Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Dacian Cioloș, la Suceava: România are un potențial enorm în domeniul agriculturii, chiar și pe plan european

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a vorbit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Suceava, despre importanța asocierii în agricultură, insistând asupra faptului că România are un potențial uriaș și că ar putea să devină „un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european“ în domeniul cerealelor, dacă fermierii ar lucra împreună.

În acest context, Dacian Cioloș a declarat că românii plecați din țară merită să li se acorde atenție sporită și că, prin politicile fiscale, financiare, dar și de ordin logistic pe care viitorul partid intenționează să le promoveze, va încerca să îi aducă pe aceștia înapoi, acasă.

În prima parte a dezbaterii „Împreună pentru dezvoltarea Bucovinei: cum valorificăm responsabil resursele naturale, culturale și identitare“, desfășurată la Suceava, fostul premier a explicat cât de important este ca România să asigure o mai bună valorificare a producției agricole prin încurajarea fermierilor să se asocieze, dar și prin asigurarea unei competitivități atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. „Nu întâmplător am pus «agricultura» la capitolul «buna administrare a resurselor naturale», pentru că, din punctul nostru de vedere, putem mai bine valorifica resursele pe care le avem în agricultură decât am putea să o facem printr-o abordare strict industrială. Avem în România, cel puțin, două categorii de agriculturi care nu trebuie să se excludă, dar ambele pot fi tratate prin prisma sustenabilității. Avem în partea de sud, sud-vest și sud-est ferme mari, de sute de hectare, chiar de mii de hectare și care, dacă ne uităm în istorie, au fost, în mod tradițional, exploatate pentru suprafețele mari. Aici, avem un mod de abordare în care important pentru noi e să fim competitivi din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere ecologic și să asigurăm o mai bună valorificare a producției, mai ales să încurajăm agricultorii, chiar și fermierii mari, să lucreze împreună“, a spus Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ a subliniat faptul că „în domeniul cerealelor și al oleaginoaselor, de exemplu, România are un potențial enorm și România poate să fie un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european pe aceste produse, dacă agricultorii ar lucra împreună“.

„Noi nu avem nicio bursă de cereale în România, cu toate că devenim din nou un jucător important la nivel european în producția de cereale. Acolo e de lucru, din perspectiva asta, cu măsuri care să asigure o stabilitate a veniturilor fermierilor, care investesc într-o astfel de agricultură, dacă vrem investiții pentru durabilitate în exploatarea agricolă, reducerea substanțelor chimice folosite în agricultură, reducerea poluării, reducerea pierderilor de biodiversitate, dar, în același timp, și competitivitate într-o piață care este foarte fluctuantă, acum, din punct de vedere al prețurilor. Avem nevoie de instrumente care să asigure stabilitatea veniturilor fermierilor”, a explicat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, ar trebui să li se acorde o atenție deosebită micilor producători, pentru a-i ajuta să se dezvolte, asta în condițiile în care statul român nu s-a preocupat de creșterea valorii adăugate a producției alimentare, implicit de asigurarea unei agriculturi sustenabile. „Avem și cealaltă categorie: agricultura de subzistență sau de semi-subzistență, i-aș spune eu, pentru că avem gospodării care sistematic vând o parte din producția lor, pe piață, și care produc și pentru familie. Cred că e important, în perioada următoare, să ne concentrăm atenția pe modul în care statul poate să ajute în a stimula acești mici producători să își desfacă producția. În sectorul alimentar, la nivel european, se revine, după câțiva ani în care s-au urmărit, în primul rând, cantitatea și prețul cât mai mic, la o abordare legată de calitate și de identitatea produsului: și calitatea din punct de vedere sanitar, dar și calitatea legată de o identitate. Toată partea asta de valoare adăugată nu e suficient valorificată la noi și nu i se acordă atenție. Și cred că aici statul poate să ajute mai mult decât a făcut-o până acum”, a detaliat Dacian Cioloș.

Aceste chestiuni ar putea fi rezolvate dacă s-ar insista pe crearea de facilități privind comercializarea produselor, a mai explicat fostul premier: „Pentru a rezolva problema aceasta, creșterea valorii adăugate a producției alimentare, și pentru a asigura și o agricultură sustenabilă din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere social, e important să insistăm pe facilitări privind comercializarea produselor și pe facilitări privind circuite comerciale cât mai scurte între producător și consumator. Pentru asta, ne gândim atât la măsuri fiscale, cât și la măsuri de susținere financiară dincolo de subvențiile care vin de la Uniunea Europeană“.

În acest context, Dacian Cioloș a dat drept exemplu dificultățile cu care se confruntă o asociație pe care a vizitat-o în Valea Putnei, care a creat un hub alimentar și care colectează produse de la micii producători din zonă și le vinde pe internet: „Îmi spuneau că e foarte greu, că lucrează cu mici producători individuali, că e foarte greu să lucreze cu mici producători care încep să se asocieze și că e dificil să găsească produse de la mici producători, pentru că aceștia nu vor să comercializeze cu factură, pentru că nu vor să fie taxați, să fie nevoiți să plătească impozit. În plus, orice asociație riscă, după un an, doi, trei, să se destrame pentru că oamenii nu se mai înțeleg”.

Dacian Cioloș a prezentat soluțiile pe care le-ar vedea în cazul conectării grupurilor mici de producători: „Cu câteva măsuri simple, dacă pornim de la premisa că oamenii ăștia oricum nu plătesc în momentul de față impozite și taxe, dacă am merge, de exemplu, pe o abordare timp de doi, trei ani ca astfel de producători care se înregistrează fiscal să nu plătească nicio taxă, bugetul de stat oricum nu ar pierde, dar am avea producția asta scoasă la suprafață. În ăștia doi-trei ani, eu unul aș plăti din bugetul statului dacă nu 100%, dar măcar 70-80% din salariul unei persoane care să asigure asistență tehnică pentru astfel de producători, nu pe parte de producție, că asta știu ei să facă, ci pe partea asta de procesare, de ambalare, de comercializare și distribuție, dar aș plăti un astfel de om, specializat pe marketing, pentru un grup de minimum cinci-șase producători sau pentru un grup care să aibă un minim de valoare de producție, ca să îi încurajăm să poată să lucreze împreună. Grupurile astea mici de producători le-aș conecta, folosind toată dinamica pe care o vedem, acum, pe comercializarea pe internet”.

În același timp, Dacian Cioloș a punctat faptul că reforma politicii agricole comune, pe care a condus-o, a vizat tocmai tranziția către o agricultură sustenabilă, însă a subliniat faptul că România trebuie să fie cu un pas în față și să valorifice aceste practici, menite să asigure durabilitatea sectorului, și din punct de vedere comercial.

„Asta e abordarea noastră. Vorbeați de agricultură industrială versus agricultură sustenabilă. Exact ăsta a fost obiectul reformei politice agricole comune, pe care am condus-o când am fost comisar. Am început să întoarcem vaporul acesta imens al politicii agricole comune europene dintr-o direcție care mergea spre industrializare într-o direcție în care merge spre durabilitate pentru toate tipurile de ferme – și mare, și mici. În politica agricolă comună există deja astfel de elemente de durabilitate, subvențiile europene sunt din ce în ce mai legate, vor fi, în viitor, din ce în ce mai legate de practici agricole sustenabile de mediu, dar cred că trebuie să fim cu un pas în față și să valorificăm practicile astea sustenabile si din punct de vedere comercial și de marketing”, a precizat fondatorul Mișcării România Împreună.

Totodată, Dacian Cioloș a evidențiat importanța turismului, în acest context, și a explicat de ce agricultorii trebuie să se concentreze și asupra promovării peisajului în cadrul căruia doresc să își vândă produsele: „Un lucru important este să învățăm agricultorii că valoarea lor nu stă numai în fertilitatea pământului, ci stă și în calitatea peisajului. Pentru că într-o zonă care nu vrea să trăiască doar din producția agricolă, ci și din turism, pentru producătorul agricol care produce alimentele, dar și întreține peisajul, pădurile și pășunile, e important ca agricultorul să înțeleagă că valoarea activității lui și venitul lui depind și de cum va lucra pământul, dar și de cum va întreține peisajul și să știe «să vândă» peisajul celor care vin să îl caute prin turism și care vin să consume produse aici. Statul ar avea și aici un rol important: dacă punem pe masă lucrurile astea pentru micii producători, eu sunt convins că vor ști ce să facă, pentru că am văzut experiențe foarte bune din punctul ăsta de vedere. Trebuie în primul rând create oportunități, inclusiv pentru cei care au gospodării mici”, le-a mai transmis Dacian Cioloș participanților la dezbatere.

Referindu-se la românii din diaspora, fostul premier a precizat că formațiunea pe care o conduce urmărește să acorde „o atenție sporită” acestora, în condițiile în care mulți dintre ei își doresc să se reîntoarcă, la un moment dat, acasă și să pornească o mică afacere. În acest sens, Dacian Cioloș a precizat că trebuie create condițiile necesare pentru a-i convinge pe românii din diaspora să revină acasă, lucru pe care Mișcarea România Împreună îl va avea în vedere în următoarea perioadă.

„Imaginați-vă că în câteva sate din care sunt poate zeci de oameni plecați în afară, mulți dintre ei lucrează în agricultură, au pus câțiva bani deoparte, imaginați-vă că în fiecare sat numai câte doi-trei dintre aceștia să revină și să facă ceea ce au văzut ei acolo și nu doar că au văzut, au și practicat – nu doar câteva luni, ci câțiva ani. Astfel de oameni pot să fie nu doar exemple, dar pot să fie și poli de dezvoltare, pentru că în jurul lor pot să trăiască și cei mai mici producători care știu să producă, dar nu se descurcă să facă mai mult. În schimb, oamenii aceștia cu mai multă experiență pot să joace rolul de intermediari onești pentru oamenii din sat și să ajute la comercializarea produselor”, a explicat Dacian Cioloș.

Noutăți Generale

Dacian Cioloș: PSD încearcă să cârpească bugetul de stat prin măsuri dezastruoase. Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize

Publicat

pe

Dacian Cioloș avertizează, în cadrul unei postări pe Facebook, asupra consecințelor dezastruoase pe care le vor aduce în economie noile măsuri fiscale anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Dacian Cioloș subliniază faptul că PSD încearcă în mod „abuziv, inconstant și incompetent” să  „își repare propriile gafe”, după ce „a tras de bugetul de stat forțând toate limitele”, prin implementarea de noi taxe care vor duce la „dinamitarea sistemului financiar” și la „un 2019 haotic și plin de crize”.

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment. Nu vă lăsați induși în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogați ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este dinamitarea sistemului financiar, pur și simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste. Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi“, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook.

Fostul premier acuză Guvernul PSD că riscă să arunce România într-o nouă criză economică. „Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vor plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, a precizat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, României îi vor trebui mulți ani pentru a repara ceea ce PSD distruge printr-o guvernare iresponsabilă: „Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor ‘90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică acești oameni. Prețul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puțin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu prețul distrugerii acestei țări“.

După ce premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au promis, în ianuarie 2018, la începutul mandatelor lor din Guvern, că nu vor adăuga taxe noi și nici nu vor crește cuantumul taxelor existente, marți, 18 decembrie, 11 luni mai târziu, au fost anunțate schimbări masive de fiscalitate: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa „pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 lei megawatt/oră, impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, taxa eram acum de 0,4%), potrivit G4Media.ro.

Eugen Teodorovici a respins acuzația potrivit căreia aceste măsuri ar fi generate de lipsa de bani a Guvernului.

„Nu are legătură cu bugetul din 2019. Oricum bugetul este construit mult sub 3%. Că sunt măsuri care pot aduce 10 miliarde de lei, asta trebuia să se aplice de mult timp”, a declarat Teodorovici la Antena 3, adăugând faptul că măsurile anunțate ar fi fost discutate anterior cu Consiliul Concurenței.

În schimb, primele efecte s-au concretizat, miercuri dimineață, printr-o prăbușire dramatică pe bursa de la București, care a deschis în scădere semnificativă, iar indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare, potrivit HotNews.ro.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%. OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, anunțat marți de ministrul Eugen Teodorovici, acuzând Guvernul că aruncă în haos economia. „Această OUG nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici cu cei din mediul instituțional. Proiectul vine cu idei nemaiauzite. Aruncă în haos economia. (…) Se prevede supraimpozitarea companiilor din energie. Singurul rezultat pe care putem să îl ghicim e că vom plăti toți mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum. (…) În telecomunicații, responsabilii din domeniu mi-au spus că îi va afecta și vom plăti mai mult pentru telefonie și internet. Se introduc nenumărate modificări, în ultimul moment, fără dezbatere, fără analiză de fundamentare (…) Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia PSD-iștilor pentru bani mai mulți. (…) Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Astfel măsuri prost gândite vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (…) Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful statului a făcut apel către Guvern „să se răzgândească în privința OUG, să o negocieze, să o pună în dezbatere și să revină cu o formă sustenabilă”.

Citește în continuare

Stiri RO+

AVERTIZARE Risc major al unui nou val de pestă porcină, în perioada de Ignat. Ce este de făcut

Publicat

pe

Experții în agricultură din Mișcarea România Împreună (RO+) și Platforma România 100 (RO100) atrag atenția asupra pericolului reizbucnirii epidemiei de pestă porcină africană în următoarele două săptămâni, înainte de Crăciun. Pentru a nu contacta sau răspândi virusul, gospodarii, producătorii și comercianții trebuie să respecte drastic un set de reguli – material GRAFIC și VIDEO pus la dispoziție de RO+ și RO100.

În următoarele două săptămâni, perioadă premergătoare Crăciunului, la nivelul întregii țări sunt tranzacționați și sacrificați porci – atât în gospodării, cât și în unitățile comerciale de producție și procesare. Este perioada cea mai periculoasă pentru un nou val de extindere puternică a pestei porcine africane.


„Pentru a evita un nou dezastru, deschiderea de noi focare și extinderea virusului în alte județe, propunem tuturor, în special celor care trăiesc în mediul rural sau pot merge la familii în mediul rural, să rețină un set simplu de reguli, să transmită materialul video și să înmâneze pliantul. Informarea este esențială pentru prevenție”, explică George Cățean, moderator al Comunității Tematice Agricultură RO100.

Potrivit datelor ANSVSA din 7 decembrie, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

Experții în agricultură ai RO+ și RO100 amintesc facptul că micii agricultori – cei mai vulnerabili – nu au fost informați eficient de către autoritățile de resort și au fost marcați grav, moral și financiar, de epidemia de pestă porcină africană, fapt care a condus la adevărate revolte în unele localități rurale.

RO+ și RO100 au atras atenția în mai multe rânduri, în cursul acestui an, că Guvernul PSD-ALDE a gestionat cu maximă incompetență epidemia de pestă porcină africană, cu efecte dezastruoase în sector, și cei peste 1.000 de oameni din direcțiile agricole din țară, pe teren, nu au făcut consilierea necesară pentru cetățeni.

Citește în continuare

Stiri RO+

Atenție la problemele colhozului național

Publicat

pe

Guvernul Dăncilă FOTO gov.ro

O societate mamut, de stat, care să se ocupe de producția agricolă și comercializarea acesteia este revelația minților socialiste din Guvernul Dăncilă, făcută cadou românilor chiar de Centenar. Au eșuat complet să gândească politici publice orientate către grupuri de producători, către încurajarea fermelor mici și mijlocii sau crearea unei agriculturi performante. Este un model de dezvoltare falimentar și, în plus, formula propusă ridică suspiciuni de interese financiare ascunse.

Actul normativ pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost aprobat în ședința solemnă din 29 noiembrie, de la Alba Iulia, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Experții în domeniul agriculturii din cadrul Mișcării România Împreună semnalează că un astfel de proiect este:

  • grav, prin direcția ce o imprimă, de întoarcere la economia centralizată
  • imposibil de pus în funcțiune, în mod practic
  • pasibil de infringement din partea Comisiei Europene
  • susceptibil de a urmări, de fap, interese financiare ascunse

”Practic, colosul național ar urma să controleze tot ce ține de agricultură și mediul rural. Citind proiectul de act normativ, orice om rațional poate înțelege că o asemenea construcție socio-economică este imposibil de realizat”, explică Nina Tîlvăr, expert în agricultură al RO+.

Extras din actul normativ, varianta oficială:

Se înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” S.A, societate pe acțiuni de interes național, cu capital integral de stat. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei, iar cel vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

„Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” are drept scop realizarea unui mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară resurselor și producției agricole naționale.

MODEL DE DEZVOLTARE FALIMENTAR. „O astfel de structură de stat, cu achiziții centralizate și servicii centralizate de input-uri și depozitare nu poate funcționa. Economia centralizată este falimentară, fără drept de apel”, spune expertul RO+ Daniela Giurcă.

Ea subliniază că soluțiile sunt cu totul altele, și anume prin sprijin acordat fermierilor pentru a se organiza și asocia în diverse forme, cooperative sau grupuri operaționale sau cooperative de servicii. „Desigur, statul trebuie să pună la dispoziție legislația – și anume camere agricole funcționale, iar organizațiile trebuie sprijinite să se formeze și să se consolideze, sprijinite prin facilitatori specializați. Dar Guvernul Dăncilă a ignorat orice model funcțional de politici în spiritul economiei de piață”, mai spune Daniela Giurcă.

PASIBIL DE INFRINGEMENT. Daniela Giurcă mai atrage atenția că proiectul ar putea fi contrar regulamentelor europene în domeniul concurenței, dată fiind dimensiunea de colos național pe care o vizează o astfel de societate. „Ar fi necesar acordul Comisiei Europene pentru înființarea unei astfel de societăți”.

Experții RO+ mai atrag atenția că, anterior, au circulat în mass-media alte variante, și mai periculoase, ale Hotărârii de Guvern referitoare la această societate mamut, care nu trebuie ingnorate, deoarece prevederile problematice ar putea fi strecurate ulterior în reglementări.

SURSĂ POTENȚIOALĂ DE INGINERII FINANCIARE. Propunerea legislativă de înfiinţare a Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A.  nu a fost publicată pe pagina de web a Ministerului agriculturii și nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt care demonstrează că varianta neoficială reprezintă adevărata intenție a Guvernului, dar la care s-a renunțat știind ca o modificare a unui act normativ poate trece neobservată. Această intenție merită și trebuie să fie sancționată drastic de opinia publică.

De ce intenția trebuie sancționată? „În opinia mea, propunerea de a crea un colhoz național mai are și o latură perversă, respectiv crearea unui segment din Fondul Suveran pentru Investiții, concept criticat de specialistii în domeniu, dar mult dorit de grupurile de interese de la vârful politicii românești”, spune Nina Tîlvăr.

Se poate crea în cinci ani acest colos național?

Desigur că nu se va putea crea, în schimb cele aproape 400 000 ha teren agricol aflat în proprietatea publica sau privată a statului și sutele de imobile aflate în zonele urbane sau rurale, sistemul public de irigații, plus multe alte bunuri, care se află în administrarea instituțiilor din subordinea Ministerului agriculturii, se vor transforma în acțiuni și vor fi tranzacționate la bursă- atrag atenția experții Ro+.

Aceste acțiuni pot reprezenta, semnalează experții RO+, o sursă de venituri consistente pentru cei care le vor valorifica. Iar nu după mult timp de la demararea acestei inginerii financiare se va constata falimentarea acestui colhoz.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 1 an

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 1 an

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 1 an

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 1 an

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 1 an

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 1 an

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 1 an

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 1 an

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 1 an

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 1 an

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite