Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

RO100 Bună Ziua Cluj organizează campanii de donare de sânge la sediile firmelor de IT

Publicat

pe data de

Comunitatea locală RO100 Bună Ziua Cluj, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, organizează campanii mobile de donare de sânge la sediile companiilor de IT din Cluj-Napoca sub sloganul „404 Blood Not Found”.

Membrii comunității sunt deja la a treia acțiune de acest gen și își propun să creeze un trend în Cluj-Napoca și nu numai: „Ne dorim să organizăm evenimente periodice de donare de sânge de genul «Venim noi la tine la birou», să arătăm că ne pasă și că într-adevăr putem schimba mentalități. Și nu oricum, ci prin fapte de eroi“.

Alături de centrele de transfuzii, tot mai multe organizații non-guvernamentale, instituții de învățământ și alte entități se implică în campanii de informare și donare, dar necesitatea implementării unui program național de conștientizare a importanței donării persistă. Nevoia de sânge nu este acoperită în totalitate, deși în ultimii ani s-a înregistrat un trend ascendent în rândul donatorilor.

În România, sub 2% din populație donează sânge, mult sub media europeană de 6%. Membrii comunității au identificat mai multe probleme legate de donarea de sânge și propun o serie de soluții menite să le rezolve.

Numărul mic de donatori

  • Dezvoltarea unui sistem care să permită efectuarea rezervărilor și evaluarea procesului de donare;
  • Afișarea în timp real a stocurilor de sânge dintr-un anumit oraș pentru a încuraja oamenii să doneze continuu;
  • Implementarea unui program național de informare cu privire la nevoia de sânge și importanța donării benevole;
  • Organizarea constantă a colectelor mobile.

Lipsa unui program de fidelizare a donatorilor

  • Notificarea donatorilor prin SMS când sângele lor este utilizat și a salvat vieți;
  • Recunoașterea donatorilor (oferirea unor diplome, insigne simbolice când ating un anumit număr de donări).

Informațiile despre donarea de sânge nu sunt centralizate

Dezvoltarea unui site web care să conțină toate informațiile relevante, cum ar fi criteriile de admisibilitate, reglementările, noutățile și statisticile naționale, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și medici specialiști, pentru a asigura corectitudinea datelor.

Numarul insuficient al personalului medical din centrele de donare

Evaluarea centrelor de transfuzii din toată țara, de către Ministerul Sănătății, pentru a identifica probleme întâmpinate în desfășurarea activității și creșterea numărului de cadre medicale, acolo unde este nevoie, pentru a permite organizarea constantă a campaniilor mobile.

Comunitatea RO100 încearcă să rezolve câteva dintre aceste probleme prin organizarea de colecte mobile pentru a crește numărul donatorilor, dezvoltarea unei strategii de comunicare între donatori și centrul de transfuzie prin intermediul social media și propunerea unor proiecte menite să îmbunătățească condițiile de donare și să fidelizeze donatorii.

404 BLOOD NOT FOUND

Prin aceste campanii RO100 Bună Ziua Cluj își propune să crească numărul persoanelor care donează, să fidelizeze donatorii și să sublinieze importanța donării de sânge benevole. Aceste evenimente se adresează firmelor de IT cu mulți angajați dispuși să doneze sânge. Organizarea unei astfel de acțiuni constă în identificarea unei firme care dorește să sprijine acestă inițiativă, stabilirea detaliilor logistice, efectuarea rezervărilor și donarea propriu-zisă.

Deplasarea la locul de muncă a Centrului de Transfuzie Sanguină și efectuarea rezervărilor reduc din timpul alocat donării, iar oamenii sunt mai dispuși să doneze. Pentru a fideliza donatorii și a îmbunătăți continuu procesul de donare, după fiecare acțiune se cere feedback-ul persoanelor care au donat.

La fiecare acțiune au donat aproximativ 60 de persoane, rata de respingere a fost între 10-15% și aproape jumătate din persoanele înscrise au fost la prima donare.

În prezent, se lucrează la un ghid de bune practici privind organizarea și desfășurarea campaniilor mobile de donare de sânge, pentru a încuraja și alte comunități din țară să organizeze astfel de acțiuni.

Membrii comunității locale le mulțumesc partenerilor și vă îndeamnă să vă alăturați inițiativei:  „Dorim să le mulțumim pentru susținere tuturor celor care au luat parte la aceste campanii fără de care nu am fi obținut rezultate așa bune: echipei de la Centrul de Transfuzie Cluj pentru disponibilitate și profesionalism, studenților voluntari de la Medicină pentru ajutorul necondiționat ori de câte ori am avut nevoie, firmelor de IT pentru implicare și sprijinire a donării de sânge și, nu în ultimul rând, tuturor sponsorilor care ne-au rămas fideli de la începutul inițiativei. Dacă lucrezi într-o firmă de IT și ai mai mulți colegi care vor să salveze vieți donând sânge, dă-ne de veste și aducem Centrul de Transfuzie la tine la birou!“

Echipa RO100 Bună Ziua Cluj

Email: [email protected]

Facebook:  RO100 Bună Ziua Cluj

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite