Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Ministrul Finanțelor vrea să cumpere scanere pentru coletele care intră în țară. Dorel Fronea: Trebuie reînființată Autoritatea Națională a Vămilor

Publicat

pe data de

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat intenția de a dota, până la finalul anului, punctele vamale cu scanere pentru a verifica toate coletele care intră în țară, inclusiv cele trimise prin poștă. Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea susține că Teodorovici nu înțelege domeniul vamal și critică planul anunțat de ministru, susținând că ar trebui reînființată Autoritatea Națională a Vămilor.

„Până la final de an aş vrea partea de est, Ucraina şi Moldova, şi partea de Serbia, punctele vamale, să fie dotate cu echipamente de ultimă generaţie, astfel încât tot ce intră în ţară să fie scanat. Absolut tot. Vom cumpăra şi pentru partea asta de Poştă de unde pleacă coletele. Astăzi nu există astfel de echipament. O să fie obligatoriu ca în acele puncte centrale să existe acel echipament, astfel încât tot ce intră în ţară ca şi colet să fie verificat, scanat, pentru că sunt căi de a trimite în ţară fel de fel de chestii. În acele puncte centrale de unde pleacă în ţară să fie echipamentul pentru a se scana absolut tot. Termenul e final de 2018“, a explicat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că partea de achiziție a echipamentelor nu pune probleme, dar reabilitarea fizică a punctelor vamale și a infrastructurii rutiere aferente și dotarea cu scanere fixe şi mobile pe zona de vest, unde nu e graniţă şi unde ar trebui să fie un sistem foarte bine pus la punct, sunt problematice. „Până la final de an e un proiect ambiţios, dar e obligatoriu să fie făcut, din perspectiva preluării preşedinţiei UE, din perspectiva Schengen, a aducerii de bani la bugetul de stat. Estimăm ca anul viitor un miliard de euro să intre pe aceste zone“, a precizat ministrul.

Referitor la costurile achiziționării acestor echipamente, Teodorovici a spus că statul va cumpăra tot ce are nevoie, indiferent de sumă. „Oricât ar fi de mare, n-am niciun fel de reţinere să cumpăr absolut tot. De exemplu, dacă ai poate 6 linii de intrare şi analiza va spune: ca să nu ai blocaje, ai nevoie de 10 linii, toate acele linii de intrare vor fi dotate cu scanere fixe şi poate una sau două, de ieşire. Sunt câteva zeci de scanere fixe“, a adăugat Teodoorovici.

Potrivit ministrului, au existat deja discuții cu trei mari producători de astfel de echipamente (companii chineze, americane și elvețiene).

Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea critică planul lui Teodorovici, despre care spune că nu înțelege domeniul vamal. Din afirmațiile ministrului, „este evident că dumnealui a trecut prin vămile de frontieră rutieră ca un simplu turist și atunci este explicabil că nivelul cunoștintelor în domeniul vamal este ca al oricărui călător“.

Vama Româna are trei mari probleme stringente ce necesită a fi rezolvate, spune Fronea:
1. Problema nefuncționării echipamentelor de control non-distructiv, în special a scanerelor din birourile vamale de frontieră.
2. Sistemele informatice vamale. Până în anul 2020 toate autoritățile vamale ale țărilor din Uniunea Europeană trebuie să implementeze 4 sisteme informatice (e-customs), astfel încât vămile să-și desfășoare activitatea în sistem „paper less”. România este pe ultimul loc din cele 28 de țări la dezvoltarea și implementarea acestor sisteme informatice.
3. Capacitatea administrativă deficitară a autorității vamale din România.

Fronea mai spune că desființarea Autorității Naționale a Vămilor, în 2013, a redus capacitatea administrativă a Vămii Române, lucru relevat și de creșterea traficului ilicit cu țigarete de la 11,8% din total consum în iulie 2013, când funcționau toate cele 15 scanere instalate la granițele României, la 17,8% în noiembrie 2015, când Eugen Teodorovici era ministru al Finanțelor. În 2016 mai funcționa un singur scaner.

„Referitor la cele 15 scanere, menționez că pentru funcționalitatea acestora ANAF avea semnat un contract de mentenanță valabil până în luna noiembrie 2018. Acest contract de mentenanță a fost reziliat (inexplicabil) în anul 2017, fără a lua nicio măsură de a repune în funcționare cele 15 scanere. Dacă s-ar fi dorit punerea în funcțiune a scanerelor, conducerea MFP/ANAF ar fi trebuit să nu rezilieze contractul de mentenanță și să elaboreze, împreună cu societatea comercială respectivă, un calendar riguros de punere în funcțiune a scanerelor, iar în acest timp se putea iniția o procedura de achiziție a unor noi scanere, eventual în parteneriat public-privat. Nu s-a întreprins acest demers, fapt pentru care nici astăzi scanerele nu funcționează“, a explicat Fronea, care a spus ca va dura cel puțin nouă luni achiziționarea de scanere noi, în condițiile în care nu ar exista contestații ale licitației respective.

„Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar. Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim planul deciziilor la nivel european acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune“, mai spune Dorel Fronea.

Explicații tehnice ale fostului vicepreședinte ANAF

Începând cu anul 2016 a fost inițiată de către Direcția Generală a Vămilor o campanie de intrensificare a cooperării transfrontaliere prin organizarea de întâlniri la nivel înalt între conducerea Vămii Române și conducerile autorităților vamale din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Germania, dar și cu conducerile OLAF, WCO, EUBAM și SELEC. Toate aceste măsuri au avut ca principal obiectiv transformarea Vămii Române în principalul pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

Ce se întâmplă în acest moment: ministrul Finanțelor iese public și promite că până la sfârșitul anului vor fi achiziționate scanere pentru toate birourile vamale de frontieră și, mai mult decât atât, vor fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

Cititorii trebuie să înțeleagă următoarele aspecte tehnice:

  • Chiar dacă astăzi s-ar iniția procedura de achiziție publică, ar fi necesare cel putin nouă luni până la semnarea contractului și asta, în situația în care nu ar fi depusă nicio contestație;
  • Referitor la afirmația privind amplasarea a câte unui scaner pe fiecare pistă, acest fapt este imposibil. Cei care cunosc domeniul vamal înțeleg că ceea ce a spus domnul ministru este ori necunoaștere, ori este parte a unei campanii de imagine publică personală;
  • Echipamentele de scanare pot contribui la combaterea traficului cu țigarete, arme/muniții, droguri;
  • A scana 100% pentru o perioadă mai lungă de timp va duce la creșterea timpilor de așteptare în vămi și la afectarea facilitării comerțului. Pentru a diminua traficul ilicit cu produse ar trebui elaborate măsuri de control integrat ce țin de aplicarea principiilor managementului integrat al frontierei;
  • Traficul ilicit cu țigarete se efectuează și prin fâșia verde, așa că a spune că odată introduse echipamentele de scanare în toate birourile vamale de frontieră acest fenomen va fi eradicat este doar cel mult o știre dintr-un ziar de mondenități.

Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar.

Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim-planul deciziilor la nivel european, acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

În acest sens ar trebui implementate măsuri de ordin legislativ, administrativ și operațional din care principalele ar fi acestea:
– Întărirea capacității administrative a autorității vamale din România prin: reînființarea Autorității Naționale a Vămilor ca instituție publică de specialitate, creșterea numărului de echipe mobile și dotarea acestora cu echipamente de control modern (în 2013 erau 126 de echipe mobile, 2014-2015 0 echipe mobile, 2016-2017 – aproximativ 25 de echipe mobile)
– Preluarea atribuțiilor conform Convenției Napoli
– Creșterea interoperabilității structurilor de supraveghere și control vamal cu cele ale Direcției Generale Antifraudă
– Achiziționarea de scanere prin elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a se analiza unde pot fi amplasate scanerele fixe și unde cele mobile. În același timp, ar fi absolut necesar un scaner pentru transportul feroviar la frontiera de est.

Este cunoscut faptul că, în birourile vamale de frontieră Moravița, Jimbolia, Halmeu, Oancea nu pot fi ampalsate scanare fixe, ci doar mobile, iar atunci când s-ar efectua operațiunea de scanare circulația ar fi oprită, cu atât mai puțin ar putea fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

  1. Modernizarea infrastructurii birourilor vamale de frontieră în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și (unde este cazul, de exemplu Siret) cu sprijinul autorităților locale.
  2. Modernizarea, eficientizarea și creșterea gradului de internaționalizare a Portului Constanța Sud-Agigea și dezvoltarea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea aparaturii de scanare din port.
  3. Intensificarea măsurilor de îmbunătățire a cooperării transfrontaliere în vederea apărării intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor.
  4. Aplicarea principiilor managementului integrat al frontierelor și promovarea acestora în regiune.

Totodată, aș dori să menționez că, având în vedere că în cadrul Uniunii Europene toate țările aplică aceeași legislație vamală, aceleași sisteme informatice (e-customs 2020), au aceleași tipuri de atribuții profesionale este evident că nu este foarte departe momentul în care la nivelul Uniunii Europene se va înființa și va funcționa o Agenție Europeană Vamală care să coordoneze integrat apărarea intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor acestora în cooperare cu Agenția Europena a Poliției de Frontieră și Pază de Coastă (FRONTEX).

Acest obiectiv a fost propus la finalul anului 2016, pe lista MFP de priorități a Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019, dar la finalul anului 2017 această propunere a fost scoasă de pe listă. În schimb, alte țări încep să vină cu o asemenea inițiativă.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți Generale

Dacian Cioloș, despre fondul de investiții locale: Riscăm să îndatorăm statul român și mai mult. Nu e foarte clar care e obiectivul acestui fond

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Dacian Cioloş a declarat marți, în cadrul primei conferințe de presă de la lansarea PLUS, că PSD riscă să îndatoreze statul român și mai mult prin crearea fondului de investiții locale, în condițiile în care „datoria publică a României a crescut foarte mult, în ultimii doi ani, și riscăm să ne împrumutăm foarte scump de pe piața financiară internațională”.

„Cu acel fond de investiții sunt mai multe probleme, din punctul nostru de vedere, și noi ne-am exprimat deja opinia publică. Nu e foarte clar care e obiectivul acestui fond, pentru că, înainte de a ajunge la constituirea lui, trebuie să dovedești că folosești resursele financiare gratuite pe care le ai la dispoziție: fonduri europene. Prin urmare, România pierde aproape un miliard de euro, anul acesta, pentru că Guvernul nu a fost capabil să folosească acești bani, dar noi deja ne gândim să luăm bani din altă parte ca să creăm un fond de investiții. Guvernul României a decis să nu investească pentru a dezvolta companii de stat românești, care pot avea un rol-cheie în dezvoltarea economică, mai ales în sectorul energetic, a luat acești bani de la aceste companii și i-a risipit pe diferite lucruri, slăbind capacitatea de investiții și dezvoltarea acestor companii. Acum, iei capitalul acestor companii și le pui gaj pentru a împrumuta bani și pentru a alimenta un astfel de fond de investiții, fără să fie clar ce vrei”, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier a ținut să sublinieze faptul că obiectivele creării acestui fond de investiții locale nu sunt clare: „Nu finanțezi o autostradă-cheie în România (Târgu Mureș – Iași) cu fonduri europene, nu folosești fonduri europene, dar tu vrei să faci un parteneriat public-privat și probabil să finanțezi, inclusiv prin intermediul unui astfel de fond, astfel de proiecte de infrastructură, îndatorând și mai mult România. Datoria publică a României a crescut foarte mult în ultimii doi ani și riscăm să ne împrumutăm foarte scump de pe piața financiară internațională tocmai din cauza faptului că datoria publică a crescut foarte mult. Riscăm să îndatorăm statul român și mai mult, creând acest fond de investiții pentru care eu nu văd obiectivele foarte clare și modul în care acest fond de investiții poate să funcționeze complementar cu alte instrumente financiare pe care România le poate mobiliza dacă are obiective clare”, a mai spus Dacian Cioloș.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, săptămâna trecută, că Executivul va adopta o Ordonanţă privind înființarea unui fond de investiţii locale, al cărui buget se va ridica la 10 miliarde de euro.

„Este vorba despre investiţii pentru administraţia locală. S-a discutat şi la Neptun, dar bineînţeles că începând din seara aia nu a mai ţinut nimeni minte. În zilele următoare o să vedeţi în detaliu. Este un subiect foarte important, este o chestiune nouă în România. Urmează ca astăzi, mâine să fie finalizat şi sperăm ca în prima şedinţă de Guvern să se adopte OUG, apoi ministrul Finanţelor să vă explice foarte bine”, a declarat Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că localităţile vor putea opta, prin acest fond, pentru câte două proiecte de finanţare fiecare, pentru canalizare, apă sau renovarea şcolilor.

De cealaltă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că discuţiile privind crearea acestui fond se află „în fază incipientă”, contrazicându-l pe preşedintele PSD, care a anunțase o ordonanţă de urgenţă în acest sens, care ar urma să fie aprobată în următoarea şedinţă de Guvern.

Citește în continuare

Noutăți Generale

PLUS cere în instanță suspendarea actelor prealabile emiterii unei OUG pe amnistie și grațiere

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Dacian Cioloş a anunţat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că formațiunea pe care o conduce a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere pentru suspendarea actelor administrative la nivelul Guvernului în tentativa de a opri adoptarea unei Ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

„Considerăm că o astfel de Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere poate să fie foarte nocivă pentru statul de drept din România, ar însemna să ierți oameni care au greșit și trebuie să ispășească o pedeapsă, dar riscă să scape de justiție oameni inclusiv din mediul politic, cu responsabilități la vârf de stat, oameni care au pus mâna pe putere și care o folosesc pentru a scăpa de justiție în loc să o folosească pentru binele cetățenilor”, a declarat Dacian Cioloș.

„Pentru a evita o astfel de Ordonanță de urgență considerăm că, dincolo de ceea ce poate să facă Parlamentul, președintele, există și această posibilitate: Curtea de Apel să suspende orice act administrativ care ar putea să fie întocmit în interiorul Guvernului, acte administrative pregătitoare unei  OUG și, odată suspendate, această ordonanță nu ar mai putea să fie adoptată. Legea prevede că, atâta vreme cât în Parlament există proiecte de legi de modificare a Codului penal și de Procedură penală, Guvernul nu ar mai trebui să aibă dreptul să emită ordonanțe pentru modificarea acelor legi care deja sunt în proces de modificare în Parlament.”, a adăugat fostul premier.

În același timp, Dacian Cioloș a salutat decizia lui Klaus Iohannis de a participa la toate ședințele de Guvern: „E o decizie foarte bună aceea că președintele își folosește toate prerogativele constituționale pentru a se implica în acest proces și pentru a reprezenta interesele cetățenilor României. (…) Cred că e foarte bine că președintele uzează de aceste drepturi“.

Întrebat dacă e de părere că a venit timpul pentru organizarea unui referendum pe tema Justiției, Dacian Cioloș a punctat că, „da, cred că este momentul să ne gândim foarte serios și la utilizarea acestei opțiuni, dar până atunci ar trebui folosite toate instrumentele legale pentru a împiedica adoptarea unei astfel de Ordonanțe de urgență. Atunci când văd sondaje de opinie care spun că peste 80% dintre cetățenii României se împotrivesc unei astfel de OUG, există elementele pentru ca românii să se mobilizeze și să arate că își doresc să trăiască într-un stat de drept”.

Dacian Cioloș: „Avem peste 11.000 de cereri de adeziune. Ne dorim să propunem un proiect de schimbare în bine a României”

Citește în continuare

Noutăți Generale

Dacian Cioloș: Dragnea are impresia că, repetând aceeași minciună de mai multe ori, o să găsească oameni care să îl creadă fără să își pună întrebări

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Dacian Cioloş l-a criticat, marți, în cadrul primei conferințe de presă de la lansarea PLUS, pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru discursul său anti-UE și pentru afirmațiile false lansate în spațiul public la adresa Uniunii Europene, caracterizându-l drept „un demagog” a cărui credibilitate a scăzut foarte mult în ochii românilor.

„Domnul Dragnea și PSD au început să transforme într-o practică uzuală datul vinei pe alții pentru nerealizările lor sau justificarea unor abuzuri, pe care le fac la conducerea statului fiind, prin vina altora. Nu mă surprinde deloc, însă, din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii pe teren, am constatat că sunt mulți care nu mai cred minciunile care sunt promovate de domnul Dragnea și de ceilalți din PSD. Domnul Dragnea are impresia că, repetând aceeași minciună de mai multe ori, o să găsească oameni care să îl creadă fără să își pună întrebări”, a declarat Dacian Cioloș, întrebat cum comentează acuzațiile lansate de Liviu Dragnea la adresa sa.

Întrebat cum crede că se va reflecta discursul anti-UE al liderului PSD în momentul în care România va prelua responsabilitățile Președinției rotative a Consiliului UE, Dacian Cioloș a spus că „Guvernul PSD-ALDE și-a pierdut foarte mult credibilitatea în ultimele luni cu acțiunile întreprinse împotriva statului de drept și acest lucru le scade credibilitatea și în responsabilitatea pe care o vor avea în numele României. Acolo nu reprezinți doar țara, trebuie să ai și credibilitate personală atunci când vrei să negociezi anumite acorduri europene cu celelalte state. E o onoare și o modalitate prin care România poate să își promoveze anumite idei la nivel european, dacă ai argumente și oameni capabili să facă lucrul acesta. Din păcate, cu nivelul slab de competență pe care unii miniștri PSD-ALDE l-au dovedit în ultimele luni, șansele României scad dramatic. Domnul Dragnea caută să ascundă interesele personale pe care le are în spatele unui discurs prin care încearcă să atragă și alți români, încercând să explice faptul că România trebuie să se apere de niște «cotropitori străini» care îl critică pe domnul Dragnea pentru atacurile împotriva statului de drept. Are impresia, probabil, că printr-un astfel de discurs o să incite mai mulți români să fie împotriva Uniunii Europene și străinilor. Domnul Dragnea face un pariu greșit și e de datoria noastră să explicăm că a fi patriot e perfect compatibil cu a fi european”.

În acest sens, Dacian Cioloș a explicat că succesul Președinției Consiliului UE va depinde de capacitatea Guvernului PSD-ALDE de a valorifica această oportunitate pentru România, „care apare o dată la 15 ani”, de a pune pe agenda europeană subiecte care vizează direct țara noastră.

„Mi se pare ilogic să vii cu un discurs anti-UE în loc să îți promovezi ideile la nivel european. Păi, cum să stai pe margine, să strigi, să te răstești la UE că «nu ajută România», că «e împotrivă», când tu, ca Românie, ești în centrul deciziilor europene acum și chiar poți să faci niște lucruri dacă ai idei? Această atitudine îmi arată că domnul Dragnea e mai mult un demagog decât un om care vrea să schimbe lucrurile în bine în România”, a punctat Dacian Cioloș.

Totodată, întrebat dacă e de părere că România va putea, în următoarele șase luni, să își impună punctul de vedere cu privire la politica agricolă comună, Dacian Cioloș a răspuns că nu l-a auzit pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, să prezinte public obiectivele pe care România vrea să le susțină, în acest sector, pe perioada exercitării Președinției Consiliului UE.

„Poți să îți promovezi anumite puncte de vedere fiind un mediator inteligent. Am avut ocazia să lucrez cu 10 președinții pe perioada cât am fost comisar european, am condus negocieri din partea Comisiei Europene pentru reforma politicii agricole comune și pot să vă spun că o președinție rotativă a Consiliului UE poate să folosească acest moment pentru a promova anumite idei pe care le are în reforma unei politici comunitare. Eu aș fi vrut să îi văd pe ministrul Agriculturii și pe premierul României vizitând, dacă nu toate, dar marea majoritate a capitalelor statelor membre în ultimele luni, începând deja discuții informale și negocieri  pentru un proiect de reformă”, a adăugat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș: „Avem peste 11.000 de cereri de adeziune. Ne dorim să propunem un proiect de schimbare în bine a României”

PLUS cere în instanță suspendarea actelor prealabile emiterii unei OUG pe amnistie și grațiere

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 18 ore

Dacian Cioloș, despre fondul de investiții locale: Riscăm să îndatorăm statul român și mai mult. Nu e foarte clar care e obiectivul acestui fond

Noutăți Generaleacum 20 de ore

PLUS cere în instanță suspendarea actelor prealabile emiterii unei OUG pe amnistie și grațiere

Noutăți Generaleacum 21 de ore

Dacian Cioloș: Dragnea are impresia că, repetând aceeași minciună de mai multe ori, o să găsească oameni care să îl creadă fără să își pună întrebări

Noutăți Generaleacum O zi

Dacian Cioloș: „Avem peste 11.000 de cereri de adeziune. Ne dorim să propunem un proiect de schimbare în bine a României”

Revista Preseiacum O zi

Dacian Cioloș, primul interviu după lansarea PLUS: Vrem să fim o alternativă la blocajul în care se află România și o alternativă la risipa de oportunități

Noutăți Generaleacum 2 zile

Campania „Oameni noi în politică“ a atins 100.000 de semnături, mai e nevoie de doar câteva sute în șapte județe pentru a atinge limita minimă impusă de lege

Editorialeacum 2 zile

Am dezlegat misterul inexistenței bugetului pentru 2019: Nu sunt bani!

Revista Preseiacum 2 zile

Dacian Cioloș: Ordonanța pentru amnistie și grațiere nu este o ordonanță ca oricare alta. Este datoria președintelui să împiedice astfel de derapaje

Editorialeacum 3 zile

PLUSul de care avem nevoie

Editorialeacum 3 zile

Când spui viitor, spui PLUS, pentru că adaugi, zi după zi, o cărămidă în plus la lumea pe care o clădești

Cele mai citite