Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

De ce nu o construiască niciodată PSD autostradă în Moldova

Publicat

pe data de

FOTO Inquam Photos

La 100 de ani de la Marea Unire, Moldova este singura provincie istorică fără un kilometru de autostradă. Protestele pe acest subiect sunt tot mai vehemente, iar în ultima perioadă societatea civilă din Moldova pune tot mai multă presiune pentru ca lucrările la proiectul Autostrăzii A8 (Iași – Târgu Mureș) să fie demarate.

În acest context, zilele acestea am citit un raport al ADR N-E cu privire la regiunea Moldovei, mă interesa să văd indicii statistici pe partea de infrastructură de transport.

Până să ajung la acei indici, am trecut prin tot raportul. Când vezi informațiile în cifre și în grafice, parcă dintr-o dată ai o altă perspectivă a lucrurilor – sau cel puțin aşa mi se întâmplă mie.

Știți cum unor persoane li se face pielea de găină când ascultă o melodie sau văd o secvență într-un film? Același sentiment l-am avut eu când mă uitam pe raport. Dar nu era fericire, era tristețe. În plus, mai aveam și un nod în gât.

Probabil că vă întrebați de ce. Ce scrie în raportul acela de-i așa dramatic?

Vă spun eu. E istoria unei regiuni uitate de lume, separată de restul țării, afundată într-o stare de sărăcie cruntă, sărăcie „întreținută” de guvernanții noștri.

Și e bine să fie așa, e bine pentru ei, cei care își doresc ca oamenii să ajungă într-o stare de disperare încât o sticlă de ulei și o pungă de zahăr să reprezinte totul. Și nu putem să-i învinovățim. Eu una nu pot. Nu știu cum e să ai cinci copii acasă, care în cele mai multe seri se duc la culcare nemâncați sau mănâncă o bucată de pâine și a căror dorință arzătoare e să mănânce un piure și niște carne.

Vă dați seama? În România anului 2018 sunt copii cărora le este foame încontinuu, care visează la un piure, nu la ciocolată, nu la un ou Kinder, nu la păpuși Barbie și nici la mașini de pompieri, ei vor doar un piure.

Nu mai zic de școli, care se dărâmă pe ei.

Canalizare? E un lux. Doar 37 % din locuințele din Moldova au canalizare.

Apă? Se pare că și aceasta e un privilegiu. Încă se cară apă cu găleata de la fântână, asta dacă ai bani să îți faci fântână, dacă nu, te duci să cari de la un vecin sau de la fântâna din sat. Să mai zic și de apă caldă? N-am curaj , deja e beneficiul „bogaților”.

Dispensare, grădinițe, școli? Nu mai pomenim, nu avem nevoie de ele. De ce să învețe? La ce le trebuie? Cum îi mai controlează apoi cei care îi ademenesc cu firimituri?

AICI, LINK CĂTRE RAPORT

Ce legătură au toate acestea cu autostrada? Revenim și vă dau detalii:

De ce să pună în aplicare PSD proiectul autostrăzii? Care e beneficiul pentru ei? Nici unul! Normal că nu vor.

Moldova are cea mai mare populație de vot. Moldova aproape în totalitate este roșie, și nu de azi, de ieri. De exemplu, în Vaslui, Consilul Județean este condus de 28 de ani de PSD. În Moldova sărăcia este cruntă, mai ales în rural, dar nici urbanul nu stă grozav. Putem vedea în Vaslui, Botoșani, care e situația – în afară de funcționari publici care câștigă bine, în rest ceilalți se chinuie să supraviețuiască.

Și atunci de ce să faci tu, PSD, autostradă? Să îți tai singur craca de sub picioare? Cum mai controlezi tu populația dacă începe să câștige mai bine (știți, cam asta se întâmplă când ai o autostradă, vor să vină investitori, asta înseamnă locuri de muncă, bani în buzunarele oamenilor, oameni care își permit să le ofere o educație copiilor, că știm cu toții că educația e gratuită, dar costă, la școală ți se deschide alt univers și parcă, dintr-o dată, PSD nu mai este singura alternativă, începi să ai opțiuni).

Haideți să facem un exercițiu de imaginație, nu imagine (pentru cunoscători, nu m-am putut abține😀).

Cum ar arăta Moldova cu autostradă:

➡Investitori, precum Delphi în Iași, care au peste 3.000 de angajați ar fi interesați să deschidă fabrici în regiune. În zonă se vorbește de Continental, care și-a adus „creierele” la Iași și ar fi vrut să facă și o fabrică în zonă, dacă tot avea inginerii aici, dar e cam greu să fii competitiv când drumul Iași-Oradea durează între 8 şi 10 ore.

➡ Creăm oportunitatea unor companii precum BMW sau Mercedes să vină și să deschidă filiale în regiune. Dacă la Debrecen (estul Ungariei) au făcut o investiție de 1 miliard de euro, cred că se poate și la noi. Vă dați seama câte vieți poți influența într-un mod pozitiv printr-o asemenea investiție?

➡Turismul în zonă ar fi relansat — până acum doar Bucovina a mai mișcat ceva. Cum ar fi să relansăm Slănic Moldova și Baltățeşti ca stațiuni balneare? Cum ar fi să avem mai mulți turiști să viziteze rezervațiile forestiere Tudora sau Pârâul Alb? Toate acestea s-ar reflecta în economia zonei.

➡ PIB/capita ar crește, iar regiunea noastră nu ar mai fi una dintre cele mai sărace din UE.

Și eu cred că tot ce-am scris mai sus ar fi doar o mică parte din beneficiile unei astfel de investiții în infrastructură.

Dar PSD vrea? Sigur că nu! Nu este în interesul partidului.

* Material realizat de Monica Berescu, comunicator al Comunității Locale RO100 Iași

Comunități Locale România 100

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Publicat

pe

FOTO Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul

Membrii RO100 Curățam Galațiul au reușit colectarea a aproape 10 tone de bunuri pentru oameni în nevoie, în doar două zile, 17 și 18 noiembrie, la a patra ediție a campaniei de donații inițiate de comunitate.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a comunității RO100 Curățăm Galațiul, numărul donatorilor și al produselor colectate a fost de trei ori mai mare comparativ cu edițiile trecute, iar oamenii au dăruit celor în nevoie obiecte și produse necesare mai ales în perioada iernii, dar nu numai: haine groase de iarnă, încălțăminte, plăpumi, pături, scutece, jucării, electrocasnice mici și produse alimentare neperisabile (făină, zahăr, mălai, sare, ulei, conserve, orez, paste, dulciuri).

„Ediția de anul acesta stă sub semnul sărbătoririi Centenarului. Reprezintă modul în care noi, membrii Comunității Curățăm Galațiul, am ales să marcăm această sărbătoare națională. Centenarul este despre felul în care românii dau dovadă că știu să fie ÎMPREUNĂ. Și suntem cu adevărat împreună atunci când ne pasă de semenii noștri. Credem că gălățenii au arătat că avem motive de mândrie și de sărbătoare în aceste zile speciale. Le mulțumim tuturor celor care au donat și îi așteptăm și în anii următori“, scrie pe pagina de Facebook RO100 Galați, unde comunitatea a publicat și un scurt clip video cu o parte dintre bunurile colectate în weekend.

RO100 Curățăm Galațiul va reveni cu noi informații despre distribuirea lucrurilor strânse din donații către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Bruxelles și-a ales marți, 13 noiembrie, doi noi comoderatori, Ștefi Moise și Irina Constantinescu, și anunță o întâlnire cu liderul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, pe 27 noiembrie, și continuarea campaniei de strângere de semnături pentru „Oameni noi“.

Ștefi Moise și Irina Constantinescu au fost alese comoderatoare ale RO100 Bruxelles în cadrul întâlnirii RO100 Cafe #11, din cinci candidaturi depuse. „Cele două au fost singurele implicate activ și care ne-au ajutat constant la organizarea evenimentelor și promovarea comunității și suntem siguri că vor face o treaba bună“, scrie pe pagina de Facebook a comunității.

Totodată, comunitatea din Bruxelles a RO100 a anunțat organizarea unei noi întâlniri a membrilor în data de 27 noiembrie, la care va participa și Dacian Cioloș, fondator al Platformei RO100 și al RO+. Membrii RO100 care vor să participe la eveniment se pot înscrie AICI.

RO100 Bruxelles continuă și strângerea de semnături pentru campania „Oameni noi în politică“, printr-o acțiune organizată duminică, în zona Clemenceau din Bruxelles.

Iar pentru că perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie, comunitatea din Bruxelles va demara curând și campania „Aducem zâmbet de Crăciun“, în cadrul căreia se vor strânge donații pentru copii din diverse comunități locale românești. Informațiile privind perioada campaniei si cazurile sociale care vor fi ajutate vor fi făcute publice curând pe pagina de Facebook a RO100 Bruxelles. Evenimentul de strângere a donațiilor vine ca urmare a succesului întreprins de campania similară organizată cu ocazia Paștelui.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Publicat

pe

FOTO Facebook

Membrii RO100 Roma participă activ la strângerea de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Carmen Lavinia Orbulescu, membră a comunității RO100 Roma, a mers pe șantierele italiene unde lucrează români pentru a le vorbi despre inițiativa cetățenească de reformare a legilor electorale și pentru a-i convinge să semneze, astfel încât românii din diaspora să fie mai bine reprezentați în Parlament la alegerile viitoare. Mai sunt necesare 50.000 de semnături, care se pot strânge până la 1 decembrie.

„Cum să nu fiu mândru de colegii din RO100 Roma care au strâns astăzi semnături pentru proiectul #oameninoi printre românii aflați la muncă în Italia? Ne-am propus ca noi, cetățenii, să schimbăm legile electorale care stabilesc cum ei, politicienii, ajung în funcție. Cum? Printr-o inițiativă legislativă cetățenească. Până acum nu s-a mai făcut asta în România“, a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Andrei Lupu, moderator al RO100 Ploiești.

Inițiativa „Oameni noi în politică“, lansată de 30 de organizații non-guvernamentale și partide politice, își propune modificarea legilor electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi, candidații independenți și partidele noi să aibă acces mai ușor la funcții publice, iar diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 5 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 5 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 8 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum 2 zile

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite