Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Silvia Marțiș Tăbușcă: „Politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului“

Publicat

pe data de

Mai mulți membri ai Platformei România 100 au vorbit vineri, la Arad, într-o întâlnire cu Comunitatea locală RO100, despre necesitatea implicării cetățenilor în politică pentru a mișca societatea înainte și ca formă de rezistență față de direcția pe care actualii politicieni încearcă să dirijeze societatea românească.

Silvia Marțiș Tăbușcă, membră a Comunității tematice Justiție din cadrul RO100, a explicat importanța existenței unui echilibru la nivelul statului.

„Nu mai putem rămâne în pasivitate și să așteptăm ca alți actori să decidă în numele nostru. Este foarte important să creăm un echilibru la nivelul statului, să nu mai percepem statul ca pe o entitate care trebuie să ne ofere, ci să încercăm să fim parte în tot acest sistem“, a spus Silvia Marțiș Tăbușcă.

Afectarea drepturilor cetățeanului și deteriorarea relațiilor României cu democrațiile europene consolidate ar trebui să fie un motiv suficient de implicare din partea cetățenilor în politică, pentru a corecta direcția pe care este ghidată țara de actuala putere, consideră Silvia Marțiș Tăbușcă.

„Constatăm că, în ultimul timp, politicul încearcă să promoveze tot mai multe direcții care nu sunt în folosul cetățeanului, ci sunt în conflict cu drepturile cetățeanului. Asta ne pune în conflict cu democrațiile stabile europene, vedem cum relația cu Germania, SUA și cu celelalte state ale UE a început să fie tot mai tensionată. Este important ca fiecare dintre noi să participe la viața cetății și să încercăm să schimbăm, prin acțiunile pe care le avem, ceea ce se întâmplă în comunitate“, a adăugat Silvia Marțiș Tăbușcă.

La rândul său, Andrei Lupu, moderator al Comunității RO100 Ploiești, prezent la întâlnirea de la Arad, a subliniat că implicarea cetățenilor și atenția tot mai mare cu care urmăresc evoluțiile legislative și din viața politică de după OUG 13 sunt importante în contextul următorilor doi ani în care electoratul va fi chemat la urne din șase în șase luni (alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare).

„Eu cred că dacă este un lucru bun pe care l-a făcut guvernarea actuală acela este OUG13, este bine că a existat și OUG14. Fără OUG 13, probabil mulți dintre noi am fi fost într-o stare de letargie, în care fiecare preferă să își vadă de propria curte. Cred că de puține ori în istorie, mai ales în istoria post-decembristă, vezi ce se poate întâmpla dacă tu îți vezi de propria treabă și nu ești un cetățean atent. Ne-a făcut pe toți atenți la justiție și am învățat unele dintre cele mai plictisitoare lucruri: legile. Am ajuns toți să fim pasionați de Codul Penal, de Codul de Procedură Penală, de legile justiției. De ce te-ar interesa pe tine câți ani de închisoare ia un infractor, când tu știi că ești o persoană cinstită?! Toți, deodată, am ajuns să ne trezim și cred că este o direcție ascendentă. Vor urma doi ani de alegeri consecutive la șase luni distanță în care vom vedea câți suntem treziți, eu sper să păstrăm această direcție pozitivă de trezire“, a spus Andrei Lupu.

Prezentă la întâlnirea de la Arad, Raluca Prună a oferit participanților exemplul personal în ceea ce privește implicarea în viața societății în momente de criză, povestind cum a ajuns să fie ministru al Justiției în cadrul guvernului condus de Dacian Cioloș.

„Eu nu mi-am propus să intru în politică, în 2015 nici nu mă gandeam la așa ceva. Am ieșit dintr-un spațiu profesional și personal de confort. Era un moment de criză (căderea Guvernului Ponta după tragedia de la Colectiv, n.r.), m-am gândit să contribui cu ceva. […] Am învățat în acel mandat (de ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, n.r.) că nu trebuie să aștept de la alții ceea ce am aștepat eu de la țara mea, de la societatea în care am crescut. Acum, încerc să-mi fac bagajele de la Bruxelles și să mă întorc. O sa încerc să fac asta și îmbrăcând o haină politică, pentru ca mai târziu să nu-mi reproșez că aș fi putut face ceva și nu am făcut“, a povestit Raluca Prună.

Fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș a subliniat că atât ea, cât și ceilalți membri ai viitorului partid Mișcarea România Împreună nu văd politica drept un scop în sine, ci doar modul în care pot contribui la schimbarea în bine a societății.

„Ce ne califică? Faptul de a fi cetățean. Într-un moment scurt, de criză, am putut face o treabă cel puțin la fel de bună ca unii politicieni experimentați. Am o experiență, am o expertiză și în jurul meu există oameni animați de aceeași dorință de a da ceva societății. Nu vreau să parvin. Eu cred că suntem într-un moment grav. Trebuie să depășim acest moment în care spunem «votul meu nu contează, sunt prea mic». Putem face asta dacă suntem împreună, mai mulți. Și să ne punem la dispoziția comunității din care facem parte. Acești oameni nu au ca scop politica în sine. Politica nu e un scop, ci un mijloc prin care poți stabili niște reguli“, a declarat Raluca Prună.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 6 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 6 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 6 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 6 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 6 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 6 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 6 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite