Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Silvia Marțiș Tăbușcă: „Politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului“

Publicat

pe data de

Mai mulți membri ai Platformei România 100 au vorbit vineri, la Arad, într-o întâlnire cu Comunitatea locală RO100, despre necesitatea implicării cetățenilor în politică pentru a mișca societatea înainte și ca formă de rezistență față de direcția pe care actualii politicieni încearcă să dirijeze societatea românească.

Silvia Marțiș Tăbușcă, membră a Comunității tematice Justiție din cadrul RO100, a explicat importanța existenței unui echilibru la nivelul statului.

„Nu mai putem rămâne în pasivitate și să așteptăm ca alți actori să decidă în numele nostru. Este foarte important să creăm un echilibru la nivelul statului, să nu mai percepem statul ca pe o entitate care trebuie să ne ofere, ci să încercăm să fim parte în tot acest sistem“, a spus Silvia Marțiș Tăbușcă.

Afectarea drepturilor cetățeanului și deteriorarea relațiilor României cu democrațiile europene consolidate ar trebui să fie un motiv suficient de implicare din partea cetățenilor în politică, pentru a corecta direcția pe care este ghidată țara de actuala putere, consideră Silvia Marțiș Tăbușcă.

„Constatăm că, în ultimul timp, politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului, ci sunt în conflict cu drepturile cetățeanului. Asta ne pune în conflict cu democrațiile stabile europene, vedem cum relația cu Germania, SUA și cu celelalte state ale UE a început să fie tot mai tensionată. Este important ca fiecare dintre noi să participe la viața cetății și să încercăm să schimbăm, prin acțiunile pe care le avem, ceea ce se întâmplă în comunitate“, a adăugat Silvia Marțiș Tăbușcă.

La rândul său, Andrei Lupu, moderator al Comunității RO100 Ploiești, prezent la întâlnirea de la Arad, a subliniat că implicarea cetățenilor și atenția tot mai mare cu care urmăresc evoluțiile legislative și din viața politică de după OUG 13 sunt importante în contextul următorilor doi ani în care electoratul va fi chemat la urne din șase în șase luni (alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare).

„Eu cred că dacă este un lucru bun pe care l-a făcut guvernarea actuală acela este OUG13, este bine că a existat și OUG14. Fără OUG 13, probabil mulți dintre noi am fi fost într-o stare de letargie, în care fiecare preferă să își vadă de propria curte. Cred că de puține ori în istorie, mai ales în istoria post-decembristă, vezi ce se poate întâmpla dacă tu îți vezi de propria treabă și nu ești un cetățean atent. Ne-a făcut pe toți atenți la justiție și am învățat unele dintre cele mai plictisitoare lucruri: legile. Am ajuns toți să fim pasionați de Codul Penal, de Codul de Procedură Penală, de legile justiției. De ce te-ar interesa pe tine câți ani de închisoare ia un infractor, când tu știi că ești o persoană cinstită?! Toți, deodată, am ajuns să ne trezim și cred că este o direcție ascendentă. Vor urma doi ani de alegeri consecutive la șase luni distanță în care vom vedea câți suntem treziți, eu sper să păstrăm această direcție pozitivă de trezire“, a spus Andrei Lupu.

Prezentă la întâlnirea de la Arad, Raluca Prună a oferit participanților exemplul personal în ceea ce privește implicarea în viața societății în momente de criză, povestind cum a ajuns să fie ministru al Justiției în cadrul guvernului condus de Dacian Cioloș.

„Eu nu mi-am propus să intru în politică, în 2015 nici nu mă gandeam la așa ceva. Am ieșit dintr-un spațiu profesional și personal de confort. Era un moment de criză (căderea Guvernului Ponta după tragedia de la Colectiv, n.r.), m-am gândit să contribui cu ceva. […] Am învățat în acel mandat (de ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, n.r.) că nu trebuie să aștept de la alții ceea ce am aștepat eu de la țara mea, de la societatea în care am crescut. Acum, încerc să-mi fac bagajele de la Bruxelles și să mă întorc. O sa încerc să fac asta și îmbrăcând o haină politică, pentru ca mai târziu să nu-mi reproșez că aș fi putut face ceva și nu am făcut“, a povestit Raluca Prună.

Fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș a subliniat că atât ea, cât și ceilalți membri ai viitorului partid Mișcarea România Împreună nu văd politica drept un scop în sine, ci doar modul în care pot contribui la schimbarea în bine a societății.

„Ce ne califică? Faptul de a fi cetățean. Într-un moment scurt, de criză, am putut face o treabă cel puțin la fel de bună ca unii politicieni experimentați. Am o experiență, am o expertiză și în jurul meu există oameni animați de aceeași dorință de a da ceva societății. Nu vreau să parvin. Eu cred că suntem într-un moment grav. Trebuie să depășim acest moment în care spunem «votul meu nu contează, sunt prea mic». Putem face asta dacă suntem împreună, mai mulți. Și să ne punem la dispoziția comunității din care facem parte. Acești oameni nu au ca scop politica în sine. Politica nu e un scop, ci un mijloc prin care poți stabili niște reguli“, a declarat Raluca Prună.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Bruxelles și-a ales marți, 13 noiembrie, doi noi comoderatori, Ștefi Moise și Irina Constantinescu, și anunță o întâlnire cu liderul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, pe 27 noiembrie, și continuarea campaniei de strângere de semnături pentru „Oameni noi“.

Ștefi Moise și Irina Constantinescu au fost alese comoderatoare ale RO100 Bruxelles în cadrul întâlnirii RO100 Cafe #11, din cinci candidaturi depuse. „Cele două au fost singurele implicate activ și care ne-au ajutat constant la organizarea evenimentelor și promovarea comunității și suntem siguri că vor face o treaba bună“, scrie pe pagina de Facebook a comunității.

Totodată, comunitatea din Bruxelles a RO100 a anunțat organizarea unei noi întâlniri a membrilor în data de 27 noiembrie, la care va participa și Dacian Cioloș, fondator al Platformei RO100 și al RO+. Membrii RO100 care vor să participe la eveniment se pot înscrie AICI.

RO100 Bruxelles continuă și strângerea de semnături pentru campania „Oameni noi în politică“, printr-o acțiune organizată duminică, în zona Clemenceau din Bruxelles.

Iar pentru că perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie, comunitatea din Bruxelles va demara curând și campania „Aducem zâmbet de Crăciun“, în cadrul căreia se vor strânge donații pentru copii din diverse comunități locale românești. Informațiile privind perioada campaniei si cazurile sociale care vor fi ajutate vor fi făcute publice curând pe pagina de Facebook a RO100 Bruxelles. Evenimentul de strângere a donațiilor vine ca urmare a succesului întreprins de campania similară organizată cu ocazia Paștelui.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Publicat

pe

FOTO Facebook

Membrii RO100 Roma participă activ la strângerea de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Carmen Lavinia Orbulescu, membră a comunității RO100 Roma, a mers pe șantierele italiene unde lucrează români pentru a le vorbi despre inițiativa cetățenească de reformare a legilor electorale și pentru a-i convinge să semneze, astfel încât românii din diaspora să fie mai bine reprezentați în Parlament la alegerile viitoare. Mai sunt necesare 50.000 de semnături, care se pot strânge până la 1 decembrie.

„Cum să nu fiu mândru de colegii din RO100 Roma care au strâns astăzi semnături pentru proiectul #oameninoi printre românii aflați la muncă în Italia? Ne-am propus ca noi, cetățenii, să schimbăm legile electorale care stabilesc cum ei, politicienii, ajung în funcție. Cum? Printr-o inițiativă legislativă cetățenească. Până acum nu s-a mai făcut asta în România“, a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Andrei Lupu, moderator al RO100 Ploiești.

Inițiativa „Oameni noi în politică“, lansată de 30 de organizații non-guvernamentale și partide politice, își propune modificarea legilor electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi, candidații independenți și partidele noi să aibă acces mai ușor la funcții publice, iar diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Londra împlinește un an de la înființare și sărbătorește alături de românii din comunitate

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Londra împlinește un an de la înființare și, pentru a marca evenimentul, organizează o întâlnire cu românii din comunitate, pe 25 noiembrie, la Hoxton, Shoreditch. Scopul întâlnirii este de a discuta despre proiectele realizate în primul an și de a pune pe agendă noi proiecte pentru membrii comunității.

Potrivit anunțului de pe pagina de Facebook RO100 Londra, biletele, disponibile pe Eventbrite, sunt gratuite și-i ajută pe organizatori să estimeze prezența pentru rezervarea unui spațiu adecvat. Evenimentul este programat să înceapă la ora 15.30.

RO100 Londra a fost înființată în noiembrie 2017 și va sărbători un an de activități civice alături de toți cei care doresc să se implice pentru a aduce schimbarea în bine a societății.

Platforma RO100 reunește peste 90 de comunități locale, inclusiv în diaspora, și își propune să implice membrii comunităților în acțiuni civice. Schimbarea în societate se poate realiza inclusiv de jos în sus, prin implicarea fiecărei persoane.

Citește în continuare
Revista Preseiacum 5 ore

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 16 ore

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum O zi

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum O zi

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Comunități Locale România 100acum 2 zile

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Stiri RO+acum 2 zile

Dacian Cioloș: Fără o administrație publică performantă, patinăm în gol. Eficiența unui guvern depinde de profesionalismul administrației publice

Comunități Locale România 100acum 2 zile

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Stiri RO+acum 2 zile

Dacian Cioloș: „USR are un culoar de nișă pe care îl valorifică foarte bine. Electoratul nostru vine din diferite medii sociale. E un alt culoar, pe care îl acoperim noi“

Stiri RO+acum 2 zile

Dacian Cioloș: Societatea nu se transformă doar schimbând sistemul de învățământ. Dacă nu o să ne schimbăm cu toții, nu o să putem avansa

Stiri RO+acum 3 zile

Dacian Cioloș: Mă bucur că partidele de opoziție caută soluții pentru a trimite acest guvern acasă. Avem nevoie de alegeri anticipate

Cele mai citite