Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea, la Lugașu de Jos. O poveste despre normalitate: „Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană“

Publicat

pe data de

Mâine va fi forfotă pe holurile şi în curţile şcolilor, străzile oraşelor şi comunelor vor fi pline de copii, vor fi cozi de la prima oră la florării, entuziasmul întâlnirii cu colegii după o vacanţă călduroasă va pluti în aer, poveştile despre concediile părinţilor la mare, weekendurile la bunici şi ultima sută de metri cu temele de vacanţă vor fi cele mai arzătoare subiecte de discuţie.

În seara asta, ghiozdanele vor fi umplute cu caiete noi, penare unice (sperăm, mai unice decât ale colegilor), hainele vor fi curate şi călcate, părul va fi mai strălucitor decât a fost toată vara, unghiile tăiate perfect, iar ora de culcare va fi brusc devansată.

Şi mai e şi emoţia, emoţia primei zile de şcoală. Ştii că este cea mai grozavă zi din an, cu festivitate, flori, o prăjitură după festivitate, petrecută cu părinţii care şi-au luat liber special pentru asta.

Normalitatea

Totul sună cunoscut, pare o normalitate în viaţa noastră de zi cu zi, dar pentru unii copii nu asta este normalitatea. Normalitatea este ca în seara asta să aducă lemne de la pădure pentru ca mama să poată porni soba să gătească o cină pentru patru copii orfani de tată. Mama nu îşi va lua liber mâine, ci va merge să lucreze toată ziua pentru 50 de lei, din care le va lua copiilor nu o prăjitură, ci pâine şi cartofi. Ghiozdanul nu va fi umplut cu caiete noi, pentru că ghiozdanul nici măcar nu există. Despre haine, păr şi unghii… astea sunt extravaganţe.

Asta e normalitatea pe care am văzut-o în comunităţile de romi dintr-o comună din judeţul Bihor, Lugaşu de Jos. Şi mă întreb: banii veniţi din ajutorul social rezolvă problema unei familii nefericite? Dar a abandonului şcolar, în condiţiile în care mama e plecată la serviciu şi fata cea mare trebuie să rămână acasă, să aibă grijă de fraţii ei mai mici?

Sunt sigură că nu doar aici familiile de romi, exilate la periferiile localităţii, trăiesc această normalitate. Se întâmplă în toată ţara. Se întâmplă pentru că politicile sociale nu funcţionează, pentru că se vorbeşte de integrarea romilor fără ca cineva din actorii implicaţi să înţeleagă conceptul de integrare, se întâmplă pentru că statul nu vrea să vadă aceste comunităţi, pentru că se atrag fonduri pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii, iar banii se pierd pe drum, pentru că ONG-urile nu pot substitui serviciile pe care ar trebui să le ofere statul, oricât s-ar zbate pentru această cauză.

Noi și voi

Le propun tuturor politicienilor să facă ce am făcut noi, RO100 Oradea, şi să vadă normalitatea acolo unde e ea. Şi, pentru asta, merită să îi ajut cu tot procesul:

  1. Faceţi o plimbare într-un weekend în preajma unei comunităţi rome din mediul rural. Veţi fi surprinşi cel mai probabil de norii de fum de deasupra ei rezultaţi din arderea deşeurilor. Veţi spune că e rezolvată problema deşeurilor chiar dacă locuitorii comunităţii nu îşi permit contracte cu firme de salubritate, dar poate veţi fi curioşi să căutaţi pe internet care sunt efectele gazelor emanate de acele deşeuri asupra mediului şi asupra corpului uman şi vă veţi îngrozi.
  2. Curiozitatea umană vă va face să intraţi în comunitate şi să cunoaşteţi oamenii, dar odată cu ei veţi cunoaşte şi problemele lor. Străzile sunt pline de deşeuri, copiii nu vor merge la şcoală pentru că nu au rechizite, casele sunt şubrede, dar copiii, copiii vă spun sincer că sunt cu gura până la urechi când vă văd.
  3. Veţi decide să faceţi ceva pentru cei mici şi vă veţi gândi că şcoala va începe imediat şi în direcţia asta trebuie să interveniţi prima dată.
  4. Plănuiţi o acţiune de colectare a deşeurilor împreună cu ei, recompensată cu ghiozdane.
  5. Nu aveţi bani, aşa că faceţi un apel pentru ghiozdane gata echipate pentru începerea şcolii pe o reţea de socializare.
  6. Faceţi acţiunea planificată şi aduceţi-le şi ceva ce nu au văzut în viaţa lor: un cinematograf, de exemplu.
  7. Trageţi concluzii.

Împreună

Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană. Şi ştiţi ce vă va plăcea cel mai mult după ce includeţi şi acest aspect? Că veţi economisi bani.

Apelul nostru pe Facebook, lansat cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, le-a adus copiilor 93 de ghiozdane pentru şcolari şi 13 ghiozdane pentru preşcolari, toate dotate atent şi cu grijă cu tot necesarul de rechizite. Au venit de la oameni şi fundaţii doritoare să sprijine cauza semnalată de noi, oameni entuziaşti că pot completa din multul lor puţinul altora.

Ajunşi în comunitate, le-am propus copiilor să facem străzile curate pentru noul an şcolar. Au acceptat, iar împreună cu ei, echipa RO100 Oradea, formată din Alina, Ioana, Cipri, Adela, Cami, Andrei, Ramona, Teodor, copiii Ioanei şi copiii lui Teodor, a reuşit să strângă zeci de saci într-o oră. I-am recompensat cu ghiozdane, iar apoi ne-am jucat împreună cu ei şi le-am dezvăluit surpriza ce urma, o proiecţie de film cum nu au mai văzut. Aici a intervenit Tudor (Cinemobilul), care a străbătut kilometri pentru a-i face pe aceşti copii fericiţi, aşa cum reuşeşte să îi facă fericiţi pe mulţi alţii din întreaga ţară prin proiecţiile sale de film.

Alegerea

Au ales aceşti copii condiţia în care se află? Nu. Am făcut noi, cetăţenii acestei ţări, alegeri care susţin condiţia în care se află ei acum? Da. Apelul meu către politicieni este: Nu vom putea creşte bunăstarea copiilor din această ţară dacă o să continuaţi să funcţionaţi în contextul NOI şi VOI, trebuie să clădim ÎMPREUNĂ viitorul nostru şi al copiilor noştri.

 

* Material realizat de Adela Lile, moderator RO100 Oradea

Comunități Locale România 100

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Publicat

pe

FOTO Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul

Membrii RO100 Curățam Galațiul au reușit colectarea a aproape 10 tone de bunuri pentru oameni în nevoie, în doar două zile, 17 și 18 noiembrie, la a patra ediție a campaniei de donații inițiate de comunitate.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a comunității RO100 Curățăm Galațiul, numărul donatorilor și al produselor colectate a fost de trei ori mai mare comparativ cu edițiile trecute, iar oamenii au dăruit celor în nevoie obiecte și produse necesare mai ales în perioada iernii, dar nu numai: haine groase de iarnă, încălțăminte, plăpumi, pături, scutece, jucării, electrocasnice mici și produse alimentare neperisabile (făină, zahăr, mălai, sare, ulei, conserve, orez, paste, dulciuri).

„Ediția de anul acesta stă sub semnul sărbătoririi Centenarului. Reprezintă modul în care noi, membrii Comunității Curățăm Galațiul, am ales să marcăm această sărbătoare națională. Centenarul este despre felul în care românii dau dovadă că știu să fie ÎMPREUNĂ. Și suntem cu adevărat împreună atunci când ne pasă de semenii noștri. Credem că gălățenii au arătat că avem motive de mândrie și de sărbătoare în aceste zile speciale. Le mulțumim tuturor celor care au donat și îi așteptăm și în anii următori“, scrie pe pagina de Facebook RO100 Galați, unde comunitatea a publicat și un scurt clip video cu o parte dintre bunurile colectate în weekend.

RO100 Curățăm Galațiul va reveni cu noi informații despre distribuirea lucrurilor strânse din donații către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Bruxelles și-a ales marți, 13 noiembrie, doi noi comoderatori, Ștefi Moise și Irina Constantinescu, și anunță o întâlnire cu liderul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, pe 27 noiembrie, și continuarea campaniei de strângere de semnături pentru „Oameni noi“.

Ștefi Moise și Irina Constantinescu au fost alese comoderatoare ale RO100 Bruxelles în cadrul întâlnirii RO100 Cafe #11, din cinci candidaturi depuse. „Cele două au fost singurele implicate activ și care ne-au ajutat constant la organizarea evenimentelor și promovarea comunității și suntem siguri că vor face o treaba bună“, scrie pe pagina de Facebook a comunității.

Totodată, comunitatea din Bruxelles a RO100 a anunțat organizarea unei noi întâlniri a membrilor în data de 27 noiembrie, la care va participa și Dacian Cioloș, fondator al Platformei RO100 și al RO+. Membrii RO100 care vor să participe la eveniment se pot înscrie AICI.

RO100 Bruxelles continuă și strângerea de semnături pentru campania „Oameni noi în politică“, printr-o acțiune organizată duminică, în zona Clemenceau din Bruxelles.

Iar pentru că perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie, comunitatea din Bruxelles va demara curând și campania „Aducem zâmbet de Crăciun“, în cadrul căreia se vor strânge donații pentru copii din diverse comunități locale românești. Informațiile privind perioada campaniei si cazurile sociale care vor fi ajutate vor fi făcute publice curând pe pagina de Facebook a RO100 Bruxelles. Evenimentul de strângere a donațiilor vine ca urmare a succesului întreprins de campania similară organizată cu ocazia Paștelui.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Publicat

pe

FOTO Facebook

Membrii RO100 Roma participă activ la strângerea de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Carmen Lavinia Orbulescu, membră a comunității RO100 Roma, a mers pe șantierele italiene unde lucrează români pentru a le vorbi despre inițiativa cetățenească de reformare a legilor electorale și pentru a-i convinge să semneze, astfel încât românii din diaspora să fie mai bine reprezentați în Parlament la alegerile viitoare. Mai sunt necesare 50.000 de semnături, care se pot strânge până la 1 decembrie.

„Cum să nu fiu mândru de colegii din RO100 Roma care au strâns astăzi semnături pentru proiectul #oameninoi printre românii aflați la muncă în Italia? Ne-am propus ca noi, cetățenii, să schimbăm legile electorale care stabilesc cum ei, politicienii, ajung în funcție. Cum? Printr-o inițiativă legislativă cetățenească. Până acum nu s-a mai făcut asta în România“, a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Andrei Lupu, moderator al RO100 Ploiești.

Inițiativa „Oameni noi în politică“, lansată de 30 de organizații non-guvernamentale și partide politice, își propune modificarea legilor electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi, candidații independenți și partidele noi să aibă acces mai ușor la funcții publice, iar diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 5 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 6 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 9 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum 2 zile

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite