Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Oana Bogdan, la Sighișoara: Sunt deja 80 de comunități locale, interconectate. Ne întâlnim, căutăm soluții

Publicat

pe data de

Oana Bogdan, cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+) și coordonatorul comunităților tematice Platforma România 100 (RO100), s-a întâlnit săptămâna trecută cu sighișorenii. Împreună, au făcut o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă și au discutat înființarea unei comunități locale RO100.

Oana Bogdan, ea însăși sighișoreancă, a discutat cu localnicii și despre viitorul orașului, educație, patrimoniu cultural, precum și despre intențiile Platformei România 100 și ale partidului Mișcarea România Împreună. Ea a răspuns întrebărilor legate de ineficiența aparatului administrativ de la nivel central și a evocat experiența sa în cadrul guvernului, din 2016, ca secretar de stat la Ministerul Culturii. „În 2016 am venit la Sighișoara cu primarul orașului Bruges. El voia ca cele două orașe să colaboreze pe tema UNESCO. Apoi, am propus un memorandum pentru Sighișoara. Cum, în Guvern, ministerele lucrează separat, au platforme de internet separate și nu comunică, ne-am gândit să facem un plan pentru Sighișoara care să combine activitatea tuturor ministerelor. Planul să nu se concentreze doar pe cetate sau pe cartierele din jur, ci să gândim această perspectivă împreună cu localitățile din jur. Memorandumul există, el a fost semnat de o parte din ministere, dar nu de toate, căci ni s-a încheiat mandatul. Mandatul meu la Ministerul Culturii a fost, din păcate, de doar șase luni“, a povestit cofondatoarea RO+.

Centrul istoric al orașului Sighișoara este o atracție turistică atât pentru români, cât și pentru turiștii străini. În 1999, acesta a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar Huffington Post a comparat orașul transilvănean cu Praga și cu Viena. Pentru a fi un centru important turistic, este nevoie însă de restaurări, a explicat Oana Bogdan: „Institutul Național al Patrimoniului va lansa în curând licitația pentru realizarea proiectului de restaurare a zidurilor incintei cetății. Consolidarea turnului cu ceas este si ea in plan și se dorește a fi o premieră. Este un proiect de inovare, o consolidare invizibilă. Dar este nevoie de timp și de bani, iar acum Guvernul este concentrat pe problemele membrilor săi, nu ale țării“.

Alte teme importante menționate în cadrul întâlnirii au fost neimplicarea statului în problemele societății și lipsa de interes a administrației publice. Lipsa responsabilității îi determină pe funcționarii publici la boicotarea celor care vor să se implice cu adevărat. „În 2016, în Guvernul Cioloș erau oameni foarte buni, competenți. Ei au fost în permanență blocați de aparatul de stat. Am format o echipă de consilieri la Ministerul Culturii și am reușit să facem una, alta… Sistemul este atât de găurit în momentul ăsta, că poți să faci și bine, și rău. Noi am ales să facem bine“, a mai spus Oana Bogdan.

Platforma România 100 este o alternativă în ceea ce privește implicarea civică, în special pentru persoanele care nu vor să mai aștepte minuni din partea statului și care vor să rezolve ceea ce ține de ele în comunitățile lor. Oana Bogdan a detaliat importanța organizației și a povestit despre funcționarea ei: „Toate aceste comunități locale – și acum sunt 80 – sunt în contact, membrii lor se inspiră unii pe alții. Am creat și o platformă de stiri – impreunapentruromania.ro – unde vocile acestor comunități locale se fac auzite la nivel național“.

Comunități Locale România 100

RO100 Eindhoven face un sondaj pentru a vedea atitudinea românilor din diaspora privind participarea la vot

Publicat

pe

Comunitatea locală RO100 Eindhoven realizează un sondaj online al cărui scop este de a surprinde atitutindea românilor din diaspora vizavi de a merge sau nu la vot.

Răspunsurile la chestionar, a cărui completare durează circa șase minute, vor fi analizate statistic, iar informațiile folosite nu vor permite conectarea cu alte date personale ale respondenților, astfel încât cei care vor răspunde vor rămâne perfect anonimi.

Sondajul, care poate fi completat AICI, a fost conceput și implementat de membri ai Platformei România 100, Comunitatea locală Eindhoven. Realizatorii sondajului fac apel la cei care vor completa chestionarul să răspundă sincer, pentru a putea obține o imagine cât mai reală a situației românilor din diaspora când vine vorba de participarea la vot.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Românii lucrează împreună: Cum a fost la primul târg de servicii românești de la Bruxelles

Publicat

pe

FOTO RO100 Bruxelles

2.000 de români. 80 de firme. 1.200 de poze. 1.300 de sarmale. 100 de selfie-uri. 200 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. 20 de voluntari care au dedicat sute de ore din timpul lor liber pentru ca totul să iasă bine.

Sute de zâmbete și strângeri de mâini, cărți de vizită, castel gonflabil, discuții, prezentări de cărți, cozonaci, țambal, bună dispoziție, civilizație, speranță. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect a fost ceea ce au simțit toți cei prezenți ieri la primul târg de servicii românești din Belgia: sentimentul de comunitate.

Încă de la lansarea RO100Bruxelles, în ianuarie 2018, unul dintre scopurile noastre principale a fost să punem umărul la construirea unei comunități românești în adevăratul sens al cuvântului. Românii sunt în mod oficial a doua cea mai mare colectivitate de străini din Bruxelles, după francezi, dar, din păcate, nu întotdeauna și cea mai unită.

Am organizat 10 Cafe-uri ca să ne cunoaștem și să construim echipe de lucru, un Picnic ca să ne cunoaștem familiile și să ne jucăm, două Dialoguri ca să dezbatem despre ce ne apropie sau care ar trebui să fie rolul României în UE. Dar Târgul de Servicii Românești de pe 30 septembrie este cel mai mare eveniment din diaspora românească în 2018 și ne-a făcut să înțelegem încă o dată cât de buni și diverși sunt românii. Am avut firme de contabilitate, construcții, recrutare, catering, transporturi, sonorizare, dar și fotografi, arhitecți, medici și avocați și multe altele. Am văzut cum se creează legături adevărate, cum cei care au nevoie de servicii de calitate pot să le găsească într-un cadru care să le dea încredere. Aproape toți vizitatorii au plecat acasă cu bratele pline de cărți de vizită, pliante, încântați că au făcut cunoștință cu alți români și, mai important, cu convingerea că pot conta pe un român să îi ajute atunci când vor avea nevoie.

La fel de important, aproape toți cei care aveau cartea de identitate la ei au semnat pentru susținerea inițiativei „Oameni noi în politică“. Pentru că românilor din diaspora le pasă de acasă, au familii și prieteni la care se gândesc mereu și multi își doresc să se poată întoarce într-o țară guvernată competent și cinstit.

Românii au arătat încă o dată că pot să creeze valoare adăugată, să se ajute unii pe ceilalți, fiecare cu ce știe și cu ce poate să facă.

Vom lucra cu celelalte comunități locale RO100 din diaspora pentru a organiza evenimente similare oriunde românii își doresc asta.  

Iar la anul, ne vedem la ediția a doua în Bruxelles. Împreună suntem o comunitate.

* Material realizat de RO100 Bruxelles

 

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Victoriei donează sânge și mobilizează cetățenii pentru a salva viețile a doi pacienți din București

Publicat

pe

FOTO Facebook

RO100 Victoriei  organizează o nouă campanie de donare de sânge sub sloganul „Și tu poți fi erou! Donează sânge alături de noi!”, în perioada 17-21 septembrie, la Centrul de Transfuzie București. Membrii comunității propun celor care vor să doneze să menționeze doi pacienți: Ciocanau Roșu Carmen Mihaela, de la Spitalul de Urgență Floreasca, și Pal Liviu, de la Spitalul Colțea București.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care îndeplinesc o serie de condiții: să fie odihnite și hidratate; să nu fumeze o oră; să nu consume dulciuri, alimente concentrate în grăsimi, alcool, medicamente, potrivit site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Membrii comunității au donat deja, marți, 18 septembrie, și îi îndeamnă pe cetățeni să le urmeze exemplul și să doneze sânge și în țară, la centrele  de transfuzie din teritoriu.

Membri RO100 au înțeles importanța donării de sânge, în condițiile în care statisticile arată că la fiecare trei secunde un pacient din România are nevoie de sânge.  Ultima campanie de donare de sânge susținută de RO100 Victoriei a avut loc în urmă cu trei luni.

Citește în continuare

Cele mai citite