Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Dacian Cioloș, despre viitoarea președinție a Consiliului UE: Cu acest guvern, România riscă să fie decredibilizată

Publicat

pe data de

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, avertizează că România riscă să fie decredibilizată la momentul îm care va prelua preşedinţia Consiliului UE dacă actualul Guvern nu va da un pas înapoi.

„Cu acest Guvern, România riscă, într-adevăr, să fie decredibilizată într-un moment care apare pentru România o dată la 15 ani, și anume să asigure preşedinţia Consiliului UE. De ce? Pentru că acest Guvern şi-a dovedit deja incompetenţa în modul în care a guvernat România şi acest lucru se vede. Va fi foarte greu pentru oficialii europeni şi pentru celelalte state membre ale UE să aibă încredere în modalitatea în care aceşti miniştri vor prezida consiliile de miniştri la nivel european, unde vor trebui găsite compromisuri politice şi unde trebuie să ai, în primul rând, încrederea celorlalţi atunci când cauţi o zonă de compromis şi cauţi o înţelegere între cele 27 de state membre. Pentru că avem propunerile Comisiei Europene, legislative, avem bugetul european, care e pe masa Consiliului, avem propunerile de modificare a politicii agricole comune, a politicii de coeziune şi aceste propuneri legislative sunt în momentul de faţă discutate între Consiliul de miniştri şi Parlamentul European sau, în unele cazuri, Consiliul de miniştri, deci 27 de miniştri din statele membre, încearcă să găsească o zonă de compromis între toate statele membre ca să meargă să negocieze, cu acest text de compromis, regulamentele cu Parlamentul“, a explicat Dacian Cioloş, marţi seară, la emisiunea „Jocuri de putere“ de la Realitatea TV.

Fostul premier tehnocrat a subliniat și o situație gravă: în Guvernul Dăncilă, sunt puţini miniştri care „înţeleg o limbă străină“: „Noi avem, aproape că putem să-i numărăm pe degetele de la o mână, foarte puțini miniştri care înţeleg o limbă străină – nu să vorbească foarte bine – sunt foarte puţini. Nu mai vorbim de capacitatea lor de a înţelege cum funcţionează mecanismele europene şi să cunoască legislaţia europeană, ca să poată să o negocieze“.

„La noi, discursul politic, în loc să fie unul cu argumente și cu obiective politice clare, este complet degradat: se încearcă să se transmită teamă, se folosesc termeni de mahala, ăsta e discursul politic cultivat la noi. Scopul? Menținerea unei Românii divizate. Discursul politicienilor ar trebui să izvorască din bun-simț și din argumente. Poți să te duci la UE să te bați pentru România, așa cum susțin cei de la Putere acum că vor face, dar cu argumente, cu idei, cu soluții, nu cu un discurs agresiv și populist. De asta avem nevoie de oameni noi în politică. Să vină cu experiența lor profesională și cu un discurs care să fie capabil să unească românii“, a punctat Dacgian Cioloș.

Dacian Cioloș îi dă replica lui Toader: Ești obligat să ceri avizele de la CSM și CSAT. Acum caută o chichiță ca să scape politicienii de justiție

Dacian Cioloş: Dragnea să fie luat la întrebări de procurori și să dovedească afirmaţiile privind finanţarea externă a protestului din 10 august

Dacian Cioloș, despre reforma electorală promovată de campania „Oameni noi“: Actualii politicieni trebuie dați la o parte și puși alții

Noutăți Generale

Raport MCV dur la adresa României. Andrei Lupu: Riscăm să ne întoarcem la situația anterioară aderării la UE

Publicat

pe

„Raportul făcut public astăzi de Comisia Europeană este fără dubii cel mai dur de până acum. Executivul european arată clar că riscăm să ne întoarcem la situația anterioară aderării la Uniunea Europeană, dacă nu oprim imediat tăvălugul PSD-ALDE împotriva justiției“, comentează avocatul Andrei Lupu, moderatorul Comunității locale RO100 Ploiești cel mai dur Raport MCV pentru România.

„Dincolo de a sublinia efectul nociv al modificărilor aduse la legile justiției și la codurile penale, precum și procedurile abuzive de revocare inițiate de Tudorel Toader împotriva Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, Comisia mai observă un nou fenomen: un organ al statului, Inspecția Judiciară, este folosit ca instrument de represiune la adresa magistraților care se împotrivesc ministrului Justiției. Un astfel de organ, care sancționează magistrații a căror activitate nu este placută conducerii politice, nu poate exista decât într-un stat autoritar. Drept consecință, Comisia cere desemnarea rapidă a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare“, punctează Andrei Lupu.

În opinia avocatului, „raportul MCV publicat astăzi trebuie să fie un ultim semnal de alarmă față de majoritatea PSD-ALDE. Au ignorat cetățenii si protestele lor. Au ignorat pozițiile asociațiilor profesionale ale magistraților. Dacă vor ignora și raportul Comisiei Europene, cu pozițiile sale extrem de tranșante, mesajul este clar: își doresc să ducă România în afara Uniunii Europene“.


Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat, marți, concluziile raportului MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) privind România, prin care se solicită coaliției de guvernare PSD-ALDE să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției, dar și a modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală, precum și sistarea procedurilor de numire și demitere a procurorilor-șefi. Raportul conține opt recomandări suplimentare față de cele 12 formulate în raportul din ianuarie 2017.

Principalele declarații ale lui Frans Timmermans:

– Cerem să se suspende implementarea legilor Justiției, lucru care e în conformitate cu ce am zis Guvernului României în scrisoarea adresată recent. Aceste legi și ordonanțe trebuie să fie revizuite ținându-se cont de recomandările noastre, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO;

– Cerem să se suspende imediat procedurile de demitere a procurorilor cu vechime și numirea imediată a unui procuror la DNA;

– Cerem și suspendarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală;

– Presa și societatea civilă trebuie să poată cere socoteala Puterii fără să existe represalii. Acest lucru reprezintă piatra de temelie a oricărei democrații funcționale. Trebuie ca presa să poată funcționa liber, fără presiuni;

– Nu luăm aceste măsuri pentru a pedepsi pe nimeni, ci pentru a fi de ajutor;

– În ultimele 12 luni am văzut foarte puține progrese, aproape deloc, iar în unele domenii s-au făcut regrese. Ar fi o tragedie dacă, pe ultima sută de metri a maratonului, alergătorul ar începe să alerge în sensul greșit;

– Nu se pune problema activării Articolului 7 în cazul României. Avem MCV, haideți să folosim acest proces care este unul de cooperare, pentru a avea schimbări și a merge în direcția corectă;

– Dacă vă uitați la rapoartele scrise în ultimii zece ani, au fost realizate multe progrese în România, în special în lupta împotriva corupției la nivel înalt, de asemenea în privința independenței justiției. Problema e că, în ultimul an, lucrurile nu doar că au încetinit, dar chiar au existat regrese în unele domenii. Aceasta este îngrijorarea mea;

– S-au realizat multe, trecem printr-un moment foarte dificil, dar trebuie să fim fermi și să susținem populația României, care dorește independența justiției și libertatea presei.

– Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei si asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV.

Comisia Europeană susține că cele 12 recomandări pentru România, formulate în cadrul raportului MCV din ianuarie 2017, nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea obiectivului formulat de preşedintele Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii. De aceea, în raportul publicat astăzi sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situaţia actuală, potrivit HotNews.ro.

„Ultimele evoluții din România au însemnat un regres față de progresele de până acum și au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017. Această constatare este valabilă în special în ceea ce privește independența sistemului judiciar, reforma Justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Prin urmare, în raportul de azi au fost incluse mai multe recomandări suplimentare care trebuie puse în practică fără întârziere. (….) În acest sens, va fi necesar ca instituțiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie și să redea statului capacitatea de a acționa, prin pârghiile sale de control și echilibru, atunci când există riscul unei involuții”, precizează Comisia Europeană, în cadrul unui comunicat de presă.

Cele opt recomandări suplimentare formulate de Comisia Europeană:

  1. Legile justiției

Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

  1. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.

Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

  1. Codul penal și Codul de procedură penală

Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.

Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Ecaterina Andronescu, din nou la Ministerul Educației. Mirabela Amarandei: Marțea neagră a educației românești

Publicat

pe

Ecaterina Andronescu revine la conducerea Ministerului Educației, după ce Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, marți, în unanimitate, ca senatoarea PSD să preia portofoliul lăsat liber de Valentin Popa. „Cel mai mare partid din România reașază la Ministerul Educației omul de care se leagă cele mai grave probleme ale învâțământului românesc. Nu este singurul, dar doamna Ecaterina Andronescu este ministrul care a marcat profund eșecul școlii noastre, așa cum ni se arată ea astăzi“, comentează Mirabela Amarandei, fost purtător de cuvânt al Ministerului Educației în Guvernul Cioloș și moderator al Comunității tematice Educație în cadrul Platformei RO100, decizia de marți a PSD.

Mirabela Amarandei face și o scurtă trecere în revistă a măsurilor dezastruoase luate de către Ecaterina Andronescu în timpul celor trei mandate ale sale la cârma Ministerului Educației: „Cel mai mare partid din România readuce pe scaunul lui Spiru Haret omul care a luptat din răsputeri împotriva concursurilor pentru directori, încercând sa-l oprească; a schilodit Legea Educației din 2011, până a diluat la maximum mai toate reformele propuse; a perseverat în susținerea fabricilor de diplome și a imposturii academice, eliminând obligativitatea autorizării lor pentru învățământ la distanță și fără frecvență, o adevărată mană cerească pentru universitățile private; a eliminat incompatibilitățile între funcția de rector și cea de parlamentar, pentru a scăpa de acuzația de incompatibilitate aflată la ANI; a desființat școlile de arte și meserii, pentru a alimenta cu studenți unele universități, act care a însemnat condamnarea la moarte clinică a învățământului profesional și tehnic. Și, nu în ultimul rând, doamna Andonescu este cea care a propus națiunii proiectul «student fără bacalaureat». Lista e mult mai lungă, iar efectele mandatelor lui Andronescu le vedem astăzi cu toții: unul dintre cele mai puțin performante sisteme de educație, cu mii de copii al căror viitor îl distruge an de an, un sistem lipsit de credibilitate, lipsit de viziune și aflat într-un zbucium alienant“. „Marți, 13, zi cu ghinion pentru educația românească“, este concluzia Mirabelei Amarandei.

Înainte de începerea ședinței de marți, 13 noiembrie, a Biroului Permanent Național al PSD, Dragnea a dus ultimele tratative cu Andronescu pentru a o convinge să accepte portofoliul Educației, dorind să mai calmeze, astfel, spiritele în partid, după ce senatoarea PSD a devenit un contestatar aspru al acestuia, cerându-i, în vară, să facă un pas în spate și să se retragă din fruntea PSD.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Alba-neagra cu demisia lui Negrescu. Alin Mituța: Asemenea brambureală e demnă de un circ ieftin, în niciun caz de un guvern

Publicat

pe

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a lăsat de înţeles că nu a demisionat din Guvern, în ciuda faptului că mai mulţi miniştri confirmaseră plecarea sa. „Vineri, când am plecat de la birou, am lăsat totul la zi şi pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorinţa mea este ca proiectul să aibă continuitate“, a scris acesta duminică pe Facebook.

Alin Mituța, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), susține că ceea ce face guvernul e demn de „un circ ieftin“, acțiunile PSD-ALDE punând în joc imaginea țării noastre pe plan european: „Viitorul și imaginea României sunt jucate la alba-neagra de către PSD-ALDE. După ce ieri confirmau demisia ministrului Negrescu mai mulți miniștri din guvernul dumnealui, astăzi aflăm că, de fapt, demisia era doar un zvon, că ministrul nu a plecat nicăieri și că se întoarce la lucru săptămâna viitoare. Asemenea brambureală și iresponsabilitate sunt demne de un circ ieftin, în niciun caz de un guvern care trebuie să își asume un rol de conducere la nivelul Uniunii Europene“.

„Președinția României la Consiliul UE și, prin urmare, imaginea și greutatea țării noastre în UE sunt victimele colaterale ale luptelor și negocierilor interne din PSD, un partid pentru care niciodată interesul României nu a primat în fața orgoliilor și luptelor interne pentru putere sau pentru locuri eligibile pe liste“, a adăugat Alin Mituța.


Mai jos, mesajul pe care Victor Negrescu l-a scris duminică pe Facebook:

„În așteptarea discuțiilor din interiorul partidului menționez cele trei obiective pe care le-am propus la începutul mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene:

> consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene
[obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică. Mai exact muncă de echipă și bună colaborare cu toată lumea.]

> democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană
[obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul UE organizate în toată țara. Mai exact totul a fost transparent iar discuțiile cu oamenii au fost esențiale.]

> o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene
[obiectiv atins prin crearea Trioului România-Germania-Franța și preluarea Președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Mai exact prestigiul țării a fost apărat acolo unde am putut contribui.]

De fapt cel mai important lucru este că tot procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică, cât și logistică. Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialiști foarte bine pregătiți în așa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore față de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Președinția Consiliului UE prezidat de prim-ministru.

Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern și de partid este normală și o reală dovadă de colegialitate și susținere.

Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcția de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România!

Președinția la Consiliul Uniunii Europene este a României, a tuturor românilor, nu a unui ministru delegat. Pentru acest lucru este nevoie de un efort național și nu este prima dată când o spun.

Facem politică pentru idei în care credem, pentru oamenii pe care dorim să îi reprezentăm, pentru idealurile pe care le avem pentru viitor.

Vineri când am plecat de la birou am lăsat totul la zi și pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorința mea este ca proiectul să aibă continuitate.

Parcursul european al României trebuie să continue. Și benevol aș lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se dorește acest lucru. Poate de aceea programul nostru de voluntariat a fost atât de popular.

Idealurile pe care le-am exprimat, în calitate de Președinte-coordonator național al PES activists România, o structură cu peste 10.000 de membri și simpatizanți social democrați interesați de politica europeană, și în consecință de membru BPN al Partidului Social Democrat de mulți ani, rămân aceleași“.

Citește în continuare
Revista Preseiacum 12 ore

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 23 de ore

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 2 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 2 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Comunități Locale România 100acum 2 zile

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Stiri RO+acum 2 zile

Dacian Cioloș: Fără o administrație publică performantă, patinăm în gol. Eficiența unui guvern depinde de profesionalismul administrației publice

Comunități Locale România 100acum 2 zile

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Stiri RO+acum 3 zile

Dacian Cioloș: „USR are un culoar de nișă pe care îl valorifică foarte bine. Electoratul nostru vine din diferite medii sociale. E un alt culoar, pe care îl acoperim noi“

Stiri RO+acum 3 zile

Dacian Cioloș: Societatea nu se transformă doar schimbând sistemul de învățământ. Dacă nu o să ne schimbăm cu toții, nu o să putem avansa

Stiri RO+acum 3 zile

Dacian Cioloș: Mă bucur că partidele de opoziție caută soluții pentru a trimite acest guvern acasă. Avem nevoie de alegeri anticipate

Cele mai citite