Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Ramona Strugariu, despre intenția lui Dragnea de a controla finanțarea presei: „Presa liberă ține capul sus, nu înghite favoruri de la moguli“

Publicat

pe data de

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora, Ramona Strugariu, critică în termeni duri, într-o postare pe Facebook, cererea lui Liviu Dragnea față de Guvern în legătură cu  verificarea provenienței și a modului de cheltuire a banilor în cazul câtorva instituții de presă din România.

„Dragnea vrea anchetarea presei libere. «Cel mai democratic partid» ordonă vânătoare de vrăjitoare împotriva celor, și asa putini, care încă mai au curajul să înfrunte, public, prin analizele și anchetele lor, minciuna și hoția. G4media, PressOne, Newsweek, Epoch Times sunt pe lista neagră a lui Pablito. Social-democratul detestă libertatea de exprimare. Pentru el, presa înseamna pupincuriștii de serviciu, care laudă realizările celui mai competent guvern, susținut politic de cele mai curate partide din coaliția de guvernare“, scrie Ramona Strugariu.

Moderatoarea Comunității RO100 Diaspora atrage atenția într-un mod ironic, în același mesaj publicat pe pagina sa de socializare, că o astfel de măsură va isca critici din partea europarlamentarilor și a Bruxelles-ului și se întreabă care va fi poziția familiei europene a social-democraților din care PSD face parte.

„Mă întreb dacă deputații din Parlamentul European, colegi de grup politic cu partidul PFA Dragnea, susțin acest demers. Ei, cei din SD și ALDE, care propun printre cele mai clare și mai puternice texte de lege pentru protejarea jurnalismului de investigație, pentru protejarea libertății de exprimare, pentru ocrotirea drepturilor avertizorilor de integritate. Cu siguranță îi vor aplauda la scenă deschisă pe artizanii libertății presei din România și le vor mulțumi pentru eforturile lor democratice“, punctează Ramona Strugariu.

Ramona Strugariu i se adresează, apoi, direct președintelui PSD, Liviu Dragnea, căruia îi explică ce înseamnă presă liberă: „Presă liberă nu înseamnă să ținem cu unii sau alții, domnu’ Dragnea. Presă liberă înseamnă oameni care muncesc pe brânci la proiecte de finanțare tocmai pentru a-și susține transparent activitatea. Presa liberă trăiește – extrem de modest – din donații și granturi acordate pe realizări și pe multe nopți nedormite. Presa liberă ține capul sus, nu înghite favoruri de la moguli. Presa liberă nu ține cont de prietenii, afaceri, rudenii, cadouri generoase și funcții. Dacă mâine presa liberă mă apostrofează că oamenii din partidul meu sau eu facem trafic de influență și abuz de putere ca să satisfacem mofturile iubitei sau îmi cere situația conturilor bancare și a proprietăților sau îmi solicită să justific anumite afaceri sau tranzacții pe care le consideră oneroase, iar eu sunt în exercitarea unui mandat public, am datoria să iau măsuri împotriva celor din partid care au astfel de practici, am datoria să ofer presei informațiile solicitate și să îi respect în continuare munca depusă. Eventual, să le mulțumesc pentru că nu se lasă influențați sau intimidați de moguliade și cruciade îndreptate împotriva lor“.

Ramona Strugariu își încheie mesajul subliniind că „adevărul e adevăr și dreptatea e dreptate“ și îndemnând publicul să finanțeze prin donații instituțiile de presă independente: „Știu că TelDrum o să între în grevă, de ciudă, iar Irina o să pună buza de jos și o să bată din picior că nu am dreptate și că ea are voie să sune la orice minister vrea mușchiul ei, dar ce să-i faci. Adevărul e adevăr și dreptatea e dreptate. Continuați să finanțați presa liberă sau începeți, dacă nu ați făcut-o până acum. Cei de mai sus și alții, care nu se vând pe mulți arginți“.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară, la România TV, că Dan Voiculescu, care ceruse guvernului și serviciilor secrete să verifice mai multe publicații online, „are dreptate”. La întrebarea ce ar trebui să facă Guvernul în acest sens, șeful PSD a spus: „Să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbește că sunt firme acoperite. Dacă sunt mișcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?”, scrie G4Media.ro.

Revista Presei

Vlad Voiculescu critică PSD pentru amânarea celor trei spitale regionale: E un gest de iresponsabilitate față de români

Publicat

pe

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de Sorina Pintea, joi seară, potrivit căreia Guvernul a decis să înceapă construirea spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021. Vlad Voiculescu acuză PSD că își minte din nou votanții prin nerespectarea promisiunilor avansate în campania electorală și că dă dovadă de iresponsabilitate.

„Doamna Sorina Pintea pare – și într-o oarecare măsură probabil chiar este – o victimă abuzată de propriul partid – cu actualii și foștii săi meșteri într-ale sănătății”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro, după ce Sorina Pintea a anunțat, la Realitatea TV, că amână construirea celor trei spitale regionale, motivând că astfel ar putea obține mai mulți bani de la Comisia Europeană.

„E un gest de iresponsabilitate față de români, față de votanții pe care PSD i-a mințit în campania electorală. Să spui că spitalele regionale vor fi construite după 2021 pentru a obține mai mulți bani europeni și că ăsta este cel mai bun lucru pentru poporul român… este ca și cum un medic ar refuza administrarea tratamentului salvator unui tânăr și i-ar spune că oricum la bătrânețe va avea din nou nevoie de tratament, încă și mai mare”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a reamintit demersurile făcute, în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Sănătății, pentru a demara lucrările la cele trei spitale.

„În aceeași Românie, același PSD – chiar prin Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, a negociat (prost, e adevărat!) fondurile europene pentru aceste spitale regionale. Și tot în aceeași Românie, dar cu alt fel de oameni, în 2016, am făcut planurile regionale de servicii – condiționalitate ex-ante-obligatorie pentru a accesa fondurile. Am identificat terenurile pe care să se construiască cele trei spitale, am obținut un grant (bani gratis) de 1,5 milioane de euro de la Comisie din fonduri adiacente Planului Juncker și am încheiat un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a folosi banii de mai sus și a avea studii de fezabilitate/planuri de spital făcute ca lumea, nu bani sifonați la firme prietene ale partidului à la PSD”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai declarat, joi seară, la Realitatea TV, că începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată, astfel că este prioritară acum obținerea mai multor bani europeni pentru cele trei spitale. Totodată, Pintea a spus că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Citește în continuare

Revista Presei

Oana Bogdan: Ce a făcut PSD în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație, iar democrația, în instrument de opresiune

Publicat

pe

Oana Bogdan, fost secretar de stat în Ministerul Culturii în guvernul tehnocrat și cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), critică PSD pentru modul dezastruos în care a condus România în ultimii doi ani, acuzând partidul aflat la guvernare că nu a făcut altceva decât să transforme democrația într-un instrument de opresiune.

În cadrul unei postări pe Facebook, Oana Bogdan amintește de protestul de amploare care a avut loc în Piața Victoriei pe 10 august și de revolta oamenilor ieșiți în stradă să ceară respectarea drepturilor lor și pentru democrație, la doi ani de la alegerile parlamentare.

„Eu am votat la Paris în 2016. Eram acolo cu treabă, la UNESCO, pentru Roșia Montană. Votul meu n-a fost suficient și a câștigat PSD. Care ce a făcut în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație și democrația, în instrument de opresiune. Pe 9 august 2018 scriam în blogul Adevărul despre scenariul lui Dragnea pentru ţara-n care m-am născut: «Nu-i aşa că va uimeşte asemănarea dintre ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi în Polonia până acum şi ce se petrece în România? Nu-i aşa că simţiţi un fior rece pe şira spinării? Eu îl simt de ceva vreme, de aceea mă întorc în ţara-n care m-am născut. Mâine, #10august, va avea loc marea unire a românilor de pretutindeni. Vom manifesta, împreună, pentru democraţie, pentru ca România să nu ajungă un Franken-Stat precum Polonia şi Ungaria. Pentru că, oameni buni, pe lângă pesta porcină africană, suntem infectaţi cu ceva mult, mult mai grav: cu „nedemocraţie”. Dar mâine vom opri această infecţie şi vom salva România. Venim să cerem demisia Guvernului şi a penalilor din funcţii publice, căci ei nu servesc interesele cetăţenilor românilor»“, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

În acest context, Oana Bogdan menționează articolul publicat în urmă cu o zi în The Washington Post în care România apare prezentată alături de Ungaria, Republica Cehă și Polonia, ţări în care liderii politici încearcă să-şi consolideze controlul asupra societăţii, în ciuda protestelor de stradă ale cetățenilor.

„Știți ce s-a întâmplat pe 10 august… Așa încât, ieri, Washington Post a relatat despre bătălia în curs din Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă, unde liderii încearcă să consolideze controlul, iar cetăţenii luptă. Bătălia nu e pierdută”, a conchis Oana Bogdan.

Cotidianul The Washington Post a publicat, luni, o analiză privind situația politică din Polonia, Ungaria, România și Republica Cehă, arătând cum aceste țări, care au reprezentat odată triumful libertăţii, utilizează acum structurile democratice ca instrumente ale opresiunii, marcând intrarea într-o nouă eră a autocraţiei, potrivit HotNews.ro.

„În România, liderul social-democraţilor de guvernământ – un bogat om de afaceri devenit politician, Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori pentru acuzaţiile de corupţie şi fraudă la vot. Pe fondul unor acuzaţii ulterioare de corupţie mai mare, guvernul său a înlăturat procurorul anti-fraudă al naţiunii şi a promovat o legislaţie despre care experţii spun că va ţine la distanţă alţi anchetatori. A pune botniţă organismelor de supraveghere a corupţiei a fost o marcă a creşterii autorităţii executive în alte părţi ale regiunii. Şi mulţi români nu par a fi prea deranjaţi. România este încă a doua cea mai săracă ţară din UE, cu segmente mari de populaţie care cu greu îşi duce zilele în mediul rural agrar. Dar în Bucureşti – capitala care a fost amenajată şi reconstruită în stilul sumbru al dictaturii din era comunistă – există acum un strop de ostentaţie: cluburi de dans la modă şi mall-uri moderne care pot rivaliza cu cele din Occident. Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se ridică în apropierea centrului oraşului, cu intenţia de a fi încununată cu cel mai mare clopot din Europa. Într-o naţiune religioasă, proiectul majoritar finanţat de guvern a câştigat credibilitate pentru partidul de guvernământ”, scrie The Washington Post.

Citește în continuare

Revista Presei

Bihorul, în topul județelor cu cele mai multe semnături strânse pentru „Oameni noi”

Publicat

pe

FOTO RO100 Oradea

Județul Bihor a reușit să depășească ținta de 5.000 de semnături pentru „Oameni noi”, intrând în rândul județelor fruntașe la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, potrivit unui comunicat al RO+ Bihor, citat de ebihoreanul.ro.

„În cele trei luni am avut ocazia să întâlnim oameni din diferite categorii sociale, începând de la tineri care abia au împlinit vârsta de 18 ani și până la oameni cu o vastă experiență de viață, care înțeleg că necesitatea unei clase politice responsabile devine tot mai vitală”, precizează RO+ Bihor în cadrul comunicatului.

Organizațiie implicate în strângerea de semnături în județul Bihor, respectiv Mișcarea România Împreună, Platforma România 100 Oradea, Asociaţia Oradea Civică, USR Bihor și Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, au anunțat, la finalul săptămânii trecute, depășirea  țintei de 5.000 de semnături colectate în Bihor, mulţumindu-le voluntarilor pentru implicarea lor în această campanie.

Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să fie înregistrat în Parlament sunt necesare 100.000 de semnături, date în minimum 11 județe şi în București, astfel că bihorenii sunt aşteptaţi în continuare să semneze sau să predea liste de semnături la adresa Calea Republicii, nr. 10/A, ap. 11/A – căsuţa poştală Oameni Noi.

Iniţiativa vizează reformarea legislaţiei electorale aşa încât aceasta să asigure corectitudinea alegerilor, desemnarea primarilor prin două tururi de scrutin, libertatea votului pentru românii din Diaspora, eliminarea pragului electoral şi introducerea votului preferenţial pe liste.

Citește în continuare

Cele mai citite