Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Actorii din Sfântu Gheorghe, întâlnire cu fondatorii RO+. Dacian Cioloș: „Nu e suficient să peticim anumite lucruri dacă vrem să regândim rolul culturii în societate“

Publicat

pe data de

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a discutat, miercuri, cu peste 20 de actori din Sfântu Gheorghe, despre influența culturii în politică, despre principalele probleme din acest sector, dar și despre modul în care aceștia văd soluționarea lor și care sunt așteptările pe care le au de la mediul politic.

Alături de cofondatoarea RO+ Oana Bogdan și de George Cățean, membru al Platformei RO100 și coordonator al pregătirii structurii RO+ în Regiunea Centru, Dacian Cioloș le-a transmis celor prezenți că statul nu poate fi principalul responsabil de coerența politicilor publice și că un rol important îl au și ei când vine vorba de asigurarea unei continuități în domeniu, iar numai „împreună“ pot să schimbe, cu adevărat, societatea românească.

„Cultura e folosită, în acest moment, ca propagandă, e un instrument foarte politizat. Chiar ieri discutam la Brașov că se organizează foarte multe evenimente de anumite primării, care sunt oferite gratuit, de o calitate îndoielnică și care fac foarte rău sectorului cultural. În cultură nu se investește pentru că, nu-i așa, «ce ne trebuie poezii și cântece când nouă ne e foame?». Atât în cadrul platformei, cât și în RO+, pentru noi, cultura este fundamentală și pentru că o vedem ca un mod de a funcționa împreună, ca oameni. E crucială. Dacă nu lucrăm acolo, nu avem nicio șansă. Ieri i-a venit ideea lui Dacian să organizăm, la începutul anului următor, o întâlnire a industriilor creative și culturale. Ce ne propunem cu această mare întâlnire: să punem în contact foarte mulți oameni pe care i-am descoperit în cadrul vizitelor făcute în țară”, a declarat, în debutul dezbaterii, organizată la Galeria Magma, cofondatoarea RO+ Oana Bogdan.

La rândul său, Dacian Cioloș a declarat că formațiunea sa își dorește să creeze contextul necesar industriilor creative pentru a se exprima mai bine: „Noi credem că proiectul nostru politic are sorți de izbândă doar în măsura în care reușim să le insuflăm oamenilor dorința de a-și recâștiga demnitatea, pentru a-și asuma un anumit rol în schimbarea pe care o vrem. Pentru multe zone din România, industriile creative pot să fie și un factor de dezvoltare economică, dacă se creează cadrul pentru asta”, a punctat Dacian Cioloș.

Totodată, George Cățean, membru al Platformei RO100 și coordonator al pregătirii structurii RO+ în Regiunea Centru, a subliniat că partea de industrie creativă ar putea să fie puntea de legătură între urban și rural.

De cealaltă parte, actorii prezenți la discuție s-au plâns de haosul din teatre și de lipsa de coerență atunci când vine vorba de legislație. „Foarte mulți, de aici, suntem actori care lucrăm în teatru. Ultimul guvern ne-a umplut de respect în februarie 2017, când a adus o mare bulversare în teatrele din toată România: un absolvent se angajează la teatru, e plătit cu 500 de lei, la un altul cu 3.000 de lei. E un haos la ora actuală. Sunt actori care câștigă la teatru, la același nivel, dublu, triplu. Veți repara acest sistem dacă veți ajunge să guvernați? În România avem teatre naționale care primesc buget și altele sunt lăsate să moară”, a declarat o actriță care locuiește de 23 de ani în Sfântu Gheorghe.

În replică, Dacian Cioloș a argumentat faptul că regândirea rolului culturii în societate trebuie să pornească de la niște principii și obiective clar stabilite: „Cred că nu e suficient să peticim sau să corectăm anumite lucruri dacă vrem să regândim rolul culturii în societate. Trebuie să regândim modul de finanțare și modul în care aceste industrii creative pot să se exprime și să se dezvolte. E un complex de factori pe care trebuie să îl avem în vedere: să vedem cum putem încuraja parteneriatele cu mediul privat pentru a susține activitățile creative, cum putem stimula initiațivele antreprenorilor în acest domeniu etc. Asta e abordarea noastră: dacă vom avea un mandat de patru ani în față, cel puțin, să regândim lucrurile pornind de la niște principii și obiective pe care ni le fixăm”.

Întrebat de unul dintre participanții la dezbatere cum ar putea fi asigurată continuitatea în domeniu la nivel legislativ, Dacian Cioloș a răspuns că nu ar trebui plecat de la premisa că statul e principalul responsabil sau singurul responsabil de coerența unor politici publice.

„Un Guvern vine cu viziunea lui, dar, de cele mai multe ori, un guvern e constrâns să își adapteze politicile guvernamentale atunci când are parteneri bine organizați, care știu ce vor. Continuitatea e asigurată de capacitatea sectorului respectiv de a se organiza. Pe mine m-ar interesa, când aș ajunge iar la guvernare, să am în față un partener care e, cât de cât, structurat și să știu că ceea ce începem să lucrăm poate să fie susținut apoi și continuat. În ceea ce ne privește, vom căuta să fim cât mai coerenți, dar vom încerca să construim parteneriate cu entități care să poată să asigure continuitatea asta și dincolo de protocoalele politice. Cred că un rol îl puteți avea și dumneavoastră”, a detaliat Dacian Cioloș.

Anna Maria Popa, director al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a subliniat că una dintre cele mai mari probleme cu care actorii se confruntă este lipsa unei strategii culturale pe termen lung: „Românii ar avea nevoie de instruire, să gândim pe termen lung. Nu am fost obișnuiți cu treaba asta, nu știm să ne facem planuri. Pe noi, ca popor, descurcarea ne ucide, nu avem resurse, nu avem viziune, nu avem strategie. În cazul în care ai puterea pe o perioadă de patru ani, deja poți să începi să pui bazele unei viziuni pe termen mediu spre lung, dar ce ne facem că noi, în ultimii doi ani, am schimbat șase miniștri sub același partid? Are legătură cu faptul că partidul de la guvernare nu e capabil să dea răspunderea unui om și să îi dea și timpul necesar să facă ceva cu viziunea aia, în cazul în care o are, și deocamdată nu am întâlnit o viziune coerentă. Avem o mare problemă în a pune pe hârtie și a respecta termenele respective. Strategie culturală națională există și nu e proastă. Poate îmi spui tu, din Ministerul Culturii, câți au citit-o? Câți au citit strategia culturală națională și să vadă ce e bun sau ce trebuie schimbat?”.

Drept răspuns, fondatorul Mișcării România Împreună (RO+) a declarat că oamenii au ajuns la un nivel de maturitate care să le permită să treacă de la proteste la faza următoare, și anume la formularea problemei și la prezentarea unor soluții în fața decidenților politici.

„Acum putem face mult mai mult. Am început să învățăm în România să ne spunem păsurile. De la Roșia Montană, oamenii au început să iasă în stradă pentru alte motive decât cele strict personale și au început să dezvolte conștiința de grup, să spună cu ce nu sunt de acord. Încă e nevoie să ieșim în stradă, atunci când este cazul, dar mai mult decât asta e important să ne gândim și cum ne armonizăm părerile pe anumite soluții, să avem o soluție colectivă și să o spunem cu o voce la fel de puternică. Trebuie să își asume și cineva responsabilitatea asta politică de a face lucrurile respective, dar e important să facem lucrurile astea în mod colectiv. Societatea noastră trebuie să evolueze altfel decât a făcut-o până cum. Nu mai e suficient să ai pretenții de la politicieni, ci trebuie să îți asiguri și un rol să poți să asiguri acea continuitate”, a mai spus Dacian Cioloș.

Alături de discuțiile purtate, în Sfântu Gheorghe, cu reprezentanții societății civile, Dacian Cioloș a strâns semnături, împreună cu cofondatoarea RO+ Oana Bogdan și George Cățean, membru al Platformei RO100 și coordonator al pregătirii structurii RO+ în Regiunea Centru, pentru inițiativa „Oameni Noi în Politică”.

Stiri RO+

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Publicat

pe

Campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică“ îi deranjează pe șefii din Teleorman. Un voluntar care strângea semnături în centrul Alexandriei a fost vizitat de două ori de polițiștii locali care îi tot repetau că are nevoie de autorizație de la primărie.

La cererile repetate ale tânărului care strângea semnături de a i se indica exact care este legea pe care o încalcă, agenții Poliției Locale au răspuns doar că „pentru orice activitate pe domeniul public trebuie autorizație de la Primărie“, fără să indice vreo lege sau alt tip de act normativ care reglementează situația în cauză.

Strângerea de semnături nu necesită nicio autorizație din partea niciunei autorități publice.

Din discuția purtată, agenții de Poliție Locală lasă să se înțeleagă, fără a fi însă clar, că problema ar fi fost un mic banner autoportant, plasat în piață, lângă voluntarul care strângea semnături, pe care scrie „Oameni noi în politică“.

De remarcat că dialogul dintre voluntar și agenți a fost unul politicos, iar reprezentatul „Oameni noi“ s-a legitimat și a colaborat fără a opune niciun fel de rezistență.

Campania „Oameni noi în politică“ mai are nevoie de circa 50.000 de semnături, din cele 100.000 necesare, iar termenul limită este 1 decembrie. Inițiativa cetățenească dorește modificarea legilor electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament, iar accesul oamenilor noi și al partidelor nou-înființate la alegeri să fie mai ușor.

Citește în continuare

Stiri RO+

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Publicat

pe

Problemele pe care le noi le avem de rezolvat nu țin doar de cum funcționează administrația și economia, ci țin și de soluționarea fracturilor care s-au produs în societate. Evident că cel mai simplu e să spui că aceste probleme nu sunt ale tale și că fiecare doarme cum își așterne, dar să știți că nu vom reuși să facem schimbările pe care le dorim în România, oricât de buni am fi, dacă nu o să ne uităm la motivele pentru care unii sunt în sărăcie.

E important pentru noi să vreți să ne dați o mână de ajutor: să nu ne ducem doar acolo unde știm că suntem primiți cu brațele deschise – și sunt multe astfel de locuri în țară – dar vrem să mergem exact acolo unde probabil că oamenii înțeleg mai greu ce vor să facem. Unora chiar le este teamă de noi și de imaginea care ne-a fost proiectată în vremurile astea – că ne vindem țara străinilor – și atunci avem nevoie de oameni ca voi, care să meargă să vorbească cu cei pe care îi cunosc.

Cu siguranță vom face și noi o comunicare profesionistă și vom folosi toate mijloacele prin care să ne transmitem mesajele, dar, în situația în care ne aflăm, cea mai sigură modalitate de a ne transmite mesajele este de la om la om”.

Astfel și-a început discursul fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, în prezența a peste 50 de oameni veniți din Teleorman la București, pentru a lua parte la o dezbatere despre importanța susținerii oamenilor noi în politică.

Alături de Dacian Cioloș, la discuții au luat parte Vlad Voiculescu (cofondator al Mișcării România Împreună), Oana Țoiu (comoderator al Comunității Tematice Politici sociale din cadrul Platformei RO100), Alin Mituța (cofondator al Mișcării România Împreună), Andrei Lupu (moderator al Comunității RO100 Ploiești și coordonator al campaniei „Oameni noi în politică”) și Raul Pop (moderator al Comunității tematice Mediu și dezvoltare durabilă din cadrul Platformei RO100).

Mesajul principal al dezbaterii a gravitat în jurul ideii de implicare, pentru a lua parte împreună la schimbarea actualei clase politice și la oferirea unei alternative pentru o Românie mai bună. Cum? Prin intermediul unei schimbări durabile atât la vârful, cât și la baza statului.

„Până la alegeri, important este procesul prin care trecem acum. Ce vom face în campaniile electorale va lăsa urme, indiferent de rezultatul alegerilor. Important este să se schimbe ceva în comportamentul oamenilor și în mentalitatea lor. Lucrurile trebuie să se schimbe, în același timp, ca să avem o schimbare durabilă și la vârf, dar și la bază. Vrem să mergem și la nivelul de sus, dar și la nivelul de jos și acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am întâlnit cu voi, în seara asta”, le-a spus Dacian Cioloș celor prezenți.

De o parte și de alta, reprezentanții Platformei RO100 și ai Mișcării România Împreună (RO+) au încercat să îi convingă pe cei prezenți de ce este important să își asume niște idei, nu doar să le propună.

„În stadiul ăsta s-a ajuns în România: am tot băgat capul în nisip, ne-am făcut că nu vedem lucruri și, acum, multă lume își dă seama că nu poate avansa în proiectele pe care le are individual dacă nu se rezolvă treburile astea. Cam astea sunt motivele care ne-au făcut și pe noi să ne asumăm niște lucruri, fiecare dintre noi venind din domenii de competență diferite”, a punctat Dacian Cioloș, adăugând faptul că românii trebuie ajutați să înțeleagă că „lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești”, care să își facă treaba în mod profesionist.

La rândul său, Vlad Voiculescu a explicat de ce schimbarea poate avea loc numai în urma unei responsabilizări a tuturor românilor: „Soluția nu e întotdeuna să faci publice toate nemerniciile pe care le face unul sau altul, și în spațiul public nu ducem lipsă de lucruri mizerabile, făcute de compatrioții noștri. Cred că soluția trebuie să fie și o responsabilizare mai mare a noastră, a tuturor. Câteodată trebuie să faci lucrurile cu mâinile tale. Cred că puterea este un instrument cu care poți să faci ceea ce ai promis. Puterea, dacă vine cu o responsabilitate asumată, cred că nu poate să fie decât un lucru bun. (…) Să vrei puterea, atunci când știi încotro vrei să te duci cu ea, e ca și cum ai cere o sapă ca să sapi. Dacă vreți să schimbați ceva, cereți sapa!”.

Un prim pas către această schimbare poate avea loc în urma inițiativei „Oameni noi în politică”, lansată de aproximativ două luni și care își propune o serie de modificări legislative privind procesul electoral, cu scopul de a facilita accesul oamenilor în politică și a îmbunătăți reprezentativitea și legitimitatea aleșilor, a evidențiat Andrei Lupu, coordonator al acestei campanii, care le-a explicat celor din public care ar urma să fie aceste modificări și cât de important este demersul.

„Românii nu merg la vot pentru că sistemul electoral este gândit suficient de prost încât să nu îi atragă deloc și ne-am pus problema cum facem ca acest sistem să devină mult mai interesant. Pentru a duce ideile astea în Parlament, avem nevoie de 100.000 de semnături. Avem, până acum, strânse 60.000 de semnături”, a precizat Andrei Lupu.

Concret, inițiativa „Oameni noi în politică” își propune următoarele modificări legislative:

– alegerea primarilor în două tururi de scrutin;

– dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora;

– oferirea posibilității românilor care trăiesc în afara țării, dar care nu au domiciliul în străinătate, de a vota candidații din județul de domiciliu, din țară, la orice secție de votare din străinătate;

– eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare;

– reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri;

– introducerea votului preferențial pe liste de partid.

De cealaltă parte, prima curiozitate a celor veniți din Teleorman a fost să afle care va fi orientarea politică Mișcării România Împreună (RO+). Dacian Cioloș le-a explicat, aducând în discuție experiența avută la guvernare în 2016, că măsurile nu pot fi aplicate doar pornind de la ideologie.

„Asta a fost și abordarea pe care am avut-o când am început programul politic al partidului, am zis: «hai să vedem ce e de făcut urgent și să nu alegem prioritățile în funcție de o ideologie, ci să mergem în parallel». De exemplu: dacă ne punem problema că vrem să susținem niște reforme în sectorul public, avem nevoie de bani la buget și, ca să avem bani la buget, trebuie să stimulăm antreprenoriatul. E un context, încă bun, pentru investiții. Am constatat un interes major printre oameni și cu afaceri mai mici, și mai mari, să vină să investească în România. Ca să îi încurajăm să o facă, sunt câteva măsuri fiscale de gândit, care să încurajeze investițiile. În același timp, degeaba investim în a crea locuri de muncă și în a atrage investițiile dacă nu ne gândim și la faptul că avem un sistem de sănătate care e cum e, avem și un sistem de educație care nu e adaptat la ce avem nevoie, că avem o politică de asistență socială care trebuie reformată.

Am ajuns la concluzia că, în programul politic pe care vrem să îl propunem, cel mai bine e să pornim de la ceea ce am constatat deja pe teren, am avut experiența la guvernare, am văzut ce e de făcut. Propunem lucrurile astea, ce credem că ar trebui făcut în următorii cinci-zece ani și apoi unii pot să tragă concluzia dacă suntem de stânga sau de dreapta. Mergem undeva pe zona de centru-dreapta cu măsurile propuse: măsuri care vizează zona economică, de antreprenoriat, dar care vizează și măsuri pentru reforma sistemului de educație, politici sociale, măsuri care ar fi prioritatea unor partide de stânga”, a detaliat fondatorul Mișcării România Împreună (RO+).

În acest sens, Dacian Cioloș a subliniat faptul că a constat, la nivelul Uniunii Europene, că nu mai are atâta relevanță doctrina pe care o afișezi, ci lucrurile pe care trebuie să le faci în societate: „Credem că cel mai important, în momentul de față, e să fii pragmatic, realist, să pornești de la ce constați pe teren și să îți dezvolți programul politic pe baza unor principii și valori, pe care să ți le afișezi clar. Pornim de la ideea că statul trebuie să fie în serviciul cetățeanului”.

La rândul său, Vlad Voiculescu a mărturisit că, la preluarea conducerii Ministerului Sănătății, în guvernul condus de Dacian Cioloș, și-a dat seama că, în gestionarea problemelor, preferința pentru stânga sau dreapta nu are nicio relevanță.

„Ministerul Sănătății are undeva la 220 de oameni. Cine crede că ar trebui să aibă mai mulți sau mai puțini? Din cele 220 de persoane, muncesc cam 10. Bine ar fi să ai 100 care lucrează și care o fac în interesul public și asta e o prioritate: reforma statului, să ai un stat care funcționează pentru cetățean. Și eu, când am venit, eram foarte de dreapta și acum sunt undeva la centru, centru-dreapta. M-am gândit că o să am dileme și nu am avut niciodată, pentru că atunci când discuți de probleme, de absența medicamentelor esențiale, stânga sau dreapta nu are nicio relevanță. Dacă vrei să construiești, cam orice, de la un hub până la un spital regional, trebuie să ai un project manager. Ați auzit vreodată cine e project managerul din Ministerul Sănătății? A existat până la sfârșitul anului 2016, între timp a fost dat afară“.

Pe lista întrebărilor avansate din public s-a aflat și curiozitatea dacă RO+ ia în calcul încheierea unei alianțe cu USR. Dacian Cioloș a explicat că, înainte de parafarea oricărei colaborări, dorește să se asigure că atât formațiunea sa, cât și celelalte împărtășesc aceleași obiective politice.

„Nu ne uităm atât dacă să colaborăm cu un partid de stânga sau de drepta, cât unde putem să găsim partide care au aceeași abordare: de a face lucrurile să meargă mai bine în România, cu care să putem împărtăși aceeași viziune. Vrem să ne asigurăm, dincolo de declarații și de prietenii, dacă chiar putem împărtăși niște obiective politice, pentru că am mai văzut alianțe care s-au făcut împotriva PSD, în general, și ăsta a fost principalul obiectiv pentru care oamenii s-au pus împreună și, după ce au ajuns la guvernare, au început să se bată între ei. Credem că lucrurile astea trebuie evitate și, ca să fie credibilă, o astfel de alianță trebuie să pornească de la niște obiective comune – asta discutăm cu posibilii parteneri”.

În acest context, întrebat dacă ar fi dispus să se apropie și de politicieni din partidele deja consacrate care poate nu se mai simt reprezentați, într-o formă sau alta, de formațiunile din care fac parte, Dacian Cioloș a răspuns că își propune ca fundația partidului să fie cât mai solidă, lucru care nu se poate realiza dacă materia primă nu este cât mai curată: „Au venit filiale întregi de la alte partide, chiar și de la cele constituite de câteva luni, dar am zis: «dacă tot vedeți voi lucrurile altfel, ia încercați să le schimbați la voi în partid și impuneți-le acolo». Important nu e doar să decizi să te aliezi, dar și cine dă tonul apoi. Importante sunt principiile și valorile, dacă nu te pui de acord pe niște obiective politice, riscăm să facem ca PNL și PSD când s-au aliat. Important, pentru noi, nu e să negociem cu niște capete politice care domină anumite localități și județe, ci să mergem la bază, să discutăm cu oamenii și să încercăm să îi convingem să voteze. Ăsta e modul în care vrem să abordăm lucrurile și în alte zone, care sunt așa-zisele fiefuri ale PSD, să mergem să abordăm lucrurile direct cu oamenii, pe teren. Avem deschiderea, dar cred că bătălia noastră e să mergem să transmitem ideile astea, nu să mergem să negociem cu baronii locali”.

În finalul dezbaterii, gazda serii, antreprenorul Iulian Cîrciumaru, a rezumat cele mai importante aspecte pe care le-a discutat cu cei din sală și a făcut apel la cei veniți din Teleorman să se implice politic: „Au apărut cam trei teme recurente, în timp ce am discutat cu voi. Una e ideea de implicare politică. Știu că e extrem de demonizat conceptul ăsta, știu că toți fugim de el, e de înțeles de ce o facem, inclusiv sora mea mi-a zis: «eu vin, dar nu mă implic politic». Dar ce înseamnă implicarea politică pentru că, până la urmă, implicarea asta e o plajă extrem de largă: de la a merge la vot până la a-ți asuma o candidatură. (…) Eu nu văd diferența între implicare civică și implicare politică. A apărut apoi clivajul ăsta: curaj/frică. Mi s-a spus: «măi, dar ție nu ti-e frică? Aveți multe firme înregistrate în Teleorman» și invers mi s-a spus: «dar  ai curaj să te expui așa?». Da, am o anxietate în a face acest lucru, recunosc, probabil că mulți dintre noi, din Teleorman, o au. (…) Trebuie să avem și curajul să încercăm să facem, fiecare atât cât putem, puțin, măcar să mergem la vot. A treia temă și poate cea mai importantă: am auzit multe critici, că «se mișcă greu ca tehnocrații». Și conceptul ăsta de technocrat a devenit extrem de demonizat, evident, știm de ce, dar până la urmă care e problema? Eu cred că toată lumea care se implică în politică și în viața civică ar trebui să fie technocrată, altfel nu ai avea ce să cauți acolo”.

Citește în continuare

Stiri RO+

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Publicat

pe

FOTO Cornel Brad

Arhitecta Oana Bogdan, cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), a declarat, vineri, în cadrul unui interviu pentru Radio Unirea din Alba Iulia, că RO+ își propune să creeze o punte între rural și urban, fiind un viitor partid de masă, care se adresează tuturor românilor.

„Noi am făcut un sondaj din care reiese că este nevoie de un alt fel de formațiune politică. Când spun «alt fel» mă refer la ceea ce propune formațiunea politică, care îi sunt obiectivele și care îi este rațiunea pentru care s-a născut. Noi ne-am propus un proiect pentru România și vom face tot ceea ce ne stă în putință ca României să îi fie mai bine, pentru ca românilor să le fie mai bine, iar România să fie o țară mai bună, mai frumoasă și mai dreaptă. În primul rând, noi suntem toți profesioniști, suntem oameni care au experiență de guvernare și credem că putem veni cu o alternativă. Tocmai faptul că exită deja o organizație civică este o dovadă a faptului că ne-am propus să facem lucrurile altfel, să o luăm și de jos în sus, de la firul ierbii. Ulterior, vom face același lucru și de sus în jos, în plan politic”, a declarat, vineri, la Radio Unirea Alba Iulia, Oana Bogdan.

În acest context, Oana Bogdan a scos în evidență mobilizarea exemplară a comunităților locale și tematice ale Platformei România 100: „Este frumos și emoționant să vedem cum cele aproape 110 comunități locale se sprijină unele pe altele. Avem experiență și la nivel european. În centrul proiectului nostru este această dorință de a poziționa România corect la nivel european, o reprezentare justă, fără complexe de inferioritate, dar nici cu complexe de superioritate. Cred că ceea ce s-a întâmplat în 2016, proiectele începute atunci, multe dintre ele nefinalizate și  necontinuate de actuala putere, toate reprezintă o garanție a faptului că suntem altfel. Contează și faptul că suntem oameni integri, oameni onești, oameni cinstiți – este suficient să comparați figurile noastre cu cele ale oamenilor care se află la putere. Cred că și asta este o garanție. Faptul că ne-am lăsat joburile noastre, pentru a ne concentra pe acest proiect e o garanție“.

În viziunea Oanei Bogdan, educația reprezintă un pilon important de la care poate începe cu adevărat schimbarea în bine a României: „În țara noastră, nu știm să fim cetățeni, să ne cunoaștem drepturile, dar să fim conștienți că avem și responsabilități. Eu sunt optimistă că acel moment va veni, pentru că oamenii s-au trezit. Pe lângă faptul că oamenii din vest nu înțeleg ce se întâmplă aici, ei ne admiră. Evident că nu îi admiră pe cei care sunt acum la putere, dar ne admiră pe noi, cei care am ieșit la proteste, care rezistăm, care continuăm să sperăm că România se va face bine. Eu de asta m-am și întors după 19 ani petrecuți în Belgia – simt că este un moment istoric bun. Atât de rău s-a ajuns încât nu mai există nicio ieșire. Lumea s-a săturat. Am fost în piață, în localități mici, la sate, lumea s-a săturat peste tot”.

Oana Bogdan a ținut să precizeze că Dacian Cioloș este cel care a reușit să facă Mișcarea România Împreună (RO+) cunoscută și în mediul rural și să îi aducă pe oameni mai aproape.

„Suntem norocoși să avem printre noi oameni care se pricep la afaceri europene și care ne-ar putea reprezenta la nivel european foarte bine. Unul dintre ei este Dacian Cioloș, care a fost comisar european pe Agricultură. Același Dacian Cioloș este cel care inspiră oamenii din mediul rural, ei au încredere în el. Datorită lui am reușit să facem această punte între rural și urban. Conform sondajelor, am ajuns până acolo încât să ne facem cunoscuți în mediul rural – nu sunt diferențe mari, nu sunt diferențe de studii, oameni cu studii mici, medii, cu studii superioare au auzit de noi, oameni care nu au Facebook si calculatoare, datorită lui Dacian Cioloș. El este liderul Mișcării România Împreună și cel căruia îi datorăm nașterea acestei mișcări. El a reușit să creeze această punte și noi nu facem nimic altceva decât să o întărim. Cum o întărim: lucrăm acum la programul politic, care are în centru dezvoltarea rurală, pentru că ne dăm seama că aproape jumătate din populația României trăiește în mediul rural, ne dăm sema că acesta este un mare potențial al României, potențialul agricol. Nu facem decât să continuăm anumite măsuri pe care le-am luat în 2016, dar care au stagnat, în ideea creării unei clase de mijloc la sate”, a punctat Oana Bogdan.

În acest sens, Oana Bogdan a evidențiat faptul că programul politic al Mișcării România Împreună (RO+) va urmări să combine politicile agricole cu noile tehnologii: „Din această combinație credem noi că o să rezulte un pas spre creșterea calității vieții. De ce spun creștere a calității vieții și nu creștere economică – acum România are creștere economică, dar, de fapt, românii nu simt asta, pentru că, deși au crescut salariile și pensiile, au crescut prețurile. Cei care sunt acum la guvernare se ocupă cu altceva, bunăstarea românilor nu este o prioritate pentru ei. Este vorba, cu siguranță, de nepricepere și de multă prostie. Mai este ceva: lipsa de transparență ajută foarte mult când politicienii sunt corupți”.

De asemenea, Oana Bogdan a afirmat că atât Platforma România 100, cât și Mișcarea România Împreună (RO+) vor funcționa în paralel: „Credem foarte mult în această combinație de civism și politic. Eu cred că sunt foarte multe lucruri bune în România. Ne concentrăm, însă, foarte mult pe politicieni și uităm de lucrurile bune din țară. Pe unde merg prin țară, întâlnesc oameni extraordinari. Acești oameni există, dar au stat departe de politică, li s-a părut murdară. Or, noi încercăm acum nu numai să îi trezim pe oameni, să vină la vot, noi îi chemăm pe oameni alături de noi. Programul nostru politic e gândit pe zece ani. Acești oameni vin alături de noi pentru că s-au săturat și de aceea spun că, în tot răul ăsta este și un bine – faptul că oamenii se mobilizează și că intră în politică. Vestea bună este că, în continuare, sunt foarte mulți oameni de bună-credință și profesioniști în România. Ei încă mai există, nu au plecat toți din țară, vor să rămână în țară, vor să își crească aici copiii. Noi nu trebuie decât să ne conectăm, să ne adunăm împreună”.

Oana Bogdan a precizat că RO+ nu urmărește să fie un partid de nișă: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă, de asta ne și numim «România Împreună». Nu vrem să fim un partid de nișă. Nu ne adresăm unei anumite categorii de oameni. Avem printre noi oameni din diverse categorii, deci cred că ne putem adresa tuturor și ne dorim să continuăm măsurile bune pe care le-am început în 2016 și contăm foarte mult pe mobilizarea asta, care vedem că deja are loc”.

„Avem, în acest moment, aproape 60.000 de susținători ai Mișcării România Împreună (RO+), în județul Alba avem în jur de 1.000, pregătim organizarea în teritoriu în ideea că, până la sfârșitul anului, înscrierea partidului va avea loc. Avem grup de inițiavă chiar și aici, în județul Alba. Una dintre primele comunități locale ale organizației civice a fost creată la Alba Iulia, avem aici o comunitate locală foarte puternică. Cele mai multe întâlniri le-am avut în Alba Iulia”, a mai spus Oana Bogdan.

Oana Bogdan a acordat vineri un interviu pentru Radio Unirea Alba Iulia. Mai jos, interviul integral:

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 5 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 5 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 9 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum 2 zile

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite