Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Vlad Voiculescu, despre amânarea construirii spitalelor regionale: „E o crimă. Sute de mii de oameni ar fi avut nevoie ca de aer de aceste spitale“

Publicat

pe data de

Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, privind etapizarea construirii celor trei spitale regionale, până după 2021, catalogând această decizie drept „o crimă” împotriva a sute de mii de români „care ar fi avut nevoie ca de aer” de aceste spitale.

„Doamna ministru Rovana Plumb a avut, ieri, probabil o scăpare și a spus că nu o să facă spitalele regionale, de fapt o să se facă după anul 2021. Asta nu e nimic altceva decât o crimă și îmi măsor bine cuvintele, e o crimă împotriva a zeci, a sute de mii de oameni care ar fi avut nevoie ca de aer de spitalele astea. Sunt zeci de ani în care, în România, nu s-a construit niciun spital. Spitalele, în general, în lumea civilizată, chiar dacă sunt păstrate condițiile de igienă, la câteva zeci de ani se schimbă sau sunt renovate în mod semnificativ“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Vlad Voiculescu în cadrul unui interviu pentru București FM.

Întrebat cum vede decizia ministrului Sănătății privind înfiinţarea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenţei la antibiotice, Vlad Voiculescu a punctat faptul că acest comitet ar fi trebuit creat în urmă cu doi ani: „Comitetul interministerial ar trebui să cuprindă Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și Armata, probabil. Vă puteți închipui un comitet interministerial în care e domnul Daea? Vă puteți închipui o discuție serioasă despre infecțiile nosocomiale și despre rezistența la antibiotice la care să participe doamna Sorina Pintea, doamna Carmen Dan?”.

În acest context, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că „este pur și simplu rușinos că am ajuns să fim reprezentați de astfel de oameni”: „Știți că se spune că noi putem să găsim ceva de râs pe orice golgotă. Atâta timp cât ești sănătos, ai ce mânca, ai ceva deasupra capului, familia ți-e sănătoasă, aproape că putem și să râdem. Când, însă, ești într-o situație vulnerabilă, acolo deja nu mai e deloc de râs. Eu vă pot spune că m-am simțit, personal, copleșit de funcție pentru că îmi dădeam seama de responsabilitatea enormă pe care o aveam și am încercat să mă înconjor de oameni care erau mult mai deștepți decât mine, o bună parte erau mult mai deștepți decât mine, jumătate dintre ei ar fi putut să facă un job cel puțin la fel de bun ca mine. Asta, pentru că simțeam responsabilitatea asta, sigur, și față de cel care m-a numit, de Dacian Cioloș, nu voiam să îl dezamăgesc, dar în primul rând ai o responsabilitate față de oamenii care au cea mai mare nevoie de tine”.

În ceea ce privește anunțul ministrului Sănătății, potrivit căruia statul român va încheia protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate, Vlad Voiculescu a explicat faptul că acest lucru va însemna o ușă deschisă, însă nu o să scutească România de pașii pe care, oricum, trebuie să îi urmeze. „Protocoalele sunt bune. Există lucruri care trebuie făcute și lucruri care sunt facultative. Cele facultative, în general, dacă le faci, e foarte bine, dar nu pot să le înlocuiască pe celelalte. Printre lucrurile pe care trebuie să le faci: trebuie să ai oameni care sunt pregătiți să se ocupe de pacienții care trebuie să plece în străinătate, trebuie să ai oameni pregătiți, aici, care să se ocupe de pacienți ca ei să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate, dacă trimiți pacienții în străinătate, trebuie să îți plătești datoriile și, în general, trebuie să fii onest și să îți faci treaba cu simț de răspundere. Dacă noi încheiem protocoale cu centre din străinătate, asta nu o să ne scutească de pașii pe care trebuie să îi facem oricum: ai nevoie de un formular pe care trebuie să îl semneze medicul curant, trebuie să ai acceptul unui spital din străinătate ca pacientul să fie primit, după care trebuie să îi asiguri transportul. Să ai un protocol, teoretic, înseamnă să ai o ușă deschisă”, a explicat Vlad Voiculescu.

Întrebat ce s-a întâmplat cu secţia de mari arşi a Spitalului Floreasca, Vlad Voiculescu a răspuns că unitatea poate primi, în prezent, doar șase pacienți: „Vă reamintesc că banii s-au investit pe baza unei licitații, la care a fost un singur participant, care a câștigat licitația cu 0,0001% sub prețul de la care începuse licitația. Cred că a dat vreo 2 lei sau ceva de genul ăsta. După care a fost recepționată secția, fără a fi puse în funcțiune echipamentele de acolo, echipamentele care au fost cumpărate… au fost cumpărate pentru că un domn profesor a văzut dumnealui, într-un spital din SUA, că există un astfel de echipament și apoi a venit și l-a pus pe o listuță și nimeni nu a mai întrebat. Barocamera aceea nu e deloc utilă pentru tratamentul marilor arși. Deci un echipament care a fost cumpărat complet aiurea. Mai mult decât atât, construcția acolo a fost făcută aiurea. Vă închipuiți că în acea secție trebuiau să vină oameni care trecuseră, de cele mai multe ori, printr-un incendiu. Ei bine, secția respectivă nu avea ieșire de incendiu, nu avea aviz ISU. Secția aia a fost deschisă în 2016, după ceva investiții, și s-a făcut încă o secție la Spitalul Floreasca pentru cazurile care nu mai sunt în faza critică. Ce se întâmplă, în zilele noastre, e că nu se construiește nimic”.

Citește în continuare
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasy

    8 noiembrie 2018 at 11:50 am

    Domnule Voiculescu, va asigur, ca „cu resurselele ce le avem actual”, cele mai banale, se poate salva viata unui „ars grav’, daca personalul de jos: infirmierele, ar avea o pregatire corecta in ceea ce trebuie sa faca. Degeaba ar avea romanii spitale moderne si aparatura, daca niste infirmieri angajati, jegosi, spurca si infecteaza totul, adica peste tot unde pun ei mainile si calca cu talpa picioarelor lor. Apoi, urmeaza asistentii, care „isi trag manusi infecte pe maini ca sa se autoprotejeze’, dar folosesc un instrumentar pe care mai intai „il pun pe mese scarbos de mizerabile, infecte…”, ti se face pielea gaina cand vezi cum obliga pacientul sa li se supuna practicilor barbare de infectare fortata „gen Mengele”…ca omul sa moara in chinuri…Multe ar fi de spus, de scris, dar…Sincer, chiar credeti ca are sau ca trebuie sa aiba „alesii neamului’ grija de romani „in mod egal’…? Ce nevoie mai au ei de cei ce i-au votat? Oare asta nu e o „stategie’ de a scapa de ei? Pana cand vreti sa mai cheltuie degeaba cu ei? Nu vedeti, cum „urla salvarile” pe sosele cu muribunzii „creduli” in serviciile slugilor lui Mengele? Ia faceti o statistica si vedeti, pe la morga, cati se externeaza „sanatosi tun”???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Revista Presei

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Publicat

pe

FOTO gov.ro

Mirabela Amarandei critică, cu multă ironie, intenția Guvernului de a publica o carte, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, despre realizările executivului condus de Viorica Dăncilă în 2018, pe care o numește: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“.

Mirabela Amarandei face trimitere, în postarea sa de pe Facebook, la dosarele penale în care este implicat Darius Vâlcov, consilierul personal pe probleme economice al premierului Dăncilă.

„Darius Vâlcov, acest făuritor al culturii naționale, acest păstrător al tezaurului românesc, îmbogățit cu spiritualitate în cimitir… Mai întâi a ferit de ochi obraznic de curioși, dar necultivați, tablourile lui Grigorescu, Tonitza sau Renoir, ascunzându-i protector în intimitatea propriilor pereți. Casele lui Vâlcov au respirat aerul subțire al celor mai mari capodopere de artă. A tranzacționat apoi, pe bucăți, cu arginți grei și printre rămășițele pământești ale strămoșilor olteni, viitorul Slatinei. Acum, Darius Vâlcov, acest măiastru ctitor al stabilității și al propășirii de stat, devine și om de carte. Darius Vâlcov va zidi în mentalul colectiv al generației noastre, dar și al generațiilor urmașilor noștri, cartea cea mare, Cartea Cărților. Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»”, scrie Mirabela Amarandei pe Facebook.

Guvernul intenționează să publice o carte despre realizările din 2018 ale Executivului Dăncilă. Volumul ar urma să fie editat în 500 de exemplare şi să fie realizat de Comisia Naţională de Prognoză, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului.

Potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, consultat de G4Media.ro, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și președintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, justifică necesitatea publicării cărții inclusiv prin Legea accesului liber la informațiile de interes public.

Astfel, ar fi necesară „o evaluare complexă cu sprijinul tuturor instituţiilor“, din următoarele considerente:

– În fiecare domeniu pentru îndeplinirea unei prevederi din Programul de guvernare s-au întreprins acţiuni suplimentare de pregătire a cadrului legislativ, metodologic şi instituţional pentru implementare (ordine de aplicare, înfiinţarea de structuri organizatorice, reconfigurare atribuţii şi compartimente, etc); din această cauză activitatea intensă de realizare a obiectivelor Programului de guvernare trebuie evidenţiată în întreaga sa complexitate;

– S-au întreprins acţiuni noi, suplimentare faţă de prevederile Programului de guvernare, care au asigurat îndeplinirea obiectivelor acestuia dar şi ca răspuns la realitatea economico-socială foarte dinamică; în absenţa unor astfel de măsuri implementarea unor prevederi din Programul de guvernare ar fi mai dificilă;

– Pe parcursul anului 2018 s-au întreprins acţiuni de pregătire a implementării unor angajamente prevăzute pentru anul 2019 sau chiar în anii următori;

– În Programul de guvernare sunt evidenţiate şi măsuri cu caracter general, sintetic şi cu aplicabilitate permanentă, ceea ce face necesară o individualizare a acţiunilor întreprinse în anul 2018.

„Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor”, mai scrie în memorandum.

Volumul, a cărui publicare ar urma să fie suportată din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, ar conține capitole referitoare la:

Principalele rezultate economico-sociale;
Modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare;
Investiţii publice şi investiţii în parteneriat public-privat;
Programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat;
Politica fiscal bugetară;
Absorbţia fondurilor europene – acţiuni şi realizări.

Citește în continuare

Revista Presei

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Publicat

pe

Din perspectivă economică, 2018 a fost un an bun, creșterea economică a fost robustă, dar decalajele sociale s-au păstrat.

S-au materializat câteva din riscurile preconizate pentru 2018– continuarea politicilor protecționiste ale SUA, continuarea politicii fiscale prociclice a SUA, crize financiare în țări mari emergente, cum ar fi Turcia și Argentina. Impactul acestor riscuri materializate s-a dovedit a fi negativ, desigur, dar gestionabil, cel puțin pe termen scurt.

Pentru 2019, estimările indică o încetinire a ritmului de creștere economică în țările dezvoltate, pe fondul disputelor comerciale, al majorării ratelor dobânzilor de politică monetară și al unor incertitudini privind evoluția Brexitului. Dinamica produsului intern brut (PIB) al economiilor dezvoltate încetinește de la 2,4% în 2017 la 2,1% în 2018 până la 1,7%. În paralel economiile emergente și în dezvoltare vor afișa o ușoară creștere a dinamicii PIB, de la 4,7% în prezent la 4,9% în 2020-2021.

Deși economiile mari încetinesc, ponderea lor economia globală este mai mică decât cea a economiilor emergente și în dezvoltare, ca atare creșterea economică la nivel global rămâne relativ constantă. Există o tendința de încetinire ușoară a ritmului de creștere după 2020, de la 3,7% la 3,6%.
Decalajele ritmurilor de creștere pe cele trei categorii de state se accentuează, expresie a dinamismului economiilor emergente, dar și a volatilităților crescute, inclusiv fluctuații mari privind încrederea investitorilor și costul finanțărilor.

O serie de riscuri la nivel global pot influența lumea în 2019 și pot grăbi apariția recesiunii economice, în principal prin diminuarea încrederii investitorilor și anihilarea cererii interne și a comerțului internațional.

Poziția fragilă a liderilor europeni

Consolidarea poziției unui lider politic european va face diferența între o Europă solidă, care va atrage investiții, și una slabă. Președintele francez se profilase ca viitor lider european, dar erodarea rapidă a imaginii sale și măsurile economice cu iz populist anunțate in extremis sub presiunea străzii i-au șubrezit imaginea. Mai mult, marile puteri europene se confruntă cu probleme de leadership: în Germania, apune era Merkel, în Italia curentul extremist cu discurs bufonic prinde teren, iar Marea Britanie a decis să se desprindă de Uniune.

Populismul

În contextul pierderii oricărui control asupra calității informațiilor propagate în spațiul public populismul poate inflama spiritele. Lipsa unui filtru administrativ și a unei autocenzuri, în condițiile accesului liber și nelimitat la publicul larg, face că orice nebun charismatic să devină eroul mesianic într-o lume polarizată și captivă în discursul urii. Populismul capătă diferite forme, în funcție de sensibilitățile și provocările fiecărei țări: populismul economic, naționalismul și mesajele antimigrație.

Iliberal sau extremist ?

Accentuarea și extinderea iliberalismului european și a discursurilor extremiste devine un factor de risc în creștere. Mai mult, faptul că regimurile iliberale actuale nu au fost penalizate la nivel politic și nici economic ar putea da idei și altor politicieni. Din păcate, în cazul unor tulburări economice, încrederea piețelor în economii cu regimuri iliberale va fi zdruncinată rapid, iar aceste economii vor fi primele penalizate.

Războiul tarifelor vamale

Intensificarea războiului comercial declanșat de SUA în relația cu UE, dar mai ales cu China. Maniera impredictibilă de reacție a președintelui american în negocierile externe face că acest risc să fie greu de estimat și să rămână pe radar pe întreaga perioadă a mandatului președintelui SUA. Arestarea directoarei financiare a colosului Huawei, nimeni alta decât fiica fondatorului companiei, la Vancouver, sub acuzația de încălcare a sancțiunilor impuse de SUA Iranului, nu ajută deloc la temperarea tensiunilor dintre China și SUA.

Saga Brexit

Anularea Brexit-ului constituie un factor de risc în sensul că ar bulversa toate regulile și așteptările. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie ar putea anula unilateral procesul de ieșire din Uniunea Europeană. În acest moment, a devenit evident pentru britanici că Brexit-ul vine cu un cost financiar direct și că este mai mult decât un moft politicianist. O reluare a procesului de consultare a poporului ar putea crește incertitudinile pe termen scurt și pe termen mediu, dar ar putea avea efecte favorabile pe termen lung. Un risc probabil mai mare va fi un divorț fără acord, caz în care economiile europene ar putea avea plrobleme, prin ricoșeu.

Dobânzile americane

Continuarea politicii americane prociclice și perpeturea de deficite interne și externe, alături de întărirea politicii monetare americane, creează riscul de scumpire a resurselor financiare pentru restul lumii. Capitalurile disponibile vor găsi o destinație mai sigură și mai primitoare în SUA, în defavoarea economiilor emergente, cu randamente mari, dar riscante, sau a celor avansate, care oferă și randamente, și riscuri reduse.

Încetinirea Chinei

Diminuarea ritmului de creștere economică a Chinei reprezintă un risc pentru toate economiile lumii. China a reușit să se impună atât ca investitor global, cât și ca participant în lanțul de producție internațional și furnizor de bunuri și servicii ieftine, stabilind astfel tendințe pe toate piețele.

Citiți continuarea articolului pe reporterglobal.ro

Citește în continuare

Revista Presei

Anca Dragu: Noua șefă a ANAF are nevoie de susținerea premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Noua șefă a ANAF, Mihaela Triculescu, va avea nevoie de susținerea deplină a premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes în fruntea Fiscului, spune Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, în contextul în care relația fostului șef al ANAF, Ionuț Mișa, cu actualul deținător al portofoliului Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost una foarte tensionată. În plus, Triculescu are în față o misiune foarte dificilă privind reforma ANAF.

„Pentru a putea schimba ceva, noua conducere a ANAF trebuie să aibă susținerea ministrului Finanțelor și a premierului”, a declarat Anca Dragu, în exclusivitate pentru PSNews.

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul tehnocrat consideră că experiența din mediul privat a Mihaelei Triculescu este un lucru pozitiv.
„Faptul că vine din afară nu este neapărat un lucru rău, pentru că știe și mediul privat și este bine să avem o infuzie de oameni care știu și altceva decât administrație publică. Faptul că nu are experiență în administrație poate să fie, într-adevăr, un minus, dar poate să recupereze. Dar pentru a putea să se impună, mi se pare vitală o cooperare foarte bună cu ministrul Finanțelor“, a subliniat Anca Dragu.

Fostul ministru al Finanțelor a arătat și care ar trebui să fie prioritățile noii șefe a Fiscului: relația cu contribuabilii, informatizarea, canalizarea resurselor spre zonele cu risc ridicat.

„Prioritatea numărul unu pentru noua conducere ar trebui să fie apropierea Agenției de contribuabil. În continuare, oamenii nu simt că ANAF lucrează pentru ei, ci oarecum împotriva lor. Apoi, informatizarea ar ajuta foarte mult, atât pe contribuabilii persoane fizice, cât și pe cei persoane juridice. Nu în ultimul rând, noua conducere a ANAF ar trebui să canalizeze resursele instituției în zonele cu risc ridicat. Agenția are uneori acest obcei de a duce multe resurse umane – inspectori, în zonele cu risc foarte scăzut, ca atare, nu recuperează mare lucru. Cu puțină bunăvoință și cu sprijin, ar putea face multe lucruri“, a conchis Anca Dragu.

Lichidatorul judiciar Mihaela Triculescu a fost numită joi, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, în funcția de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor oferite de Executiv, Mihaela Triculescu este economist cu o experiență de 19 ani, iar în ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite