Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

De ce nu o construiască niciodată PSD autostradă în Moldova

Publicat

pe data de

FOTO Inquam Photos

La 100 de ani de la Marea Unire, Moldova este singura provincie istorică fără un kilometru de autostradă. Protestele pe acest subiect sunt tot mai vehemente, iar în ultima perioadă societatea civilă din Moldova pune tot mai multă presiune pentru ca lucrările la proiectul Autostrăzii A8 (Iași – Târgu Mureș) să fie demarate.

În acest context, zilele acestea am citit un raport al ADR N-E cu privire la regiunea Moldovei, mă interesa să văd indicii statistici pe partea de infrastructură de transport.

Până să ajung la acei indici, am trecut prin tot raportul. Când vezi informațiile în cifre și în grafice, parcă dintr-o dată ai o altă perspectivă a lucrurilor – sau cel puțin aşa mi se întâmplă mie.

Știți cum unor persoane li se face pielea de găină când ascultă o melodie sau văd o secvență într-un film? Același sentiment l-am avut eu când mă uitam pe raport. Dar nu era fericire, era tristețe. În plus, mai aveam și un nod în gât.

Probabil că vă întrebați de ce. Ce scrie în raportul acela de-i așa dramatic?

Vă spun eu. E istoria unei regiuni uitate de lume, separată de restul țării, afundată într-o stare de sărăcie cruntă, sărăcie „întreținută” de guvernanții noștri.

Și e bine să fie așa, e bine pentru ei, cei care își doresc ca oamenii să ajungă într-o stare de disperare încât o sticlă de ulei și o pungă de zahăr să reprezinte totul. Și nu putem să-i învinovățim. Eu una nu pot. Nu știu cum e să ai cinci copii acasă, care în cele mai multe seri se duc la culcare nemâncați sau mănâncă o bucată de pâine și a căror dorință arzătoare e să mănânce un piure și niște carne.

Vă dați seama? În România anului 2018 sunt copii cărora le este foame încontinuu, care visează la un piure, nu la ciocolată, nu la un ou Kinder, nu la păpuși Barbie și nici la mașini de pompieri, ei vor doar un piure.

Nu mai zic de școli, care se dărâmă pe ei.

Canalizare? E un lux. Doar 37 % din locuințele din Moldova au canalizare.

Apă? Se pare că și aceasta e un privilegiu. Încă se cară apă cu găleata de la fântână, asta dacă ai bani să îți faci fântână, dacă nu, te duci să cari de la un vecin sau de la fântâna din sat. Să mai zic și de apă caldă? N-am curaj , deja e beneficiul „bogaților”.

Dispensare, grădinițe, școli? Nu mai pomenim, nu avem nevoie de ele. De ce să învețe? La ce le trebuie? Cum îi mai controlează apoi cei care îi ademenesc cu firimituri?

AICI, LINK CĂTRE RAPORT

Ce legătură au toate acestea cu autostrada? Revenim și vă dau detalii:

De ce să pună în aplicare PSD proiectul autostrăzii? Care e beneficiul pentru ei? Nici unul! Normal că nu vor.

Moldova are cea mai mare populație de vot. Moldova aproape în totalitate este roșie, și nu de azi, de ieri. De exemplu, în Vaslui, Consilul Județean este condus de 28 de ani de PSD. În Moldova sărăcia este cruntă, mai ales în rural, dar nici urbanul nu stă grozav. Putem vedea în Vaslui, Botoșani, care e situația – în afară de funcționari publici care câștigă bine, în rest ceilalți se chinuie să supraviețuiască.

Și atunci de ce să faci tu, PSD, autostradă? Să îți tai singur craca de sub picioare? Cum mai controlezi tu populația dacă începe să câștige mai bine (știți, cam asta se întâmplă când ai o autostradă, vor să vină investitori, asta înseamnă locuri de muncă, bani în buzunarele oamenilor, oameni care își permit să le ofere o educație copiilor, că știm cu toții că educația e gratuită, dar costă, la școală ți se deschide alt univers și parcă, dintr-o dată, PSD nu mai este singura alternativă, începi să ai opțiuni).

Haideți să facem un exercițiu de imaginație, nu imagine (pentru cunoscători, nu m-am putut abține😀).

Cum ar arăta Moldova cu autostradă:

➡Investitori, precum Delphi în Iași, care au peste 3.000 de angajați ar fi interesați să deschidă fabrici în regiune. În zonă se vorbește de Continental, care și-a adus „creierele” la Iași și ar fi vrut să facă și o fabrică în zonă, dacă tot avea inginerii aici, dar e cam greu să fii competitiv când drumul Iași-Oradea durează între 8 şi 10 ore.

➡ Creăm oportunitatea unor companii precum BMW sau Mercedes să vină și să deschidă filiale în regiune. Dacă la Debrecen (estul Ungariei) au făcut o investiție de 1 miliard de euro, cred că se poate și la noi. Vă dați seama câte vieți poți influența într-un mod pozitiv printr-o asemenea investiție?

➡Turismul în zonă ar fi relansat — până acum doar Bucovina a mai mișcat ceva. Cum ar fi să relansăm Slănic Moldova și Baltățeşti ca stațiuni balneare? Cum ar fi să avem mai mulți turiști să viziteze rezervațiile forestiere Tudora sau Pârâul Alb? Toate acestea s-ar reflecta în economia zonei.

➡ PIB/capita ar crește, iar regiunea noastră nu ar mai fi una dintre cele mai sărace din UE.

Și eu cred că tot ce-am scris mai sus ar fi doar o mică parte din beneficiile unei astfel de investiții în infrastructură.

Dar PSD vrea? Sigur că nu! Nu este în interesul partidului.

* Material realizat de Monica Berescu, comunicator al Comunității Locale RO100 Iași

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite