Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Dragoș Pîslaru, la Bistrița: Noi propunem ideea de a reînchega țesutul social în România, de a crea comunități

Publicat

pe data de

Cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în cadrul Guvernului Cioloș, a fost săptămâna trecută la Bistrița, pentru a sta de vorbă cu bistrițenii despre problemele cu care se confruntă orașul. 

După dezbatere, Dragoș Pîslaru a vorbit, într-un interviu pentru notabn.ro, despre planurile viitorului partid, despre Caravana „Întrebăm România“ și despre importanța implicării oamenilor în mișcări civice și în politică.

Despre discuțiile cu comunitatea locală din Bistrița, Dragoș Pîslaru a spus că „nu am scăpat de întrebări incomode, am avut puncte de vedere diferite, exact de înseamnă o dezbatere. Noi suntem în toată țara, acum, cu această campanie, „Întrebăm România“, în care încercăm să facem ceea ce prea puțini politicieni sau politicieni în devenire au făcut vreodată în anii aceștia de după revoluție: înainte de a explica ei ce vor să facă, să asculte lumea. Am avut peste 20.000 de chestionare în stradă cu echipe în toată țara. Acum avem această caravană în care explicăm pe de o parte ce am înțeles, pe de altă parte luăm pulsul comunității locale. Și a fost fabulos“.

În ceea ce privește programul viitorului partid, cofondatorul RO+ spune că deocamdată se lucrează la acest capitol. „Sunt o serie întreagă de valori pe care se bazează atât mișcarea civică România 100, cât și viitorul partid RO+ sau Mișcarea România Împreună, iar pe setul de valori pe care le-am prezentat se pare că există multe puncte de rezonanță. Ceea ce este foarte important de înțeles este că, odată ce ai un set de valori bine articulat, restul construcției este relativ ușoară. Important este să ai o temelie solidă, ca mai apoi să activezi politicile, devine evident o chestiune care ne ia timp și energie, dar este mai ușor de făcut“, a explicat Dragoș Pîslaru.

În opinia fostului ministru al Muncii, proiectul lui Dacian Cioloș are două componente și pleacă de la credința că o țară nu se poate schimba decât cu aceste două componente: „O componentă civică, de jos în sus, de la firul ierbii, în care plecând de la premisa că dacă nu ne pasă ce se întâmplă la noi în comunitate nu avem cum să avem pretenția să ne rezolve altcineva lucrurile. Este trecerea de la „să se facă“ sau „cineva să facă“ la a-ți asuma tu la nivel individual că încerci să faci ceva ca să schimbi viața în comunitatea ta. Cealaltă componentă, clasică, este componenta politică de sus în jos, unde niște oameni, cu competență, onestitate, corectitudine, își asumă gestiunea țării. Dar, atenție, nu un neam sau un interes propriu, ci bazându-ne pe ceea ce oamenii aceia din mișcarea civică spun că sunt nevoile oamenilor. Aici ai doi piloni importanți ai unui proiect care, de fapt, se susțin unul pe celălalt“.

Actele viitorului partid ar trebui să iasă de la Tribunal în această toamnă și, odată ce acestea sunt gata, Dragoș Pîslaru spune că „avem deja peste 50.000 de oameni care s-au înscris pe site-ul româniaîmpreună.ro și evident că primul lucru pe care îl vom face este să oferim adeziunile pentru a fi semnate de către acest număr impresionant de oameni, care vor deveni primii oameni care vor fi membrii noului partid“.

Dragoș Pîslaru este optimist în ceea ce privește succesul Mișcării România Împreună: „Dacă vii cu un proiect coerent, de construcție, de a construi identitatea, de a transforma societatea, lumea s-ar putea să fie mult mai entuziastă decât anticipăm noi în acest moment“.

De ce ar trebui să voteze oamenii viitorul partid Mișcarea România Împreună?

„Pentru că ar trebui în primul rând să conștientizăm că de unii singuri sau crezând că există o modalitate prin care fără implicarea noastră se poate schimba ceva în societatea românească e vânare de vânt. Noi propunem, poate, cel mai important lucru în acest program politic al partidului: ideea de a reînchega țesutul social în România, de a crea comunități, de a ne păsa, dar nu individual, ci  împreună, pentru a putea avea o relevanță. Oricine va înțelege, în an centenar, că transformarea identității și societății românești nu se poate face fără implicarea personală, individuală, fără activarea fiecăreia dintre noi. Deci, oricine va înțelege asta va înțelege de fapt că noi asta oferim. Dacă cuplezi cu un astfel de demers puternic care vibrează cu ce simțim noi în viața de zi cu zi niște oameni onești, cinstiți, profesioniști, respectabili, atunci va fi greu să nu ne votați“, punctează Dragoș Pîslaru.

Citiți interviul integral pe notabn.ro

 

Comunități Locale România 100

RO100 Eindhoven face un sondaj pentru a vedea atitudinea românilor din diaspora privind participarea la vot

Publicat

pe

Comunitatea locală RO100 Eindhoven realizează un sondaj online al cărui scop este de a surprinde atitutindea românilor din diaspora vizavi de a merge sau nu la vot.

Răspunsurile la chestionar, a cărui completare durează circa șase minute, vor fi analizate statistic, iar informațiile folosite nu vor permite conectarea cu alte date personale ale respondenților, astfel încât cei care vor răspunde vor rămâne perfect anonimi.

Sondajul, care poate fi completat AICI, a fost conceput și implementat de membri ai Platformei România 100, Comunitatea locală Eindhoven. Realizatorii sondajului fac apel la cei care vor completa chestionarul să răspundă sincer, pentru a putea obține o imagine cât mai reală a situației românilor din diaspora când vine vorba de participarea la vot.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Românii lucrează împreună: Cum a fost la primul târg de servicii românești de la Bruxelles

Publicat

pe

FOTO RO100 Bruxelles

2.000 de români. 80 de firme. 1.200 de poze. 1.300 de sarmale. 100 de selfie-uri. 200 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. 20 de voluntari care au dedicat sute de ore din timpul lor liber pentru ca totul să iasă bine.

Sute de zâmbete și strângeri de mâini, cărți de vizită, castel gonflabil, discuții, prezentări de cărți, cozonaci, țambal, bună dispoziție, civilizație, speranță. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect a fost ceea ce au simțit toți cei prezenți ieri la primul târg de servicii românești din Belgia: sentimentul de comunitate.

Încă de la lansarea RO100Bruxelles, în ianuarie 2018, unul dintre scopurile noastre principale a fost să punem umărul la construirea unei comunități românești în adevăratul sens al cuvântului. Românii sunt în mod oficial a doua cea mai mare colectivitate de străini din Bruxelles, după francezi, dar, din păcate, nu întotdeauna și cea mai unită.

Am organizat 10 Cafe-uri ca să ne cunoaștem și să construim echipe de lucru, un Picnic ca să ne cunoaștem familiile și să ne jucăm, două Dialoguri ca să dezbatem despre ce ne apropie sau care ar trebui să fie rolul României în UE. Dar Târgul de Servicii Românești de pe 30 septembrie este cel mai mare eveniment din diaspora românească în 2018 și ne-a făcut să înțelegem încă o dată cât de buni și diverși sunt românii. Am avut firme de contabilitate, construcții, recrutare, catering, transporturi, sonorizare, dar și fotografi, arhitecți, medici și avocați și multe altele. Am văzut cum se creează legături adevărate, cum cei care au nevoie de servicii de calitate pot să le găsească într-un cadru care să le dea încredere. Aproape toți vizitatorii au plecat acasă cu bratele pline de cărți de vizită, pliante, încântați că au făcut cunoștință cu alți români și, mai important, cu convingerea că pot conta pe un român să îi ajute atunci când vor avea nevoie.

La fel de important, aproape toți cei care aveau cartea de identitate la ei au semnat pentru susținerea inițiativei „Oameni noi în politică“. Pentru că românilor din diaspora le pasă de acasă, au familii și prieteni la care se gândesc mereu și multi își doresc să se poată întoarce într-o țară guvernată competent și cinstit.

Românii au arătat încă o dată că pot să creeze valoare adăugată, să se ajute unii pe ceilalți, fiecare cu ce știe și cu ce poate să facă.

Vom lucra cu celelalte comunități locale RO100 din diaspora pentru a organiza evenimente similare oriunde românii își doresc asta.  

Iar la anul, ne vedem la ediția a doua în Bruxelles. Împreună suntem o comunitate.

* Material realizat de RO100 Bruxelles

 

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Victoriei donează sânge și mobilizează cetățenii pentru a salva viețile a doi pacienți din București

Publicat

pe

FOTO Facebook

RO100 Victoriei  organizează o nouă campanie de donare de sânge sub sloganul „Și tu poți fi erou! Donează sânge alături de noi!”, în perioada 17-21 septembrie, la Centrul de Transfuzie București. Membrii comunității propun celor care vor să doneze să menționeze doi pacienți: Ciocanau Roșu Carmen Mihaela, de la Spitalul de Urgență Floreasca, și Pal Liviu, de la Spitalul Colțea București.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care îndeplinesc o serie de condiții: să fie odihnite și hidratate; să nu fumeze o oră; să nu consume dulciuri, alimente concentrate în grăsimi, alcool, medicamente, potrivit site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Membrii comunității au donat deja, marți, 18 septembrie, și îi îndeamnă pe cetățeni să le urmeze exemplul și să doneze sânge și în țară, la centrele  de transfuzie din teritoriu.

Membri RO100 au înțeles importanța donării de sânge, în condițiile în care statisticile arată că la fiecare trei secunde un pacient din România are nevoie de sânge.  Ultima campanie de donare de sânge susținută de RO100 Victoriei a avut loc în urmă cu trei luni.

Citește în continuare

Cele mai citite