Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea, la Lugașu de Jos. O poveste despre normalitate: „Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană“

Publicat

pe data de

Mâine va fi forfotă pe holurile şi în curţile şcolilor, străzile oraşelor şi comunelor vor fi pline de copii, vor fi cozi de la prima oră la florării, entuziasmul întâlnirii cu colegii după o vacanţă călduroasă va pluti în aer, poveştile despre concediile părinţilor la mare, weekendurile la bunici şi ultima sută de metri cu temele de vacanţă vor fi cele mai arzătoare subiecte de discuţie.

În seara asta, ghiozdanele vor fi umplute cu caiete noi, penare unice (sperăm, mai unice decât ale colegilor), hainele vor fi curate şi călcate, părul va fi mai strălucitor decât a fost toată vara, unghiile tăiate perfect, iar ora de culcare va fi brusc devansată.

Şi mai e şi emoţia, emoţia primei zile de şcoală. Ştii că este cea mai grozavă zi din an, cu festivitate, flori, o prăjitură după festivitate, petrecută cu părinţii care şi-au luat liber special pentru asta.

Normalitatea

Totul sună cunoscut, pare o normalitate în viaţa noastră de zi cu zi, dar pentru unii copii nu asta este normalitatea. Normalitatea este ca în seara asta să aducă lemne de la pădure pentru ca mama să poată porni soba să gătească o cină pentru patru copii orfani de tată. Mama nu îşi va lua liber mâine, ci va merge să lucreze toată ziua pentru 50 de lei, din care le va lua copiilor nu o prăjitură, ci pâine şi cartofi. Ghiozdanul nu va fi umplut cu caiete noi, pentru că ghiozdanul nici măcar nu există. Despre haine, păr şi unghii… astea sunt extravaganţe.

Asta e normalitatea pe care am văzut-o în comunităţile de romi dintr-o comună din judeţul Bihor, Lugaşu de Jos. Şi mă întreb: banii veniţi din ajutorul social rezolvă problema unei familii nefericite? Dar a abandonului şcolar, în condiţiile în care mama e plecată la serviciu şi fata cea mare trebuie să rămână acasă, să aibă grijă de fraţii ei mai mici?

Sunt sigură că nu doar aici familiile de romi, exilate la periferiile localităţii, trăiesc această normalitate. Se întâmplă în toată ţara. Se întâmplă pentru că politicile sociale nu funcţionează, pentru că se vorbeşte de integrarea romilor fără ca cineva din actorii implicaţi să înţeleagă conceptul de integrare, se întâmplă pentru că statul nu vrea să vadă aceste comunităţi, pentru că se atrag fonduri pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii, iar banii se pierd pe drum, pentru că ONG-urile nu pot substitui serviciile pe care ar trebui să le ofere statul, oricât s-ar zbate pentru această cauză.

Noi și voi

Le propun tuturor politicienilor să facă ce am făcut noi, RO100 Oradea, şi să vadă normalitatea acolo unde e ea. Şi, pentru asta, merită să îi ajut cu tot procesul:

  1. Faceţi o plimbare într-un weekend în preajma unei comunităţi rome din mediul rural. Veţi fi surprinşi cel mai probabil de norii de fum de deasupra ei rezultaţi din arderea deşeurilor. Veţi spune că e rezolvată problema deşeurilor chiar dacă locuitorii comunităţii nu îşi permit contracte cu firme de salubritate, dar poate veţi fi curioşi să căutaţi pe internet care sunt efectele gazelor emanate de acele deşeuri asupra mediului şi asupra corpului uman şi vă veţi îngrozi.
  2. Curiozitatea umană vă va face să intraţi în comunitate şi să cunoaşteţi oamenii, dar odată cu ei veţi cunoaşte şi problemele lor. Străzile sunt pline de deşeuri, copiii nu vor merge la şcoală pentru că nu au rechizite, casele sunt şubrede, dar copiii, copiii vă spun sincer că sunt cu gura până la urechi când vă văd.
  3. Veţi decide să faceţi ceva pentru cei mici şi vă veţi gândi că şcoala va începe imediat şi în direcţia asta trebuie să interveniţi prima dată.
  4. Plănuiţi o acţiune de colectare a deşeurilor împreună cu ei, recompensată cu ghiozdane.
  5. Nu aveţi bani, aşa că faceţi un apel pentru ghiozdane gata echipate pentru începerea şcolii pe o reţea de socializare.
  6. Faceţi acţiunea planificată şi aduceţi-le şi ceva ce nu au văzut în viaţa lor: un cinematograf, de exemplu.
  7. Trageţi concluzii.

Împreună

Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană. Şi ştiţi ce vă va plăcea cel mai mult după ce includeţi şi acest aspect? Că veţi economisi bani.

Apelul nostru pe Facebook, lansat cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, le-a adus copiilor 93 de ghiozdane pentru şcolari şi 13 ghiozdane pentru preşcolari, toate dotate atent şi cu grijă cu tot necesarul de rechizite. Au venit de la oameni şi fundaţii doritoare să sprijine cauza semnalată de noi, oameni entuziaşti că pot completa din multul lor puţinul altora.

Ajunşi în comunitate, le-am propus copiilor să facem străzile curate pentru noul an şcolar. Au acceptat, iar împreună cu ei, echipa RO100 Oradea, formată din Alina, Ioana, Cipri, Adela, Cami, Andrei, Ramona, Teodor, copiii Ioanei şi copiii lui Teodor, a reuşit să strângă zeci de saci într-o oră. I-am recompensat cu ghiozdane, iar apoi ne-am jucat împreună cu ei şi le-am dezvăluit surpriza ce urma, o proiecţie de film cum nu au mai văzut. Aici a intervenit Tudor (Cinemobilul), care a străbătut kilometri pentru a-i face pe aceşti copii fericiţi, aşa cum reuşeşte să îi facă fericiţi pe mulţi alţii din întreaga ţară prin proiecţiile sale de film.

Alegerea

Au ales aceşti copii condiţia în care se află? Nu. Am făcut noi, cetăţenii acestei ţări, alegeri care susţin condiţia în care se află ei acum? Da. Apelul meu către politicieni este: Nu vom putea creşte bunăstarea copiilor din această ţară dacă o să continuaţi să funcţionaţi în contextul NOI şi VOI, trebuie să clădim ÎMPREUNĂ viitorul nostru şi al copiilor noştri.

 

* Material realizat de Adela Lile, moderator RO100 Oradea

Comunități Locale România 100

RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea au pus bazele proiectului „Calculatoare Pentru Viitorul României”

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Londra, împreună cu RO100 Râmnicu Vâlcea, demarează un proiect pentru copiii din Râmnicu Vâlcea, „Calculatoare Pentru Viitorul României”. Colaborarea celor două comunități are ca scop dotarea cu calculatoare a unei săli IT pentru instruire și meditații gratuite.

Membrii celor două comunități au realizat importanța educației tehnologice și necesitatea unui loc în care copiii să învețe bazele IT-ului de la voluntari pasionați. Pentru demararea proiectului, mai este nevoie de cinci calculatoare. RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea fac apel către cei care își schimbă calculatoarele sau au unele în plus.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Paris a strâns semnături pentru „Oameni Noi“ de la românii din Franța în Grădina Luxembourg din Paris

Publicat

pe

Membrii Comunității RO100 Paris au strâns, duminică, semnături pentru inițiativa „Oameni Noi în Politică“, în Grădina Luxembourg din Paris. Zeci de români aflați în Franța au semnat pentru modificarea legilor electorale, iar voluntarii le-au mulțumit oferindu-le prăjituri și un moment de voie bună.

Campania este în plină desfășurare, iar cei care vor să ajute pot descărca listele necesare pentru fiecare județ și își pot ruga prietenii să ajute la colectarea de semnături. Listele cu semnături vor fi strânse ulterior de voluntarii RO100.

Inițiativa urmărește adunarea a 100.000 de semnături pentru a putea modifica legile electorale în așa fel încât să se simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să seîmbunătățească oferta politică: asigurarea unor alegeri corecte, eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, alegerea primarilor în două tururi, creșterea numărului de parlamentari aleși de diaspora, vot liber pentru românii aflați în străinătate și votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).

Campania a fost lansată oficial marți, 11 septembrie, printr-un eveniment organizat în Piața Universității din Capitală, la care au participat reprezentanți din partea organizațiilor inițiatoare.

Proiectul „Oameni noi“ este inițiat de 26 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Mișcarea România Împreună (RO+), Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

„Împreună Moldova“ – dezbatere pe tema problemelor cu care se confruntă regiunea de nord-est a țării

Publicat

pe

FOTO Facebook RO100 Bacău

Aproape 50 de membri ai Platformei RO100 se află zilele acestea la Durău, într-un teambuilding sub egida „Împreună Moldova“, organizat de Comunitatea RO100 Bacău.

La eveniment participă colegi din comunitățile locale din regiunea nord-est a României: Vaslui, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani. Sunt dezbătute problemele reale cu care se confruntă regiunea, participanții încercând să găsească, împreună, soluții concrete.

Cum pot fi îmbunătățite lucrurile în educație, ce presupune lupta pentru a rămâne un stat de drept, cum se organizează comunitatile locale – toate acestea sunt teme care urmează să fie dezbătute în acest weekend la Durău.

 

Printre invitați se află Mirabela Amarandei, moderator al Comunității Tematice Educație din cadrul Platformei RO100, Ramona Strugariu, moderator al Comunității Tematice Diaspora, și Liviu Iolu, cofondator al Mișcării România Împreună. S-au alăturat, pentru o discuție legată de inițiativa #oameninoi, și Mihai Polițeanu – membru fondator al „Inițiativei România“, și Lucian Checheriță – președinte „VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție“.

Citește în continuare
Editorialeacum 30 de minute

Ce contează, cu adevărat, pentru țara noastră, chiar dacă premierul României a ratat întâlnirea cu șeful Comisiei Europene

Noutăți Generaleacum 2 ore

Alin Mituța, despre părerea lui Juncker vizavi de România: „Una dintre cele mai frumoase declaraţii la adresa ţării noastre din ultima vreme“

Noutăți Generaleacum 6 ore

Alba-neagra cu proiectul OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal

Stiri RO+acum 20 de ore

Dăncilă a ratat întâlnirea cu Juncker de la Otopeni. Alin Mituța: „Premierul ne umple de ruşine cu fiecare acţiune şi, iată, chiar inacţiune a sa“

Comunități Locale România 100acum O zi

RO100 Londra și RO100 Râmnicu Vâlcea au pus bazele proiectului „Calculatoare Pentru Viitorul României”

Editorialeacum O zi

Iluzia haiducului eficient

Revista Preseiacum O zi

Dacian Cioloș, la Europa FM, despre criza pestei porcine: Efectele economice sunt masive. Decontul pentru epidemia din România, plătit începând cu Crăciunul

Comunități Locale România 100acum 2 zile

RO100 Paris a strâns semnături pentru „Oameni Noi“ de la românii din Franța în Grădina Luxembourg din Paris

Revista Preseiacum 2 zile

Dacian Cioloș, la Digi24: Noi nu am avut nevoie în 2016 de informările SRI ca să știm ce se întâmplă în țară

Stiri RO+acum 2 zile

Vlad Voiculescu a strâns semnături în Herăstrău pentru campania „Oameni Noi în Politică“ VIDEO

Cele mai citite