Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Cioloș a semnat inițiativa „Fără Penali în funcții publice“: Ar trebui să-ți fie rușine să ceri voturi când ai probleme penale

Publicat

pe data de

FOTO Eli Driu

Dacian Cioloș, președintele fondator al Mișcării România Împreună (Ro+), a semnat luni, 23 iulie, în Piața Universității, inițiativa cetățenească de modificare a Constituției „Fără Penali în funcții publice“

„Am semnat această petiție pur și simplu pentru că vrem oameni cinstiți în funcții publice. Sună aproape curios să spui într-o țară europeană că trebuie să semnezi o petiție ca să ceri oameni cinstiți în funcții publice. În foarte multe țări civilizate asta ține de bunul-simț, în primul rând. E firesc să vrei ca banii tăi să fie gestionați nu doar de oameni competenți, dar în primul rând de oameni cinstiți. Se pare că noi avem nevoie să spunem sus și tare lucrul ăsta, pentru că pentru mulți dintre cei care ne conduc nu e atât de clar că atunci când ai probleme penale n-ai ce căuta în funcții publice, chiar dacă ai în spate niște voturi. Ar trebui să-ți fie jenă și să-ți fie rușine să ceri voturile acelea atunci când știi că ai de rezolvat niște probleme în justiție. Asta nu are nimic de-a face cu drepturile cetățenești, cu drepturile celor care sunt doar urmăriți penal și nu condamnați. Aici vorbim în primul rând de cei care sunt deja condamnați penal și care, unii dintre ei, au pretenția să voteze legi, să administreze bugete publice în numele cetățenilor“, a declarat Dacian Cioloș imediat după ce a semnat petiția.

El a mai afirmat că este important ca iniţiativa USR de modificare a Constituţiei să meargă mai departe, astfel că va fi mai uşor pentru politicieni să promoveze ulterior legi cu privire la o administraţie curată şi un mediu politic curat. „E important să mergem până la capăt cu acest proiect, cu această inițiativă cetățenească, pentru că dacă vom avea în spate mulți români care să susțină această idee, va fi apoi mult mai ușor și mai legitim pentru politicienii din Parlament care doresc să promoveze legi în această direcție – adică pentru a avea o administrație curată, pentru a avea un mediu politic curat“, a adăugat fondatorul Mișcării România Împreună (RO+).

FOTO Eli Driu

Cioloș a declarat că Mișcarea România Împreună susține întru totul această inițiativă cetățenească, la fel, și Platforma Civică România 100. „Am avut în acest weekend mai multe discuții cu moderatorii comunităților locale și le-am transmis și lor acest semnal: să ne mobilizăm până la sfârșitul lunii august să adunăm mai mult de 500.000 de semnături“, a spus Dacian Cioloș. El crede că se vor strânge chiar mai multe semnături.

Dacian Cioloș a precizat că, „dacă vrei să construiești o Românie care să producă bunăstare, ai nevoie în primul rând de oameni cinstiți. Asta nu mai ține de proceduri administrative, este evident că este o anumită procedură care trebuie urmată pentru a schimba Constituția, pe care o vom urma, și vom găsi majoritate cel puțin la viitoarele alegeri, dacă nu mai devreme. Cum poți să fii credibil când te codești sau dai din colț în colț?“.

Legat de faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat în nenumărate ori Guvernul Cioloș, liderul Mișcării România Împreună a spus că: „Probabil că vorbește de gaura aceea de 10 miliarde în care a căzut dânsul, de fapt, și din păcate trage odată cu dânsul toată România, pentru că gaura aceea s-a creat de când au ajuns guvernele Dragnea la putere. România are creștere economica și, cu toate astea, datoria publică a crescut foarte mult. Cum poți să explici că lucrurile merg bine și creezi bunăstare, când tu ai creștere economică, deci ar trebui să te dezvolți, dar tu te îndatorezi pe piețele financiare internaționale ca să-ți plătești minimum de cheltuieli: salarii, pensii și funcționare administrativă? Cred că asta răspunde la toate afirmațiile populiste care au început din campania electorală și văd că dumnealui nu a ieșit din asta încă“.

În ceea ce privește planurile partidului Mișcarea România Împreună, Dacian Cioloș a explicat că momentan lucrează la programul politic și la structurile din teritoriu și ulterior va putea vorbi despre poziția pe care o va avea partidul în cadrul alegerilor. „Avem în primul rând în plan dezvoltarea partidului și dezvoltarea structurii partidului, organizarea lui, să finalizăm programul politic pe care îl vom prezenta probabil în toamnă. După ce vom prezenta programul politic, după ce le vom spune românilor ce vrem să facem și după ce vom avansa cu structurarea în teritoriu, la momentul respectiv vom discuta și despre acest lucru. Eu am mai spus: e important ca toate forțele politice care cred în primul rând în niște principii și în niște valori, cum ar fi cinstea, onestitatea, interesul de a guverna pentru români, să discute. Cu toate aceste forțe politice trebuie să fim în măsură să discutăm și să fie clar că românii au alternativă, că dezvoltarea României are alternativă și că nu stăm agățați de o mână de oameni care de un an și jumătate se preocupă doar de cum să pună sub control justiția și nu cum să dezvolte România”, a încheiat Dacian Cioloș.

Inițiativa prevede că „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.

Până în acest moment, au fost strânse aproape 350.000 de semnături.

Stiri RO+

Dacian Cioloș, la Suceava: România are un potențial enorm în domeniul agriculturii, chiar și pe plan european

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a vorbit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Suceava, despre importanța asocierii în agricultură, insistând asupra faptului că România are un potențial uriaș și că ar putea să devină „un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european“ în domeniul cerealelor, dacă fermierii ar lucra împreună.

În acest context, Dacian Cioloș a declarat că românii plecați din țară merită să li se acorde atenție sporită și că, prin politicile fiscale, financiare, dar și de ordin logistic pe care viitorul partid intenționează să le promoveze, va încerca să îi aducă pe aceștia înapoi, acasă.

În prima parte a dezbaterii „Împreună pentru dezvoltarea Bucovinei: cum valorificăm responsabil resursele naturale, culturale și identitare“, desfășurată la Suceava, fostul premier a explicat cât de important este ca România să asigure o mai bună valorificare a producției agricole prin încurajarea fermierilor să se asocieze, dar și prin asigurarea unei competitivități atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. „Nu întâmplător am pus «agricultura» la capitolul «buna administrare a resurselor naturale», pentru că, din punctul nostru de vedere, putem mai bine valorifica resursele pe care le avem în agricultură decât am putea să o facem printr-o abordare strict industrială. Avem în România, cel puțin, două categorii de agriculturi care nu trebuie să se excludă, dar ambele pot fi tratate prin prisma sustenabilității. Avem în partea de sud, sud-vest și sud-est ferme mari, de sute de hectare, chiar de mii de hectare și care, dacă ne uităm în istorie, au fost, în mod tradițional, exploatate pentru suprafețele mari. Aici, avem un mod de abordare în care important pentru noi e să fim competitivi din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere ecologic și să asigurăm o mai bună valorificare a producției, mai ales să încurajăm agricultorii, chiar și fermierii mari, să lucreze împreună“, a spus Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ a subliniat faptul că „în domeniul cerealelor și al oleaginoaselor, de exemplu, România are un potențial enorm și România poate să fie un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european pe aceste produse, dacă agricultorii ar lucra împreună“.

„Noi nu avem nicio bursă de cereale în România, cu toate că devenim din nou un jucător important la nivel european în producția de cereale. Acolo e de lucru, din perspectiva asta, cu măsuri care să asigure o stabilitate a veniturilor fermierilor, care investesc într-o astfel de agricultură, dacă vrem investiții pentru durabilitate în exploatarea agricolă, reducerea substanțelor chimice folosite în agricultură, reducerea poluării, reducerea pierderilor de biodiversitate, dar, în același timp, și competitivitate într-o piață care este foarte fluctuantă, acum, din punct de vedere al prețurilor. Avem nevoie de instrumente care să asigure stabilitatea veniturilor fermierilor”, a explicat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, ar trebui să li se acorde o atenție deosebită micilor producători, pentru a-i ajuta să se dezvolte, asta în condițiile în care statul român nu s-a preocupat de creșterea valorii adăugate a producției alimentare, implicit de asigurarea unei agriculturi sustenabile. „Avem și cealaltă categorie: agricultura de subzistență sau de semi-subzistență, i-aș spune eu, pentru că avem gospodării care sistematic vând o parte din producția lor, pe piață, și care produc și pentru familie. Cred că e important, în perioada următoare, să ne concentrăm atenția pe modul în care statul poate să ajute în a stimula acești mici producători să își desfacă producția. În sectorul alimentar, la nivel european, se revine, după câțiva ani în care s-au urmărit, în primul rând, cantitatea și prețul cât mai mic, la o abordare legată de calitate și de identitatea produsului: și calitatea din punct de vedere sanitar, dar și calitatea legată de o identitate. Toată partea asta de valoare adăugată nu e suficient valorificată la noi și nu i se acordă atenție. Și cred că aici statul poate să ajute mai mult decât a făcut-o până acum”, a detaliat Dacian Cioloș.

Aceste chestiuni ar putea fi rezolvate dacă s-ar insista pe crearea de facilități privind comercializarea produselor, a mai explicat fostul premier: „Pentru a rezolva problema aceasta, creșterea valorii adăugate a producției alimentare, și pentru a asigura și o agricultură sustenabilă din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere social, e important să insistăm pe facilitări privind comercializarea produselor și pe facilitări privind circuite comerciale cât mai scurte între producător și consumator. Pentru asta, ne gândim atât la măsuri fiscale, cât și la măsuri de susținere financiară dincolo de subvențiile care vin de la Uniunea Europeană“.

În acest context, Dacian Cioloș a dat drept exemplu dificultățile cu care se confruntă o asociație pe care a vizitat-o în Valea Putnei, care a creat un hub alimentar și care colectează produse de la micii producători din zonă și le vinde pe internet: „Îmi spuneau că e foarte greu, că lucrează cu mici producători individuali, că e foarte greu să lucreze cu mici producători care încep să se asocieze și că e dificil să găsească produse de la mici producători, pentru că aceștia nu vor să comercializeze cu factură, pentru că nu vor să fie taxați, să fie nevoiți să plătească impozit. În plus, orice asociație riscă, după un an, doi, trei, să se destrame pentru că oamenii nu se mai înțeleg”.

Dacian Cioloș a prezentat soluțiile pe care le-ar vedea în cazul conectării grupurilor mici de producători: „Cu câteva măsuri simple, dacă pornim de la premisa că oamenii ăștia oricum nu plătesc în momentul de față impozite și taxe, dacă am merge, de exemplu, pe o abordare timp de doi, trei ani ca astfel de producători care se înregistrează fiscal să nu plătească nicio taxă, bugetul de stat oricum nu ar pierde, dar am avea producția asta scoasă la suprafață. În ăștia doi-trei ani, eu unul aș plăti din bugetul statului dacă nu 100%, dar măcar 70-80% din salariul unei persoane care să asigure asistență tehnică pentru astfel de producători, nu pe parte de producție, că asta știu ei să facă, ci pe partea asta de procesare, de ambalare, de comercializare și distribuție, dar aș plăti un astfel de om, specializat pe marketing, pentru un grup de minimum cinci-șase producători sau pentru un grup care să aibă un minim de valoare de producție, ca să îi încurajăm să poată să lucreze împreună. Grupurile astea mici de producători le-aș conecta, folosind toată dinamica pe care o vedem, acum, pe comercializarea pe internet”.

În același timp, Dacian Cioloș a punctat faptul că reforma politicii agricole comune, pe care a condus-o, a vizat tocmai tranziția către o agricultură sustenabilă, însă a subliniat faptul că România trebuie să fie cu un pas în față și să valorifice aceste practici, menite să asigure durabilitatea sectorului, și din punct de vedere comercial.

„Asta e abordarea noastră. Vorbeați de agricultură industrială versus agricultură sustenabilă. Exact ăsta a fost obiectul reformei politice agricole comune, pe care am condus-o când am fost comisar. Am început să întoarcem vaporul acesta imens al politicii agricole comune europene dintr-o direcție care mergea spre industrializare într-o direcție în care merge spre durabilitate pentru toate tipurile de ferme – și mare, și mici. În politica agricolă comună există deja astfel de elemente de durabilitate, subvențiile europene sunt din ce în ce mai legate, vor fi, în viitor, din ce în ce mai legate de practici agricole sustenabile de mediu, dar cred că trebuie să fim cu un pas în față și să valorificăm practicile astea sustenabile si din punct de vedere comercial și de marketing”, a precizat fondatorul Mișcării România Împreună.

Totodată, Dacian Cioloș a evidențiat importanța turismului, în acest context, și a explicat de ce agricultorii trebuie să se concentreze și asupra promovării peisajului în cadrul căruia doresc să își vândă produsele: „Un lucru important este să învățăm agricultorii că valoarea lor nu stă numai în fertilitatea pământului, ci stă și în calitatea peisajului. Pentru că într-o zonă care nu vrea să trăiască doar din producția agricolă, ci și din turism, pentru producătorul agricol care produce alimentele, dar și întreține peisajul, pădurile și pășunile, e important ca agricultorul să înțeleagă că valoarea activității lui și venitul lui depind și de cum va lucra pământul, dar și de cum va întreține peisajul și să știe «să vândă» peisajul celor care vin să îl caute prin turism și care vin să consume produse aici. Statul ar avea și aici un rol important: dacă punem pe masă lucrurile astea pentru micii producători, eu sunt convins că vor ști ce să facă, pentru că am văzut experiențe foarte bune din punctul ăsta de vedere. Trebuie în primul rând create oportunități, inclusiv pentru cei care au gospodării mici”, le-a mai transmis Dacian Cioloș participanților la dezbatere.

Referindu-se la românii din diaspora, fostul premier a precizat că formațiunea pe care o conduce urmărește să acorde „o atenție sporită” acestora, în condițiile în care mulți dintre ei își doresc să se reîntoarcă, la un moment dat, acasă și să pornească o mică afacere. În acest sens, Dacian Cioloș a precizat că trebuie create condițiile necesare pentru a-i convinge pe românii din diaspora să revină acasă, lucru pe care Mișcarea România Împreună îl va avea în vedere în următoarea perioadă.

„Imaginați-vă că în câteva sate din care sunt poate zeci de oameni plecați în afară, mulți dintre ei lucrează în agricultură, au pus câțiva bani deoparte, imaginați-vă că în fiecare sat numai câte doi-trei dintre aceștia să revină și să facă ceea ce au văzut ei acolo și nu doar că au văzut, au și practicat – nu doar câteva luni, ci câțiva ani. Astfel de oameni pot să fie nu doar exemple, dar pot să fie și poli de dezvoltare, pentru că în jurul lor pot să trăiască și cei mai mici producători care știu să producă, dar nu se descurcă să facă mai mult. În schimb, oamenii aceștia cu mai multă experiență pot să joace rolul de intermediari onești pentru oamenii din sat și să ajute la comercializarea produselor”, a explicat Dacian Cioloș.

Citește în continuare

Stiri RO+

Dragoș Pîslaru, critici la adresa PSD-ALDE: „Cum poți să spui că susții valori creștine, dacă tu încalci una dintre poruncile de bază – să nu furi?“

Publicat

pe

Fostul ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, Dragoș Pîslaru, membru fondator al RO+, a criticat, la Digi24 Oradea, ipocrizia coaliției de guvernare PSD-ALDE atât față de Uniunea Europeană, cât și în contextul referendumului pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei. Dragoș Pîslaru a arătat cum discursul celor de la Putere intră în contradicție cu faptele lor, subliniind că este important ca politicienii să se ralieze în jurul unui proiect comun, care nu poate fi decât „în jurul unei Românii puternice, într-o Europă puternică”.

„Noi credem că este de ajuns cât ne batem unii cu ceilați. Cred că asta e important: să ne raliem la un proiect comun și proiectul comun trebuie să fie în jurul unei Românii puternice, într-o Europă puternică. Se pare că lideri ai Partidului Social Democrat și ALDE au aceste poziționări cum că, pentru a-și proteja interesele proprii, contrar principiilor, valorilor și legilor la nivel european, simt nevoia să își creeze un spațiu propriu legislativ care să le conserve această libertate de a fura, de a avea aceste manifestări ale corupției care să fie neîngrădite. Acesta este un lucru pe care nu putem să îl acceptăm în viitor. A  fi proeuropean, în primul rând, înseamnă a avea o minimă etică, o moralitate, deci nu se pune problema în alt mod.  De aici, și marea ipocrizie legată de valori religioase și creștine ale unora dintre acești lideri care se ipostaziază drept promotorii moralității, în condițiile în care una dintre poruncile din Biblie spune să nu furi. Cum poți să spui că susții valori creștine, dacă tu încalci una dintre poruncile de bază? Ăsta este unul dintre paradoxurile și ipocrizia masivă în societate. Și România a ajuns să taxeze această ipocrizie”, a declarat Dragoș Pîslaru în cadrul emisiunii „Vocile Bihorului“ de la Digi24 Oradea.

În viziunea fostului ministru al Muncii, rezultatul referendumului nu reprezintă un motiv de bucurie, întrucât nu a făcut decât să adâncească și mai tare falia din societatea românească. „Avem un rezultat al referendumului care nu ar trebui să ne bucure, indiferent pe cea parte am fost, pentru că ne-a dezbinat. Probabil că fiecare dintre noi a avut experiențe în care a discutat cu prieteni apropiați, cu oameni dragi și care poate au avut opinii diferite de ale noastre. Cred că ar trebui să notăm înțelepciunea poporului român și că, de fapt, tema aceasta nu era una prioritară, tema prioritară e legată de educație, sănătate, infrastructură”, a spus Dragoș Pîslaru.

În opinia lui Dragoș Pîslaru, faptul că cei din mediul rural nu au ieșit masiv la vot are două cauze.

„Prima este legată de faptul că oamenii au alte probleme, în viața de zi cu zi, decât această chestiune. O palmă le este dată direct politicienilor care au încercat să capitalizeze. Să ne înțelegem: referendumul este un lucru bun, este parte a Constituției, este de încurajat faptul că o inițiativă a ajuns să fie manifestată în referendum, dar faptul că politicienii s-au suit pe această remorcă, încercând să capitalizeze, evident că a fost penalizat de către populație”, a punctat fostul ministru al Muncii.

În acest context, Dragoș Pîslaru a ținut să transmită un mesaj noii clase politice: „Cred că este foarte important pentru toți, pentru cei care vrem să intrăm în zona politică, să înțelegem că oamenii nu sunt proști. Oamenii înțeleg când cineva vrea să se folosească de ei, când e vorba de manipulare. A te baza pe credulitatea oamenilor și pe faptul că tu, ca politician, poți să lansezi fumigene este, de fapt, o neînțelegere masivă a modului în care gândește populația din România astăzi”.

Citește în continuare

Stiri RO+

RO+ condamnă „mutilarea“ Consiliului Economic și Social de către Guvern. Dragoș Pîslaru: Nepotismul și sinecurile sunt valorile PSD-ALDE

Publicat

pe

Mișcarea România Împreună (RO+) condamnă decizia de joi a Guvernului Dăncilă prin care 13 din cei 15 membri ai Consiliului Economic și Social (CES) au fost schimbați peste noapte, fără o dezbatere sau informare în prealabil, măsură pe care partidul înființat de Dacian Cioloș o caracterizează drept „mutilare“. Fostul ministru al Muncii din Guvernul Cioloș, Dragoș Pîslaru, spune că măsura luată de Viorica Dăncilă arată clar că „nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare“.

RO+ consideră, potrivit unei declarații politice date publicității, că, după cum premierul Viorica Dăncilă declara în luna mai că „reduce democrația“, aceasta se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte.

Mișcarea România Împreună subliniază că decizia de schimbare a 13 din cei 15 membri ai CES a fost luată „fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență“, iar membrii CES, „experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați“, au fost înlocuiți „pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern“.

Fostul ministru al Muncii din guvernul tehnocrat, membru fondator al RO+, Dragoș Pîslaru, avertizează că decizia premierului Dăncilă arată că „România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare. Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism. România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri (joi, n.r.) a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală. Lipsa de bun-simț și «reducerea democrației» sunt“.

În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a contribuit direct la deblocarea activității CES și la intrarea în nomalitate a dialogului social după o lungă perioadă de provizorat legislativ.

Mișcarea România Împreună (RO+) susține dialogul social ca un factor de îmbunătățire și legitimare adițională a actului de guvernare și a procesului legislativ.

Premierul Viorica Dăncilă a schimbat, joi, componența Consiliului Economic și Social, structură care dă avize pentru legile elaborate de Executiv. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, din cei 15 membri care reprezentau grupul Societății Civile din CES, 13 au fost înlocuiți. Au fost păstrate în funcție Anca Andreea Popa, reprezentanta FACIAS, organizație înființată de Dan Voiculescu, și Laura Popescu, de la Asociația Municipiilor.

Propunerea schimbării componenței CES a fost formulată în luna iunie de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Citește în continuare

Cele mai citite