Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Ministrul Finanțelor vrea să cumpere scanere pentru coletele care intră în țară. Dorel Fronea: Trebuie reînființată Autoritatea Națională a Vămilor

Publicat

pe data de

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat intenția de a dota, până la finalul anului, punctele vamale cu scanere pentru a verifica toate coletele care intră în țară, inclusiv cele trimise prin poștă. Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea susține că Teodorovici nu înțelege domeniul vamal și critică planul anunțat de ministru, susținând că ar trebui reînființată Autoritatea Națională a Vămilor.

„Până la final de an aş vrea partea de est, Ucraina şi Moldova, şi partea de Serbia, punctele vamale, să fie dotate cu echipamente de ultimă generaţie, astfel încât tot ce intră în ţară să fie scanat. Absolut tot. Vom cumpăra şi pentru partea asta de Poştă de unde pleacă coletele. Astăzi nu există astfel de echipament. O să fie obligatoriu ca în acele puncte centrale să existe acel echipament, astfel încât tot ce intră în ţară ca şi colet să fie verificat, scanat, pentru că sunt căi de a trimite în ţară fel de fel de chestii. În acele puncte centrale de unde pleacă în ţară să fie echipamentul pentru a se scana absolut tot. Termenul e final de 2018“, a explicat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că partea de achiziție a echipamentelor nu pune probleme, dar reabilitarea fizică a punctelor vamale și a infrastructurii rutiere aferente și dotarea cu scanere fixe şi mobile pe zona de vest, unde nu e graniţă şi unde ar trebui să fie un sistem foarte bine pus la punct, sunt problematice. „Până la final de an e un proiect ambiţios, dar e obligatoriu să fie făcut, din perspectiva preluării preşedinţiei UE, din perspectiva Schengen, a aducerii de bani la bugetul de stat. Estimăm ca anul viitor un miliard de euro să intre pe aceste zone“, a precizat ministrul.

Referitor la costurile achiziționării acestor echipamente, Teodorovici a spus că statul va cumpăra tot ce are nevoie, indiferent de sumă. „Oricât ar fi de mare, n-am niciun fel de reţinere să cumpăr absolut tot. De exemplu, dacă ai poate 6 linii de intrare şi analiza va spune: ca să nu ai blocaje, ai nevoie de 10 linii, toate acele linii de intrare vor fi dotate cu scanere fixe şi poate una sau două, de ieşire. Sunt câteva zeci de scanere fixe“, a adăugat Teodoorovici.

Potrivit ministrului, au existat deja discuții cu trei mari producători de astfel de echipamente (companii chineze, americane și elvețiene).

Fostul vicepreședinte ANAF Dorel Fronea critică planul lui Teodorovici, despre care spune că nu înțelege domeniul vamal. Din afirmațiile ministrului, „este evident că dumnealui a trecut prin vămile de frontieră rutieră ca un simplu turist și atunci este explicabil că nivelul cunoștintelor în domeniul vamal este ca al oricărui călător“.

Vama Româna are trei mari probleme stringente ce necesită a fi rezolvate, spune Fronea:
1. Problema nefuncționării echipamentelor de control non-distructiv, în special a scanerelor din birourile vamale de frontieră.
2. Sistemele informatice vamale. Până în anul 2020 toate autoritățile vamale ale țărilor din Uniunea Europeană trebuie să implementeze 4 sisteme informatice (e-customs), astfel încât vămile să-și desfășoare activitatea în sistem „paper less”. România este pe ultimul loc din cele 28 de țări la dezvoltarea și implementarea acestor sisteme informatice.
3. Capacitatea administrativă deficitară a autorității vamale din România.

Fronea mai spune că desființarea Autorității Naționale a Vămilor, în 2013, a redus capacitatea administrativă a Vămii Române, lucru relevat și de creșterea traficului ilicit cu țigarete de la 11,8% din total consum în iulie 2013, când funcționau toate cele 15 scanere instalate la granițele României, la 17,8% în noiembrie 2015, când Eugen Teodorovici era ministru al Finanțelor. În 2016 mai funcționa un singur scaner.

„Referitor la cele 15 scanere, menționez că pentru funcționalitatea acestora ANAF avea semnat un contract de mentenanță valabil până în luna noiembrie 2018. Acest contract de mentenanță a fost reziliat (inexplicabil) în anul 2017, fără a lua nicio măsură de a repune în funcționare cele 15 scanere. Dacă s-ar fi dorit punerea în funcțiune a scanerelor, conducerea MFP/ANAF ar fi trebuit să nu rezilieze contractul de mentenanță și să elaboreze, împreună cu societatea comercială respectivă, un calendar riguros de punere în funcțiune a scanerelor, iar în acest timp se putea iniția o procedura de achiziție a unor noi scanere, eventual în parteneriat public-privat. Nu s-a întreprins acest demers, fapt pentru care nici astăzi scanerele nu funcționează“, a explicat Fronea, care a spus ca va dura cel puțin nouă luni achiziționarea de scanere noi, în condițiile în care nu ar exista contestații ale licitației respective.

„Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar. Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim planul deciziilor la nivel european acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune“, mai spune Dorel Fronea.

Explicații tehnice ale fostului vicepreședinte ANAF

Începând cu anul 2016 a fost inițiată de către Direcția Generală a Vămilor o campanie de intrensificare a cooperării transfrontaliere prin organizarea de întâlniri la nivel înalt între conducerea Vămii Române și conducerile autorităților vamale din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Germania, dar și cu conducerile OLAF, WCO, EUBAM și SELEC. Toate aceste măsuri au avut ca principal obiectiv transformarea Vămii Române în principalul pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

Ce se întâmplă în acest moment: ministrul Finanțelor iese public și promite că până la sfârșitul anului vor fi achiziționate scanere pentru toate birourile vamale de frontieră și, mai mult decât atât, vor fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

Cititorii trebuie să înțeleagă următoarele aspecte tehnice:

  • Chiar dacă astăzi s-ar iniția procedura de achiziție publică, ar fi necesare cel putin nouă luni până la semnarea contractului și asta, în situația în care nu ar fi depusă nicio contestație;
  • Referitor la afirmația privind amplasarea a câte unui scaner pe fiecare pistă, acest fapt este imposibil. Cei care cunosc domeniul vamal înțeleg că ceea ce a spus domnul ministru este ori necunoaștere, ori este parte a unei campanii de imagine publică personală;
  • Echipamentele de scanare pot contribui la combaterea traficului cu țigarete, arme/muniții, droguri;
  • A scana 100% pentru o perioadă mai lungă de timp va duce la creșterea timpilor de așteptare în vămi și la afectarea facilitării comerțului. Pentru a diminua traficul ilicit cu produse ar trebui elaborate măsuri de control integrat ce țin de aplicarea principiilor managementului integrat al frontierei;
  • Traficul ilicit cu țigarete se efectuează și prin fâșia verde, așa că a spune că odată introduse echipamentele de scanare în toate birourile vamale de frontieră acest fenomen va fi eradicat este doar cel mult o știre dintr-un ziar de mondenități.

Uniunea Europeană este în primul rând o Uniune Vamală, iar România gestionează cea mai lungă frontieră terestră non-comunitară, fapt ce ar trebui să ne responsabilizeze suplimentar.

Factorii decidenți ar trebui să înțeleagă că, dacă este vreun domeniu în care România ar putea fi în prim-planul deciziilor la nivel european, acesta ar putea fi domeniul vamal. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui mai întâi să construim o Autoritate Vamală Română modernă, eficientă și respectată la nivel internațional și care să devină un pilon de stabilitate în cooperarea transfrontalieră în regiune.

În acest sens ar trebui implementate măsuri de ordin legislativ, administrativ și operațional din care principalele ar fi acestea:
– Întărirea capacității administrative a autorității vamale din România prin: reînființarea Autorității Naționale a Vămilor ca instituție publică de specialitate, creșterea numărului de echipe mobile și dotarea acestora cu echipamente de control modern (în 2013 erau 126 de echipe mobile, 2014-2015 0 echipe mobile, 2016-2017 – aproximativ 25 de echipe mobile)
– Preluarea atribuțiilor conform Convenției Napoli
– Creșterea interoperabilității structurilor de supraveghere și control vamal cu cele ale Direcției Generale Antifraudă
– Achiziționarea de scanere prin elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a se analiza unde pot fi amplasate scanerele fixe și unde cele mobile. În același timp, ar fi absolut necesar un scaner pentru transportul feroviar la frontiera de est.

Este cunoscut faptul că, în birourile vamale de frontieră Moravița, Jimbolia, Halmeu, Oancea nu pot fi ampalsate scanare fixe, ci doar mobile, iar atunci când s-ar efectua operațiunea de scanare circulația ar fi oprită, cu atât mai puțin ar putea fi amplasate scanere pe fiecare pistă.

  1. Modernizarea infrastructurii birourilor vamale de frontieră în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și (unde este cazul, de exemplu Siret) cu sprijinul autorităților locale.
  2. Modernizarea, eficientizarea și creșterea gradului de internaționalizare a Portului Constanța Sud-Agigea și dezvoltarea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea aparaturii de scanare din port.
  3. Intensificarea măsurilor de îmbunătățire a cooperării transfrontaliere în vederea apărării intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor.
  4. Aplicarea principiilor managementului integrat al frontierelor și promovarea acestora în regiune.

Totodată, aș dori să menționez că, având în vedere că în cadrul Uniunii Europene toate țările aplică aceeași legislație vamală, aceleași sisteme informatice (e-customs 2020), au aceleași tipuri de atribuții profesionale este evident că nu este foarte departe momentul în care la nivelul Uniunii Europene se va înființa și va funcționa o Agenție Europeană Vamală care să coordoneze integrat apărarea intereselor financiare ale Uniunii Europene și securizarea frontierelor acestora în cooperare cu Agenția Europena a Poliției de Frontieră și Pază de Coastă (FRONTEX).

Acest obiectiv a fost propus la finalul anului 2016, pe lista MFP de priorități a Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019, dar la finalul anului 2017 această propunere a fost scoasă de pe listă. În schimb, alte țări încep să vină cu o asemenea inițiativă.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți Generale

Jandarmii s-au gazat între ei, luni, la poligon. Raul Pătrașcu: Simulările pe militari antrenați au rezultate diferite

Publicat

pe

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Jandarmii au participat, luni, în poligonul din Băneasa, la o demonstraţie cu muniţia folosită de militari în acţiuni de restabilire a ordinii publice. Practic, în prezenta jurnaliştilor, jandarmii s-au gazat între ei pentru a demonstra „cât de neletale sunt gazele folosite“ la mitingul diasporei. Această demonstrație a avut loc după ce, ieri, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat într-o conferință de presă că a solicitat Jandarmeriei „să facă simulări cu privire la folosirea gazelor lacrimogene“. 

Întrebată despre cantitatea de gaze lacrimogene utilizate în Piaţa Victoriei, pe 10 august, având în vedere faptul că manifestanţii au acuzat excesul de gaze, ministrul de Interne nu a făcut precizări în acest sens: „Acest raport are caracter confidenţial. Dar cred că s-a lămurit mitul pericolului iminent al gazelor. Cred că a fost lămurit prin comunicatul Parchetului General (care vorbeşte despre faptul că gazele sunt conforme cu standardele omologate). Nu reiese din raport că ar putea cineva să suporte consecinţe“.

„Raportul Parchetului General nu face precizări cu privire la consecințele utilizării gazelor în cantități mari, pe femei, copii și bătrâni în special, așa cum acuză cetățenii prezenți în Piață, ci doar atestă faptul că acestea erau conforme cu standardele producătorului, nimic mai mult. În plus, ieri erau, de exemplu, trei persoane încă internate la Spitalul Municipal din București, printre care o persoană operată de trei ori din cauza unei leziuni la picior și o alta care urmează să fie transferată la Spitalul Floreasca din cauza arsurilor de gradul 1 și 2 suferite în urma folosirii muniției în Piață. Este posibil să fie și alte persoane internate, însă aceste lucruri nu sunt comunicate populației, din păcate“, arată Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, membru al Platformei RO100 și fost consilier de stat pe probleme de sănătate în Guvernul Cioloș.

Raul Pătrașcu spune că simulările anunțate de Carmen Dan „nu oferă încredere atâta timp cât raportul MAI și ancheta Parchetului nu relevă câtă muniție (gaze, grenade acustice etc) a fost utilizată în Piață“. Conform Legii 182/2002, Art. 33, „este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei“.

„Nu în ultimul rând, simulările pe militari antrenați nu pot avea aceleași rezultate, deoarece efectul gazelor este diferit în funcție de vârstă, starea de sănătate și greutatea persoanelor expuse, iar în Piață a fost prezent un grup extrem de variat de persoane“, explică Raul Pătrașcu.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Raluca Prună, despre declarațiile ministrului de Interne: Carmen Dan nu poate și nu vrea să facă lumină

Publicat

pe

„Declarația de presă a ministrului de Interne este târzie și nu clarifică nimic. O ocazie pentru ministru de a le cere scuze, de formă, civililor și jandarmilor, de a afirma că nu își reproșează nimic și de a se plânge de Parchet. Bonus, aflăm că există un raport clasificat, din care ne sunt aruncate cu grijă câteva informații. Acesta este răspunsul oficial al membrului guvernului responsabil nemijlocit pentru acțiunea Jandarmeriei“, spune Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, după conferința de presă susținută, duminică seară, de Carmen Dan.

„Demisia și-o dau numai oamenii de onoare“, subliniază Raluca Prună, precizând că așteaptă de la ministrul de Interne să clarifice măcar câteva chestiuni: „În primul rând, de ce Jandarmeria a fost echipată ca de război pentru o acțiune despre care însăși doamna Dan ne-a spus că instituțiile abilitate nu au anunțat-o ca fiind o situație de criză? Apoi, cifrele care sfidează bunul-simț: sute de violențe față de jandarmi și numai cinci abuzuri ale jandarmilor. Toate imaginile arată un raport exact opus. Jandarmeria, aflată sub comanda doamnei Dan, nu a vrut sau nu a putut izola elementele violente și provocatoare. A preferat să-i atace la grămadă și fără discernământ pe toți cei aflați în Piața Victoriei“.

Raluca Prună afirmă că ministrul de Interne ar trebui să știe „că există un drept constituțional al oricărui cetățean de a protesta pașnic fără a-i fi puse viața și integritatea în pericol de către instituții plătite din bani publici să asigure ordinea publică“.

„Nu sunt dezamăgită de ministrul de Interne. Nu poate și nu vrea să facă lumină, e concentrată numai pe articularea unui «adevăr paralel» de partid. Nu va reuși, pentru că terabiții de imagini pe care îi invocă o contrazic“, încheie Raluca Prună.


La aproape 10 zile de la incidentele violente de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, soldate cu sute de răniţi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a oferit, duminică seară, primele explicaţii despre cele întâmplate. Deşi peste 400 de oameni au acuzat jandarmii că i-au agresat cu gaze sau cu bastoanele, niciun politician nu şi-a asumat răspunderea pentru ce s-a întâmplat pe 10 august.

Carmen Dan a declarat că a primit raportul întocmit de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu incidentele din 10 august. Potrivit ministrului, au fost identificate cinci cazuri de abuz de forţă din partea jandarmilor. În acelaşi timp, ministrul susţine că protestatarii paşnici nu s-au delimitat de huligani. „Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj“, a declarat Carmen Dan, citată de Adevărul.

Carmen Dan a precizat că, dacă i se va solicita, va prezenta documentul în comisiile parlamentare de apărare şi în CSAT. Ministrul le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei şi a recunoscut că la protestul diasporei au fost membri ai galeriilor de fotbal. Carmen Dan a spus și că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe.

Ministrul de Interne a anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate cinci fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Adrian Baboi-Stroe: Au fost oamenii din subordinea lui Carmen Dan instigatori sau doar incompetenți?

Publicat

pe

„Ministrul de Interne, Carmen Dan, și-a ocupat mare parte din timpul declarației de presă încercând să corecteze informații false sau inexacte care au circulat pe Internet. Nu aceasta e datoria unui ministru de Interne“, afirmă Adrian Baboi-Stroe, director executiv al Platformei România 100 și fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Adrian Baboi-Stroe spune că, „dacă tot voia să vorbească despre informații, ar fi făcut bine să le lămurească pe acestea, care au avut consecințe directe și grave în felul cum au acționat forțele pe care le are în subordine“:

1) „Vandalizarea Springtime”: informație falsă transmisă prin 112 și, apoi, prin rețeaua de comunicații MAI

Consecințe: alertarea și sosirea dubelor SIAS – în zona Springtime

2) „Dubele SIAS sunt atacate“: informație falsă transmisă prin reteaua de comunicatii MAI

Consecințe: deplasarea celor două detașamente de jandarmi către zona Springtime printre demonstranții din Piața Victoriei

3) „Doi jandarmi sunt omorâți / Jandarmerița Ștefania va rămâne paralizată“: informații false transmise prin rețeaua de comunicații MAI și prin anumite posturi TV

Consecințe: declanșarea atacului general asupra Pieței Victoria și a străzilor adiacente, cu folosirea disproporționată a forței și a gazelor.

„Ministrul de Interne are obligația de a lămuri cum a fost posibil ca structurile MAI să își bazeze deciziile operative pe informații false, deși aveau mijloacele de a verifica veridicitatea acelor informații la fața locului“, subliniază directorul executiv al Platformei România 100.

„Până când aceste clarificări nu sunt aduse, rămâne în picioare suspiciunea că acțiunile forțelor de ordine au fost dictate de dezinformări care au mers într-o singură direcție: escaladarea violenței. Și mai rămâne o întrebare: au fost oamenii din subordinea ministrului Carmen Dan instigatori sau doar incompetenți?“, adaugă Adrian Baboi-Stroe.


Carmen Dan a declarat că a primit raportul întocmit de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu incidentele din 10 august. Potrivit ministrului, au fost identificate cinci cazuri de abuz de forţă din partea jandarmilor. În acelaşi timp, ministrul susţine că protestatarii paşnici nu s-au delimitat de huligani. „Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj“, a declarat Carmen Dan, citată de Adevărul.

Carmen Dan a precizat că, dacă i se va solicita, va prezenta documentul în comisiile parlamentare de apărare şi în CSAT. Ministrul le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei şi a recunoscut că la protestul diasporei au fost membri ai galeriilor de fotbal. Carmen Dan a spus și că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe.

Ministrul de Interne a anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate cinci fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

Citește în continuare

Cele mai citite