile accesului liber și nelimitat la publicul larg, face că orice nebun charismatic să devină eroul mesianic într-o lume polarizată și captivă în discursul urii. Populismul capătă diferite forme, în funcție de sensibilitățile și provocările fiecărei țări: populismul economic, naționalismul și mesajele antimigrație.

Iliberal sau extremist ?

Accentuarea și extinderea iliberalismului european și a discursurilor extremiste devine un factor de risc în creștere. Mai mult, faptul că regimurile iliberale actuale nu au fost penalizate la nivel politic și nici economic ar putea da idei și altor politicieni. Din păcate, în cazul unor tulburări economice, încrederea piețelor în economii cu regimuri iliberale va fi zdruncinată rapid, iar aceste economii vor fi primele penalizate.

Războiul tarifelor vamale

Intensificarea războiului comercial declanșat de SUA în relația cu UE, dar mai ales cu China. Maniera impredictibilă de reacție a președintelui american în negocierile externe face că acest risc să fie greu de estimat și să rămână pe radar pe întreaga perioadă a mandatului președintelui SUA. Arestarea directoarei financiare a colosului Huawei, nimeni alta decât fiica fondatorului companiei, la Vancouver, sub acuzația de încălcare a sancțiunilor impuse de SUA Iranului, nu ajută deloc la temperarea tensiunilor dintre China și SUA.

Saga Brexit

Anularea Brexit-ului constituie un factor de risc în sensul că ar bulversa toate regulile și așteptările. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie ar putea anula unilateral procesul de ieșire din Uniunea Europeană. În acest moment, a devenit evident pentru britanici că Brexit-ul vine cu un cost financiar direct și că este mai mult decât un moft politicianist. O reluare a procesului de consultare a poporului ar putea crește incertitudinile pe termen scurt și pe termen mediu, dar ar putea avea efecte favorabile pe termen lung. Un risc probabil mai mare va fi un divorț fără acord, caz în care economiile europene ar putea avea plrobleme, prin ricoșeu.

Dobânzile americane

Continuarea politicii americane prociclice și perpeturea de deficite interne și externe, alături de întărirea politicii monetare americane, creează riscul de scumpire a resurselor financiare pentru restul lumii. Capitalurile disponibile vor găsi o destinație mai sigură și mai primitoare în SUA, în defavoarea economiilor emergente, cu randamente mari, dar riscante, sau a celor avansate, care oferă și randamente, și riscuri reduse.

Încetinirea Chinei

Diminuarea ritmului de creștere economică a Chinei reprezintă un risc pentru toate economiile lumii. China a reușit să se impună atât ca investitor global, cât și ca participant în lanțul de producție internațional și furnizor de bunuri și servicii ieftine, stabilind astfel tendințe pe toate piețele.

Citiți continuarea articolului pe reporterglobal.ro

Citește în continuare

Revista Presei

Anca Dragu: Noua șefă a ANAF are nevoie de susținerea premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Noua șefă a ANAF, Mihaela Triculescu, va avea nevoie de susținerea deplină a premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes în fruntea Fiscului, spune Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, în contextul în care relația fostului șef al ANAF, Ionuț Mișa, cu actualul deținător al portofoliului Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost una foarte tensionată. În plus, Triculescu are în față o misiune foarte dificilă privind reforma ANAF.

„Pentru a putea schimba ceva, noua conducere a ANAF trebuie să aibă susținerea ministrului Finanțelor și a premierului”, a declarat Anca Dragu, în exclusivitate pentru PSNews.

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul tehnocrat consideră că experiența din mediul privat a Mihaelei Triculescu este un lucru pozitiv.
„Faptul că vine din afară nu este neapărat un lucru rău, pentru că știe și mediul privat și este bine să avem o infuzie de oameni care știu și altceva decât administrație publică. Faptul că nu are experiență în administrație poate să fie, într-adevăr, un minus, dar poate să recupereze. Dar pentru a putea să se impună, mi se pare vitală o cooperare foarte bună cu ministrul Finanțelor“, a subliniat Anca Dragu.

Fostul ministru al Finanțelor a arătat și care ar trebui să fie prioritățile noii șefe a Fiscului: relația cu contribuabilii, informatizarea, canalizarea resurselor spre zonele cu risc ridicat.

„Prioritatea numărul unu pentru noua conducere ar trebui să fie apropierea Agenției de contribuabil. În continuare, oamenii nu simt că ANAF lucrează pentru ei, ci oarecum împotriva lor. Apoi, informatizarea ar ajuta foarte mult, atât pe contribuabilii persoane fizice, cât și pe cei persoane juridice. Nu în ultimul rând, noua conducere a ANAF ar trebui să canalizeze resursele instituției în zonele cu risc ridicat. Agenția are uneori acest obcei de a duce multe resurse umane – inspectori, în zonele cu risc foarte scăzut, ca atare, nu recuperează mare lucru. Cu puțină bunăvoință și cu sprijin, ar putea face multe lucruri“, a conchis Anca Dragu.

Lichidatorul judiciar Mihaela Triculescu a fost numită joi, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, în funcția de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor oferite de Executiv, Mihaela Triculescu este economist cu o experiență de 19 ani, iar în ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 9 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 9 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 9 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 9 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 9 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite