Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Întrebăm România: Membrii RO100 din toată țara, în dialog cu bucureștenii

Publicat

pe data de

FOTO Eli Driu, Steluța Popescu

Membrii RO100 din comunitățile tematice și din cele peste 70 de comunități locale discută față în față cu românii din țară și din diaspora de peste două luni, în cadrul proiectului amplu de consultare națională lansat de Platforma România 100.

Chestionarele cu răspunsuri privind nevoile și problemele reale au fost discutate și completate în plan local de oameni dintre cei mai diferiți, din diferite categorii demografice și sociale.

Vineri, 20 iulie, am schimbat pentru scurt timp regulile: membrii RO100 din toată țara au întrebat, pe stradă, bucureștenii despre viitorul României și ceea ce ar trebui făcut.

Sanda Foamete, de la Comunitatea tematică Educație, a abordat o persoană nevăzătoare și a aflat că problemele cele mai mari cu care se confruntă sunt lipsa facilităților pentru nevăzători și lipsa altruismului la nivel social. La întrebarea legată de speranța pentru viitorul României, doamna nevăzătoare a dat un răspuns impresionant, spunând: „Protestele pe care le văd la televizor îmi dau speranța de schimbare în bine. Cum le văd?… Cu alte simțuri“.

Dialogul purtat și răspunsurile primite au determinat-o pe Sanda Foamete să concluzioneze beneficiile acestui exercițiu de consultare: „Interacțiunea cu oamenii ne învață să reactivăm un sentiment dispărut, pe care să-l ridicăm la rang de valoare umană: empatia“.

Cristina Luca, de la Comunitatea RO100 Bruxelles, spune că ideea de a ieși și vorbi cu oamenii pe stradă este exact experiența necesară pentru o astfel de organizație. „Am ieșit deja de câteva ori pe stradă, în Bruxelles, unde am fost primiți cu entuziasm, însă acum a fost de o mie de ori mai fain, pentru că am putut discuta cu bucureștenii aici, acasă“, a explicat ea.

Un dialog aparte pe care l-a purtat Cristina a fost cu un domn în vârstă, „care părea să aștepte ceva sau pe cineva“. Simțind că acela este momentul prielnic pentru dialog, s-a apropiat de acesta și l-a abordat. Începutul dialogului nu a fost tocmai un succes, pe măsură ce voluntarul RO100 explica în ce calitate se află acolo. Totuși, nu a renunțat: „Cele mai interesante discuții sunt cele cu oameni care văd lucrurile în mod diferit, iar discuția nu m-a dezamăgit din acest punct de vedere. Deși am pornit cumva din tabere «inamice», răspunsurile lui nu au fost foarte diferite de ceea ce am mai auzit deja la peste 90% din respondenți, și anume că sănătatea, educația și corupția sunt cele mai mari probleme ale României în prezent. Acest domn mi-a mărturisit că se chinuie să-și cumpere medicamentele și toate cele necesare dintr-o pensie foarte mică, iar copiii săi sunt plecați din țară“.

Lucian Checheriță de la CT Justiție a constatat, în urma acestei discuții, că adresând întrebările din chestionar „ai ocazia să cunoști mai bine omul din fața ta, ca valori, motivații, greutăți, înțelegi mult mai bine diferențele de opinie dintre voi și poți să creezi o imagine de ansamblu a noastră, a românilor. După 40 minute de discutat, ne-am despărțit cu zâmbetul pe buze și într-o atmosferă mult mai călduroasă ca la început, iar faptul că eram «de-a lui Cioloș» nu mai era un lucru rău“.

Lucian a povestit că, la început, a fost destul de timorat, neștiind cum ar putea avea curaj să abordeze oamenii aleatoriu pe stradă, deși era bine pregătit pentru a discuta pe chestionarul cu întrebări despre România, și să-i întrebe pe aceștia cum și-ar dori să arate viitorul în virtutea valorilor morale, dar și alte lucruri legate de ceea ce lipsește țării, chiar și la nivel politic.

„În construcția mea de persoană cu spirit civic, primul instinct a fost, de fapt, altul: să mă îndrept spre o doamnă (care abia putea merge din cauza unui accident și de la care am aflat ulterior că are 71 de ani) și să o întreb pur și simplu dacă o pot ajuta cumva cu greutățile pe care le ducea. Și-a agățat cu mulțumire brațul ei de al meu și am condus-o câțiva pași mai încolo, unde ne-am întins la o discuție de vreo 35 de minute“, spune Lucian.

Astfel, Lucian a aflat povestea acestei doamne, mai exact faptul că primește venitul minim garantat de 520 de lei, din care era nevoită să achite factura la gaze de 268,58 de lei. Această doamnă a mai povestit că a fost în audiență la ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru a o întreba un singur lucru: „De ce am venitul atât de mic?“. Potrivit relatării aceleiași doamne, i s-a cerut să iasă afară din birou. Toate acestea, după ce a trăit 10 ani la Londra, întorcând-se în final în România. Acum, așa cum a aflat Lucian de la dânsa, inima i-ar spune că ar pleca oricând din țară, dar fizic nu mai poate. „Era chiar ziua sa! Cu lacrimi în ochi, mi-a spus că nu mai are ce să spere pentru ea, deoarece are 71 de ani deja, dar, dacă ar fi să mai spere ceva pentru generațiile următoare, ar fi umanitatea, cinstea și sinceritatea“.

Dialogurile și experiența discuțiilor cu oamenii din România reală sunt esențiale pentru noul partid politic, ce este pe punctul de a-și începe oficial activitatea, pentru a înțelege ce probleme și ce nevoi au cu adevărat românii. Consultările în cadrul proiectului „Întrebăm România Împreună” durează până la sfârșitul lunii august.

În același timp, experiența discuțiilor față în față cu oamenii de pe stradă ridică, așa cum au remarcat voluntarii RO100, o serie de întrebări.

„Dacă vedem aceleași probleme, aceleași lipsuri și motive de deznădejde legate de viitorul României, cum putem totuși să ajungem la concluzii total diferite când vine vorba de adevărații vinovați? Și, mai ales, cum ajungem să lucrăm toți împreună pentru rezolvarea celor mai mari probleme ale României? Pentru că nu putem să ne punem toate așteptările într-un singur lider sau chiar într-o guvernare care să vină și să rezolve tot, ca prin magie. Este clar că noi toți trebuie să punem umăr la umăr și să schimbăm România. Împreună“, a concluzionat Cristina Luca.

Comunități Locale România 100

RO100 Eindhoven face un sondaj pentru a vedea atitudinea românilor din diaspora privind participarea la vot

Publicat

pe

Comunitatea locală RO100 Eindhoven realizează un sondaj online al cărui scop este de a surprinde atitutindea românilor din diaspora vizavi de a merge sau nu la vot.

Răspunsurile la chestionar, a cărui completare durează circa șase minute, vor fi analizate statistic, iar informațiile folosite nu vor permite conectarea cu alte date personale ale respondenților, astfel încât cei care vor răspunde vor rămâne perfect anonimi.

Sondajul, care poate fi completat AICI, a fost conceput și implementat de membri ai Platformei România 100, Comunitatea locală Eindhoven. Realizatorii sondajului fac apel la cei care vor completa chestionarul să răspundă sincer, pentru a putea obține o imagine cât mai reală a situației românilor din diaspora când vine vorba de participarea la vot.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Românii lucrează împreună: Cum a fost la primul târg de servicii românești de la Bruxelles

Publicat

pe

FOTO RO100 Bruxelles

2.000 de români. 80 de firme. 1.200 de poze. 1.300 de sarmale. 100 de selfie-uri. 200 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. 20 de voluntari care au dedicat sute de ore din timpul lor liber pentru ca totul să iasă bine.

Sute de zâmbete și strângeri de mâini, cărți de vizită, castel gonflabil, discuții, prezentări de cărți, cozonaci, țambal, bună dispoziție, civilizație, speranță. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect a fost ceea ce au simțit toți cei prezenți ieri la primul târg de servicii românești din Belgia: sentimentul de comunitate.

Încă de la lansarea RO100Bruxelles, în ianuarie 2018, unul dintre scopurile noastre principale a fost să punem umărul la construirea unei comunități românești în adevăratul sens al cuvântului. Românii sunt în mod oficial a doua cea mai mare colectivitate de străini din Bruxelles, după francezi, dar, din păcate, nu întotdeauna și cea mai unită.

Am organizat 10 Cafe-uri ca să ne cunoaștem și să construim echipe de lucru, un Picnic ca să ne cunoaștem familiile și să ne jucăm, două Dialoguri ca să dezbatem despre ce ne apropie sau care ar trebui să fie rolul României în UE. Dar Târgul de Servicii Românești de pe 30 septembrie este cel mai mare eveniment din diaspora românească în 2018 și ne-a făcut să înțelegem încă o dată cât de buni și diverși sunt românii. Am avut firme de contabilitate, construcții, recrutare, catering, transporturi, sonorizare, dar și fotografi, arhitecți, medici și avocați și multe altele. Am văzut cum se creează legături adevărate, cum cei care au nevoie de servicii de calitate pot să le găsească într-un cadru care să le dea încredere. Aproape toți vizitatorii au plecat acasă cu bratele pline de cărți de vizită, pliante, încântați că au făcut cunoștință cu alți români și, mai important, cu convingerea că pot conta pe un român să îi ajute atunci când vor avea nevoie.

La fel de important, aproape toți cei care aveau cartea de identitate la ei au semnat pentru susținerea inițiativei „Oameni noi în politică“. Pentru că românilor din diaspora le pasă de acasă, au familii și prieteni la care se gândesc mereu și multi își doresc să se poată întoarce într-o țară guvernată competent și cinstit.

Românii au arătat încă o dată că pot să creeze valoare adăugată, să se ajute unii pe ceilalți, fiecare cu ce știe și cu ce poate să facă.

Vom lucra cu celelalte comunități locale RO100 din diaspora pentru a organiza evenimente similare oriunde românii își doresc asta.  

Iar la anul, ne vedem la ediția a doua în Bruxelles. Împreună suntem o comunitate.

* Material realizat de RO100 Bruxelles

 

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Victoriei donează sânge și mobilizează cetățenii pentru a salva viețile a doi pacienți din București

Publicat

pe

FOTO Facebook

RO100 Victoriei  organizează o nouă campanie de donare de sânge sub sloganul „Și tu poți fi erou! Donează sânge alături de noi!”, în perioada 17-21 septembrie, la Centrul de Transfuzie București. Membrii comunității propun celor care vor să doneze să menționeze doi pacienți: Ciocanau Roșu Carmen Mihaela, de la Spitalul de Urgență Floreasca, și Pal Liviu, de la Spitalul Colțea București.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care îndeplinesc o serie de condiții: să fie odihnite și hidratate; să nu fumeze o oră; să nu consume dulciuri, alimente concentrate în grăsimi, alcool, medicamente, potrivit site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Membrii comunității au donat deja, marți, 18 septembrie, și îi îndeamnă pe cetățeni să le urmeze exemplul și să doneze sânge și în țară, la centrele  de transfuzie din teritoriu.

Membri RO100 au înțeles importanța donării de sânge, în condițiile în care statisticile arată că la fiecare trei secunde un pacient din România are nevoie de sânge.  Ultima campanie de donare de sânge susținută de RO100 Victoriei a avut loc în urmă cu trei luni.

Citește în continuare

Cele mai citite