Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Editoriale

„Orice om îi este teamă“

Publicat

pe data de

Orice om îi este frică să nu iasă din nou PSD învingător la alegerile din 2020. Parafrazez cu multă teamă titlul cărții lui Radu Paraschivescu, „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”, la a cărei lansare am avut plăcerea să particip. Recunosc deschis că mă încearcă zilnic această teamă, din motive obiective. Sper că mă veți înțelege perfect când spun un astfel de lucru, pentru simplul fapt că îmi împărtășiți opinia că mai jos de atât nu se poate. Sigur, sunt convins că PSD are puterea și dorința de a ne demonstra că se poate, se poate mult mai jos. Dar poate ar fi bine să nu tentăm soarta și să oprim această cădere.

Nu vreau să țin un discurs politic. Nu vreau să facem vreun fel de campanie politică cu ocazia lansării unei cărți. Dar adevărul e că lansăm o carte politică. E o carte de gafe, dar e o carte care face radiografia zilelor pe care le trăim. Și adevărul e că suntem o țară captivă a politicului, în care nu poți reuși să ai o carieră fără să te conectezi politic, iar dacă totuși încerci, politicul din România are grijă să facă tot ce îi stă în putință să te împiedice și să te pedepsească. Tot ce putem face este să râdem, dar este o falsă impresie. Putem face mult mai mult și sper că atunci când veți citi această carte să nu râdeți, ci să vă indispuneți, să vă înfuriați și vă găsiți energia necesară pentru a ne uni în fața acestei rușini pe care trebuie să o trăim cu toții.

Cred că sentimentul care ne unește astăzi este cel de rușine. Poate nu pe toți, dar cred că marea majoritate a românilor trăiesc o rușine profundă, pe care încearcă să o ascundem sub hohote de râs. Dar sunt sigur că aveți momente în care aceste hohote se opresc și atunci tăcerea dezvăluie rușinea care ne-a cuprins. Și vreau să aveți acest sentiment puternic, pentru că e nevoie de el. Cartea și vremurile prin care trecem trebuie să funcționeze ca o terapie de șoc. Să ne spunem odată pentru totdeauna că ajunge și că nu ne mai dorim să râdem de proștii care ne conduc. „Proști, dar mulți“ – se spune în „Alexandru Lăpușneanu“. Nu e adevărat. Nu sunt mulți, dar sunt votați și aici intervine rușinea noastră. Pentru că unii dintre noi au crezut în minciuni, pentru că alții nu au făcut destule, pentru că avem un acut sentiment al neputinței și sărăciei și pentru că ne-am complăcut. Pot să înțeleg multe dintre aceste sentimente. Dar ar trebui să le punem capăt și să ne facem curajul de a nu mai trece prin așa ceva. Cartea lui Radu Paraschivescu este un antidot perfect. Radeți când o citiți. Înfuriați-vă când terminați un paragraf. Enervați-vă și implicați-vă. Pentru că nu există un om providențial, dar există un întreg popor care are dreptul la demnitate și la o viața din care rușinea să dispară.

Aș vrea să ne întoarcem la politica plicticoasă. Știu, îl lasă pe domnul Paraschivescu fără obiectul muncii, dar asta e, fiecare dintre noi trebuie să facă un mic sacrificiu. Așa că îmi doresc să ajungeți să schimbați canalul atunci când vorbește un politician. Să alegeți un film, o emisiune de divertisment sau chiar să nu vă uitați la televizor, dacă acest lucru e posibil. Astăzi suntem departe de acest moment și cred că schimbați canalul TV mai degrabă de silă sau de rușine, nicidecum pentru că aveți altceva mai bun de făcut, pentru că vă doriți o viață normală în care să nu fiți conectați seară de seară la apocalipsa politică prin care trecem.

Aș vrea să vă promit că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a transforma România într-o țară normală și de-a dreptul plicticoasă. Există un proverb chinezesc des citat care spune că „îți doresc să nu ajungi să trăiești vremuri interesante“. Parafrazându-l, vă doresc să ajungeți să trăiți vremuri plicticoase în care breaking news-ul politic să nu mai existe. Să nu mai avem parte de gafe și declarații monstruoase, să nu fiți nevoiți să ieșiți mereu în piață pentru a protesta, să mergeți la vot pentru că, odată ales politicianul care vă reprezintă, el vă dă încredere și se ține de cuvânt. Dar nu suntem acolo. Nu suntem nici măcar aproape de acele vremuri. Trăim vremuri atât de interesante încât milioane de concetățeni de-ai noștri – frați, surori, prieteni și vecini – își fac bagajele ca să plece în Occidentul plicticos.

Așa că mă angajez să lupt alături de colegii mei pentru o Românie plicticos de normală. Dar angajamentul meu vă privește și pe dumneavoastră, dacă nu vreți să mai aveți parte de cărțile domnului Paraschivescu. Trebuie să vă implicați. Cu toții. Să fim atenți, să fim vigilenți și să nu mai lăsăm politicul să devină o mascaradă coruptă și dăunătoare.

În încheiere, aș vrea să spun și câteva cuvinte despre cartea la a cărei lansare participăm astăzi. Ea este ca un vaccin. Nu e singur, știu că Radu Paraschivescu are o întreagă colecție de gafe din spațiul public. E un efort pe care îl apreciez și pentru care, în același timp, îl compătimesc pe autor. Sunt convins că printre hohotele de râs se strecoară și dezamăgire pentru cât de jos am ajuns. Dar este o carte necesară. Mai râdem, mai reflectăm și sper să găsim energia necesară pentru a face din această carte a lui Radu Paraschivescu ultima de acest gen. Vă îndemn să cumpărați această carte cu gândul că ea va rămâne în biblioteca dumneavoastră și, când nepoții o vor citi, să le fie extrem de dificil să înțeleagă prin ce vremuri au trecut această țară și oamenii care locuiesc în ea.

Îi mulțumesc lui Radu Paraschivescu pentru efortul și sacrificiul de a selecta o parte din gafele din spațiul public și fac un ultim apel să ne salvăm pe noi și pe Radu de a mai citi sau scrie astfel de cărți.

Editoriale

Ești sigur că pe tine „nu te interesează politica“?

Publicat

pe

Am început campania „Oameni noi“ la Bruxelles acum aproape două luni. Așa cum era de așteptat, reacțiile miilor de români cu care am vorbit despre reforma legilor electorale au fost extrem de diverse: „Mulțumesc pentru ce faceți”, „Cu ce pot ajuta?”, „Trăsni-v-ar focul să vă trăsnească, plecați de aici!” sau, cel mai des, „Să sperăm că va fi mai bine!”.

Dar reacția care mi-a dat cel mai mult de gândit este „pe mine nu mă interesează politica”. Am auzit-o de câteva zeci de ori, iar dacă ne aducem aminte că la ultimele alegeri europarlamentare aproape 70% dintre români au stat acasă, este clar că e un sentiment larg răspândit. Și nici nu este greu de înțeles de ce: dezamăgirile provocate de clasa politică în ultimii 30 de ani au lăsat urme adânci. Speranțele enorme care au fost investite în CDR în 1996 sau în Alianța DA în 2004 și care au fost înșelate au generat cinism și neîncredere.

Însă întrebarea care se pune în cazul acesta este: dacă pe tine nu te interesează politica, îți va fi mai bine sau mai rău? Poate este mai ușor să nu te preocupe gafele monumentale aproape zilnice ale prim-ministrului sau să îți vezi de familie, prieteni și serviciu în loc să te implici într-un proiect politic nou sau să ieși în piață la protest (mai ales că e foarte posibil să fii luat la bătaie sau să înghiți niște gaze).

Dar lipsa ta de interes și implicare va fi o strategie câștigătoare doar pe termen foarte scurt. Pentru că, vrei, nu vrei, viața ta, familia, prietenii și serviciul au de suferit din cauza a ceea ce fac politicienii în fiecare zi:

Foarte multi dintre milioanele de români din diaspora, care au plecat tocmai ca să scape de acești politicieni corupți și incompetenți, își doresc să revină acasă. Putem, împreună, printr-o altfel de politică, să transformam România într-o opțiune viabilă și pentru ei și pentru copiii lor.

Absenteismul de la alegeri nu are, de fapt, niciun efect pozitiv: alegerile nu au prag de validare. Dacă se prezintă 70%, 30% sau doar 1% dintre cetățeni la vot, rezultatul rămâne valabil și niște politicieni vor deveni parlamentari și primari. Apoi vor decide ce se întâmplă în școlile și spitalele noastre, pe străzile noastre sau ce se va face cu banii de la buget.

Dacă nu îți plac politicienii actuali, ai mare dreptate! Soluția corectă pentru schimbarea lor este să te intereseze politica chiar mai mult decât până acum. În felul acesta, vei putea tu să decizi cine și cum va face politică în România în anii care urmează.

Semnează, votează, finanțează sau, și mai bine, pune umărul la construirea unui clase politice noi, care să fie în slujba cetățeanului și să pună România pe drumul cel bun.

* Material de Andrei Ion, membru în Comunitatea tematică România în UE, expert pe fonduri europene

Citește în continuare

Editoriale

From EU with love

Publicat

pe

De ce a fost o zi extrem de importantă pentru România ziua în care s-a votat în Parlamentul European o rezoluţie cu privire la statul de drept, concomitent cu publicarea unui raport MCV extrem de critic şi de ultimativ. La rece:

1. Pentru că Rezoluţia nu este despre români, despre speranţele lor şi locul lor în Europa, pe care le-ar ataca Parlamentul European; rezoluţia este despre un guvern inconştient, analfabet şi fudul, care iroseşte speranţele românilor şi le calcă mărunt în picioare locul în Europa; este despre o majoritate parlamentară care votează evitarea puşcăriei sau pomeni electorale, nu dezvoltare şi integrare. Timmermans spunea la dezbaterea din octombrie: „Suntem aici ca să vă ajutăm. Sunt aici în numele cetăţenilor români care îşi doresc respect pentru statul de drept“. Aşa este. Tot ce trebuie să facă Dragnea & coaliţiadeevitareapuşcăriei este să respecte tratatele şi regulile Uniunii. Nu poţi fi cu călcâiele înfipte în banii europeni, pentru care UE e bună, şi cu capul în schemele de spălare de bani şi combinaţiile mafiote tipic ruseşti sau azere; nu poţi fi cu valorile europene în gură şi cu gazele pentru protestatari în butelii şi petarde care sunt direcţionate peste familii cu copii. Pur şi simplu, nu se poate.

2. Pentru că, după ziua de ieri, mesajul cel mai important care rămâne în atenţia publică este acela că o clică politică îşi bate joc de o masă de votanţi decenţi şi răbdători, care au mandatat-o cu încredere. Încredere pentru voinţa şi putinţa de a elabora politici publice în interesul lor şi încredere pentru capacitatea de a-i reprezenta în Europa. Au eşuat lamentabil, la ambele. Nu reprezintă pe nimeni nicăieri, nici măcar pe cei care, votându-i, sperau că vor obţine un loc de muncă mai cald, o pensie mai mare, o relaţie în sistem. De ce nu? Pentru că se termină banii; nu sunt investiţii; nu sunt absorbite fonduri europene; nu aruncă nimeni cu locuri de muncă peste gard, iar relaţiile din sistem nu te mai ajută la nimic. De exemplu, sistemul de sănătate te îngroapă cu zile şi cu relaţii cu tot, pentru simplul fapt că esti colocatar de salon cu nişte bacterii ucigaşe.

3. Pentru că rapoarte precum cel de ieri, pe MCV, sunt semnale extrem de puternice că trebuie oprită asasinarea justiţiei în favoarea infractorilor. Cine asasinează justiţia? Cine are interese politice la pachet cu condamnări. Cine poate scăpa de astfel de personaje politice? Păi, MCV nu poate. MCV poate doar semnala că există regres, probleme profunde la nivel de funcţionare a unor mecanisme, că am fost primiţi în UE cu nişte condiţii, iar acum ne facem de cap. Deci ce rău le face politicienilor care urlă că sunt patrioţi şi europeni? Că nu înţeleg.

În schimb, românii pot. Îi pot elimina din peisajul politic pe toţi cei mandataţi de condamnaţi să facă praf justiţia şi statul de drept, de dragul sinecurilor, al privilegiilor şi al puterii, dar fără niciun pic de drag de oameni. Pot, iar zile precum cea de ieri îi trezesc şi îi fac să se întrebe cine apără interesele cui, cine denigrează, până la urmă, şi cine ocroteşte România.

De asta sunt atât de importante astfel de zile. Pentru că înseamnă oxigen şi trezire la realitate. Pentru că oamenii trebuie să ştie cum şi cine îi trage spre marginea Europei, în vremuri în care Bruxelles-ul îi prinde de mânecă şi încearcă cu disperare să îi aducă înapoi.

Liviu, e simplu: nu mai minţiţi şi nu mai furaţi. Respectaţi-vă angajamentele. Aduceţi bani şi proiecte acasă, nu rezoluţii pentru că guvernul distruge justiţia, bate oameni, se joacă cu libertatea de exprimare, cu presa, cu vieţile oamenilor, în general. pe lângă faptul că falimentează ţara.

Despre asta a fost ziua de ieri – pentru România, from EU with love. Pentru că ei ştiu că această clică nu ne merită.

În Europa se votează la alegerile parlamentare în proporţie de 80% sau chiar mai mult, în unele state membre; iar europarlamentarele sunt foarte importante prin prisma competenţei şi coerenţei oamenilor care ajung în Parlamentul European. Poate ar trebui să avem o rezoluţie separată despre cum ne decidem locul în Europa prin vot.

Editorial publicat pe blogurile Adevarul.ro

Citește în continuare

Editoriale

România s-a născut europeană și așa trebuie să rămână

Publicat

pe

Dacă vrem să facem parte din istoria europeană și să înțelegem ce a însemnat și cum a avut loc Marea Unire, ar fi trebuit să vedem astăzi prin țară multe evenimente de comemorare a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial în urma armistițiului semnat la Compiègne între reprezentanții Antantei și ai Puterilor Centrale.

Aproape 700.000 de români au murit în cei doi ani de război, mulți dintre ei din cauza incompetenței conducerii politice și militare de atunci, care a făcut posibile dezastre precum cel de la Turtucaia sau precum pacea de la București prin care România era desfigurată.

Ne place să credem că Marea Unire a fost epitomul virtuților naționale, românești, dar realitatea este că ea a fost de fapt posibilă prin concursul unor împrejurări care au avut puțin de-a face cu acei români get-beget pe care ni-i imaginăm. Fără decizia regelui româno-german Ferdinand de a intra în război de partea Antantei și împotriva fostei sale țări, fără decizia aceluiași rege de a nu semna pacea de la București și de a reintra în război pe 10 noiembrie 1918, cu o zi înainte de armistițiu, fără aportul generalului Berthelot și al Misiunii militare franceze, care au repus pe picioare Armata Română după înfrângerile rușinoase din 1916 și, în sfărșit, fără armistițiul de la Compiègne prin care s-a anulat Tratatul de la București, Marea Unire nu ar fi fost posibilă. Ba, din contră, România ar fi fost astăzi o mică și nesemnificativă țară de frontieră la marginea Europei.

Dacă vrem să fim cu adevărat parte din Europa, trebuie să începem să marcăm în imaginarul nostru colectiv marile momente ale istoriei europene, cum e Ziua armistițiului. Și trebuie să înțelegem că marile realizări istorice ale României nu ar fi fost niciodată posibile fără aliații noștri europeni.

România s-a născut europeană și așa trebuie să rămână, chiar dacă pe unii lideri trecători i-ar avantaja mult mai bine o Românie închisă, izolată și desprinsă de Europa.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 32 de minute

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 40 de minute

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 4 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum O zi

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite