Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Raluca Prună, la Adevărul Live, despre culisele desemnării lui Lazăr la PG: ce acte au ajuns la Iohannis și ce s-a întâmplat cu ordonanţa de clasare

Publicat

pe data de

FOTO Eduard Enea/Adevărul.ro

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, care, în 2016, l-a propus pe Augustin Lazăr pentru şefia Parchetului General, a explicat, la Adevărul Live, cum a decurs procedura de selecţie: ce s-a întâmplat cu celebra ordonanţă de clasare a dosarului care-l viza pe Klaus Iohannis, ce acte au ajuns la CSM şi ce acte au mers, mai departe, la Cotroceni.

Adevărul: Cum se desfăşoară toată metodologia de numire a unui procuror general? Ca să înţeleagă toată lumea de unde vine confuzia. 

Raluca Prună: Procedura se desfăşoară potrivit Legii 303/2004. La propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, preşedintele numeşte. Ulterior adoptării legii, CSM a adoptat un regulament care descrie procedura. CSM a decis prin Regulamentul din 2006, 2009 şi 2011 ce anume trebuie să conţină dosarul unui candidat pentru şefia Parchetului. Se vorbeşte despre un plan de management şi despre un număr de lucrări relevante pentru cariera lui. Poate fi un rechizitoriu urmat de trimitere în judecată şi de condamnare. Nu poţi să vii în CSM cu un dosar care este încă în curs de desfăşurare.

La dosarul domnului Lazăr, am trimis la CSM planul de management şi lucrările relevante alese de domnul Lazăr. Nu exista în acele lucrări nicio ordonanţă de clasare. Eu m-am uitat pe acele lucrări şi, în procedura de selectare pentru numirea candidaţilor, am avut interviuri. Nu exista vreo ordonanţă de clasare. Îmi aduc aminte că domnia sa a investigat dosarul Patrimoniului, cu brăţările dacice. Despre acest dosar mi-a vorbit domnia sa, unde a fost o cooperare internaţională.

Domnul Tudorel Toader a spus că în dosarul lui Augustin Lazăr, existent la Ministerul Justiţiei, acel calificativ de „foarte bine” lipsea. Trebuia să existe acel calificativ în dosar? Dumneavoastră trebuia să verificaţi şi această condiţie?

Raluca Prună: Răspunsul este nu. Eu am verificat prin CSM. Evaluarea profesională a fiecărui magistrat se face de către CSM. Toţi candidaţii au pretins că îndeplinesc condiţiile legale: 10 ani vechime, fără sancţiuni disciplinare şi foarte bine la evaluare. Am verificat la CSM, care a certificat că la ultima evaluare Lazăr avea „foarte bine”.

N-am avut o dovadă scrisă şi nici nu am cerut-o. Mapa profesională e la CSM. Eu nu am considerat să cer un document din mapa profesională a candidatului. Dacă vă veţi uita în aviz, se explică că are vechime… Eu nici despre domnul Lazăr nu puteam să verific că are 34 de ani vechime. Ştiam din CV şi din spaţiul public, dar o certificare formală a dat-o CSM prin aviz.

Dumneavoastră la Minister aţi văzut alte dosare înaintate de predecesori ai dumneavoastră la alte candidaturi? 

Nu, nu am văzut. Înainte ca eu să vin la Minister a fost procedura pentru procurorul-şef al DIICOT şi am întrebat în minister care a fost procedura. Şi a fost exact cea pe care am urmat-o şi eu. Am mers în foarte mare măsură pe procedura care s-a utilizat în propunerea procurorului-şef al DIICOT, dar n-am văzut dosarul.

Domnul Toader, în comunicatul dat ieri, spune că nu s-au identificat în dosarul de la Ministerul Justiției cele 12 lucrări, pentru ca mai târziu să spună că s-a identificat totuşi o clasare. Acele lucrări s-au făcut copii şi au plecat la CSM? Sau nu a mai rămas nimic la Minister?

În Ministerul Justiţiei există un departament de resurse umane. Acolo se trimiteau dosarele de candidat, apoi ajungeau la mine pe masă. Nu ştiu ce a rămas în minister. Dar ar trebui să existe copii.

Dumneavoastră aţi spus că în dosar nu exista acea ordonanţă de clasare. 

Nu vreau să arunc niciun fel de suspiciune, dar nu pot să certific ce s-a întâmplat în departamentul de resurse umane de la minister. Eu nu am trimis nicio ordonanţă de clasare la CSM.

Insistăm un pic pe acest traseu pentru că domnul Toader susţine că acea ordonanţă de clasare există. Domnul Lazăr ştia despre ea. Din moment ce şi domnul Lazăr zice că exista, de la dumneavoastră către CSM, prin câte mâini a trecut dosarul? 

De la Ministerul Justiţiei se trimitea prin poşta militară la CSM. Dosarul candidatului Augustin Lazăr nu a cuprins nicio ordonanţă de clasare, iar eu l-am trimis la CSM fără nicio ordonanţă de clasare. Nu ştiu să vă spun de unde iau aceste lucrări. Nu erau cerinţe pe care le verificam la etapa dialogului cu candidatul.

Dumneavoastră îl trimiteţi la Cotroceni, nu CSM. Presupunând că domnul Lazăr făcea acea ticăloşie pe care o insinua Tudorel Toader ca să o vadă preşedintele, la preşedinte nu ajung. Domnul Toader ar trebui să ştie acest lucru. 

Am trimis dosarul la CSM, a avut loc interviul public la CSM, apoi la Ministerul Justiţiei se trimite avizul, iar eu l-am trimis la Preşedinţie. Doar avizul se întoarce de la CSM la Minister, fără dosar. Lucrările nu se mai întorc la Minister şi nu ajung la preşedinte. Avizul de la CSM certifică ceea ce reiese din mapa profesională.

Deci dumneavoastră nu ştiţi când a avut loc acea ultimă evaluare. Putea să fie şi în 2013.

Nu, şi nici n-am întrebat asta. Legea spune la ultima evaluare profesională, indiferent când a avut loc. Legea nu distinge. CSM a certificat că la ultima evaluare a avut calificativul foarte bine. Nu înţeleg de ce Tudorel Toader spune că nu a găsit la minister calificativul. Nici nu avea de ce să găsească. Această evaluare e la CSM.

Legea spune că aceste evaluări periodice ale procurorilor se fac o dată la trei ani. Ştiţi să se respecte acest termen? La domnul Lazăr pare să se fi sărit. 

În momentul în care domnul Lazăr şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general, candidase pentru şefia Parchetului Alba. Concursul pentru Parchetul Alba a fost organizat în decembrie 2015. Îmi imaginez că exista evaluarea domnului Lazăr la CSM din moment ce a fost acceptat pentru şefia Parchetului Alba. 99% dintre procurorii din România au calificativul foarte bine.

Domnul Toader face acuzaţii foarte grave, insinuează că nu exista un asemenea calificativ. Nu suntem acolo. În ce calitate a primit domnul Toader ordonanţa de clasare?

Păi, a găsit-o la minister, în dosar, aşa a spus.

Aşa a spus, urmează să facă şi proba că aşa a fost.

La preşedinte ce ajunge efectiv? Numai avizul CSM? 

La preşedinte ajunge o scrisoare din partea Ministrului Justiţiei, care explică propunerea. Avizul CSM era anexat la această scrisoare, plus CV-ul. Fără plan de management. Cele trei acte – scrisoarea, avizul şi CV-ul – au plecat de la mine din cabinet.

Cum credeţi că se va termina povestea asta? 

E greu de spus. Vreau să văd cum se va termina şi procedura aceasta a revocării. La doamna Kovesi era un raport. Pe ce anume se întemeiază cererea de revocare dacă managementul a fost eficient? Trebuie fie să nu mai fi îndeplinit condiţiile de la momentul numirii, nu este cazul, fie să aibă sancţiuni disciplinare, nu este cazul, fie să fie un management prost. Iar nu este cazul.

Dumneavoastră cât aţi fost ministru aţi avut vreodată un imbold de a efectua un control asupra vreunui procuror-şef? Şi care era procedura dacă îl făceaţi? 

Nu, nu am avut nici imboldul, nici timpul necesar. Am avut un mandat scurt. La DNA au fost controale frecvente, la Parchetul General nu prea au fost.

Faptul că domnul ministru şi-a asumat rolul de anchetator e o problemă de procedură?

Eu cred că e o problemă de lege. Chestiunea de control asupra activităţii procurorilor ţine de lege, dacă se dovedeşte că domnul Toader a făcut chiar el evaluarea, nu se întemeiază pe un raport al un procurori, cred că avem o problemă de lege.

Citiți continuarea interviului pe Adevarul.ro

Revista Presei

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Publicat

pe

FOTO gov.ro

Mirabela Amarandei critică, cu multă ironie, intenția Guvernului de a publica o carte, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, despre realizările executivului condus de Viorica Dăncilă în 2018, pe care o numește: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“.

Mirabela Amarandei face trimitere, în postarea sa de pe Facebook, la dosarele penale în care este implicat Darius Vâlcov, consilierul personal pe probleme economice al premierului Dăncilă.

„Darius Vâlcov, acest făuritor al culturii naționale, acest păstrător al tezaurului românesc, îmbogățit cu spiritualitate în cimitir… Mai întâi a ferit de ochi obraznic de curioși, dar necultivați, tablourile lui Grigorescu, Tonitza sau Renoir, ascunzându-i protector în intimitatea propriilor pereți. Casele lui Vâlcov au respirat aerul subțire al celor mai mari capodopere de artă. A tranzacționat apoi, pe bucăți, cu arginți grei și printre rămășițele pământești ale strămoșilor olteni, viitorul Slatinei. Acum, Darius Vâlcov, acest măiastru ctitor al stabilității și al propășirii de stat, devine și om de carte. Darius Vâlcov va zidi în mentalul colectiv al generației noastre, dar și al generațiilor urmașilor noștri, cartea cea mare, Cartea Cărților. Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»”, scrie Mirabela Amarandei pe Facebook.

Guvernul intenționează să publice o carte despre realizările din 2018 ale Executivului Dăncilă. Volumul ar urma să fie editat în 500 de exemplare şi să fie realizat de Comisia Naţională de Prognoză, sub coordonarea lui Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului.

Potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, consultat de G4Media.ro, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și președintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, justifică necesitatea publicării cărții inclusiv prin Legea accesului liber la informațiile de interes public.

Astfel, ar fi necesară „o evaluare complexă cu sprijinul tuturor instituţiilor“, din următoarele considerente:

– În fiecare domeniu pentru îndeplinirea unei prevederi din Programul de guvernare s-au întreprins acţiuni suplimentare de pregătire a cadrului legislativ, metodologic şi instituţional pentru implementare (ordine de aplicare, înfiinţarea de structuri organizatorice, reconfigurare atribuţii şi compartimente, etc); din această cauză activitatea intensă de realizare a obiectivelor Programului de guvernare trebuie evidenţiată în întreaga sa complexitate;

– S-au întreprins acţiuni noi, suplimentare faţă de prevederile Programului de guvernare, care au asigurat îndeplinirea obiectivelor acestuia dar şi ca răspuns la realitatea economico-socială foarte dinamică; în absenţa unor astfel de măsuri implementarea unor prevederi din Programul de guvernare ar fi mai dificilă;

– Pe parcursul anului 2018 s-au întreprins acţiuni de pregătire a implementării unor angajamente prevăzute pentru anul 2019 sau chiar în anii următori;

– În Programul de guvernare sunt evidenţiate şi măsuri cu caracter general, sintetic şi cu aplicabilitate permanentă, ceea ce face necesară o individualizare a acţiunilor întreprinse în anul 2018.

„Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor”, mai scrie în memorandum.

Volumul, a cărui publicare ar urma să fie suportată din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, ar conține capitole referitoare la:

Principalele rezultate economico-sociale;
Modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare;
Investiţii publice şi investiţii în parteneriat public-privat;
Programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat;
Politica fiscal bugetară;
Absorbţia fondurilor europene – acţiuni şi realizări.

Citește în continuare

Revista Presei

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Publicat

pe

Din perspectivă economică, 2018 a fost un an bun, creșterea economică a fost robustă, dar decalajele sociale s-au păstrat.

S-au materializat câteva din riscurile preconizate pentru 2018– continuarea politicilor protecționiste ale SUA, continuarea politicii fiscale prociclice a SUA, crize financiare în țări mari emergente, cum ar fi Turcia și Argentina. Impactul acestor riscuri materializate s-a dovedit a fi negativ, desigur, dar gestionabil, cel puțin pe termen scurt.

Pentru 2019, estimările indică o încetinire a ritmului de creștere economică în țările dezvoltate, pe fondul disputelor comerciale, al majorării ratelor dobânzilor de politică monetară și al unor incertitudini privind evoluția Brexitului. Dinamica produsului intern brut (PIB) al economiilor dezvoltate încetinește de la 2,4% în 2017 la 2,1% în 2018 până la 1,7%. În paralel economiile emergente și în dezvoltare vor afișa o ușoară creștere a dinamicii PIB, de la 4,7% în prezent la 4,9% în 2020-2021.

Deși economiile mari încetinesc, ponderea lor economia globală este mai mică decât cea a economiilor emergente și în dezvoltare, ca atare creșterea economică la nivel global rămâne relativ constantă. Există o tendința de încetinire ușoară a ritmului de creștere după 2020, de la 3,7% la 3,6%.
Decalajele ritmurilor de creștere pe cele trei categorii de state se accentuează, expresie a dinamismului economiilor emergente, dar și a volatilităților crescute, inclusiv fluctuații mari privind încrederea investitorilor și costul finanțărilor.

O serie de riscuri la nivel global pot influența lumea în 2019 și pot grăbi apariția recesiunii economice, în principal prin diminuarea încrederii investitorilor și anihilarea cererii interne și a comerțului internațional.

Poziția fragilă a liderilor europeni

Consolidarea poziției unui lider politic european va face diferența între o Europă solidă, care va atrage investiții, și una slabă. Președintele francez se profilase ca viitor lider european, dar erodarea rapidă a imaginii sale și măsurile economice cu iz populist anunțate in extremis sub presiunea străzii i-au șubrezit imaginea. Mai mult, marile puteri europene se confruntă cu probleme de leadership: în Germania, apune era Merkel, în Italia curentul extremist cu discurs bufonic prinde teren, iar Marea Britanie a decis să se desprindă de Uniune.

Populismul

În contextul pierderii oricărui control asupra calității informațiilor propagate în spațiul public populismul poate inflama spiritele. Lipsa unui filtru administrativ și a unei autocenzuri, în condițiile accesului liber și nelimitat la publicul larg, face că orice nebun charismatic să devină eroul mesianic într-o lume polarizată și captivă în discursul urii. Populismul capătă diferite forme, în funcție de sensibilitățile și provocările fiecărei țări: populismul economic, naționalismul și mesajele antimigrație.

Iliberal sau extremist ?

Accentuarea și extinderea iliberalismului european și a discursurilor extremiste devine un factor de risc în creștere. Mai mult, faptul că regimurile iliberale actuale nu au fost penalizate la nivel politic și nici economic ar putea da idei și altor politicieni. Din păcate, în cazul unor tulburări economice, încrederea piețelor în economii cu regimuri iliberale va fi zdruncinată rapid, iar aceste economii vor fi primele penalizate.

Războiul tarifelor vamale

Intensificarea războiului comercial declanșat de SUA în relația cu UE, dar mai ales cu China. Maniera impredictibilă de reacție a președintelui american în negocierile externe face că acest risc să fie greu de estimat și să rămână pe radar pe întreaga perioadă a mandatului președintelui SUA. Arestarea directoarei financiare a colosului Huawei, nimeni alta decât fiica fondatorului companiei, la Vancouver, sub acuzația de încălcare a sancțiunilor impuse de SUA Iranului, nu ajută deloc la temperarea tensiunilor dintre China și SUA.

Saga Brexit

Anularea Brexit-ului constituie un factor de risc în sensul că ar bulversa toate regulile și așteptările. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie ar putea anula unilateral procesul de ieșire din Uniunea Europeană. În acest moment, a devenit evident pentru britanici că Brexit-ul vine cu un cost financiar direct și că este mai mult decât un moft politicianist. O reluare a procesului de consultare a poporului ar putea crește incertitudinile pe termen scurt și pe termen mediu, dar ar putea avea efecte favorabile pe termen lung. Un risc probabil mai mare va fi un divorț fără acord, caz în care economiile europene ar putea avea plrobleme, prin ricoșeu.

Dobânzile americane

Continuarea politicii americane prociclice și perpeturea de deficite interne și externe, alături de întărirea politicii monetare americane, creează riscul de scumpire a resurselor financiare pentru restul lumii. Capitalurile disponibile vor găsi o destinație mai sigură și mai primitoare în SUA, în defavoarea economiilor emergente, cu randamente mari, dar riscante, sau a celor avansate, care oferă și randamente, și riscuri reduse.

Încetinirea Chinei

Diminuarea ritmului de creștere economică a Chinei reprezintă un risc pentru toate economiile lumii. China a reușit să se impună atât ca investitor global, cât și ca participant în lanțul de producție internațional și furnizor de bunuri și servicii ieftine, stabilind astfel tendințe pe toate piețele.

Citiți continuarea articolului pe reporterglobal.ro

Citește în continuare

Revista Presei

Anca Dragu: Noua șefă a ANAF are nevoie de susținerea premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Noua șefă a ANAF, Mihaela Triculescu, va avea nevoie de susținerea deplină a premierului și a ministrului Finanțelor pentru a avea succes în fruntea Fiscului, spune Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, în contextul în care relația fostului șef al ANAF, Ionuț Mișa, cu actualul deținător al portofoliului Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost una foarte tensionată. În plus, Triculescu are în față o misiune foarte dificilă privind reforma ANAF.

„Pentru a putea schimba ceva, noua conducere a ANAF trebuie să aibă susținerea ministrului Finanțelor și a premierului”, a declarat Anca Dragu, în exclusivitate pentru PSNews.

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul tehnocrat consideră că experiența din mediul privat a Mihaelei Triculescu este un lucru pozitiv.
„Faptul că vine din afară nu este neapărat un lucru rău, pentru că știe și mediul privat și este bine să avem o infuzie de oameni care știu și altceva decât administrație publică. Faptul că nu are experiență în administrație poate să fie, într-adevăr, un minus, dar poate să recupereze. Dar pentru a putea să se impună, mi se pare vitală o cooperare foarte bună cu ministrul Finanțelor“, a subliniat Anca Dragu.

Fostul ministru al Finanțelor a arătat și care ar trebui să fie prioritățile noii șefe a Fiscului: relația cu contribuabilii, informatizarea, canalizarea resurselor spre zonele cu risc ridicat.

„Prioritatea numărul unu pentru noua conducere ar trebui să fie apropierea Agenției de contribuabil. În continuare, oamenii nu simt că ANAF lucrează pentru ei, ci oarecum împotriva lor. Apoi, informatizarea ar ajuta foarte mult, atât pe contribuabilii persoane fizice, cât și pe cei persoane juridice. Nu în ultimul rând, noua conducere a ANAF ar trebui să canalizeze resursele instituției în zonele cu risc ridicat. Agenția are uneori acest obcei de a duce multe resurse umane – inspectori, în zonele cu risc foarte scăzut, ca atare, nu recuperează mare lucru. Cu puțină bunăvoință și cu sprijin, ar putea face multe lucruri“, a conchis Anca Dragu.

Lichidatorul judiciar Mihaela Triculescu a fost numită joi, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, în funcția de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor oferite de Executiv, Mihaela Triculescu este economist cu o experiență de 19 ani, iar în ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite