Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Dacian Cioloș, despre președinția Consiliului UE: „E pentru prima oară când România are la dispoziție foarte multe instrumente pentru a juca un rol central în Europa”

Publicat

pe data de

FOTO Octavian Cărare

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a explicat, marți, la Bruxelles,  în fața a 300 de susținători, de ce anul 2019 reprezintă un moment-cheie pentru România în ceea ce privește poziționarea sa în Uniunea Europeană.

„Țin minte că procesul ăsta de negociere și de pregătire a aderării (la Uniunea Europeană, n.r.) a dezvoltat sentimentul că Europa este o mare mașinărie care impune niște lucruri și că România nu are altceva de făcut decât să se supună acestei mașinării și să ia în considerare ce impune Europa. Aceste idei care au fost promovate nu au făcut decât să întărească niște complexe care s-au dezvoltat în societatea românească după Revoluție: că «suntem izolați, că ne prea ne bagă lumea în seamă, că nu avem nicio putere de a influența lucrurile din jurul nostru și că nu avem decât să ne supunem celor mai puternici decât noi». Și sentimentul ăsta a creat o stare de pesimism după aderare. Țin minte că și liderii politici amplificau, în acea perioadă, pentru că «dădea bine». În loc să încerci să înțelegi mecanismele astea și să joci rolul de politician ca să propui alternative, e mult mai ușor să te culci pe o ureche”, a declarat Dacian Cioloș, marți seară, la Bruxelles, în cadrul unei noi ediții a evenimentului RO100 Dialog, care a avut în centru dezbaterea „Decizii cruciale pentru România în 2019“.

Dacian Cioloș a punctat faptul că „soluția la defetismul ăsta e să începem să ne asumăm rolul de cetățeni europeni, să înțelegem ce e Europa, cum funcționează și cum ne putem juca rolul în Europa”. „Iată că anul viitor e un moment-cheie, din punctul acesta de vedere, pentru toți defetiștii aceștia care, dacă au fost și sunt de bună-credință, pot dovedi că au idei și că pot să susțină punctele de vedere ale României și pot să propună Uniunii Europene o Românie care, de la periferia geografică, ajunge în centrul Europei și joacă acest rol central. E pentru prima oară când România are la dispoziție foarte multe instrumente pentru a-și juca acest rol central în Europa”, a punctat fostul premier.

În acest context, Dacian Cioloș a adus în discuție importanța summitului care se va desfășura la Sibiu, care va lua în discuție viitorul Uniunii Europene: „Este un consiliu european important, pentru că de acolo s-ar putea să iasă câteva idei care să marcheze reforme instituționale și o refondare a Uniunii Europene, în contextul în care vedeți că suntem în faza de a finaliza BREXIT-ul, care va marca istoria Uniunii Europene, și, ca să fie tabloul complet, în aceeași perioadă, în primele șase luni, vom avea alegerile europarlamentare“.

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+) a subliniat faptul că România se va afla în centrul atenției, la nivel european, prin faptul că va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene și pentru că va organiza la Sibiu această dezbatere. „Știm că țara gazdă are tot timpul un rol mai important decât celelalte, dacă știe să joace. Apoi vom avea alegerile europarlamentare, care creează oportunitatea unor dezbateri pe subiecte de actualitate. Pornind de la observația că Europa are nevoie de ameliorarea funcționării și că BREXIT-ul e o consecință a acestui fapt, sunt două modalități de a aborda această problemă – sunt unele forțe care spun «trebuie să ne gândim cum putem ameliora funcționarea Europei, întrucât credem în proiectul european» și sunt celelalte forțe care spun «lucrurile nu funcționează în Uniunea Europeană, ne trebuie mai multă independență la nivel național, lăsați-ne să decidem noi ce facem acasă», deci o slăbire a Uniunii Europene”, a explicat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, România ar trebui să ia în considerare următoarea provocare: „Perioada asta de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene înseamnă scoaterea la lumină și punerea în evidență și mai mult a dezbaterii din România, pe marginea unor subiecte de interes european, pe care România va trebui să le gestioneze. Ce ar fi ca noi, cei care știm cât de cât cum funcționează UE, să folosim acest moment când presa – vrem, nu vrem – va pune în evidență procesul de dezbatere european, ca să explicăm cum funcționează Uniunea Europeană, cum se iau deciziile? Inclusiv să ținem pe agenda dezbaterii publice câteva teme mari, în jurul cărora se vor concentra discuțiile – bugetul european, migrația, strategia energetică – și să prezentăm miza lor pentru UE și România”.

Totodată, Dacian Cioloș a precizat că formațiunea sa ia în calcul să găsească o modalitate prin care să implice societatea civilă în ceea ce va însemna summitul de la Sibiu: „Ne gândim să identificăm câteva soluții vizavi de modul în care prioritățile europene sunt stabilite printr-o conectare mai bună la realitățile din teren și printr-o conectare mai bună cu cetățenii. Cred că ar fi o oportunitate să organizăm un eveniment în preajma acestui summit la Sibiu, în care să punem laolaltă aceste idei și pe care să le avansăm președintelui României și celor care vor participa la acest summit”.

În ceea ce privește campania pentru alegerile europarlamentare, Dacian Cioloș a punctat faptul că RO+ dorește să vină cu un mod de abordare care să integreze și să combine două noțiuni importante: spiritul patriotic și cel european: „Românii au nevoie, pentru a fi patrioți, de încredere în țara lor, pentru a-și recâștiga demnitatea, dar lucrul acesta trebuie făcut într-un mod deschis și vrem să promovăm un patriotism deschis, prin care să îți afirmi valorile și principiile tale, ceea ce îți conturează demnitatea și să le împărtășești cu ceilalți. Cred că nu există o ocazie mai bună decât o campanie electorală pentru alegerile europarlamentare să găsim motivele pentru care să putem fi mândri că suntem români și europeni, în același timp. Lucrul acesta trebuie explicat românilor, cu motive și cu argumente, într-un mod cât mai practic și direct”.

Întrebat cum își poate promova România interesele în timpul Președinției Consiliului UE, Dacian Cioloș a explicat că, „dacă România avea interese, care erau deja exprimate, ele ar fi trebuit să fie deja pe masa UE, cu niște propuneri legislative, care să fie discutate deja în consiliile informale de miniștri. Interesele României pot converge cu altele, ale statelor membre, și pot să devină propuneri europene. Nu trebuie să stai ascuns și să fluieri de pe margine și să spui că Europa nu ține cont de ele, ci trebuie să le pregătești. Asta ar fi presupus ca, în ultimul an și jumătate, miniștrii României să petreacă jumătate din timpul lor în capitalele europene, să discute cu omologii lor sau să organizeze întâlniri informale, prin care să pună pe masă aceste subiecte și să propună materiale, care să fie decise acum de consiliile de ministri. Asta e modalitatea pragmatică prin care interesele României pot fi promovate, nu fluierând de pe margine și plângându-te că pe noi nu ne bagă nimeni în seamă”.

În același timp, întrebat despre cum poate România să își crească influența tehnică și strategică, Dacian Cioloș a precizat că cele două lucruri sunt legate între ele și a enumerat câteva dintre măsurile propuse de guvernul său, în 2016, pentru Președinția Consiliului UE, care ar fi putut să fie pregătite de cei care au urmat la guvernare.

„Influența strategică înseamnă să ai o viziune legat de ce vrei pentru România, în UE. Din păcate, la nivelul partidelor aflate la guvernare  nu am văzut această viziune. În 2016, începusem să pregătim Președinția pentru Consiliul Uniunii Europene. Am lăsat Guvernului Grindeanu un plan foarte concret legat de ce e de făcut la nivel strategic, logistic și organizațional pentru a ne pregăti pentru Președinție și lansasem și câteva teme politice, care ar fi putut fi pregătite: ne gândeam atunci, în primul rând, la domeniul energetic, în care aveam câteva idei care să permită valorificarea potențialului energetic în producția de energie regenerabilă, în continuarea strategiei de conectare a României la restul Europei pentru transportul de energie. Mai aveam câteva idei în cee ace privește modul în care ar putea să crească influența cetățenilor europeni în stabilirea priorităților instituțiilor europene și ne gândeam la cele ale Comisiei Europene anuale, pe care și le stabilește în programul legislativ. Ne gândeam să propunem ca, pe perioada verii, Comisia Europeană să organizeze dezbateri în statele membre cu societatea civilă și la nivelul parlamentelor naționale – în care să pui, eventual, un draft de teme prioritare pentru anul viitor, pentru agenda comisiei – să colecteze alte teme de interes la nivel european și apoi să se reflecte în discursul pe care președintele Comisiei Europene o să îl aibă în Parlamentul European.  Ar putea astfel să crească încrederea cetățenilor europeni că instituțiile europene lucrează pentru ei”.

Noutăți Generale

Dacian Cioloș: PSD încearcă să cârpească bugetul de stat prin măsuri dezastruoase. Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize

Publicat

pe

Dacian Cioloș avertizează, în cadrul unei postări pe Facebook, asupra consecințelor dezastruoase pe care le vor aduce în economie noile măsuri fiscale anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Dacian Cioloș subliniază faptul că PSD încearcă în mod „abuziv, inconstant și incompetent” să  „își repare propriile gafe”, după ce „a tras de bugetul de stat forțând toate limitele”, prin implementarea de noi taxe care vor duce la „dinamitarea sistemului financiar” și la „un 2019 haotic și plin de crize”.

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment. Nu vă lăsați induși în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogați ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este dinamitarea sistemului financiar, pur și simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste. Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi“, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook.

Fostul premier acuză Guvernul PSD că riscă să arunce România într-o nouă criză economică. „Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vor plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, a precizat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, României îi vor trebui mulți ani pentru a repara ceea ce PSD distruge printr-o guvernare iresponsabilă: „Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor ‘90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică acești oameni. Prețul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puțin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu prețul distrugerii acestei țări“.

După ce premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au promis, în ianuarie 2018, la începutul mandatelor lor din Guvern, că nu vor adăuga taxe noi și nici nu vor crește cuantumul taxelor existente, marți, 18 decembrie, 11 luni mai târziu, au fost anunțate schimbări masive de fiscalitate: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa „pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 lei megawatt/oră, impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, taxa eram acum de 0,4%), potrivit G4Media.ro.

Eugen Teodorovici a respins acuzația potrivit căreia aceste măsuri ar fi generate de lipsa de bani a Guvernului.

„Nu are legătură cu bugetul din 2019. Oricum bugetul este construit mult sub 3%. Că sunt măsuri care pot aduce 10 miliarde de lei, asta trebuia să se aplice de mult timp”, a declarat Teodorovici la Antena 3, adăugând faptul că măsurile anunțate ar fi fost discutate anterior cu Consiliul Concurenței.

În schimb, primele efecte s-au concretizat, miercuri dimineață, printr-o prăbușire dramatică pe bursa de la București, care a deschis în scădere semnificativă, iar indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare, potrivit HotNews.ro.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%. OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, anunțat marți de ministrul Eugen Teodorovici, acuzând Guvernul că aruncă în haos economia. „Această OUG nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici cu cei din mediul instituțional. Proiectul vine cu idei nemaiauzite. Aruncă în haos economia. (…) Se prevede supraimpozitarea companiilor din energie. Singurul rezultat pe care putem să îl ghicim e că vom plăti toți mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum. (…) În telecomunicații, responsabilii din domeniu mi-au spus că îi va afecta și vom plăti mai mult pentru telefonie și internet. Se introduc nenumărate modificări, în ultimul moment, fără dezbatere, fără analiză de fundamentare (…) Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia PSD-iștilor pentru bani mai mulți. (…) Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Astfel măsuri prost gândite vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (…) Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful statului a făcut apel către Guvern „să se răzgândească în privința OUG, să o negocieze, să o pună în dezbatere și să revină cu o formă sustenabilă”.

Citește în continuare

Stiri RO+

AVERTIZARE Risc major al unui nou val de pestă porcină, în perioada de Ignat. Ce este de făcut

Publicat

pe

Experții în agricultură din Mișcarea România Împreună (RO+) și Platforma România 100 (RO100) atrag atenția asupra pericolului reizbucnirii epidemiei de pestă porcină africană în următoarele două săptămâni, înainte de Crăciun. Pentru a nu contacta sau răspândi virusul, gospodarii, producătorii și comercianții trebuie să respecte drastic un set de reguli – material GRAFIC și VIDEO pus la dispoziție de RO+ și RO100.

În următoarele două săptămâni, perioadă premergătoare Crăciunului, la nivelul întregii țări sunt tranzacționați și sacrificați porci – atât în gospodării, cât și în unitățile comerciale de producție și procesare. Este perioada cea mai periculoasă pentru un nou val de extindere puternică a pestei porcine africane.


„Pentru a evita un nou dezastru, deschiderea de noi focare și extinderea virusului în alte județe, propunem tuturor, în special celor care trăiesc în mediul rural sau pot merge la familii în mediul rural, să rețină un set simplu de reguli, să transmită materialul video și să înmâneze pliantul. Informarea este esențială pentru prevenție”, explică George Cățean, moderator al Comunității Tematice Agricultură RO100.

Potrivit datelor ANSVSA din 7 decembrie, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

Experții în agricultură ai RO+ și RO100 amintesc facptul că micii agricultori – cei mai vulnerabili – nu au fost informați eficient de către autoritățile de resort și au fost marcați grav, moral și financiar, de epidemia de pestă porcină africană, fapt care a condus la adevărate revolte în unele localități rurale.

RO+ și RO100 au atras atenția în mai multe rânduri, în cursul acestui an, că Guvernul PSD-ALDE a gestionat cu maximă incompetență epidemia de pestă porcină africană, cu efecte dezastruoase în sector, și cei peste 1.000 de oameni din direcțiile agricole din țară, pe teren, nu au făcut consilierea necesară pentru cetățeni.

Citește în continuare

Stiri RO+

Atenție la problemele colhozului național

Publicat

pe

Guvernul Dăncilă FOTO gov.ro

O societate mamut, de stat, care să se ocupe de producția agricolă și comercializarea acesteia este revelația minților socialiste din Guvernul Dăncilă, făcută cadou românilor chiar de Centenar. Au eșuat complet să gândească politici publice orientate către grupuri de producători, către încurajarea fermelor mici și mijlocii sau crearea unei agriculturi performante. Este un model de dezvoltare falimentar și, în plus, formula propusă ridică suspiciuni de interese financiare ascunse.

Actul normativ pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost aprobat în ședința solemnă din 29 noiembrie, de la Alba Iulia, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Experții în domeniul agriculturii din cadrul Mișcării România Împreună semnalează că un astfel de proiect este:

  • grav, prin direcția ce o imprimă, de întoarcere la economia centralizată
  • imposibil de pus în funcțiune, în mod practic
  • pasibil de infringement din partea Comisiei Europene
  • susceptibil de a urmări, de fap, interese financiare ascunse

”Practic, colosul național ar urma să controleze tot ce ține de agricultură și mediul rural. Citind proiectul de act normativ, orice om rațional poate înțelege că o asemenea construcție socio-economică este imposibil de realizat”, explică Nina Tîlvăr, expert în agricultură al RO+.

Extras din actul normativ, varianta oficială:

Se înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” S.A, societate pe acțiuni de interes național, cu capital integral de stat. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei, iar cel vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

„Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” are drept scop realizarea unui mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară resurselor și producției agricole naționale.

MODEL DE DEZVOLTARE FALIMENTAR. „O astfel de structură de stat, cu achiziții centralizate și servicii centralizate de input-uri și depozitare nu poate funcționa. Economia centralizată este falimentară, fără drept de apel”, spune expertul RO+ Daniela Giurcă.

Ea subliniază că soluțiile sunt cu totul altele, și anume prin sprijin acordat fermierilor pentru a se organiza și asocia în diverse forme, cooperative sau grupuri operaționale sau cooperative de servicii. „Desigur, statul trebuie să pună la dispoziție legislația – și anume camere agricole funcționale, iar organizațiile trebuie sprijinite să se formeze și să se consolideze, sprijinite prin facilitatori specializați. Dar Guvernul Dăncilă a ignorat orice model funcțional de politici în spiritul economiei de piață”, mai spune Daniela Giurcă.

PASIBIL DE INFRINGEMENT. Daniela Giurcă mai atrage atenția că proiectul ar putea fi contrar regulamentelor europene în domeniul concurenței, dată fiind dimensiunea de colos național pe care o vizează o astfel de societate. „Ar fi necesar acordul Comisiei Europene pentru înființarea unei astfel de societăți”.

Experții RO+ mai atrag atenția că, anterior, au circulat în mass-media alte variante, și mai periculoase, ale Hotărârii de Guvern referitoare la această societate mamut, care nu trebuie ingnorate, deoarece prevederile problematice ar putea fi strecurate ulterior în reglementări.

SURSĂ POTENȚIOALĂ DE INGINERII FINANCIARE. Propunerea legislativă de înfiinţare a Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A.  nu a fost publicată pe pagina de web a Ministerului agriculturii și nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt care demonstrează că varianta neoficială reprezintă adevărata intenție a Guvernului, dar la care s-a renunțat știind ca o modificare a unui act normativ poate trece neobservată. Această intenție merită și trebuie să fie sancționată drastic de opinia publică.

De ce intenția trebuie sancționată? „În opinia mea, propunerea de a crea un colhoz național mai are și o latură perversă, respectiv crearea unui segment din Fondul Suveran pentru Investiții, concept criticat de specialistii în domeniu, dar mult dorit de grupurile de interese de la vârful politicii românești”, spune Nina Tîlvăr.

Se poate crea în cinci ani acest colos național?

Desigur că nu se va putea crea, în schimb cele aproape 400 000 ha teren agricol aflat în proprietatea publica sau privată a statului și sutele de imobile aflate în zonele urbane sau rurale, sistemul public de irigații, plus multe alte bunuri, care se află în administrarea instituțiilor din subordinea Ministerului agriculturii, se vor transforma în acțiuni și vor fi tranzacționate la bursă- atrag atenția experții Ro+.

Aceste acțiuni pot reprezenta, semnalează experții RO+, o sursă de venituri consistente pentru cei care le vor valorifica. Iar nu după mult timp de la demararea acestei inginerii financiare se va constata falimentarea acestui colhoz.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 9 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 9 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 9 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 9 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 9 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite