Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea, la Lugașu de Jos. O poveste despre normalitate: „Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană“

Publicat

pe data de

Mâine va fi forfotă pe holurile şi în curţile şcolilor, străzile oraşelor şi comunelor vor fi pline de copii, vor fi cozi de la prima oră la florării, entuziasmul întâlnirii cu colegii după o vacanţă călduroasă va pluti în aer, poveştile despre concediile părinţilor la mare, weekendurile la bunici şi ultima sută de metri cu temele de vacanţă vor fi cele mai arzătoare subiecte de discuţie.

În seara asta, ghiozdanele vor fi umplute cu caiete noi, penare unice (sperăm, mai unice decât ale colegilor), hainele vor fi curate şi călcate, părul va fi mai strălucitor decât a fost toată vara, unghiile tăiate perfect, iar ora de culcare va fi brusc devansată.

Şi mai e şi emoţia, emoţia primei zile de şcoală. Ştii că este cea mai grozavă zi din an, cu festivitate, flori, o prăjitură după festivitate, petrecută cu părinţii care şi-au luat liber special pentru asta.

Normalitatea

Totul sună cunoscut, pare o normalitate în viaţa noastră de zi cu zi, dar pentru unii copii nu asta este normalitatea. Normalitatea este ca în seara asta să aducă lemne de la pădure pentru ca mama să poată porni soba să gătească o cină pentru patru copii orfani de tată. Mama nu îşi va lua liber mâine, ci va merge să lucreze toată ziua pentru 50 de lei, din care le va lua copiilor nu o prăjitură, ci pâine şi cartofi. Ghiozdanul nu va fi umplut cu caiete noi, pentru că ghiozdanul nici măcar nu există. Despre haine, păr şi unghii… astea sunt extravaganţe.

Asta e normalitatea pe care am văzut-o în comunităţile de romi dintr-o comună din judeţul Bihor, Lugaşu de Jos. Şi mă întreb: banii veniţi din ajutorul social rezolvă problema unei familii nefericite? Dar a abandonului şcolar, în condiţiile în care mama e plecată la serviciu şi fata cea mare trebuie să rămână acasă, să aibă grijă de fraţii ei mai mici?

Sunt sigură că nu doar aici familiile de romi, exilate la periferiile localităţii, trăiesc această normalitate. Se întâmplă în toată ţara. Se întâmplă pentru că politicile sociale nu funcţionează, pentru că se vorbeşte de integrarea romilor fără ca cineva din actorii implicaţi să înţeleagă conceptul de integrare, se întâmplă pentru că statul nu vrea să vadă aceste comunităţi, pentru că se atrag fonduri pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii, iar banii se pierd pe drum, pentru că ONG-urile nu pot substitui serviciile pe care ar trebui să le ofere statul, oricât s-ar zbate pentru această cauză.

Noi și voi

Le propun tuturor politicienilor să facă ce am făcut noi, RO100 Oradea, şi să vadă normalitatea acolo unde e ea. Şi, pentru asta, merită să îi ajut cu tot procesul:

  1. Faceţi o plimbare într-un weekend în preajma unei comunităţi rome din mediul rural. Veţi fi surprinşi cel mai probabil de norii de fum de deasupra ei rezultaţi din arderea deşeurilor. Veţi spune că e rezolvată problema deşeurilor chiar dacă locuitorii comunităţii nu îşi permit contracte cu firme de salubritate, dar poate veţi fi curioşi să căutaţi pe internet care sunt efectele gazelor emanate de acele deşeuri asupra mediului şi asupra corpului uman şi vă veţi îngrozi.
  2. Curiozitatea umană vă va face să intraţi în comunitate şi să cunoaşteţi oamenii, dar odată cu ei veţi cunoaşte şi problemele lor. Străzile sunt pline de deşeuri, copiii nu vor merge la şcoală pentru că nu au rechizite, casele sunt şubrede, dar copiii, copiii vă spun sincer că sunt cu gura până la urechi când vă văd.
  3. Veţi decide să faceţi ceva pentru cei mici şi vă veţi gândi că şcoala va începe imediat şi în direcţia asta trebuie să interveniţi prima dată.
  4. Plănuiţi o acţiune de colectare a deşeurilor împreună cu ei, recompensată cu ghiozdane.
  5. Nu aveţi bani, aşa că faceţi un apel pentru ghiozdane gata echipate pentru începerea şcolii pe o reţea de socializare.
  6. Faceţi acţiunea planificată şi aduceţi-le şi ceva ce nu au văzut în viaţa lor: un cinematograf, de exemplu.
  7. Trageţi concluzii.

Împreună

Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană. Şi ştiţi ce vă va plăcea cel mai mult după ce includeţi şi acest aspect? Că veţi economisi bani.

Apelul nostru pe Facebook, lansat cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, le-a adus copiilor 93 de ghiozdane pentru şcolari şi 13 ghiozdane pentru preşcolari, toate dotate atent şi cu grijă cu tot necesarul de rechizite. Au venit de la oameni şi fundaţii doritoare să sprijine cauza semnalată de noi, oameni entuziaşti că pot completa din multul lor puţinul altora.

Ajunşi în comunitate, le-am propus copiilor să facem străzile curate pentru noul an şcolar. Au acceptat, iar împreună cu ei, echipa RO100 Oradea, formată din Alina, Ioana, Cipri, Adela, Cami, Andrei, Ramona, Teodor, copiii Ioanei şi copiii lui Teodor, a reuşit să strângă zeci de saci într-o oră. I-am recompensat cu ghiozdane, iar apoi ne-am jucat împreună cu ei şi le-am dezvăluit surpriza ce urma, o proiecţie de film cum nu au mai văzut. Aici a intervenit Tudor (Cinemobilul), care a străbătut kilometri pentru a-i face pe aceşti copii fericiţi, aşa cum reuşeşte să îi facă fericiţi pe mulţi alţii din întreaga ţară prin proiecţiile sale de film.

Alegerea

Au ales aceşti copii condiţia în care se află? Nu. Am făcut noi, cetăţenii acestei ţări, alegeri care susţin condiţia în care se află ei acum? Da. Apelul meu către politicieni este: Nu vom putea creşte bunăstarea copiilor din această ţară dacă o să continuaţi să funcţionaţi în contextul NOI şi VOI, trebuie să clădim ÎMPREUNĂ viitorul nostru şi al copiilor noştri.

 

* Material realizat de Adela Lile, moderator RO100 Oradea

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 1 lună

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 1 lună

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 1 lună

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 1 lună

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 1 lună

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 1 lună

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 1 lună

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 1 lună

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 1 lună

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 1 lună

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite