Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Vlad Voiculescu, despre amânarea construirii spitalelor regionale: „E o crimă. Sute de mii de oameni ar fi avut nevoie ca de aer de aceste spitale“

Publicat

pe data de

Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, privind etapizarea construirii celor trei spitale regionale, până după 2021, catalogând această decizie drept „o crimă” împotriva a sute de mii de români „care ar fi avut nevoie ca de aer” de aceste spitale.

„Doamna ministru Rovana Plumb a avut, ieri, probabil o scăpare și a spus că nu o să facă spitalele regionale, de fapt o să se facă după anul 2021. Asta nu e nimic altceva decât o crimă și îmi măsor bine cuvintele, e o crimă împotriva a zeci, a sute de mii de oameni care ar fi avut nevoie ca de aer de spitalele astea. Sunt zeci de ani în care, în România, nu s-a construit niciun spital. Spitalele, în general, în lumea civilizată, chiar dacă sunt păstrate condițiile de igienă, la câteva zeci de ani se schimbă sau sunt renovate în mod semnificativ“, a declarat cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Vlad Voiculescu în cadrul unui interviu pentru București FM.

Întrebat cum vede decizia ministrului Sănătății privind înfiinţarea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenţei la antibiotice, Vlad Voiculescu a punctat faptul că acest comitet ar fi trebuit creat în urmă cu doi ani: „Comitetul interministerial ar trebui să cuprindă Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și Armata, probabil. Vă puteți închipui un comitet interministerial în care e domnul Daea? Vă puteți închipui o discuție serioasă despre infecțiile nosocomiale și despre rezistența la antibiotice la care să participe doamna Sorina Pintea, doamna Carmen Dan?”.

În acest context, Vlad Voiculescu a subliniat faptul că „este pur și simplu rușinos că am ajuns să fim reprezentați de astfel de oameni”: „Știți că se spune că noi putem să găsim ceva de râs pe orice golgotă. Atâta timp cât ești sănătos, ai ce mânca, ai ceva deasupra capului, familia ți-e sănătoasă, aproape că putem și să râdem. Când, însă, ești într-o situație vulnerabilă, acolo deja nu mai e deloc de râs. Eu vă pot spune că m-am simțit, personal, copleșit de funcție pentru că îmi dădeam seama de responsabilitatea enormă pe care o aveam și am încercat să mă înconjor de oameni care erau mult mai deștepți decât mine, o bună parte erau mult mai deștepți decât mine, jumătate dintre ei ar fi putut să facă un job cel puțin la fel de bun ca mine. Asta, pentru că simțeam responsabilitatea asta, sigur, și față de cel care m-a numit, de Dacian Cioloș, nu voiam să îl dezamăgesc, dar în primul rând ai o responsabilitate față de oamenii care au cea mai mare nevoie de tine”.

În ceea ce privește anunțul ministrului Sănătății, potrivit căruia statul român va încheia protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate, Vlad Voiculescu a explicat faptul că acest lucru va însemna o ușă deschisă, însă nu o să scutească România de pașii pe care, oricum, trebuie să îi urmeze. „Protocoalele sunt bune. Există lucruri care trebuie făcute și lucruri care sunt facultative. Cele facultative, în general, dacă le faci, e foarte bine, dar nu pot să le înlocuiască pe celelalte. Printre lucrurile pe care trebuie să le faci: trebuie să ai oameni care sunt pregătiți să se ocupe de pacienții care trebuie să plece în străinătate, trebuie să ai oameni pregătiți, aici, care să se ocupe de pacienți ca ei să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate, dacă trimiți pacienții în străinătate, trebuie să îți plătești datoriile și, în general, trebuie să fii onest și să îți faci treaba cu simț de răspundere. Dacă noi încheiem protocoale cu centre din străinătate, asta nu o să ne scutească de pașii pe care trebuie să îi facem oricum: ai nevoie de un formular pe care trebuie să îl semneze medicul curant, trebuie să ai acceptul unui spital din străinătate ca pacientul să fie primit, după care trebuie să îi asiguri transportul. Să ai un protocol, teoretic, înseamnă să ai o ușă deschisă”, a explicat Vlad Voiculescu.

Întrebat ce s-a întâmplat cu secţia de mari arşi a Spitalului Floreasca, Vlad Voiculescu a răspuns că unitatea poate primi, în prezent, doar șase pacienți: „Vă reamintesc că banii s-au investit pe baza unei licitații, la care a fost un singur participant, care a câștigat licitația cu 0,0001% sub prețul de la care începuse licitația. Cred că a dat vreo 2 lei sau ceva de genul ăsta. După care a fost recepționată secția, fără a fi puse în funcțiune echipamentele de acolo, echipamentele care au fost cumpărate… au fost cumpărate pentru că un domn profesor a văzut dumnealui, într-un spital din SUA, că există un astfel de echipament și apoi a venit și l-a pus pe o listuță și nimeni nu a mai întrebat. Barocamera aceea nu e deloc utilă pentru tratamentul marilor arși. Deci un echipament care a fost cumpărat complet aiurea. Mai mult decât atât, construcția acolo a fost făcută aiurea. Vă închipuiți că în acea secție trebuiau să vină oameni care trecuseră, de cele mai multe ori, printr-un incendiu. Ei bine, secția respectivă nu avea ieșire de incendiu, nu avea aviz ISU. Secția aia a fost deschisă în 2016, după ceva investiții, și s-a făcut încă o secție la Spitalul Floreasca pentru cazurile care nu mai sunt în faza critică. Ce se întâmplă, în zilele noastre, e că nu se construiește nimic”.

Citește în continuare
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasy

    8 noiembrie 2018 at 11:50 am

    Domnule Voiculescu, va asigur, ca „cu resurselele ce le avem actual”, cele mai banale, se poate salva viata unui „ars grav’, daca personalul de jos: infirmierele, ar avea o pregatire corecta in ceea ce trebuie sa faca. Degeaba ar avea romanii spitale moderne si aparatura, daca niste infirmieri angajati, jegosi, spurca si infecteaza totul, adica peste tot unde pun ei mainile si calca cu talpa picioarelor lor. Apoi, urmeaza asistentii, care „isi trag manusi infecte pe maini ca sa se autoprotejeze’, dar folosesc un instrumentar pe care mai intai „il pun pe mese scarbos de mizerabile, infecte…”, ti se face pielea gaina cand vezi cum obliga pacientul sa li se supuna practicilor barbare de infectare fortata „gen Mengele”…ca omul sa moara in chinuri…Multe ar fi de spus, de scris, dar…Sincer, chiar credeti ca are sau ca trebuie sa aiba „alesii neamului’ grija de romani „in mod egal’…? Ce nevoie mai au ei de cei ce i-au votat? Oare asta nu e o „stategie’ de a scapa de ei? Pana cand vreti sa mai cheltuie degeaba cu ei? Nu vedeti, cum „urla salvarile” pe sosele cu muribunzii „creduli” in serviciile slugilor lui Mengele? Ia faceti o statistica si vedeti, pe la morga, cati se externeaza „sanatosi tun”???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Revista Presei

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Publicat

pe

Oana Bogdan, cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), a participat sâmbătă la Conferința Națională a Istoricilor și Doctoranzilor în istorie, arheologie, muzeologie, istoria artei, patrimoniu de la Alba Iulia, ocazie cu care a vorbit despre planurile sale și ale RO+ în legătură cu schimbarea de care România are nevoie și a subliniat că orașul Marii Uniri este și locul unde s-a înființat una dintre primele comunități locale ale Platformei România 100, organizația civică fondată de Dacian Cioloș.

„De câte ori am venit la Alba Iulia am găsit idei și inițiative bune și-așa s-a întâmplat și acum. Spiritul acestui loc probabil face ca oamenii să fie deschiși la la evoluție și astfel se întâmplă multe lucruri de referință pentru România. Mă gândesc la reperul istoric, faptul că este capitala Marii Uniri, la faptul că și-a câștigat în ultimii ani reputația de oraș inovator – prin proiectele smart city, care sunt proiecte de viitor, la faptul că în acest județ există un adevărat model de dezvoltare rurală – comuna Ciugud, lider la proiectele cu fonduri europene. Și, poate nu întâmplător, una dintre primele comunități locale ale Platformei România 100, organizația civică fondată de Dacian Cioloș și al cărei membru sunt, s-a înființat aici. Așadar, iată, Alba Iulia există un potențial și o energie bună pentru proiecte de viitor. Acest potențial trebuie încurajat și valorificat. Și asta facem“, a declarat Oana Bogdan, potrivit alba24.ro.

Fost secretar de stat în Ministerul Culturii din Guvernul tehnocrat, Oana Bogdan consideră că prin intermediul organizatiei civice Platforma România 100 și prin viitorul partid Mișcarea România Împreună (RO+) există o alternativă reală pentru România. „O mare parte dintre noi am activat în Guvernul Cioloș și ne propunem să continuăm reforma începută atunci, când timpul a fost prea scurt. Proiectul de țară la care lucrăm este unul de dezvoltare durabilă și are la bază crearea de punți între rural și urban, tineri și vârstnici, românii plecați și cei rămași, tradiții și noi tehnologii, trecut și viitor. Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își crească și educe copiii“, a explicat Oana Bogdan, de profesie arhitect, care a revnit în România după 19 ani.

Cofondatoarea RO+ a vorbit la Alba Iulia și despre proiectele pentru Munții Apuseni și mediul rural: „Proiectăm o țară care se poate baza pe enormul potențial agricol ce poate fi pus în valoare, dar nu fără consolidarea unei clase de mijloc la sate – am demarat un set de politici în acest scop în 2016 și a fost lansat chiar în Alba, la Ciugud, comună ce este un adevărat model de dezvoltare rurală“.

Județul Alba și zona Apusenilor, în general, consideră ea, au resurse importante pentru o agricultură de calitate cu specific teritorial care să poată fi mai bine valorificată de către micii producători din punct de vedere al prețurilor. „Ne gândim să legăm patrimoniul culinar, patrimoniul natural și patrimoniul cultural pentru a promova branduri locale în așa fel încât aceste zone cu specific să se poată demarca pe piață, atât în producția alimentară, cât și în turism“, a mai spus Oana Bogdan, potrivit sursei citate.

 

În loc de monumente și manifestări populiste, Oana Bogdan și-ar dori ca cei care conduc în prezent România să se axeze mai degrabă pe mari proiecte de infrastructură, esențiale pentru dezvoltare, dar și pentru ca „românii să fie uniți“. „Proiectăm o țară unită. Prin tot ceea ce am făcut și vom face, așa cum spune și numele nostru – România Împreună, ne dorim să-i unim pe români, să contracarăm energia aceasta negativă de dezbinare, pesimism și neîncredere care macină societatea. Ca dimensiune culturală și socială, România, pentru noi, nu poate fi decât unită. De aceea, în loc de monumente, manifestări populiste și obstrucționarea justiției, ne-am fi dorit ca, în an Centenar, cei aflați acum la conducerea țării să se concentreze pe marile proiecte de infrastructură, cele de autostrăzi, care sunt esențiale pentru dezvoltare, dar și pentru ca românii să fie uniți. Iar atunci când spunem România unită, spunem și unită cu Uniunea Europeana si milităm pentru consolidarea acestei uniuni, pentru o integrare de profunzime. Este o altă dimensiune a Unirii, de importanță crucială pentru dezvoltarea României în direcția pe care ne-o dorim, și care, iată, este pusă sub semnul întrebării de actuala coaliție de guvernare”, a mai adăugat arhitecta.

Citește în continuare

Revista Presei

Alin Mituța: „Nu Comisia trebuie trasă la răspundere, ci acești domni din Parlament care fac apel la încălcarea Constituției și a tratatelor europene”

Publicat

pe

Alin Mituța, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), desființează acuzațiile liderilor coaliției de guvernare PSD-ALDE la adresa Comisiei Europene, privind așa-zisă ingerință a Executivului comunitar în politica națională, prin intermediul recomandărilor formulate în raportul MCV referitor la Justiția și lupta anticorupție din România.

În acest sens, Alin Mituța arată că tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, semnat inclusiv de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceau, precum și Mecanismul de Cooperare și Verificare sunt obligatorii atât potrivit Tratatului privind Uniunea Europeană, cât și potrivit Articolului 148 din Constituția României.

„Înțeleg că domnii din coaliția de guvernare vor să dea în judecată Comisia Europeană din cauza MCV, pentru «ingerințe» în politica națională. Ce uită dumnealor este că MCV a fost instituit în baza mecanismului de salvgardare (articolele 37-38) stabilit prin Tratatul de aderare care a fost semnat inclusiv de domnul Tăriceanu în numele României. Tratatul de aderare și MCV sunt obligatorii atât potrivit Tratatului privind Uniunea Europeană, cât și potrivit Articolului 148 din Constituția României: «Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare»”, a scris Alin Mituța pe pagina sa de Facebook.

Alin Mituța îi acuză pe liderii coaliției de guvernare că fac apel la încălcarea Constituției României și a tratatelor europene atunci când invocă o eventuală atacare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a Mecanismului de Cooperare și Verificare: „Nu Comisia ar trebui să fie trasă la răspundere, ci acești domni din Parlamentul României care fac apel la încălcarea Constituției propriei țări și a tratatelor europene”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a confirmat informația, apărută inițial pe surse, potrivit căreia PSD ia în calcul să conteste la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) raportul MCV privind România.

„Dacă avem o Constituție și un Parlament, care a adoptat legal niște legi, nu pot să vină niște politruci de la Bruxelles și să conteste politic legitimitatea unor acte adoptate de Parlament. Și atunci, la un demers politic putem veni cu un demers juridic. Fără îndoială el poate fi făcut la Curtea Europeană de Justiție“, a declarat, miercuri, Florin Iordache, potrivit Ziare.com.

De cealaltă parte, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că raportul MCV nu poate fi atacat deoarece nu este un act juridic. „Raportul MCV nu este un act juridic, atenţie! El conţine nişte recomandări. Deci el nu poate fi atacat sau contestat în Justiţie, ca să ne lămurim. Sigur că o să le spun, dar cred că cine a vorbit poate nu a fost suficient de atent la exprimare. (…) El ar putea să fie, să presupunem, supus unei analize şi eventual contestat. Dar o astfel de decizie nu este luată. (…) Ca să nu facem confuzii. Nu am discutat încă despre o astfel de posibilitate. (…) M-am văzut aseară cu domnul Dragnea, dar nu am discutat acest subiect”, a declarat Tăriceanu, la Senat, întrebat cum comentează posibilitatea ca PSD să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiţie, potrivit G4Media.ro.

Citește în continuare

Revista Presei

Dacian Cioloș, despre dubla lovitură primită de România prin MCV și rezoluția adoptată de PE: Majoritatea PSD-ALDE ține România la periferia UE

Publicat

pe

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a avertizat, marți seară, într-o intervenție la Realitatea TV, că România rămâne la periferia Uniunii Europene, cu mai puțin de două luni înainte de preluarea președinției rotative a Consiliului UE, în contextul raportului MCV extrem de critic dat publicității de Comisia Europeanî și al rezoluției adoptate de Parlamentul European.

„Și rezoluția (Parlamentului European, n.r.), și raportul (MCV, n.r.) negativ vizează majoritatea politică din România. Poporul român este parte a Uniunii Europene, România a cerut să fie parte din Uniunea Europeană. Cei care vremelnic se află la conducerea țării, acum, nu respectă angajamentele luate de România în momentul aderării la UE. Nemulțumirile de astăzi sunt aceleași pe care sute de mii de români le spun în stradă de un an și ceva. Aceste semnale care vin de la centrul Uniunii Europene vizează politicienii care conduc astăzi România, majoritatea parlamentară care a votat astăzi ca infractorii cu condamnări de sub cinci ani să stea acasă“, a declarat fostul premier tehnocrat la Realitatea TV, cu referire la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor care a dat, marţi, raport favorabil de modificare a legii privind executarea pedepselor cu închisoarea.

Dacian Cioloș consideră că este o coincidență nefericită ca România să fie lovită atât de dur, simultan, de două instituții ale UE, dar subliniază că vina nu este a Uniunii Europene, ci a actualei conduceri a statului român: „România are nevoie la nivel european de oameni care să susțină cu adevărat interesele țării noastre. Nu e vina UE ce se întâmplă astăzi, ci e vina celor care s-au instalat în fruntea României și sunt gata să facă orice, să sacrifice și viitorul european al României, pentru interesele proprii“.

„Chiar dacă nu ajungem la suspendarea fondurilor europene, România rămâne, din păcate, din cauza majorității, la periferia Uniunii Europene. […] În 2016, informal, am avut un acord – să scăpăm de MCV, dar în condițiile în care România continuă cu progresele în justiție, pentru ca, înainte de preluarea președinției Consiliului UE, să găsim o variantă pentru a înceta acest mecanism. Dar România, în loc să avanseze, a luat-o înapoi“, a explicat Dacian Cioloș, care a subliniat că în urmă cu doi ani România era în avantaj față de Bulgaria în ce privește aderarea la Spațiul Schengen.

„Uniunea Europeană decuplează România de Bulgaria, dă semnale că Bulgaria ar putea scăpa de MCV la anul. E regretabil pentru mine că, iată, Comisia Europeană a decis să decupleze România de Bulgaria, e cu atât mai regretabil cu cât încercăm să obținem sprijinul unor state puternice pentru ca România să intre în Spațiul Shengen. În urmă cu doi ani, acele state puternice UE ziceau că e greu să integreze în Schengen România, iar Bulgaria nu. Acum, e invers“, a declarat fondatorul Mișcării România Împreună la Realitatea TV.

În cadrul aceleiași emisiuni, Dacian Cioloș a avertizat și asupra faptului că un alt deziderat al României, aderarea la Zona Euro, este în pericol de a fi amânat și mai mult, factorul economic și așa problematic nefiind singurul de care puterea de la București trebuie să țină cont pentru a putea adopta euro drept monedă națională.

„Aderarea la Zona Euro înseamnă mai mult decât îndeplinirea unor condiții macroeconomice și financiare, înseamnă în primul rând credibilitatea funcționării statului, iar justiția e un element-cheie. Vorbim despre oameni de afaceri care nu vor veni în România până nu-s convinși că justiția funcționează, vorbim despre parteneriate cu state membre. Din păcate, acest cadru de operare este pus sub semnul întrebării cât timp Mecanismul de Colaborare și Verificare rămâne în vigoare. Din păcate, ceea ce crește riscul de a rămâne departe și de Zona Euro nu e doar MCV, cu riscurile de corupție de la vârful statului român, ci și riscul de depășire a deficitului bugetar de 3%. Din cauza modului în care este gestionat bugetul, o să fie nevoie să mai treacă câțiva ani în care un guvern să demonstreze că România e capabilă să țină finanțele publice într-o zonă de echilibru“, a mai explicat Dacian Cioloș.

Comisia Europeană a publicat marţi raportul privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie pentru România. Documentul este foarte critic la adresa Guvernului şi a Parlamentului, iar atacurile PSD-ALDE la adresa justiţiei reprezintă principalul capăt de acuzare. În raport, Comisia Europeană cere României să suspende „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei.

Tot marți, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenţia jandarmilor la mitingul din 10 august și sunt criticate măsurile care vizează ONG-urile. Rezoluția a fost adoptată cu 473 de voturi „pentru“, 151 de voturi „împotrivă“ şi 40 de abţineri.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 2 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 6 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum O zi

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite