Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Vlad Voiculescu: Încrederea în instituțiile statului scade, în România, în fiecare zi. Consecințele sunt incredibil de grave  

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat și cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), a analizat, miercuri seară, la Digi24, cele mai recente cazuri care au în centru sistemul medical românesc: cel privind anchetarea șoferilor de ambulanţă din Corabia, acuzați că ar fi furat motorina din mașinile cu care mergeau la intervenţii, și cel privind bebelușii infectați cu stafilococ auriu la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Vlad Voiculescu consideră că s-a ajuns aici din cauza lipsei mecanismelor de control din sistemul medical românesc.

„Dacă suspiciunea se va dovedi adevărată, atunci, da, e pur și simplu noaptea minții. Sistemul sanitar  nu se achită de chestiunile cele mai de bază față de cei care îl finanțează”, a punctat Vlad Voiculescu, întrebat cum vede cele întâmplate cu aproape toți angajații de la Ambulanța din Corabia, care sunt cercetați după ce au fost acuzați că au furat combustibil din salvările cu care mergeau la intervenții.

În ceea ce privește suspiciunile de infecţie cu stafilococ auriu a bebelușilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că statul ar fi trebuit să recunoască problema și să încerce să o rezolve.

„Am văzut un purtător de cuvânt al spitalului care spunea că nimeni nu ar trebui să fie tras la răspundere. (…) În toate sistemele sanitare din lume, când există resurse limitate,  există și poziționări. Poziționarea firească e a medicilor alături de pacienți. În general, peste tot, pacienții și medicii au întotdeauna aceleași interese: ca medicii să își facă treaba și ca pacientul să plece sănătos acasă cât mai repede”, a explicat fostul ministru al Sănătății.

În opinia sa, „puțină înțelegere, un pic de empatie și un pic mai mult caracter în sistemul medical nu ar strica deloc”.

„La scară mare, asta ne lipsește. Plus, la nivel foarte practic, mecanisme de control astfel încât, atunci când apare ceva de genul celor întâmplate la Maternitatea Giulești, statul trebuie să recunoască acea problemă, să fie deschis și să încerce să o rezolve”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Referindu-se la măsura propusă, în 2016, în cazul Spitalului de Arși, privind renovarea din temelii a secției de terapie intensivă, măsură care ar trebui aplicată și în cazul Maternității Giulești, cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) a explicat că totul intră în atribuția managerului de spital.

„Este ceea ce am făcut și la Spitalul de Arși, vă amintiți, în 2016, când am spus că trebuie renovată secția de terapie intensivă din temelii, care însemna până la cărămidă. Totul intră în atribuția managerului de spital. Primăria în sarcina căreia era Maternitatea Giulești ar fi trebuit să forțeze acest lucru asupra managementului. Responsabilitatea principală e la manager. Managerul și personalul din spital trebuie să aibă grijă ca lucrurile să se întâmple așa cum se cuvine, a mai spus Vlad Voiculescu.

În acest context, fostul ministru al Sănătății a explicat că politizarea instituțiilor statului a dus la scăderea încrederii oamenilor și în funcționarea sistemului medical românesc: „Lucrurile sunt relativ simple – de la sistemul sanitar până la încrederea că semaforul funcționează sau nu funcționează. E încrederea pe care o avem în instituțiile statului. Dacă acestea sunt politizate, încrederea asta scade și ce vedem, în România, e că încrederea asta scade în fiecare zi. Consecințele sunt incredibil de grave. Lipsa de încredere îi face pe foarte mulți să emigreze, pentru că nu se mai simt în siguranță – dacă vorbim de sănătatea oamenilor, vorbim de siguranță. Aceeași lipsă de încredere îi face pe mulți să caute leacuri băbești sau să nu mai apeleze la serviciile medicilor”, a precizat fostul ministru al Sănătății.

„Ne vom face bine atunci când politicienii nu se vor mai servi pe sine și vor servi publicul, adică pe cei care i-au votat”, a conchis Vlad Voiculescu.

Ambulanța Corabia a fost lăsată fără angajați, după ce procurorii i-au plasat sub control judiciar pe 16 dintre cei 18 ambulanțieri, potrivit HotNews.ro. Ei sunt acuzați că timp de cinci au furat combustibil din autospeciale, iar anchetatorii au stabilit că motorina furată provine din plusuri create ca umare a deplasării la urgențe cu viteze reduse.

Procurorii spun că investighează inclusiv dacă există o legătură de cauzalitate între decesul unor pacienți și faptul că ambulanțele rulau cu viteză foarte mică. Procurorul care investighează acest caz spune că se fac cercetări și pentru ucidere din culpă, fiind investigate opt decese care ar putea fi în legătură de cauzalitate cu intervenția la solicitări.

În ceea ce privește cel de-al doilea caz, sus-amintit, potrivit ultimelor informații, alţi trei copii cu suspiciuni de infecţie cu stafilococ auriu, născuți la Maternitatea Giulești, au fost aduşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, în unitate fiind internaţi 15 bebeluşi, iar pentru cinci dintre aceştia culturile sunt încă în lucru, potrivit Mediafax.

Revista Presei

Vlad Voiculescu critică PSD pentru amânarea celor trei spitale regionale: E un gest de iresponsabilitate față de români

Publicat

pe

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de Sorina Pintea, joi seară, potrivit căreia Guvernul a decis să înceapă construirea spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021. Vlad Voiculescu acuză PSD că își minte din nou votanții prin nerespectarea promisiunilor avansate în campania electorală și că dă dovadă de iresponsabilitate.

„Doamna Sorina Pintea pare – și într-o oarecare măsură probabil chiar este – o victimă abuzată de propriul partid – cu actualii și foștii săi meșteri într-ale sănătății”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro, după ce Sorina Pintea a anunțat, la Realitatea TV, că amână construirea celor trei spitale regionale, motivând că astfel ar putea obține mai mulți bani de la Comisia Europeană.

„E un gest de iresponsabilitate față de români, față de votanții pe care PSD i-a mințit în campania electorală. Să spui că spitalele regionale vor fi construite după 2021 pentru a obține mai mulți bani europeni și că ăsta este cel mai bun lucru pentru poporul român… este ca și cum un medic ar refuza administrarea tratamentului salvator unui tânăr și i-ar spune că oricum la bătrânețe va avea din nou nevoie de tratament, încă și mai mare”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a reamintit demersurile făcute, în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Sănătății, pentru a demara lucrările la cele trei spitale.

„În aceeași Românie, același PSD – chiar prin Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, a negociat (prost, e adevărat!) fondurile europene pentru aceste spitale regionale. Și tot în aceeași Românie, dar cu alt fel de oameni, în 2016, am făcut planurile regionale de servicii – condiționalitate ex-ante-obligatorie pentru a accesa fondurile. Am identificat terenurile pe care să se construiască cele trei spitale, am obținut un grant (bani gratis) de 1,5 milioane de euro de la Comisie din fonduri adiacente Planului Juncker și am încheiat un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a folosi banii de mai sus și a avea studii de fezabilitate/planuri de spital făcute ca lumea, nu bani sifonați la firme prietene ale partidului à la PSD”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai declarat, joi seară, la Realitatea TV, că începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată, astfel că este prioritară acum obținerea mai multor bani europeni pentru cele trei spitale. Totodată, Pintea a spus că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Citește în continuare

Revista Presei

Oana Bogdan: Ce a făcut PSD în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație, iar democrația, în instrument de opresiune

Publicat

pe

Oana Bogdan, fost secretar de stat în Ministerul Culturii în guvernul tehnocrat și cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), critică PSD pentru modul dezastruos în care a condus România în ultimii doi ani, acuzând partidul aflat la guvernare că nu a făcut altceva decât să transforme democrația într-un instrument de opresiune.

În cadrul unei postări pe Facebook, Oana Bogdan amintește de protestul de amploare care a avut loc în Piața Victoriei pe 10 august și de revolta oamenilor ieșiți în stradă să ceară respectarea drepturilor lor și pentru democrație, la doi ani de la alegerile parlamentare.

„Eu am votat la Paris în 2016. Eram acolo cu treabă, la UNESCO, pentru Roșia Montană. Votul meu n-a fost suficient și a câștigat PSD. Care ce a făcut în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație și democrația, în instrument de opresiune. Pe 9 august 2018 scriam în blogul Adevărul despre scenariul lui Dragnea pentru ţara-n care m-am născut: «Nu-i aşa că va uimeşte asemănarea dintre ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi în Polonia până acum şi ce se petrece în România? Nu-i aşa că simţiţi un fior rece pe şira spinării? Eu îl simt de ceva vreme, de aceea mă întorc în ţara-n care m-am născut. Mâine, #10august, va avea loc marea unire a românilor de pretutindeni. Vom manifesta, împreună, pentru democraţie, pentru ca România să nu ajungă un Franken-Stat precum Polonia şi Ungaria. Pentru că, oameni buni, pe lângă pesta porcină africană, suntem infectaţi cu ceva mult, mult mai grav: cu „nedemocraţie”. Dar mâine vom opri această infecţie şi vom salva România. Venim să cerem demisia Guvernului şi a penalilor din funcţii publice, căci ei nu servesc interesele cetăţenilor românilor»“, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

În acest context, Oana Bogdan menționează articolul publicat în urmă cu o zi în The Washington Post în care România apare prezentată alături de Ungaria, Republica Cehă și Polonia, ţări în care liderii politici încearcă să-şi consolideze controlul asupra societăţii, în ciuda protestelor de stradă ale cetățenilor.

„Știți ce s-a întâmplat pe 10 august… Așa încât, ieri, Washington Post a relatat despre bătălia în curs din Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă, unde liderii încearcă să consolideze controlul, iar cetăţenii luptă. Bătălia nu e pierdută”, a conchis Oana Bogdan.

Cotidianul The Washington Post a publicat, luni, o analiză privind situația politică din Polonia, Ungaria, România și Republica Cehă, arătând cum aceste țări, care au reprezentat odată triumful libertăţii, utilizează acum structurile democratice ca instrumente ale opresiunii, marcând intrarea într-o nouă eră a autocraţiei, potrivit HotNews.ro.

„În România, liderul social-democraţilor de guvernământ – un bogat om de afaceri devenit politician, Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori pentru acuzaţiile de corupţie şi fraudă la vot. Pe fondul unor acuzaţii ulterioare de corupţie mai mare, guvernul său a înlăturat procurorul anti-fraudă al naţiunii şi a promovat o legislaţie despre care experţii spun că va ţine la distanţă alţi anchetatori. A pune botniţă organismelor de supraveghere a corupţiei a fost o marcă a creşterii autorităţii executive în alte părţi ale regiunii. Şi mulţi români nu par a fi prea deranjaţi. România este încă a doua cea mai săracă ţară din UE, cu segmente mari de populaţie care cu greu îşi duce zilele în mediul rural agrar. Dar în Bucureşti – capitala care a fost amenajată şi reconstruită în stilul sumbru al dictaturii din era comunistă – există acum un strop de ostentaţie: cluburi de dans la modă şi mall-uri moderne care pot rivaliza cu cele din Occident. Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se ridică în apropierea centrului oraşului, cu intenţia de a fi încununată cu cel mai mare clopot din Europa. Într-o naţiune religioasă, proiectul majoritar finanţat de guvern a câştigat credibilitate pentru partidul de guvernământ”, scrie The Washington Post.

Citește în continuare

Revista Presei

Bihorul, în topul județelor cu cele mai multe semnături strânse pentru „Oameni noi”

Publicat

pe

FOTO RO100 Oradea

Județul Bihor a reușit să depășească ținta de 5.000 de semnături pentru „Oameni noi”, intrând în rândul județelor fruntașe la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, potrivit unui comunicat al RO+ Bihor, citat de ebihoreanul.ro.

„În cele trei luni am avut ocazia să întâlnim oameni din diferite categorii sociale, începând de la tineri care abia au împlinit vârsta de 18 ani și până la oameni cu o vastă experiență de viață, care înțeleg că necesitatea unei clase politice responsabile devine tot mai vitală”, precizează RO+ Bihor în cadrul comunicatului.

Organizațiie implicate în strângerea de semnături în județul Bihor, respectiv Mișcarea România Împreună, Platforma România 100 Oradea, Asociaţia Oradea Civică, USR Bihor și Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, au anunțat, la finalul săptămânii trecute, depășirea  țintei de 5.000 de semnături colectate în Bihor, mulţumindu-le voluntarilor pentru implicarea lor în această campanie.

Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să fie înregistrat în Parlament sunt necesare 100.000 de semnături, date în minimum 11 județe şi în București, astfel că bihorenii sunt aşteptaţi în continuare să semneze sau să predea liste de semnături la adresa Calea Republicii, nr. 10/A, ap. 11/A – căsuţa poştală Oameni Noi.

Iniţiativa vizează reformarea legislaţiei electorale aşa încât aceasta să asigure corectitudinea alegerilor, desemnarea primarilor prin două tururi de scrutin, libertatea votului pentru românii din Diaspora, eliminarea pragului electoral şi introducerea votului preferenţial pe liste.

Citește în continuare

Cele mai citite