Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Ministrul Finanțelor vrea să cumpere scanere pentru coletele care intră în țară. Dorel Fronea: Trebuie reînființată Autoritatea Națională a Vămilor

Publicat

pe data de

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat intenția de a dota, până la finalul anului, punctele vamale cu scanere pentru a verifica toate coletele care intră în țară, inclusiv cele trimise prin poștă. Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea susține că Teodorovici nu înțelege domeniul vamal și critică planul anunțat de ministru, susținând că ar trebui reînființată Autoritatea Națională a Vămilor.

„Până la final de an aş vrea partea de est, Ucraina şi Moldova, şi partea de Serbia, punctele vamale, să fie dotate cu echipamente de ultimă generaţie, astfel încât tot ce intră în ţară să fie scanat. Absolut tot. Vom cumpăra şi pentru partea asta de Poştă de unde pleacă coletele. Astăzi nu există astfel de echipament. O să fie obligatoriu ca în acele puncte centrale să existe acel echipament, astfel încât tot ce intră în ţară ca şi colet să fie verificat, scanat, pentru că sunt căi de a trimite în ţară fel de fel de chestii. În acele puncte centrale de unde pleacă în ţară să fie echipamentul pentru a se scana absolut tot. Termenul e final de 2018“, a explicat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că partea de achiziție a echipamentelor nu pune probleme, dar reabilitarea fizică a punctelor vamale și a infrastructurii rutiere aferente și dotarea cu scanere fixe şi mobile pe zona de vest, unde nu e graniţă şi unde ar trebui să fie un sistem foarte bine pus la punct, sunt problematice. „Până la final de an e un proiect ambiţios, dar e obligatoriu să fie făcut, din perspectiva preluării preşedinţiei UE, din perspectiva Schengen, a aducerii de bani la bugetul de stat. Estimăm ca anul viitor un miliard de euro să intre pe aceste zone“, a precizat ministrul.

Referitor la costurile achiziționării acestor echipamente, Teodorovici a spus că statul va cumpăra tot ce are nevoie, indiferent de sumă. „Oricât ar fi de mare, n-am niciun fel de reţinere să cumpăr absolut tot. De exemplu, dacă ai poate 6 linii de intrare şi analiza va spune: ca să nu ai blocaje, ai nevoie de 10 linii, toate acele linii de intrare vor fi dotate cu scanere fixe şi poate una sau două, de ieşire. Sunt câteva zeci de scanere fixe“, a adăugat Teodoorovici.

Potrivit ministrului, au existat deja discuții cu trei mari producători de astfel de echipamente (companii chineze, americane și elvețiene).

Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea critică planul lui Teodorovici, despre care spune că nu înțelege domeniul vamal. Din afirmațiile ministrului, „este evident că dumnealui a trecut prin vămile de frontieră rutieră ca un simplu turist și atunci este explicabil că nivelul cunoștintelor în domeniul vamal este ca al oricărui călător“.

Vama Româna are trei mari probleme stringente ce necesită a fi rezolvate, spune Fronea:
1. Problema nefuncționării echipamentelor de control non-distructiv, în special a scanerelor din birourile vamale de frontieră.
2. Sistemele informatice vamale. Până în anul 2020 toate autoritățile vamale ale țărilor din Uniunea Europeană trebuie să implementeze 4 sisteme informatice (e-customs), astfel încât vămile să-și desfășoare activitatea în sistem „paper less”. România este pe ultimul loc din cele 28 de țări la dezvoltarea și implementarea acestor sisteme informatice.
3. Capacitatea administrativă deficitară a autorității vamale din România.

Fronea mai spune că desființarea Autorității Naționale a Vămilor, în 2013, a redus capacitatea administrativă a Vămii Române, lucru relevat și de creșterea traficului ilicit cu țigarete de la 11,8% din total consum în iulie 2013, când funcționau toate cele 15 scanere instalate la granițele României, la 17,8% în noiembrie 2015, când Eugen Teodorovici era ministru al Finanțelor. În 2016 mai funcționa un singur scaner.

„Referitor la cele 15 scanere, menționez că pentru funcționalitatea acestora ANAF avea semnat un contract de mentenanță valabil până în luna noiembrie 2018. Acest contract de mentenanță a fost reziliat (inexplicabil) în anul 2017, fără a lua nicio măsură de a repune în funcționare cele 15 scanere. Dacă s-ar fi dorit punerea în funcțiune a scanerelor, conducerea MFP/ANAF ar fi trebuit să nu rezilieze contractul de mentenanță și să elaboreze, împreună cu societatea comercială respectivă, un calendar riguros de punere în funcțiune a scanerelor, iar în acest timp se putea iniția o procedura de achiziție a unor noi scanere, eventual în parteneriat public-privat. Nu s-a întreprins acest demers, fapt pentru care nici astăzi scanerele nu funcționează“, a explicat Fronea, care a spus ca va dura cel puțin nouă luni achiziționarea de scanere noi, în condițiile în care nu ar exista contestații ale licitației respective.

„Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar. Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim planul deciziilor la nivel european acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune“, mai spune Dorel Fronea.

Explicații tehnice ale fostului vicepreședinte ANAF

Începând cu anul 2016 a fost inițiată de către Direcția Generală a Vămilor o campanie de intrensificare a cooperării transfrontaliere prin organizarea de întâlniri la nivel înalt între conducerea Vămii Române și conducerile autorităților vamale din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Germania, dar și cu conducerile OLAF, WCO, EUBAM și SELEC. Toate aceste măsuri au avut ca principal obiectiv transformarea Vămii Române în principalul pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

Ce se întâmplă în acest moment: ministrul Finanțelor iese public și promite că până la sfârșitul anului vor fi achiziționate scanere pentru toate birourile vamale de frontieră și, mai mult decât atât, vor fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

Cititorii trebuie să înțeleagă următoarele aspecte tehnice:

  • Chiar dacă astăzi s-ar iniția procedura de achiziție publică, ar fi necesare cel putin nouă luni până la semnarea contractului și asta, în situația în care nu ar fi depusă nicio contestație;
  • Referitor la afirmația privind amplasarea a câte unui scaner pe fiecare pistă, acest fapt este imposibil. Cei care cunosc domeniul vamal înțeleg că ceea ce a spus domnul ministru este ori necunoaștere, ori este parte a unei campanii de imagine publică personală;
  • Echipamentele de scanare pot contribui la combaterea traficului cu țigarete, arme/muniții, droguri;
  • A scana 100% pentru o perioadă mai lungă de timp va duce la creșterea timpilor de așteptare în vămi și la afectarea facilitării comerțului. Pentru a diminua traficul ilicit cu produse ar trebui elaborate măsuri de control integrat ce țin de aplicarea principiilor managementului integrat al frontierei;
  • Traficul ilicit cu țigarete se efectuează și prin fâșia verde, așa că a spune că odată introduse echipamentele de scanare în toate birourile vamale de frontieră acest fenomen va fi eradicat este doar cel mult o știre dintr-un ziar de mondenități.

Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar.

Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim-planul deciziilor la nivel european, acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

În acest sens ar trebui implementate măsuri de ordin legislativ, administrativ și operațional din care principalele ar fi acestea:
– Întărirea capacității administrative a autorității vamale din România prin: reînființarea Autorității Naționale a Vămilor ca instituție publică de specialitate, creșterea numărului de echipe mobile și dotarea acestora cu echipamente de control modern (în 2013 erau 126 de echipe mobile, 2014-2015 0 echipe mobile, 2016-2017 – aproximativ 25 de echipe mobile)
– Preluarea atribuțiilor conform Convenției Napoli
– Creșterea interoperabilității structurilor de supraveghere și control vamal cu cele ale Direcției Generale Antifraudă
– Achiziționarea de scanere prin elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a se analiza unde pot fi amplasate scanerele fixe și unde cele mobile. În același timp, ar fi absolut necesar un scaner pentru transportul feroviar la frontiera de est.

Este cunoscut faptul că, în birourile vamale de frontieră Moravița, Jimbolia, Halmeu, Oancea nu pot fi ampalsate scanare fixe, ci doar mobile, iar atunci când s-ar efectua operațiunea de scanare circulația ar fi oprită, cu atât mai puțin ar putea fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

  1. Modernizarea infrastructurii birourilor vamale de frontieră în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și (unde este cazul, de exemplu Siret) cu sprijinul autorităților locale.
  2. Modernizarea, eficientizarea și creșterea gradului de internaționalizare a Portului Constanța Sud-Agigea și dezvoltarea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea aparaturii de scanare din port.
  3. Intensificarea măsurilor de îmbunătățire a cooperării transfrontaliere în vederea apărării intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor.
  4. Aplicarea principiilor managementului integrat al frontierelor și promovarea acestora în regiune.

Totodată, aș dori să menționez că, având în vedere că în cadrul Uniunii Europene toate țările aplică aceeași legislație vamală, aceleași sisteme informatice (e-customs 2020), au aceleași tipuri de atribuții profesionale este evident că nu este foarte departe momentul în care la nivelul Uniunii Europene se va înființa și va funcționa o Agenție Europeană Vamală care să coordoneze integrat apărarea intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor acestora în cooperare cu Agenția Europena a Poliției de Frontieră și Pază de Coastă (FRONTEX).

Acest obiectiv a fost propus la finalul anului 2016, pe lista MFP de priorități a Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019, dar la finalul anului 2017 această propunere a fost scoasă de pe listă. În schimb, alte țări încep să vină cu o asemenea inițiativă.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți Generale

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Publicat

pe

Dragoș Pîslaru a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că există un mare contrast între ceea ce declară politicienii români şi modul în care acţionează, ceea ce s-a putut vedea şi joi seară, în timpul ceremoniei de la Ateneul Român de preluare a Preşedinţiei Consiliului UE. În acest sens, Dragoș Pîslaru a subliniat faptul că politicienii români nu pot să ceară un loc la masă cu elita Europei câtă vreme nu sunt dispuşi să îl dobândească prin respectarea principiilor europene.

„Eu am reţinut din discursul doamnei Dăncilă faptul că României trebuie să i se redea locul la masă. Cumva s-a mers pe mesajul că, de fapt, noi avem nişte drepturi şi ele nu ne sunt recunoscute. Or, există o antiteză majoră între discursurile complet lipsite de conţinut ale politicienilor români şi limbajul pe înţelesul tuturor al politicienilor străini – contrastul este extraordinar. Este o lecție importantă, și anume că un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni. E o disonanţă cognitivă majoră între ce declară și cum acționează politicienii români. Mesajele transmise de Juncker şi de Tusk au fost destul de clare. Există un contrast izbitor între nişte oameni crispaţi, care cer să fie primiţi la masa Europei, şi ceilalţi, invitaţii lor, care spun printre rânduri: «faceţi lucrurile pe care trebuie să le faceţi şi veţi fi primiţi»“, a declarat Dragos Pîslaru, vineri seară, la emisiunea „Banii vorbesc“ de la Realitatea TV.

Dragos Pîslaru a subliniat faptul că românii nu au aşteptat niciodată să li se dea totul pe tavă şi că actualii guvernanţi trebuie să reţină faptul că „locul la masă nu se cere, se câştigă“.

„Practic, ai avut pe de-o parte invitaţii din Europa, care vin cu principiile europene, şi, pe de altă parte, tu inviţi în sală oameni care au fost condamnaţi penal. Eu chiar cred că există posibilitatea ca ei să se fi gândit să o facă special: «pe noi nu ne interesează, nouă nu ne pasă»”, a adăugat Dragoş Pîslaru.

Referindu-se la unul dintre subiectele atinse şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker, vineri, în timpul conferinţei de presă cu şeful statului, Klaus Iohannis, respectiv aderarea României la Spaţiul Schengen, Dragos Pîslaru a precizat că lucrurile sunt clare: „Atâta vreme cât nu vom avea argumente suficient de solide pentru a explica faptul că avem o justiţie independentă, că există o chestiune legată de transparenţă cu privire la sistemul judiciar, fără a limpezi aceste lucruri şi fără a le avea clar stipulate, noi le vom da mereu apă la moară olandezilor şi nu sunt singurii care contestă această problemă”.

Pe de altă parte, Dragoş Pîslaru a ţinut să precizeze faptul că România ar fi trebuit să demareze consultări înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE, pentru a se asigura că poate împinge anumite proiecte pe agenda europeană. În acest context, referindu-se la Strategia Dunării, el a arătat că aceasta nu a fost o miză pentru România, câtă vreme coordonarea proiectului a rămas strict în zona diplomatică.

„Referitor la alte probleme: dacă nu pregăteşti proiectele respective din timp, cu un lobby pe care să îl accentuezi pe mandatul de dinainte, nu ai şanse. Agenda celor şase luni e deja fixată. Ai fi putut lansa nişte proiecte dacă ai fi avut consultările făcute. E simptomatic pentru România – Strategia Dunării a fost ţinută, ca şi coordonare, de Ministerul de Externe. Strategia Dunării pentru România a fost o serie întreagă de declaraţii, de proiecte care, mai degrabă, au fost formale”, a explicat Dragoş Pîslaru.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Publicat

pe

PLUS a închis listele de candidatură internă pentru alegerile europene care vor avea loc în 26 mai 2019. În competiția internă s-au înscris 186 de candidați. Urmează perioada de validare, în care candidaturile vor fi analizare din punct de vedere procedural. Lista de candidați eligibili va fi anunțată pe 12 ianuarie.

În perioada cuprinsă între 12 și 15 ianuarie, membrii partidului vor vota candidații preferați printr-un sistem online securizat. Fiecare membru va putea acorda câte un vot pentru cinci candidați preferați.

În baza numărului de voturi vor fi aleși primii 43 de candidați, care vor forma lista candidaților pentru alegerile europarlamentare ale PLUS, urmând ca Biroul Național să înainteze Consiliului Național spre validare lista finală de candidați la alegerile europene.

Printre cei înscriși pe lista de candidatură internă a PLUS se numără și Dacian Cioloș, care și-a argumentat decizia bazându-se pe experiența îndelungată pe care o are în instituțiile europene și pe faptul că a înțeles cum funcționează Uniunea Europeană. „Nu sunt singurul român cu o astfel de experiență, dar sunt unul dintre cei care pot folosi această experiența la cel mai înalt nivel. Desigur, mulți mă vor acuza că nu urmăresc decât să plec departe de țară, în cazul de față la Bruxelles. Dar nu este așa, iar în perioada următoare am să fac tot ce îmi stă în putință să conving cât mai mulți oameni de bunele mele intenții. România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți, care să lupte pentru binele tuturor românilor – atât al celor rămași acasă, cât și al celor din diaspora. Ca să facem țara noastră bine, e nevoie să punem la bătaie toată priceperea și toată energia noastră, pe toate fronturile. A fi europarlamentar nu înseamnă a-ți trăda țara. Din contră! Iar planul meu e să începem să reconstruim România. Am de gând să muncesc pentru țara mea și voi face asta și acasă, și în Parlamentul European“, a declarat Dacian Cioloș.

„Sunt primele alegeri la care participă PLUS și vrem să facem cunoscute intențiile și planurile noastre pentru cât mai mulți români. Noi, toți cei care credem că România trebuie să se schimbe și că se poate schimba, trebuie să facem tot ce ne stă în putință. Și să găsim curajul de a fi normali, de a ne asuma că suntem doar niște oameni care uneori nu sunt perfecti, dar sunt mereu onești. Aș vrea, în primul rând, să vedeți în candidatura mea un îndemn la curaj. Să nu vă mai fie teamă de ce vor spune despre voi. Aveți dreptul la o viață normală. Aerul viciat al politicii românești poate fi schimbat. E nevoie de curaj și perseverență. Vă invit alături de noi, pentru că împreună putem schimba România“, a transmis Dacian Cioloș în mesajul prin care și-a anunțat înscrierea în cursa internă PLUS.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Vlad Voiculescu îi critică dur pe actualii guvernanți, în cadrul unei postări pe Facebook, pentru întreținerea corupției din sistem prin politicile adoptate, care nu au însemnat decât protejarea acoliților lor și abuzarea românilor, care au ajuns să pătimească în spitalele de stat în condiții mai grele decât în multe închisori sau care îndură frigul crunt în propriile case, în timp ce despăgubirile merg tot către cei care fură.

„Diverși indivizi condamnați de mai multe ori pentru violuri, tentative de viol, tâlharii, acte de corupție și așa mai departe beneficiază de reducerea pedepsei și primesc despăbugiri de mii și de zeci de mii de euro pe motiv că au stat închiși, bieții de ei, în condiții necorespunzătoare. Câți bani vor primi oare cei care au făcut frig crunt în case zilele astea din cauza doamnei Firea și a altora care și-au adus slugile hoațe să se «ocupe» de RADET? Ce despăbugiri vor primi românii care au pătimit în spitalele românești în condiții mai grele decât în multe închisori, fără medicamente, conditionați de vânzarea lucrurilor de prin casă pentru veșnica șpagă?”, scrie pe Facebook Vlad Voiculescu.

În acest sens, fostul ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat subliniază că românii își vor putea face dreptate, în contextul alegerilor care urmează, când vor decide pe cine vor să aibă la cârma țării și cine îi va reprezenta în Parelamentul European.

„În logica acestor nemernici care au pus mâna pe guvern, despăgubirile ar trebui să meargă tot către Firea, către managerii de spital hoți, către medicii șpăgari și, în general, către cei care au mințit și abuzat și furat românii, profitând de naivitatea unora cărora ei și prietenii lor le-au vândut din nou gogoși… aceleași gogoși. Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând”, conchide Vlad Voiculescu.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite