Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Dacian Cioloș a strâns semnături la Iași pentru „Oameni noi“: „Moldova are mare nevoie să își aducă românii înapoi acasă“

Publicat

pe data de

FOTO Steluța Popescu

„Vreau să salut și eu un om pe care îl respect“. Cu aceste cuvinte a fost întâmpinat fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, în centrul Iașiului de către o mamă care își plimba copilul în cărucior pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

Însoțit de mai mulți membri ai Comunităților Locale RO100 și de Ramona Strugariu, Mirabela Amarandei și Liviu Iolu, coordonatori regionali ai structurii de pregătire a partidului pentru nord-estul țării, fostul premier a luat la pas străzile capitalei Moldovei ca să strângă semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“ și ca să le explice ieșenilor de ce este importantă, pentru România, o nouă clasă politică.

A stat de vorbă cu zeci de oameni, le-a explicat ce modificări propune campania „Oameni noi“ în privința legislației electorale, pentru a facilita accesul oamenilor în politică, și a încercat să afle care sunt așteptările moldovenilor de la o viitoare clasă politică a țării. „«Aici, la nivel local, în consiliile județene, la primării, aici se pot antrena cel mai bine oamenii care vor să facă ceva pentru comunitate. Politica nu se poate schimba dacă nu schimbăm oamenii din politică și legile. Noi asta vrem să facem“, a spus Dacian Cioloș.

„Să nu mai existe prag electoral pentru alegerile locale, să fie un număr mai redus de semnături. Ajungem de multe ori în situația în care e nevoie de mai multe semnături ca să îți depui candidatura decât de câte voturi sunt necesare ca să fii ales“, a adăugat fostul premier.

Fondatorul RO+ a precizat și că prin această campanie se urmăresc și obținerea unei reprezentări mai consistente a diasporei în Parlament, revenirea la alegerea primarilor în două tururi și, mai ales, alegeri corecte: „Am propus o serie de măsuri pe care le-am aplicat deja în 2016, care să asigure o mai mare transparență și evitarea fraudării votului în timpul alegerilor”.

Ce vor ieșenii? Oameni competenți, cinstiți și curați în politica românească, politicieni care să nu mai fie abonați la afaceri cu statul. „Să nu intre oameni care au făcut pușcărie. Ar trebui să fie și ei limitați la un mandat sau două. Ei sunt în politică 20, 20 și ceva de ani, iar județele lor sunt cele mai sărace. Lumea nu îi votează nominal. În al doilea rând, să își scoată și ei cazier. Liftierul care se angajează la Parlament își scoate cazierul. Apoi, să facă și ei un examen psihologic. Păi, cum conduci România fără examen psihologic și eu, care merg cu mașina pe stradă, trebuie să fac nu știu câte lucruri? E posibil?“, i-a explicat un bătrân fostului premier.

Nu au lipsit, însă, nici criticile din partea ieșenilor la adresa întregii clase politice:

„Eu nu mai cred în nimic din ceea ce este în această țară. Nu mai cred că se va face ceva bun pentru, noi, românii, în general. Am copil care a învățat foarte bine, a fost olimpic în această țară și a plecat din cauza sistemului și a birocrației din România. Nu semnez nimic și niciodată nu voi mai merge la vot pentru nimic în România“ – a susținut una dintre vocile celor prezenți, astăzi, în centrul Iașiului, la întâlnirea cu Dacian Cioloș. Părerea ieșenilor pesimiști a fost una fermă: „Întotodeuna iese cine se dorește. Așa am ajuns să cred. Nu se mai poate“.  Unii au spus că, „poate“, vor merge la vot doar la parlamentare și la prezidențiale. „Vedeți cum a fost și cu PSD, a ieșit și după aceea a făcut tot ce a vrut el“, a conchis un alt cetățean prezent la întâlnirea cu fondatorul RO+.

Dacian Cioloș le-a prezentat ieșenilor o serie de soluții pe care le consideră viabile pentru a schimba soarta regiunii. „Moldova are mare nevoie să atragă investiții, să își dezvolte infrastructura pentru a face tot ce este posibil să își aducă românii înapoi acasă“, a fost concluzia fostului premier.

Întrebat de un reporter local cum comentează ultimele critici ale comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, la adresa Guvernului Dăncilă, dar și în privința Autostrăzii Iași-Târgu Mureș, Dacian Cioloș s-a arătat surprins de întârzierea cu care Crețu a făcut aceste declarații.

„Întrebați-o pe dânsa de ce acum (a făcut aceste declarații, n.r.). Mie mi-a spus de prin primăvară de treaba asta și era evident, eu am tras semnale de alarmă cu riscurile astea de dezangajări de fonduri din cauza lipsei proiectelor și a degringoladei din Minister“, a răspuns Dacian Cioloș.

Unii încrezători, alții pesimiști, toți cei care s-au abătut astăzi de la drumul lor obișnuit, pentru câteva minute, ca să stea de vorbă cu Dacian Cioloș au lăsat în urmă o semnătură și un gând în plus că România are încă șanse de a se face bine.

Stiri RO+

Dacian Cioloș, la Suceava: România are un potențial enorm în domeniul agriculturii, chiar și pe plan european

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a vorbit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Suceava, despre importanța asocierii în agricultură, insistând asupra faptului că România are un potențial uriaș și că ar putea să devină „un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european“ în domeniul cerealelor, dacă fermierii ar lucra împreună.

În acest context, Dacian Cioloș a declarat că românii plecați din țară merită să li se acorde atenție sporită și că, prin politicile fiscale, financiare, dar și de ordin logistic pe care viitorul partid intenționează să le promoveze, va încerca să îi aducă pe aceștia înapoi, acasă.

În prima parte a dezbaterii „Împreună pentru dezvoltarea Bucovinei: cum valorificăm responsabil resursele naturale, culturale și identitare“, desfășurată la Suceava, fostul premier a explicat cât de important este ca România să asigure o mai bună valorificare a producției agricole prin încurajarea fermierilor să se asocieze, dar și prin asigurarea unei competitivități atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. „Nu întâmplător am pus «agricultura» la capitolul «buna administrare a resurselor naturale», pentru că, din punctul nostru de vedere, putem mai bine valorifica resursele pe care le avem în agricultură decât am putea să o facem printr-o abordare strict industrială. Avem în România, cel puțin, două categorii de agriculturi care nu trebuie să se excludă, dar ambele pot fi tratate prin prisma sustenabilității. Avem în partea de sud, sud-vest și sud-est ferme mari, de sute de hectare, chiar de mii de hectare și care, dacă ne uităm în istorie, au fost, în mod tradițional, exploatate pentru suprafețele mari. Aici, avem un mod de abordare în care important pentru noi e să fim competitivi din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere ecologic și să asigurăm o mai bună valorificare a producției, mai ales să încurajăm agricultorii, chiar și fermierii mari, să lucreze împreună“, a spus Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ a subliniat faptul că „în domeniul cerealelor și al oleaginoaselor, de exemplu, România are un potențial enorm și România poate să fie un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european pe aceste produse, dacă agricultorii ar lucra împreună“.

„Noi nu avem nicio bursă de cereale în România, cu toate că devenim din nou un jucător important la nivel european în producția de cereale. Acolo e de lucru, din perspectiva asta, cu măsuri care să asigure o stabilitate a veniturilor fermierilor, care investesc într-o astfel de agricultură, dacă vrem investiții pentru durabilitate în exploatarea agricolă, reducerea substanțelor chimice folosite în agricultură, reducerea poluării, reducerea pierderilor de biodiversitate, dar, în același timp, și competitivitate într-o piață care este foarte fluctuantă, acum, din punct de vedere al prețurilor. Avem nevoie de instrumente care să asigure stabilitatea veniturilor fermierilor”, a explicat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, ar trebui să li se acorde o atenție deosebită micilor producători, pentru a-i ajuta să se dezvolte, asta în condițiile în care statul român nu s-a preocupat de creșterea valorii adăugate a producției alimentare, implicit de asigurarea unei agriculturi sustenabile. „Avem și cealaltă categorie: agricultura de subzistență sau de semi-subzistență, i-aș spune eu, pentru că avem gospodării care sistematic vând o parte din producția lor, pe piață, și care produc și pentru familie. Cred că e important, în perioada următoare, să ne concentrăm atenția pe modul în care statul poate să ajute în a stimula acești mici producători să își desfacă producția. În sectorul alimentar, la nivel european, se revine, după câțiva ani în care s-au urmărit, în primul rând, cantitatea și prețul cât mai mic, la o abordare legată de calitate și de identitatea produsului: și calitatea din punct de vedere sanitar, dar și calitatea legată de o identitate. Toată partea asta de valoare adăugată nu e suficient valorificată la noi și nu i se acordă atenție. Și cred că aici statul poate să ajute mai mult decât a făcut-o până acum”, a detaliat Dacian Cioloș.

Aceste chestiuni ar putea fi rezolvate dacă s-ar insista pe crearea de facilități privind comercializarea produselor, a mai explicat fostul premier: „Pentru a rezolva problema aceasta, creșterea valorii adăugate a producției alimentare, și pentru a asigura și o agricultură sustenabilă din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere social, e important să insistăm pe facilitări privind comercializarea produselor și pe facilitări privind circuite comerciale cât mai scurte între producător și consumator. Pentru asta, ne gândim atât la măsuri fiscale, cât și la măsuri de susținere financiară dincolo de subvențiile care vin de la Uniunea Europeană“.

În acest context, Dacian Cioloș a dat drept exemplu dificultățile cu care se confruntă o asociație pe care a vizitat-o în Valea Putnei, care a creat un hub alimentar și care colectează produse de la micii producători din zonă și le vinde pe internet: „Îmi spuneau că e foarte greu, că lucrează cu mici producători individuali, că e foarte greu să lucreze cu mici producători care încep să se asocieze și că e dificil să găsească produse de la mici producători, pentru că aceștia nu vor să comercializeze cu factură, pentru că nu vor să fie taxați, să fie nevoiți să plătească impozit. În plus, orice asociație riscă, după un an, doi, trei, să se destrame pentru că oamenii nu se mai înțeleg”.

Dacian Cioloș a prezentat soluțiile pe care le-ar vedea în cazul conectării grupurilor mici de producători: „Cu câteva măsuri simple, dacă pornim de la premisa că oamenii ăștia oricum nu plătesc în momentul de față impozite și taxe, dacă am merge, de exemplu, pe o abordare timp de doi, trei ani ca astfel de producători care se înregistrează fiscal să nu plătească nicio taxă, bugetul de stat oricum nu ar pierde, dar am avea producția asta scoasă la suprafață. În ăștia doi-trei ani, eu unul aș plăti din bugetul statului dacă nu 100%, dar măcar 70-80% din salariul unei persoane care să asigure asistență tehnică pentru astfel de producători, nu pe parte de producție, că asta știu ei să facă, ci pe partea asta de procesare, de ambalare, de comercializare și distribuție, dar aș plăti un astfel de om, specializat pe marketing, pentru un grup de minimum cinci-șase producători sau pentru un grup care să aibă un minim de valoare de producție, ca să îi încurajăm să poată să lucreze împreună. Grupurile astea mici de producători le-aș conecta, folosind toată dinamica pe care o vedem, acum, pe comercializarea pe internet”.

În același timp, Dacian Cioloș a punctat faptul că reforma politicii agricole comune, pe care a condus-o, a vizat tocmai tranziția către o agricultură sustenabilă, însă a subliniat faptul că România trebuie să fie cu un pas în față și să valorifice aceste practici, menite să asigure durabilitatea sectorului, și din punct de vedere comercial.

„Asta e abordarea noastră. Vorbeați de agricultură industrială versus agricultură sustenabilă. Exact ăsta a fost obiectul reformei politice agricole comune, pe care am condus-o când am fost comisar. Am început să întoarcem vaporul acesta imens al politicii agricole comune europene dintr-o direcție care mergea spre industrializare într-o direcție în care merge spre durabilitate pentru toate tipurile de ferme – și mare, și mici. În politica agricolă comună există deja astfel de elemente de durabilitate, subvențiile europene sunt din ce în ce mai legate, vor fi, în viitor, din ce în ce mai legate de practici agricole sustenabile de mediu, dar cred că trebuie să fim cu un pas în față și să valorificăm practicile astea sustenabile si din punct de vedere comercial și de marketing”, a precizat fondatorul Mișcării România Împreună.

Totodată, Dacian Cioloș a evidențiat importanța turismului, în acest context, și a explicat de ce agricultorii trebuie să se concentreze și asupra promovării peisajului în cadrul căruia doresc să își vândă produsele: „Un lucru important este să învățăm agricultorii că valoarea lor nu stă numai în fertilitatea pământului, ci stă și în calitatea peisajului. Pentru că într-o zonă care nu vrea să trăiască doar din producția agricolă, ci și din turism, pentru producătorul agricol care produce alimentele, dar și întreține peisajul, pădurile și pășunile, e important ca agricultorul să înțeleagă că valoarea activității lui și venitul lui depind și de cum va lucra pământul, dar și de cum va întreține peisajul și să știe «să vândă» peisajul celor care vin să îl caute prin turism și care vin să consume produse aici. Statul ar avea și aici un rol important: dacă punem pe masă lucrurile astea pentru micii producători, eu sunt convins că vor ști ce să facă, pentru că am văzut experiențe foarte bune din punctul ăsta de vedere. Trebuie în primul rând create oportunități, inclusiv pentru cei care au gospodării mici”, le-a mai transmis Dacian Cioloș participanților la dezbatere.

Referindu-se la românii din diaspora, fostul premier a precizat că formațiunea pe care o conduce urmărește să acorde „o atenție sporită” acestora, în condițiile în care mulți dintre ei își doresc să se reîntoarcă, la un moment dat, acasă și să pornească o mică afacere. În acest sens, Dacian Cioloș a precizat că trebuie create condițiile necesare pentru a-i convinge pe românii din diaspora să revină acasă, lucru pe care Mișcarea România Împreună îl va avea în vedere în următoarea perioadă.

„Imaginați-vă că în câteva sate din care sunt poate zeci de oameni plecați în afară, mulți dintre ei lucrează în agricultură, au pus câțiva bani deoparte, imaginați-vă că în fiecare sat numai câte doi-trei dintre aceștia să revină și să facă ceea ce au văzut ei acolo și nu doar că au văzut, au și practicat – nu doar câteva luni, ci câțiva ani. Astfel de oameni pot să fie nu doar exemple, dar pot să fie și poli de dezvoltare, pentru că în jurul lor pot să trăiască și cei mai mici producători care știu să producă, dar nu se descurcă să facă mai mult. În schimb, oamenii aceștia cu mai multă experiență pot să joace rolul de intermediari onești pentru oamenii din sat și să ajute la comercializarea produselor”, a explicat Dacian Cioloș.

Citește în continuare

Stiri RO+

Dragoș Pîslaru, critici la adresa PSD-ALDE: „Cum poți să spui că susții valori creștine, dacă tu încalci una dintre poruncile de bază – să nu furi?“

Publicat

pe

Fostul ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, Dragoș Pîslaru, membru fondator al RO+, a criticat, la Digi24 Oradea, ipocrizia coaliției de guvernare PSD-ALDE atât față de Uniunea Europeană, cât și în contextul referendumului pentru modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei. Dragoș Pîslaru a arătat cum discursul celor de la Putere intră în contradicție cu faptele lor, subliniind că este important ca politicienii să se ralieze în jurul unui proiect comun, care nu poate fi decât „în jurul unei Românii puternice, într-o Europă puternică”.

„Noi credem că este de ajuns cât ne batem unii cu ceilați. Cred că asta e important: să ne raliem la un proiect comun și proiectul comun trebuie să fie în jurul unei Românii puternice, într-o Europă puternică. Se pare că lideri ai Partidului Social Democrat și ALDE au aceste poziționări cum că, pentru a-și proteja interesele proprii, contrar principiilor, valorilor și legilor la nivel european, simt nevoia să își creeze un spațiu propriu legislativ care să le conserve această libertate de a fura, de a avea aceste manifestări ale corupției care să fie neîngrădite. Acesta este un lucru pe care nu putem să îl acceptăm în viitor. A  fi proeuropean, în primul rând, înseamnă a avea o minimă etică, o moralitate, deci nu se pune problema în alt mod.  De aici, și marea ipocrizie legată de valori religioase și creștine ale unora dintre acești lideri care se ipostaziază drept promotorii moralității, în condițiile în care una dintre poruncile din Biblie spune să nu furi. Cum poți să spui că susții valori creștine, dacă tu încalci una dintre poruncile de bază? Ăsta este unul dintre paradoxurile și ipocrizia masivă în societate. Și România a ajuns să taxeze această ipocrizie”, a declarat Dragoș Pîslaru în cadrul emisiunii „Vocile Bihorului“ de la Digi24 Oradea.

În viziunea fostului ministru al Muncii, rezultatul referendumului nu reprezintă un motiv de bucurie, întrucât nu a făcut decât să adâncească și mai tare falia din societatea românească. „Avem un rezultat al referendumului care nu ar trebui să ne bucure, indiferent pe cea parte am fost, pentru că ne-a dezbinat. Probabil că fiecare dintre noi a avut experiențe în care a discutat cu prieteni apropiați, cu oameni dragi și care poate au avut opinii diferite de ale noastre. Cred că ar trebui să notăm înțelepciunea poporului român și că, de fapt, tema aceasta nu era una prioritară, tema prioritară e legată de educație, sănătate, infrastructură”, a spus Dragoș Pîslaru.

În opinia lui Dragoș Pîslaru, faptul că cei din mediul rural nu au ieșit masiv la vot are două cauze.

„Prima este legată de faptul că oamenii au alte probleme, în viața de zi cu zi, decât această chestiune. O palmă le este dată direct politicienilor care au încercat să capitalizeze. Să ne înțelegem: referendumul este un lucru bun, este parte a Constituției, este de încurajat faptul că o inițiativă a ajuns să fie manifestată în referendum, dar faptul că politicienii s-au suit pe această remorcă, încercând să capitalizeze, evident că a fost penalizat de către populație”, a punctat fostul ministru al Muncii.

În acest context, Dragoș Pîslaru a ținut să transmită un mesaj noii clase politice: „Cred că este foarte important pentru toți, pentru cei care vrem să intrăm în zona politică, să înțelegem că oamenii nu sunt proști. Oamenii înțeleg când cineva vrea să se folosească de ei, când e vorba de manipulare. A te baza pe credulitatea oamenilor și pe faptul că tu, ca politician, poți să lansezi fumigene este, de fapt, o neînțelegere masivă a modului în care gândește populația din România astăzi”.

Citește în continuare

Stiri RO+

RO+ condamnă „mutilarea“ Consiliului Economic și Social de către Guvern. Dragoș Pîslaru: Nepotismul și sinecurile sunt valorile PSD-ALDE

Publicat

pe

Mișcarea România Împreună (RO+) condamnă decizia de joi a Guvernului Dăncilă prin care 13 din cei 15 membri ai Consiliului Economic și Social (CES) au fost schimbați peste noapte, fără o dezbatere sau informare în prealabil, măsură pe care partidul înființat de Dacian Cioloș o caracterizează drept „mutilare“. Fostul ministru al Muncii din Guvernul Cioloș, Dragoș Pîslaru, spune că măsura luată de Viorica Dăncilă arată clar că „nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare“.

RO+ consideră, potrivit unei declarații politice date publicității, că, după cum premierul Viorica Dăncilă declara în luna mai că „reduce democrația“, aceasta se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte.

Mișcarea România Împreună subliniază că decizia de schimbare a 13 din cei 15 membri ai CES a fost luată „fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență“, iar membrii CES, „experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați“, au fost înlocuiți „pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern“.

Fostul ministru al Muncii din guvernul tehnocrat, membru fondator al RO+, Dragoș Pîslaru, avertizează că decizia premierului Dăncilă arată că „România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare. Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism. România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri (joi, n.r.) a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală. Lipsa de bun-simț și «reducerea democrației» sunt“.

În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a contribuit direct la deblocarea activității CES și la intrarea în nomalitate a dialogului social după o lungă perioadă de provizorat legislativ.

Mișcarea România Împreună (RO+) susține dialogul social ca un factor de îmbunătățire și legitimare adițională a actului de guvernare și a procesului legislativ.

Premierul Viorica Dăncilă a schimbat, joi, componența Consiliului Economic și Social, structură care dă avize pentru legile elaborate de Executiv. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, din cei 15 membri care reprezentau grupul Societății Civile din CES, 13 au fost înlocuiți. Au fost păstrate în funcție Anca Andreea Popa, reprezentanta FACIAS, organizație înființată de Dan Voiculescu, și Laura Popescu, de la Asociația Municipiilor.

Propunerea schimbării componenței CES a fost formulată în luna iunie de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Citește în continuare

Cele mai citite