Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Editoriale

Scrisoarea unui fost elev către Ministerul Educației

Publicat

pe data de

Am doar 20 ani de ani, iar de puțin timp am trecut prin „examenul maturității“ numit bacalaureat. Cu siguranță e prea mult spus „examen al maturității“, dar preferăm să ne mințim regulat cu această denumire, pentru a justifica niște teste extrem de prost realizate, al căror rol este de a încuraja, din păcate, nu modul nostru de gândire și creativitatea pe care o avem, ci dimpotrivă, toceala, limitarea gândirii și raportarea noastră spre niște false valori – nota pe care o obținem. Aceeași poveste și cu examenul național.

În ultimul timp, există un curent destul de puternic, mai ales din partea tinerilor, care susține inutilitatea acestor examene și dorința de a exista niște criterii cu adevărat importante pentru viitorul nostru. O analiză care să scoată în evidență la ce suntem buni, în ce ar trebui să investim, și nu o notă care ne poate tăia crud șansa spre a ajunge acolo unde dorim. Poate vreau să devin și am șanse să devin cel mai bun chitarist, dar nefiind bun la matematică, ajung la o facultate oarecare, nu la conservator. Poate vreau să devin unul dintre cei mai buni profesori de matematică, însă neavând o legătură cu româna, sunt nevoit să abandonez orice studiu. Oameni buni, când ne vom da seama că viața noastră trebuie să se ghideze după valori? Valori care sunt aruncate și uitate într-un ocean al nepăsării de toți cei care contribuie la susținerea și extinderea acestui sistem învechit. Valori înjunghiate ori de cate ori ni se aruncă în față faptul că „nu suntem capabili de nimic” dacă nu luăm, la bacalaureat, nota pe care societatea o dorește. Și cât de puternic este acest sistem încât ajungi să crezi într-un final ceea ce zice. Cei care au căzut cu siguranță au și altceva de arătat, dar trebuie susținuți. Nu candidații la BAC sunt o problemă, ci examenul în sine.

Au trecut aproape doi ani de când am preferat să nu mă mai gândesc la liceu. Am uitat câte nedreptăți au fost, începând de la meditațiile oferite de profesori până la părinții care mergeau cu „atențiile” necesare. Am preferat să uit cum am tocit zeci de opere la română, fără să-i pese cuiva ceea ce am înțeles eu din cartea respectivă. Ceea ce e mai amuzant sunt miile de cazuri în care elevii nici nu au citit operele respective, însă făcându-și lecția de acasă pentru fiecare creație în parte, au primit note mult mai mari decât acea parte din „prostime” care a preferat să împărtășească părerea proprie într-un comentariu. Am uitat și nu voiam să îmi mai amintesc, însă Ministerul Educației preferă să facă în continuare diferite experimente pe elevi fără a consulta părerea lor. Auzind și de ultimele planuri, de a introduce grile la examenul național și la bacalaureat, inițial de anul acesta, decizie amânată ulterior (după ultimele declarații ale doamnei Rovana Plumb, care probabil și-a dat seama de greșeala pe care a făcut-o), inevitabil mi-au trecut prin fața ochilor cei patru ani de liceu, cu bune și cu rele. Am răsuflat indignat, sătul și cu speranța că următoarele generații să fie apreciate pentru ceea ce sunt și nu ceea ce dorește sistemul să fie. Din păcate, nimănui nu-i pasă de ceea ce crede și dorește un elev, ci își urmărește interesul propriu. Ministerul Educației Naționale face acest lucru de zeci de ani. Lăsând la o parte dificultatea care scade de la un an la altul la examenul de bacalaureat, pentru ca cei aflați la putere să se laude cu sintagme precum „Anul acesta avem cea mai mare rată de promovare“ , lăsând la o parte mulți dintre reprezentații ei care nu sunt în stare să exprime logic nici două idei, lăsând la o parte această nepăsare și indolență, sunt curios: când va conta părerea elevului? Când va fi apreciat elevul pentru ceea ce este și pentru ceea ce ar putea deveni cu susținerea necesară?
În scurt timp, examenul de bacalaureat va deveni precum examenul de la școala de șoferi: faci grilele pe care le ai de 10 ori, nu citești deloc legislația, însă ești admis. Ce s-ar urmări prin această decizie? În continuare, nimic constructiv. Probabil doar favorizarea fraudei (copiatul), pentru cei care văd mai bine la distanță. Dacă tot veți dori să faceți acest lucru la un moment dat, măcar împărțiți subiectele pe rânduri.

Dragă Minister al Educației Naționale,

Îți scrie cu sinceritate și supărare un elev care a stat în băncile tale și va mai sta pentru ceva timp.

– Când vei observa cum îngrădești coeficientul de inteligență care este într-o continuă creștere de la generație la generație? Generația din ziua de azi este la un click distanță de orice informație, din orice parte a lumii. Iar tu în continuare folosești același mod de predare. Ai eșuat prin încercarea de a ne pregăti precum ai fost tu pregătit. Știi, lumea evoluează.

– Când vei fi capabil sa înțelegi fiecare generație în parte? Dorința noastră, scopul nostru, idealul nostru. Preferi să te ascunzi în spatele unor birouri, cu oameni care hotărăsc destinul țării. Destinul țării, pentru că noi, cei de azi, vom fi cei care vă vom înlocui peste ani. Sper să nu cădem tot în același păcat și cerc vicios în care vă aflați voi acum.

– Ce facem cu acel procent de 42% de tineri analfabeți funcționali? Și cum crește în fiecare an, iar tu, Minister al Educației, parcă nici nu îl observi. 42% dintre copiii între 14-16 ani nu reușesc să înțeleagă o operă, să găsească logica unui calcul de matematică elementar, pentru că tu ai susținut acest sistem. Ai susținut toceala, ai susținut meditațiile oferite de profesori, ai înlăturat posibilitatea copiilor, preponderent din mediul rural, de a ajunge la o școală și de a-și crea un viitor, ai desconsiderat școlile profesionale, ai ignorat olimpici internaționali și i-ai lăsat să plece spre alte țări care i-au apreciat, dar ai lăsat oameni incapabili și fără valori în funcții-cheie. Ai uitat să ne întrebi cum suntem și ce credem.

– Când vei investi în profesori cu adevărat pregătiți? Pe vremuri, profesorul era unul dintre cei mai apreciați oameni din sate. Astăzi, unora le este rușine să spună ce profesie au. I-ai lăsat pe cei care formează oameni să fie uitați, i-ai lăsat pe mulți dintre ei să facă o afacere din meditații și favoritisme. Ai uitat să apreciezi și să investești în cel mai important domeniu: al educației. Ai oferit salarii mai mari, dar ai lăsat 2.400 de școli cu toalete în curte, ai lăsat alte câteva mii să se dărâme peste copii, i-ai lăsat să înghețe iarna de frig, dar știm care a fost prioritatea ta: grilele la bacalaureat.

– Când vei ajuta acei 50.000 de copiii care abandonează școala în fiecare an? 50.000 de suflete condamnate de tine, dragă minister. 50.000 de viitori adulți care nu pot să studieze din cauza sărăciei, din cauza indiferenței profesorilor față de cei care provin din medii defavorizate, din cauza indiferenței tale față de profesori care se sacrifică să predea la zeci de kilometri distanță de casă, din cauza indiferenței tale față de profesorii care cumpără din banii proprii materialele necesare predării curriculei pe care o propui, fără să îți pese.

– Când vei schimba acea programă veche care, oricât de mult ai încerca, nu se mulează timpurilor noastre? Când vei veni spre tineri și îi vei întreba ce scop au în viață și care sunt valorile care îi reprezintă, fără să te gândești doar la liniștea și siguranța materială pe care o ai tu?

Și, știi, am preferat să scriu aceste rânduri, lăsând la o parte obiectivele pe care le aveam azi. Dar îmi pare rău, fiindcă vor mai fi alte generații de sacrificiu, fiindcă oamenii vor pleca tot mai departe de țara noastră, fiindcă prietenii mei râd de mine când spun că încerc să schimb ceva și nu am de gând să emigrez, fiindcă tu vei fi preocupat tot de grilele pentru bacalaureat și nu vei fi în stare să vezi toate aceste nedreptăți.

Cu cât ai şti mai multe, cu atât ți-ai da seama că ştii prea puţine, dar norocul tău este că nu dorești să știi.

* material realizat de Andrei Robert Vintilă, comunicator RO100 Oradea

Editoriale

Ești sigur că pe tine „nu te interesează politica“?

Publicat

pe

Am început campania „Oameni noi“ la Bruxelles acum aproape două luni. Așa cum era de așteptat, reacțiile miilor de români cu care am vorbit despre reforma legilor electorale au fost extrem de diverse: „Mulțumesc pentru ce faceți”, „Cu ce pot ajuta?”, „Trăsni-v-ar focul să vă trăsnească, plecați de aici!” sau, cel mai des, „Să sperăm că va fi mai bine!”.

Dar reacția care mi-a dat cel mai mult de gândit este „pe mine nu mă interesează politica”. Am auzit-o de câteva zeci de ori, iar dacă ne aducem aminte că la ultimele alegeri europarlamentare aproape 70% dintre români au stat acasă, este clar că e un sentiment larg răspândit. Și nici nu este greu de înțeles de ce: dezamăgirile provocate de clasa politică în ultimii 30 de ani au lăsat urme adânci. Speranțele enorme care au fost investite în CDR în 1996 sau în Alianța DA în 2004 și care au fost înșelate au generat cinism și neîncredere.

Însă întrebarea care se pune în cazul acesta este: dacă pe tine nu te interesează politica, îți va fi mai bine sau mai rău? Poate este mai ușor să nu te preocupe gafele monumentale aproape zilnice ale prim-ministrului sau să îți vezi de familie, prieteni și serviciu în loc să te implici într-un proiect politic nou sau să ieși în piață la protest (mai ales că e foarte posibil să fii luat la bătaie sau să înghiți niște gaze).

Dar lipsa ta de interes și implicare va fi o strategie câștigătoare doar pe termen foarte scurt. Pentru că, vrei, nu vrei, viața ta, familia, prietenii și serviciul au de suferit din cauza a ceea ce fac politicienii în fiecare zi:

Foarte multi dintre milioanele de români din diaspora, care au plecat tocmai ca să scape de acești politicieni corupți și incompetenți, își doresc să revină acasă. Putem, împreună, printr-o altfel de politică, să transformam România într-o opțiune viabilă și pentru ei și pentru copiii lor.

Absenteismul de la alegeri nu are, de fapt, niciun efect pozitiv: alegerile nu au prag de validare. Dacă se prezintă 70%, 30% sau doar 1% dintre cetățeni la vot, rezultatul rămâne valabil și niște politicieni vor deveni parlamentari și primari. Apoi vor decide ce se întâmplă în școlile și spitalele noastre, pe străzile noastre sau ce se va face cu banii de la buget.

Dacă nu îți plac politicienii actuali, ai mare dreptate! Soluția corectă pentru schimbarea lor este să te intereseze politica chiar mai mult decât până acum. În felul acesta, vei putea tu să decizi cine și cum va face politică în România în anii care urmează.

Semnează, votează, finanțează sau, și mai bine, pune umărul la construirea unui clase politice noi, care să fie în slujba cetățeanului și să pună România pe drumul cel bun.

* Material de Andrei Ion, membru în Comunitatea tematică România în UE, expert pe fonduri europene

Citește în continuare

Editoriale

From EU with love

Publicat

pe

De ce a fost o zi extrem de importantă pentru România ziua în care s-a votat în Parlamentul European o rezoluţie cu privire la statul de drept, concomitent cu publicarea unui raport MCV extrem de critic şi de ultimativ. La rece:

1. Pentru că Rezoluţia nu este despre români, despre speranţele lor şi locul lor în Europa, pe care le-ar ataca Parlamentul European; rezoluţia este despre un guvern inconştient, analfabet şi fudul, care iroseşte speranţele românilor şi le calcă mărunt în picioare locul în Europa; este despre o majoritate parlamentară care votează evitarea puşcăriei sau pomeni electorale, nu dezvoltare şi integrare. Timmermans spunea la dezbaterea din octombrie: „Suntem aici ca să vă ajutăm. Sunt aici în numele cetăţenilor români care îşi doresc respect pentru statul de drept“. Aşa este. Tot ce trebuie să facă Dragnea & coaliţiadeevitareapuşcăriei este să respecte tratatele şi regulile Uniunii. Nu poţi fi cu călcâiele înfipte în banii europeni, pentru care UE e bună, şi cu capul în schemele de spălare de bani şi combinaţiile mafiote tipic ruseşti sau azere; nu poţi fi cu valorile europene în gură şi cu gazele pentru protestatari în butelii şi petarde care sunt direcţionate peste familii cu copii. Pur şi simplu, nu se poate.

2. Pentru că, după ziua de ieri, mesajul cel mai important care rămâne în atenţia publică este acela că o clică politică îşi bate joc de o masă de votanţi decenţi şi răbdători, care au mandatat-o cu încredere. Încredere pentru voinţa şi putinţa de a elabora politici publice în interesul lor şi încredere pentru capacitatea de a-i reprezenta în Europa. Au eşuat lamentabil, la ambele. Nu reprezintă pe nimeni nicăieri, nici măcar pe cei care, votându-i, sperau că vor obţine un loc de muncă mai cald, o pensie mai mare, o relaţie în sistem. De ce nu? Pentru că se termină banii; nu sunt investiţii; nu sunt absorbite fonduri europene; nu aruncă nimeni cu locuri de muncă peste gard, iar relaţiile din sistem nu te mai ajută la nimic. De exemplu, sistemul de sănătate te îngroapă cu zile şi cu relaţii cu tot, pentru simplul fapt că esti colocatar de salon cu nişte bacterii ucigaşe.

3. Pentru că rapoarte precum cel de ieri, pe MCV, sunt semnale extrem de puternice că trebuie oprită asasinarea justiţiei în favoarea infractorilor. Cine asasinează justiţia? Cine are interese politice la pachet cu condamnări. Cine poate scăpa de astfel de personaje politice? Păi, MCV nu poate. MCV poate doar semnala că există regres, probleme profunde la nivel de funcţionare a unor mecanisme, că am fost primiţi în UE cu nişte condiţii, iar acum ne facem de cap. Deci ce rău le face politicienilor care urlă că sunt patrioţi şi europeni? Că nu înţeleg.

În schimb, românii pot. Îi pot elimina din peisajul politic pe toţi cei mandataţi de condamnaţi să facă praf justiţia şi statul de drept, de dragul sinecurilor, al privilegiilor şi al puterii, dar fără niciun pic de drag de oameni. Pot, iar zile precum cea de ieri îi trezesc şi îi fac să se întrebe cine apără interesele cui, cine denigrează, până la urmă, şi cine ocroteşte România.

De asta sunt atât de importante astfel de zile. Pentru că înseamnă oxigen şi trezire la realitate. Pentru că oamenii trebuie să ştie cum şi cine îi trage spre marginea Europei, în vremuri în care Bruxelles-ul îi prinde de mânecă şi încearcă cu disperare să îi aducă înapoi.

Liviu, e simplu: nu mai minţiţi şi nu mai furaţi. Respectaţi-vă angajamentele. Aduceţi bani şi proiecte acasă, nu rezoluţii pentru că guvernul distruge justiţia, bate oameni, se joacă cu libertatea de exprimare, cu presa, cu vieţile oamenilor, în general. pe lângă faptul că falimentează ţara.

Despre asta a fost ziua de ieri – pentru România, from EU with love. Pentru că ei ştiu că această clică nu ne merită.

În Europa se votează la alegerile parlamentare în proporţie de 80% sau chiar mai mult, în unele state membre; iar europarlamentarele sunt foarte importante prin prisma competenţei şi coerenţei oamenilor care ajung în Parlamentul European. Poate ar trebui să avem o rezoluţie separată despre cum ne decidem locul în Europa prin vot.

Editorial publicat pe blogurile Adevarul.ro

Citește în continuare

Editoriale

România s-a născut europeană și așa trebuie să rămână

Publicat

pe

Dacă vrem să facem parte din istoria europeană și să înțelegem ce a însemnat și cum a avut loc Marea Unire, ar fi trebuit să vedem astăzi prin țară multe evenimente de comemorare a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial în urma armistițiului semnat la Compiègne între reprezentanții Antantei și ai Puterilor Centrale.

Aproape 700.000 de români au murit în cei doi ani de război, mulți dintre ei din cauza incompetenței conducerii politice și militare de atunci, care a făcut posibile dezastre precum cel de la Turtucaia sau precum pacea de la București prin care România era desfigurată.

Ne place să credem că Marea Unire a fost epitomul virtuților naționale, românești, dar realitatea este că ea a fost de fapt posibilă prin concursul unor împrejurări care au avut puțin de-a face cu acei români get-beget pe care ni-i imaginăm. Fără decizia regelui româno-german Ferdinand de a intra în război de partea Antantei și împotriva fostei sale țări, fără decizia aceluiași rege de a nu semna pacea de la București și de a reintra în război pe 10 noiembrie 1918, cu o zi înainte de armistițiu, fără aportul generalului Berthelot și al Misiunii militare franceze, care au repus pe picioare Armata Română după înfrângerile rușinoase din 1916 și, în sfărșit, fără armistițiul de la Compiègne prin care s-a anulat Tratatul de la București, Marea Unire nu ar fi fost posibilă. Ba, din contră, România ar fi fost astăzi o mică și nesemnificativă țară de frontieră la marginea Europei.

Dacă vrem să fim cu adevărat parte din Europa, trebuie să începem să marcăm în imaginarul nostru colectiv marile momente ale istoriei europene, cum e Ziua armistițiului. Și trebuie să înțelegem că marile realizări istorice ale României nu ar fi fost niciodată posibile fără aliații noștri europeni.

România s-a născut europeană și așa trebuie să rămână, chiar dacă pe unii lideri trecători i-ar avantaja mult mai bine o Românie închisă, izolată și desprinsă de Europa.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 4 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 4 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 8 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum O zi

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite