Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Dragoș Pîslaru, la Bistrița: Noi propunem ideea de a reînchega țesutul social în România, de a crea comunități

Publicat

pe data de

Cofondatorul Mișcării România Împreună (RO+) Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în cadrul Guvernului Cioloș, a fost săptămâna trecută la Bistrița, pentru a sta de vorbă cu bistrițenii despre problemele cu care se confruntă orașul. 

După dezbatere, Dragoș Pîslaru a vorbit, într-un interviu pentru notabn.ro, despre planurile viitorului partid, despre Caravana „Întrebăm România“ și despre importanța implicării oamenilor în mișcări civice și în politică.

Despre discuțiile cu comunitatea locală din Bistrița, Dragoș Pîslaru a spus că „nu am scăpat de întrebări incomode, am avut puncte de vedere diferite, exact de înseamnă o dezbatere. Noi suntem în toată țara, acum, cu această campanie, „Întrebăm România“, în care încercăm să facem ceea ce prea puțini politicieni sau politicieni în devenire au făcut vreodată în anii aceștia de după revoluție: înainte de a explica ei ce vor să facă, să asculte lumea. Am avut peste 20.000 de chestionare în stradă cu echipe în toată țara. Acum avem această caravană în care explicăm pe de o parte ce am înțeles, pe de altă parte luăm pulsul comunității locale. Și a fost fabulos“.

În ceea ce privește programul viitorului partid, cofondatorul RO+ spune că deocamdată se lucrează la acest capitol. „Sunt o serie întreagă de valori pe care se bazează atât mișcarea civică România 100, cât și viitorul partid RO+ sau Mișcarea România Împreună, iar pe setul de valori pe care le-am prezentat se pare că există multe puncte de rezonanță. Ceea ce este foarte important de înțeles este că, odată ce ai un set de valori bine articulat, restul construcției este relativ ușoară. Important este să ai o temelie solidă, ca mai apoi să activezi politicile, devine evident o chestiune care ne ia timp și energie, dar este mai ușor de făcut“, a explicat Dragoș Pîslaru.

În opinia fostului ministru al Muncii, proiectul lui Dacian Cioloș are două componente și pleacă de la credința că o țară nu se poate schimba decât cu aceste două componente: „O componentă civică, de jos în sus, de la firul ierbii, în care plecând de la premisa că dacă nu ne pasă ce se întâmplă la noi în comunitate nu avem cum să avem pretenția să ne rezolve altcineva lucrurile. Este trecerea de la „să se facă“ sau „cineva să facă“ la a-ți asuma tu la nivel individual că încerci să faci ceva ca să schimbi viața în comunitatea ta. Cealaltă componentă, clasică, este componenta politică de sus în jos, unde niște oameni, cu competență, onestitate, corectitudine, își asumă gestiunea țării. Dar, atenție, nu un neam sau un interes propriu, ci bazându-ne pe ceea ce oamenii aceia din mișcarea civică spun că sunt nevoile oamenilor. Aici ai doi piloni importanți ai unui proiect care, de fapt, se susțin unul pe celălalt“.

Actele viitorului partid ar trebui să iasă de la Tribunal în această toamnă și, odată ce acestea sunt gata, Dragoș Pîslaru spune că „avem deja peste 50.000 de oameni care s-au înscris pe site-ul româniaîmpreună.ro și evident că primul lucru pe care îl vom face este să oferim adeziunile pentru a fi semnate de către acest număr impresionant de oameni, care vor deveni primii oameni care vor fi membrii noului partid“.

Dragoș Pîslaru este optimist în ceea ce privește succesul Mișcării România Împreună: „Dacă vii cu un proiect coerent, de construcție, de a construi identitatea, de a transforma societatea, lumea s-ar putea să fie mult mai entuziastă decât anticipăm noi în acest moment“.

De ce ar trebui să voteze oamenii viitorul partid Mișcarea România Împreună?

„Pentru că ar trebui în primul rând să conștientizăm că de unii singuri sau crezând că există o modalitate prin care fără implicarea noastră se poate schimba ceva în societatea românească e vânare de vânt. Noi propunem, poate, cel mai important lucru în acest program politic al partidului: ideea de a reînchega țesutul social în România, de a crea comunități, de a ne păsa, dar nu individual, ci  împreună, pentru a putea avea o relevanță. Oricine va înțelege, în an centenar, că transformarea identității și societății românești nu se poate face fără implicarea personală, individuală, fără activarea fiecăreia dintre noi. Deci, oricine va înțelege asta va înțelege de fapt că noi asta oferim. Dacă cuplezi cu un astfel de demers puternic care vibrează cu ce simțim noi în viața de zi cu zi niște oameni onești, cinstiți, profesioniști, respectabili, atunci va fi greu să nu ne votați“, punctează Dragoș Pîslaru.

Citiți interviul integral pe notabn.ro

 

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite