Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Efectele gazelor lacrimogene asupra adulților, copiilor și bătrânilor. Pierderi de sarcină, pneumonie, cancer

Publicat

pe data de

FOTO Inquam Photos

Jandarmeria Română a folosit vineri, 10 august, la protestul anunțat al Disaporei față de coaliția de guvernare, gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea pașnică. Gazele nu au fost folosite doar o dată, ci în rafale, începând de la ora 17.30. Prin urmare, cetățenii prezenți în Piața Victoriei au fost expuși de mai multe ori, pe termen lung, la o doză mare de gaze.

Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, membru al Platformei RO100 și fost consilier de stat pe probleme de sănătate în Guvernul Cioloș, avertizează asupra pericolelor expunerii organismului uman la gazele lacrimogene. „Trebuie spus că, deși am crede că Piața Victoriei e un spațiu deschis și gazele s-ar putea disipa rapid, nu este așa. Prezența clădirilor înalte ce împrejmuiesc Piața asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci, cetățenii – atât adulți, cât mai ales copii, bătrâni și femei gravide – au fost expuși la concentrații mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor“, explică Raul Pătrașcu.

Ce conține gazul lacrimogen?

Există mai multe tipuri de chimicale care pot fi utilizate pentru a obține amestecul necesar, însă de departe cele mai populare și „eficiente“ (a se citi – puternice) sunt cele pe bază de clor și/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman, și anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina). „Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, putem specula că s-a folosit tipul CS [1]. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate drept arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război, conform convenției de la Geneva, art. I (5) din 1993[2]. Iată că, acum, ele sunt utilizate împotriva cetățenilor civili.

Efectele pe termen scurt includ iritația și arsura puternică a pielii, a ochilor și a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus din nas, dezorientare, amețeală, respirație dificilă sau chiar pierderea cunoștinței. Așa cum s-a văzut vineri, în concentrație mare gazele pot induce tuse puternică, vărsături sau arsuri ale pielii.[3] În unele cazuri poate provoca cicatrici de arsură permanente ale feței sau chiar moartea, în cazul celor care suferă de tulburări psihice.[4] [5] Însă concentrații mari de gaz pot provoca moartea chiar și cetățenilor sănătoși, așa cum a fost atestat de incidentul din Cairo (18 Aug. 2013), în urma căruia 37 de oameni au decedat [6]. Rapoarte similare de studii din SUA atestă același lucru.[7] Aceste efecte sunt și mai pronunțate la copii, din cauza debitului respirator mai ridicat în comparație cu cea a adulților, permițând accesul unei concentrații mai mari de gaz în tractul respirator. La fel se întâmplă și în cazul bătrânilor, a căror capacitate de regenerare celulară este mult scăzută și, deci, expunerea poate duce la complicații precum pneumonie sau chiar cancer.[8]

„Expunerea la gaze lacrimogene precum CS – în cazul în care în timpul protestului de vineri s-au folosit astfel de substanțe – este, așadar, extrem de toxică și asta nu doar pe termen scurt. Pe termen lung, studiile arată că expunerea anterioară duce la pierderi de sarcină, complicații pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă. Utilizarea acestor gaze de către Jandarmeria Română, în rafale, deci în concentrație mare, este cu atât mai condamnabilă, iar ancheta procurorilor trebuie să ia în calcul efectele toxice asupra cetățenilor expuși – adulți, copii și bătrâni“, adaugă Raul Pătrașcu.


[1] Committee on Review and Evaluation of the Army Non-Stockpile Chemical Materiel Disposal Program, U.S. National Research Council. Disposal of Chemical Agent Identification Sets, (Google Books), p. 15, National Academies Press, 1999, (ISBN 0-309-06879-7).

[2] Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and Use of Chemical Weapons and their Distruction, Paris, 13 January 1993, Article I (5).

[3] Carron, P. N.; Yersin, B. (2009). „Management of the effects of exposure to tear gas”. BMJ (Clinical research ed.). 338: b2283. doi:10.1136/bmj.b2283. PMID 19542106.

[4] „CS spray man ‘scarred for life’.” BBC News. 2 February 2006.

[5] „Experts fear unknown CS spray risks.” BBC News. 24 September 1999.

[6] „Egypt policemen convicted over detainee tear gas deaths.” BBC News.  18 March 2014.

[7] Prof. Dr. Heinrich, U. „Possible lethal effects of CS tear gas on Branch Davidians during the FBI raid on the Mount Carmel compound near Waco, Texas.” www.veritagiustizia.it.

[8] Hu H, Cook-Deegan R, Shukri A. The Use of Chemical WeaponsConducting an Investigation Using Survey Epidemiology. JAMA. 1989;262(5):640–643. doi:10.1001/jama.1989.03430050056026

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți Generale

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Publicat

pe

Avocatul Andrei Lupu, moderator al comunității RO100 Ploiești, atrage atenția asupra implicațiilor majore pe care modificările dorite de PSD-ALDE privind Codul de Procedură de Penală (CPP) le pot avea în cazurile de infracțiuni violente, dând exemplul recidivistului din Alba Iulia care nu ar fi putut fi prins dacă filmările de pe camerele de supraveghere nu erau admise ca probă.

Andrei Lupu amintește, într-o postare pe Facebook, că după ce a fost eliberat din închisoare mai devreme, pe baza legii recursului compensatoriu, Nicolae Tiberiu Drăgoi a atacat violent o tânără în scara unui bloc din Alba Iulia, a tâlhărit-o și a putut fi prins datorită imaginilor de pe camerele de supraveghere din bloc. Or, multe dintre modificările propuse de PSD-ALDE pentru CPP limitează mijloacele de probă.

„Imaginile prezentate public au stârnit pe bună dreptate mânia publicului, pentru că o astfel de persoană a putut fi eliberată din închisoare cu mult înainte de ispășirea pedepsei, datorită legii recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE. Totuși, legea recursului compensatoriu și-a produs deja efectele, care nu pot fi anulate retroactiv. În schimb, în lunile următoare, aceeași majoritate PSD-ALDE urmează să dezbată și adopte în Parlament noi modificări ale Codului de Procedură Penală. Să nu uităm c[ multe dintre acestea au drept consecință limitarea mijloacelor de probă sau, mai mult, chiar audierea inculpatului, dar cu participarea victimei sale“, a adăugat Andrei Lupu.

Moderatorul RO100 Ploiești subliniază că prevederile propuse de PSD-ALDE ar însemna un „dezastru“ pentru justiție și pentru siguranța cetățenilor: „Este suficient să ne gândim care ar fi impactul unor astfel de modificări în cazul din Alba-Iulia pentru a ne da seama proporția dezastrului pe care modificările PSD-ALDE le vor aduce justiției din România și, implicit, siguranței cetățeanului“.

O tânără în vârstă de 20 de ani a ajuns la spital cu pierderi de memorie după ce a fost lovită brutal în față și tâlhărită într-o scară de bloc din Alba Iulia de către Nicolae Tiberiu Drăgoi, un recidivist cu două condamnări la activ, care a fost eliberat din închisoare pe 15 septembrie în baza recursului compensatoriu.

Tâlhăria asupra tinerei de 20 de ani a fost filmată de camerele de supraveghere din bloc, ceea ce le-a ușurat mult treaba polițiștilor. Atacatorul a fost prins și reținut luni seară.

Potrivit adevarul.ro, Drăgoi Nicolae Tiberiu (33 ani) are la activ două condamnări: una de 7 ani şi 2 luni de închisoare în Grecia, aplicată în 2012, şi una de 4 ani şi o lună de închisoare, aplicată în 2015 în România. În 2017, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a admis o contestaţie la executare formulată de Drăgoi şi a dispus scăderea perioadei cât a fost arestat în Grecia din pedeapsa aplicată şi recunoscută în România. Bărbatul a fost eliberat din penitenciar în 15 septembrie 2018, beneficiind de prevederile legii privind recursul compensatoriu.

În România, Drăgoi Nicolae Tiberiu a fost condamnat pentru infracţiunile de tentativă de viol, furt calificat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Faptele au avut loc în februarie 2012, iar victima acestuia a fost o femeie, şofer de taxi.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Publicat

pe

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a lansat, marți, site-ul interactiv „Ce face Europa pentru mine”, realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), care demonstrează impactul pozitiv al Uniunii Europene asupra fiecărui cetățean. Site-ul conține materiale informative scurte și ușor de citit despre modul în care UE a îmbunătățit viața oamenilor, în condițiile în care cel mai recent sondaj Eurobarometru a arătat că foarte puțini dintre respondenți au putut enumera beneficiile concrete ale aderării la UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

„Europenii întreabă ce a făcut UE pentru ei și acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat. Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Antonio Tajani.

Concret, site-ul le va permite oamenilor să găsească cu ușurință informații specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor. Site-ul va pune la dispoziție 1.800 de materiale informative, distribuite în două secțiuni principale.

Prima secțiune, „În regiunea mea”, le va permite utilizatorilor să vadă cum este prezentă Europa în orașele, municipiile și regiunile lor, acoperind peste 1.400 de localități din fiecare parte a Uniunii Europene.

În ceea ce privește România, pe site putem găsi informații despre Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi nu numai.

Cea de-a doua secțiune a site-ului, „În viața mea”, va permite utilizatorilor să afle cum influențează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor și drepturile sociale sau cum îi sprijină pe cetățeni în viața lor profesională. Totodată, utilizatorii vor putea asculta o serie de podcast-uri în această secțiune.

Pe lângă informațiile de mai sus, utilizatorii vor avea acces și la documente informative mai detaliate, având „în centrul atenției” politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare și perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică și preocupările și așteptările cetățenilor față de acțiunile UE.

Site-ul nu enumeră tot ceea ce UE a făcut vreodată pentru cetățenii săi, ci oferă, practic, o imagine a acțiunilor demarate la nivel european, prezentând exemple.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Publicat

pe

Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, Anca Dragu, a vorbit, în cadrul unei dezbateri pe tema viitorului Europei, desfășurată în cadrul Forumului Reformiștilor, la Paris, despre riscurile populismului, despre modul în care se manifestă în interiorul Europei, precum și despre valorile comune și fundamentale la nivel european.

Dezbaterea vine cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare și într-un context în care creșterea populismului și divizarea amenință Europa progresistă și viitorul european.

La discuții au participat și George Gima, moderatorul Comunității Platforma România 100 Paris, Katarina Orge, ministrul Justiției din Germania, și Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației Naționale și Tineretului din Franța.

„Înțelesul inițial al termenului, în secolul al XIX-lea, era diferit de cel de astăzi și se referea la creșterea influenței populare, a poporului – considerat corect și muncitor, în detrimentul elitelor, considerate superficiale. Azi, noțiunea de populism are înțeles diferit și profunde conotații negative. De asemenea, populismul se manifestă diferit chiar și în interiorul Europei: în Europa vestică, populismul se manifestă în special în raport cu tema migrației, iar în țările din centrul și estul Europei, populismul capătă accente naționaliste si economice”, a declarat Anca Dragu.

În timp ce „populismul cu tente naționaliste a crescut în Europa vestică pe fondul crizei migrației”, „populismul economic se manifestă prin promisiuni de creșteri nesustenabile de cheltuieli publice, de măriri extraordinare de salarii și pensii, reduceri de taxe și impozite”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

„Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante pentru alegători, și care ajung să-i lovească tot pe cei mai vulnerabili, deoarece conduc la apariția crizelor economice, a inflației și la creșterea ratelor dobânzilor”, a mai spus Anca Dragu.

În acest context, ea a evidențiat care sunt valorile comune și fundamentale europene: democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.

„Aceste valori ne unesc și definesc Europa. Aceste valori fundamentale, odată câștigate, trebuie respectate”, a mai precizat fostul ministru al Finanțelor.

Forumul Reformistilor, organizat de Fundația pentru inovație politică, Mișcarea europeană, Graques, Terra Nova ți Fundatia Jean Jaures, a avut drept invitate numeroase personalități ale vieții politice și civice la nivel european: Pierre Moscovici – comisar european; Guy Verhofstadt – liderul grupului ALDE în Parlamentul European și fost premier al Belgiei; Fiona Hyslop – ministrul Culturii, Turismului și Afacerilor Externe din Scoția; Pascal Lamy – fost director general al OMC, Lionel Zinsou – fost prim-ministru al  Bénin-ului; Éric Lombard – director general al Casei de Economii; Ana Palacio – fost ministru de Externe din Spania;  Sophie Cluzel – secretar de stat în cabinetul prim-ministrului responsabil cu politicile privind persoanele cu dizabilități, din Franța; Ana Hidalgo – primarul Parisului; Noelle Lenoir – fost ministru de Externe din Franța; Dominique Reynié – director general al Fundației pentru inovație politică; Yves Bertoncini – președintele Mișcării pentru Europa, din Franta; Gilles Finchelstein- Fundația Jean-Jaurès; Xavier Bertrand – președintele Consiliului regiunilor din Franța.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 3 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 3 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 7 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum O zi

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite