Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Galerie foto

Dacian Cioloș a strâns semnături pentru „Oameni noi“ în Sfântu Gheorghe: Avem nevoie de oameni noi, mai ales la nivel local

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a participat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, alături de cofondatoarea RO+ Oana Bogdan și de George Cățean, membru al Platformei RO100 și coordonator al pregătirii structurii RO+ în Regiunea Centru, la o acțiune de strângere de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“.

Fostul premier a spus că este nevoie de accesul oamenilor noi mai ales în politica de la nivel local, pentru că „aici se cresc politicienii“. Pe lângă membrii Comunității RO100 Sfântu Gheorghe, la acțiune a fost prezentă și artista Luiza Zan, care consideră că e nevoie de implicare personală din partea tuturor pentru schimbare, iar o semnătură pentru o inițiativă este chiar o implicare directă.

Dacian Cioloș a declarat că inițiativa „Oameni noi în politică“ este o continuare firească a campaniei „Fără penali“. „Trebuie să mergem mai departe, să creăm condiții pentru reînnoirea clasei politice. Cei buni să rămână, dar avem nevoie de politicieni noi, care să provină din rândul oamenilor care au realizat ceva în viață, care au reușit în diferite domenii și care să aibă acces și la politică, să poată să lucreze și pentru români“, a spus fostul premier tehnocrat.

Dacian Cioloș a subliniat că modificările dorite în legătură cu legea electorală vor permite „accesul unor astfel de oameni noi mai ales la nivel local, pentru că aici se cresc politicienii. Propunem alegerea primarilor în două tururi, pentru ca primarul care e ales să aibă mai multă legitimitate decât acum, când un candidat cu 20-25% din voturile celor care s-au prezentat la urne, deci de multe ori chiar mai puțin de 10% din locuitorii unui oraș, poate să fie ales primar. Dacă avem două tururi, reprezentativitatea lui e mult mai mare. Vrem să eliminăm pragul electoral pentru alegerile locale, pentru a avea acces cât mai multe partide, care să reprezinte locuitorii dintr-o comunitate în consiliul local“.

Liderul RO+ a mai explicat că o altă modificare importantă privind alegerile se referă la reducerea numărului de semnături necesare unui candidat independent pentru a se înscrie în cursa electorală: „Avem situații aberante în care, conform legii actuale, un candidat independent trebuie să adune mai multe semnături ca să-și depună candidatura decât câte voturi are nevoie pentru a fi ales“.

În viziunea lui Dacian Cioloș, un primar trebuie să aibă o bună reprezentativitate și trebuie să aibă grijă de cum trăiesc toți locuitorii: „Noi nu ne-am pus problema atât a modului în care votează etnic oamenii dintr-o localitate sau alta, cât a reprezentativității. Un primar, cu cât are în spate mai multe voturi, cu atât are mai multă legitimitate să facă anumite lucruri. Cred că, mai ales la nivel local, un primar trebuie să fie preocupat de modul în care trăiesc toți cetățenii. Nu văd cum ar putea să ia anumite măsuri doar pentru anumiți locuitori și nu și pentru ceilalți. Cred că important este să fie un om gospodar, să fie un om cinstit“.

În Piața Mare din Sfântu Gheorghe, pe lângă membri ai comunității RO100, a fost prezentă și artista Luiza Zan, care susține campania „Oameni noi“ și care a explicat că e nevoie ca toți oamenii care vor o schimbare în politică să se implice direct.

„Vrem să dăm un nou traseu politicii românești. E clar că există o nevoie de schimbare, e nevoie de o clasă politică nouă. Implicarea directă vine de la a vorbi cu cineva despre un subiect care te frământă. Implicarea directă, în primul rând, pornește de la a deschide gura, de la a face un pas, de la a întinde o mână, de la a da o semnătură pe o inițiativă care poate schimba ceva în bine“, a spus Luiza Zan.

Proiectul „Oameni noi“ este inițiat de 26 de organizații civice și patru partide politice și își propune adunarea a 100.000 de semnături de la cetățeni pentru a putea modifica legile electorale.

Comunități Locale România 100

Românii lucrează împreună: Cum a fost la primul târg de servicii românești de la Bruxelles

Publicat

pe

FOTO RO100 Bruxelles

2.000 de români. 80 de firme. 1.200 de poze. 1.300 de sarmale. 100 de selfie-uri. 200 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. 20 de voluntari care au dedicat sute de ore din timpul lor liber pentru ca totul să iasă bine.

Sute de zâmbete și strângeri de mâini, cărți de vizită, castel gonflabil, discuții, prezentări de cărți, cozonaci, țambal, bună dispoziție, civilizație, speranță. Pe lângă toate acestea, cel mai important aspect a fost ceea ce au simțit toți cei prezenți ieri la primul târg de servicii românești din Belgia: sentimentul de comunitate.

Încă de la lansarea RO100Bruxelles, în ianuarie 2018, unul dintre scopurile noastre principale a fost să punem umărul la construirea unei comunități românești în adevăratul sens al cuvântului. Românii sunt în mod oficial a doua cea mai mare colectivitate de străini din Bruxelles, după francezi, dar, din păcate, nu întotdeauna și cea mai unită.

Am organizat 10 Cafe-uri ca să ne cunoaștem și să construim echipe de lucru, un Picnic ca să ne cunoaștem familiile și să ne jucăm, două Dialoguri ca să dezbatem despre ce ne apropie sau care ar trebui să fie rolul României în UE. Dar Târgul de Servicii Românești de pe 30 septembrie este cel mai mare eveniment din diaspora românească în 2018 și ne-a făcut să înțelegem încă o dată cât de buni și diverși sunt românii. Am avut firme de contabilitate, construcții, recrutare, catering, transporturi, sonorizare, dar și fotografi, arhitecți, medici și avocați și multe altele. Am văzut cum se creează legături adevărate, cum cei care au nevoie de servicii de calitate pot să le găsească într-un cadru care să le dea încredere. Aproape toți vizitatorii au plecat acasă cu bratele pline de cărți de vizită, pliante, încântați că au făcut cunoștință cu alți români și, mai important, cu convingerea că pot conta pe un român să îi ajute atunci când vor avea nevoie.

La fel de important, aproape toți cei care aveau cartea de identitate la ei au semnat pentru susținerea inițiativei „Oameni noi în politică“. Pentru că românilor din diaspora le pasă de acasă, au familii și prieteni la care se gândesc mereu și multi își doresc să se poată întoarce într-o țară guvernată competent și cinstit.

Românii au arătat încă o dată că pot să creeze valoare adăugată, să se ajute unii pe ceilalți, fiecare cu ce știe și cu ce poate să facă.

Vom lucra cu celelalte comunități locale RO100 din diaspora pentru a organiza evenimente similare oriunde românii își doresc asta.  

Iar la anul, ne vedem la ediția a doua în Bruxelles. Împreună suntem o comunitate.

* Material realizat de RO100 Bruxelles

 

Citește în continuare

Galerie foto

Întrebăm România Împreună – Petroșani, Brașov, Sfântu Gheorghe, Alba-Iulia și Sibiu

Publicat

pe

Ca să asculți cetățenii nu e nevoie să-i aduci cu forța la demonstrații.
Ca să auzi ce vor românii trebuie să mergi la ei acasă și să-i asculți. Să vezi ce probleme au și să găsești soluții împreună cu ei.
Dacian Cioloş și echipa „Întrebăm România Împreună“ au fost în ultimele zile să asculte cetățenii din Petroșani, Brașov, Sfântu Gheorghe, Alba-Iulia și Sibiu.
Le mulțumim tuturor celor care au participat la aceste dezbateri, care au venit cu idei și cu proiecte pentru a trăi mai bine. Îi încurajăm pe toți să se implice în viața comunității lor pentru a începe să schimbăm România întâi din locul în care trăim și mai apoi de la București prin politici publice și proiecte naționale ample.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 9 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 9 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 9 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 9 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 9 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite