Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Diaspora care finanțează România: câți români au plecat în străinătate, unde și câți bani trimit în țară

Publicat

pe data de

FOTO G4Media

România se situează pe locul întâi în Uniunea Europeană în ce privește migrația internă din motive economice, unul din cinci români apți de muncă locuind, în 2017, în alt stat UE decât România, potrivit statisticilor oficiale. Cinci milioane de români muncesc și locuiesc în afara granițelor naționale, cei mai mulți în UE. Mulți au plecat în anii tranziției, după 1990, dar ritmul migrației economice a crescut masiv odată cu integrarea României în UE, când s-au eliminat vizele, iar piața muncii din statele membre a devenit deschisă, treptat, și pentru români.

Cele cinci milioane de români din străinătate trimit anual miliarde de euro în țară, cele mai recente statistici indicând că doar în 2017 au fost trimise în țară circa 4,3 miliarde de euro.

Cei mai mulți români plecați la muncă în străinătate și-au ales Spania și Italia drept destinații. Numărul românilor înregistrați oficial în cele două țări depășește 2 milioane. Potrivit wired.it, citat de G4Media, numărul românilor din Italia se ridica în 2017 la 1.168.552, Următoarele două comunități din Italia sunt cele din Albania și Maroc.

În Spania trăiesc în prezent 1.000.030 de români, potrivit datelor oficiale. Neoficial, cifra s-ar ridicat la 1,4 milioane de persoane, unii dintre români nefiind înregistrați cu domiciliu stabil în statul iberic.

Germania găzduiește peste 600.000 de români, iar în Marea Britanie și în Statele Unite sunt câte 500.000 de români. O statistică prezentată în luna mai a acestui an de BBC arăta că românii sunt a doua cea mai numeroasă comunitate din Regatul Unit. În 2017 erau înregistrați 411.000 de migranți din România.

Un raport al ONU privind migrația pe anul 2015, citat de Adevărul, arată că numărul românilor care au emigrat era de circa 3,4 milioane de persoane, țara noastră clasându-se atunci pe poziţia a 17-a la nivel mondial în ierarhia privind dimensiunea emigraţiei. „Prin urmare, se observă o creştere netă a diasporei româneşti cu 2,3 milioane de persoane între anii 2000-2015, interval care cuprinde atât ridicarea parţială a barierelor de călătorie şi şedere în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, cât şi liberalizarea totală a accesului pe piaţa muncii în statele membre UE după 1 ianuarie 2007“, se precizează în articolul publicat de Adevarul în luna mai.

Un studiu recent, citat de Digi24, arată că mai mult de jumătate din români vor să plece să muncească în străinătate, lucru ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru statul român, ținând cont de rata de îmbătrânire a populației și de criza de forță de muncă deja resimțită în diferite sectoare ale economiei.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Revista Presei

Televiziunea germană de stat, despre Dragnea, Belina și corupția din România

Publicat

pe

Televiziunea germană de stat ARD a realizat și difuzat un amplu reportaj despre liderul PSD Liviu Dragnea, plecând de la protestul terminat cu violențele jandarmilor din 10 august.

„Sunt conduşi de politicieni corupţi, dar în ultima vreme nu mai suportă în tăcere. Zeci de mii de oameni protestează în toată România. Cerinţa lor: Demisia“ – aşa începe reportajul, realizat de o echipă de jurnalişti germani, despre tot ce se întâmplă în țara noastră.

„Un mare protest față de corupție – acestea sunt imaginile weekend-ului trecut în București. Cine a fost în centrul atenției demonstranților? Liviu Dragnea, președintele Parlamentului și liderul PSD“, titrează ARD, citat de G4Media. Ziariștii germani au explicat că cel pe care oamenii îl consideră principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă în țară este chiar Liviu Dragnea.

Jurnaliștii germani au prezentat pe larg scandalurile de corupție și condamnările lui Dragnea și au făcut o vizită la lacul Belina, aflat în centrul unui răsunător scandal și al unui dosar penal.

Însoțiți de ziarista Carmen Dumitrescu, care a documentat zeci de afaceri ale lui Dragnea în Teleorman, ziariștii germani au vizitat și un cartier social din Alexandria.

Jurnaliștii germani amintesc, în documentar, și faptul că fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost demis după ce a luptat împotriva politicienilor corupți. Sursa citată precizează şi că, în urmă cu câteva săptămâni, au fost votate cu ajutorul majorităţii parlamentare mai multe legi care îi protejează pe politicienii corupţi. De aici, au rezultat noi proteste, totul culminând cu intervenţia brutală a echipelor speciale ale Jandarmeriei împotriva demonstranţilor, pe 10 august. „A fost cea mai brutală intervenţie din anii ’90 încoace”, spun jurnaliștii nemți, care informează că peste 400 de persoane au fost rănite în timpul protestului diasporei. „Acum, guvernul încearcă să dea protestului imaginea unei tentative de lovitură de stat”, au conchis realizatorii reportajului.

Citește în continuare

Revista Presei

Regulile din „Ghidul de intervenţie profesională“ pe care le-au încălcat jandarmii la mitingul diasporei

Publicat

pe

FOTO Inquam Photos/Alberto Grosescu (via Adevărul)

Jandarmii au încălcat toate regulile de intervenţie la mitingul diasporei de pe 10 august din Piaţa Victoriei. Potrivit manualului jandarmilor, forţelor de ordine le este interzis să lovească oamenii în cap, să le pulverizeze gaz lacrimogen în faţă şi să dea cu bastonul fără nicun avertisment, scrie Adevărul.

Ca scuză pentru atacurile violente ale militarilor, reprezentanţii Jandarmeriei Române au invocat „violenţa legitimă din partea statului“, deşi regulamentele Ministerului de Interne spun cu totul altceva. De altfel, 11 dintre jandarmii violenţi au fost deja identificaţi de procurori şi vor fi cercetaţi pentru purtare abuzivă. Procurorii au înregistrat până la sfârşitul săptămânii trecute circa 260 de plângeri. În plus, la numărul de urgenţă 112 au fost înregistrate 187 de apeluri, în data de 10 august, în legătură cu violenţele de la mitingul diasporei.

„Zona roşie“

Elaborat încă de acum 10 ani, „Ghidul de Intervenţie Profesională“ specifică foarte clar ce au voie şi, mai ales, ce nu au voie să facă forţele de ordine care intervin în cazul unui protest de stradă.

Conform ghidului, indiferent de situaţie este interzisă lovirea capului sau a gâtului, care fac parte din aşa numita „zonă roşie“. „Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn riscurile traumatice mortale“, se arată în document. Or, zecile de clipuri video făcute în Piaţa Victoriei îi surprind pe jandarmi lovind protestatarii fără avertisment, direct în zona capului. Mai mult, au fost jandarmi filmaţi lovind oameni care aveau mâinile ridicate.

La pagina 75, este notat cu majuscule: „Atenţie! Când efectul scontat se produce prin folosirea bastonului, se încetează imediat aplicarea loviturilor! Regulă: În cazul producerii unor vătămări corporale, adversarului i se acordă imediat primul ajutor şi se raportează ierarhic, de urgenţă, evenimentul!“.

Fără gaze lacrimogene în faţă

Legat de folosirea spray-urilor cu gaze lacrimogene, în acelaşi document se specifică foarte clar că nu se pulverizează în faţă. „Nu se pulverizează substanţa direct în faţa adversarului!“, se menţionează la pagina 62 a documentului. Or, imaginile din Piaţa Victoriei arată că jandarmii au făcut exact acest lucru.

Jandarmii francezi şi-au oferit expertiza în instruirea forţelor de ordine româneşti, contribuind inclusiv la elaborarea ghidului de intervenţie al Jandarmeriei Române.

De ce au făcut gazele lacrimogene atâtea victime

Zeci de persoane care au inhalat gaze lacrimogene la mitingul din Piaţa Victoriei au ajuns la medic chiar şi la o săptămână de la protest. Pentru că nu ştiau ce tip de substanţe au fost folosite, medicii nu prea au ştiut cum să-i trateze pe pacienţi. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, spune însă că nu a fost făcută nicio informare întrucât nu există un tratament specific pentru eliminarea efectelor gazului. „Se ştie ce gaz lacrimogen a fost folosit, este vorba de CS. Nu există un tratament specific, nu are antidot. Altfel, am fi emis imediat o informare. Se fac doar tratamente simptomatice“, a explicat, pentru Adevărul, Arafat.

Peste 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipele SMURD în noaptea de 10 spre 11 august, când au avut loc evenimentele violente din Piaţa Victoriei, dintre acestea, aproximativ 290 având simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene, iar 70 fiind transferate la spitale. Nouă dintre ele au rămas internate pentru diferite probleme.

 

Citește în continuare

Revista Presei

Washington Post: SUA trebuie să sancționeze oficialii români corupți și implicați în violențele jandarmilor

Publicat

pe

FOTO AP

Un editorial publicat în Washington Post cere măsuri radicale din partea SUA și UE la adresa oficialilor din România. Editorialul solicită ca administrația Trump să sancționeze oficialii români implicați atât în cazuri de corupție, cât și în reprimarea violentă a protestelor.

Washington Post cere utilizarea instrumentului legislativ numit Magnitsky Act, special creat pentru astfel de cazuri, informează G4Media.

Totodată, publicația americană cere și Uniunii Europene să mărească presiunea asupra demnitarilor români pentru a renunța la modificările legilor justiției și ale codului penal.

Editorialul – „Încă un pas spre erodarea lentă a democrației în Europa Centrală“ – arată că numărul de 400 de răniți la protestul din 10 august e unul șocant pentru un stat membru UE și NATO, iar „asaltul PSD asupra statului de drept poate fi încă oprit de Curtea Constituțională. Deloc surprinzător, popularitatea lui Dragnea și a partidului său e în scădere“.

Citește în continuare

Cele mai citite