Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Silvia Marțiș Tăbușcă: „Politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului“

Publicat

pe data de

Mai mulți membri ai Platformei România 100 au vorbit vineri, la Arad, într-o întâlnire cu Comunitatea locală RO100, despre necesitatea implicării cetățenilor în politică pentru a mișca societatea înainte și ca formă de rezistență față de direcția pe care actualii politicieni încearcă să dirijeze societatea românească.

Silvia Marțiș Tăbușcă, membră a Comunității tematice Justiție din cadrul RO100, a explicat importanța existenței unui echilibru la nivelul statului.

„Nu mai putem rămâne în pasivitate și să așteptăm ca alți actori să decidă în numele nostru. Este foarte important să creăm un echilibru la nivelul statului, să nu mai percepem statul ca pe o entitate care trebuie să ne ofere, ci să încercăm să fim parte în tot acest sistem“, a spus Silvia Marțiș Tăbușcă.

Afectarea drepturilor cetățeanului și deteriorarea relațiilor României cu democrațiile europene consolidate ar trebui să fie un motiv suficient de implicare din partea cetățenilor în politică, pentru a corecta direcția pe care este ghidată țara de actuala putere, consideră Silvia Marțiș Tăbușcă.

„Constatăm că, în ultimul timp, politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului, ci sunt în conflict cu drepturile cetățeanului. Asta ne pune în conflict cu democrațiile stabile europene, vedem cum relația cu Germania, SUA și cu celelalte state ale UE a început să fie tot mai tensionată. Este important ca fiecare dintre noi să participe la viața cetății și să încercăm să schimbăm, prin acțiunile pe care le avem, ceea ce se întâmplă în comunitate“, a adăugat Silvia Marțiș Tăbușcă.

La rândul său, Andrei Lupu, moderator al Comunității RO100 Ploiești, prezent la întâlnirea de la Arad, a subliniat că implicarea cetățenilor și atenția tot mai mare cu care urmăresc evoluțiile legislative și din viața politică de după OUG 13 sunt importante în contextul următorilor doi ani în care electoratul va fi chemat la urne din șase în șase luni (alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare).

„Eu cred că dacă este un lucru bun pe care l-a făcut guvernarea actuală acela este OUG13, este bine că a existat și OUG14. Fără OUG 13, probabil mulți dintre noi am fi fost într-o stare de letargie, în care fiecare preferă să își vadă de propria curte. Cred că de puține ori în istorie, mai ales în istoria post-decembristă, vezi ce se poate întâmpla dacă tu îți vezi de propria treabă și nu ești un cetățean atent. Ne-a făcut pe toți atenți la justiție și am învățat unele dintre cele mai plictisitoare lucruri: legile. Am ajuns toți să fim pasionați de Codul Penal, de Codul de Procedură Penală, de legile justiției. De ce te-ar interesa pe tine câți ani de închisoare ia un infractor, când tu știi că ești o persoană cinstită?! Toți, deodată, am ajuns să ne trezim și cred că este o direcție ascendentă. Vor urma doi ani de alegeri consecutive la șase luni distanță în care vom vedea câți suntem treziți, eu sper să păstrăm această direcție pozitivă de trezire“, a spus Andrei Lupu.

Prezentă la întâlnirea de la Arad, Raluca Prună a oferit participanților exemplul personal în ceea ce privește implicarea în viața societății în momente de criză, povestind cum a ajuns să fie ministru al Justiției în cadrul guvernului condus de Dacian Cioloș.

„Eu nu mi-am propus să intru în politică, în 2015 nici nu mă gandeam la așa ceva. Am ieșit dintr-un spațiu profesional și personal de confort. Era un moment de criză (căderea Guvernului Ponta după tragedia de la Colectiv, n.r.), m-am gândit să contribui cu ceva. […] Am învățat în acel mandat (de ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, n.r.) că nu trebuie să aștept de la alții ceea ce am aștepat eu de la țara mea, de la societatea în care am crescut. Acum, încerc să-mi fac bagajele de la Bruxelles și să mă întorc. O sa încerc să fac asta și îmbrăcând o haină politică, pentru ca mai târziu să nu-mi reproșez că aș fi putut face ceva și nu am făcut“, a povestit Raluca Prună.

Fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș a subliniat că atât ea, cât și ceilalți membri ai viitorului partid Mișcarea România Împreună nu văd politica drept un scop în sine, ci doar modul în care pot contribui la schimbarea în bine a societății.

„Ce ne califică? Faptul de a fi cetățean. Într-un moment scurt, de criză, am putut face o treabă cel puțin la fel de bună ca unii politicieni experimentați. Am o experiență, am o expertiză și în jurul meu există oameni animați de aceeași dorință de a da ceva societății. Nu vreau să parvin. Eu cred că suntem într-un moment grav. Trebuie să depășim acest moment în care spunem «votul meu nu contează, sunt prea mic». Putem face asta dacă suntem împreună, mai mulți. Și să ne punem la dispoziția comunității din care facem parte. Acești oameni nu au ca scop politica în sine. Politica nu e un scop, ci un mijloc prin care poți stabili niște reguli“, a declarat Raluca Prună.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunități Locale România 100

RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea au pus bazele proiectului „Calculatoare Pentru Viitorul României”

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Londra, împreună cu RO100 Râmnicu Vâlcea, demarează un proiect pentru copiii din Râmnicu Vâlcea, „Calculatoare Pentru Viitorul României”. Colaborarea celor două comunități are ca scop dotarea cu calculatoare a unei săli IT pentru instruire și meditații gratuite.

Membrii celor două comunități au realizat importanța educației tehnologice și necesitatea unui loc în care copiii să învețe bazele IT-ului de la voluntari pasionați. Pentru demararea proiectului, mai este nevoie de cinci calculatoare. RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea fac apel către cei care își schimbă calculatoarele sau au unele în plus.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Paris a strâns semnături pentru „Oameni Noi“ de la românii din Franța în Grădina Luxembourg din Paris

Publicat

pe

Membrii Comunității RO100 Paris au strâns, duminică, semnături pentru inițiativa „Oameni Noi în Politică“, în Grădina Luxembourg din Paris. Zeci de români aflați în Franța au semnat pentru modificarea legilor electorale, iar voluntarii le-au mulțumit oferindu-le prăjituri și un moment de voie bună.

Campania este în plină desfășurare, iar cei care vor să ajute pot descărca listele necesare pentru fiecare județ și își pot ruga prietenii să ajute la colectarea de semnături. Listele cu semnături vor fi strânse ulterior de voluntarii RO100.

Inițiativa urmărește adunarea a 100.000 de semnături pentru a putea modifica legile electorale în așa fel încât să se simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să seîmbunătățească oferta politică: asigurarea unor alegeri corecte, eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, alegerea primarilor în două tururi, creșterea numărului de parlamentari aleși de diaspora, vot liber pentru românii aflați în străinătate și votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).

Campania a fost lansată oficial marți, 11 septembrie, printr-un eveniment organizat în Piața Universității din Capitală, la care au participat reprezentanți din partea organizațiilor inițiatoare.

Proiectul „Oameni noi“ este inițiat de 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Mișcarea România Împreună (RO+), Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

„Împreună Moldova“ – dezbatere pe tema problemelor cu care se confruntă regiunea de nord-est a țării

Publicat

pe

FOTO Facebook RO100 Bacău

Aproape 50 de membri ai Platformei RO100 se află zilele acestea la Durău, într-un teambuilding sub egida „Împreună Moldova“, organizat de Comunitatea RO100 Bacău.

La eveniment participă colegi din comunitățile locale din regiunea nord-est a României: Vaslui, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani. Sunt dezbătute problemele reale cu care se confruntă regiunea, participanții încercând să găsească, împreună, soluții concrete.

Cum pot fi îmbunătățite lucrurile în educație, ce presupune lupta pentru a rămâne un stat de drept, cum se organizează comunitatile locale – toate acestea sunt teme care urmează să fie dezbătute în acest weekend la Durău.

 

Printre invitați se află Mirabela Amarandei, moderator al Comunității Tematice Educație din cadrul Platformei RO100, Ramona Strugariu, moderator al Comunității Tematice Diaspora, și Liviu Iolu, cofondator al Mișcării România Împreună. S-au alăturat, pentru o discuție legată de inițiativa #oameninoi, și Mihai Polițeanu – membru fondator al „Inițiativei România“, și Lucian Checheriță – președinte „VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție“.

Citește în continuare
Editorialeacum 6 ore

Ce contează, cu adevărat, pentru țara noastră, chiar dacă premierul României a ratat întâlnirea cu șeful Comisiei Europene

Noutăți Generaleacum 8 ore

Alin Mituța, despre părerea lui Juncker vizavi de România: „Una dintre cele mai frumoase declaraţii la adresa ţării noastre din ultima vreme“

Noutăți Generaleacum 12 ore

Alba-neagra cu proiectul OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal

Stiri RO+acum O zi

Dăncilă a ratat întâlnirea cu Juncker de la Otopeni. Alin Mituța: „Premierul ne umple de ruşine cu fiecare acţiune şi, iată, chiar inacţiune a sa“

Comunități Locale România 100acum O zi

RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea au pus bazele proiectului „Calculatoare Pentru Viitorul României”

Editorialeacum 2 zile

Iluzia haiducului eficient

Revista Preseiacum 2 zile

Dacian Cioloș, la Europa FM, despre criza pestei porcine: Efectele economice sunt masive. Decontul pentru epidemia din România, plătit începând cu Crăciunul

Comunități Locale România 100acum 2 zile

RO100 Paris a strâns semnături pentru „Oameni Noi“ de la românii din Franța în Grădina Luxembourg din Paris

Revista Preseiacum 2 zile

Dacian Cioloș, la Digi24: Noi nu am avut nevoie în 2016 de informările SRI ca să știm ce se întâmplă în țară

Stiri RO+acum 2 zile

Vlad Voiculescu a strâns semnături în Herăstrău pentru campania „Oameni Noi în Politică“ VIDEO

Cele mai citite