Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Știri Locale

Criză uriașă de personal la Spitalul de Urgență Galați. Vlad Voiculescu: „Condițiile de război“ din spitale îi fac pe toți cei care pot să plece să o facă

Publicat

pe data de

Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi FOTO George Nica

Spitalul Clinic de Urgență din Galați se confruntă cu o uriașă criză de personal. Deşi în schemă sunt prevăzute în total 3.274 de posturi, doar 2.042 dintre acestea sunt ocupate în prezent, restul fiind vacante fie pentru că sunt blocate ca efect al legii, fie pentru că nu au fost găsiţi doritori pentru ele, scrie Adevărul.

În unitatea spitalicească mai sunt, în prezent, 63% din medicii necesari, deficitul fiind echivalent cu 115 specialiști. Lipsa personalului se resimte și în ceea ce privește celelalte posturi. „Pentru asistenţi avem acoperire de 84%, pentru infirmiere de 60%, la îngrijitoare de 30%, la ambulanţieri şi personal de deservire de 20%, iar la muncitori de 60%. Cele mai mari probleme cu acoperirea necesarului de medici sunt pe secţiile de Neurologie, Neurochirurgie, Chirurgie, Neonatologieşi Diabet”, spune Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Specialiștii preferă alte orașe din provincie mai mari, cum ar fi Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, considerând că în Galați nu pot evolua profesional. Au fost scoase 17 posturi la concurs pentru Spitalul Clinic de Urgență din Galați și s-au înscris doar șase persoane, care urmează să dea concurs până pe 22 septembrie.

Spitalul Clinic de Urgență din Galați este cel mai mare spital din sudul Moldovei, pe traseul Iași – București, iar aici vin să se trateze pacienți din județele învecinate. Situația personalului din spital este mai bună decât anul trecut, când erau 1.800 de angajați. „Acum stăm mai bine, faţă de acum un an, când aveam 1.800 de angajaţi. Noi avem o secţie de Neurochirurgie, care mai există la Iaşi, Bucureşti şi Constanţa, în rest e  unică în zona noastră. Iar 30–35% din operaţiile de pe secţia la care eu lucrez sunt din afara judeţului nostru, plus Urgenţele”, explică dr. Dumitru Isfan, de la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și cofondator al Mișcării România Împreună, spune că de vină pentru criza uriașă de personal din spitalele României sunt condițiile deplorabile în care lucrează cadrele medicale. „În spitalele românești se petrec în fiecare zi tragedii de neimaginat. Condițiile de război, lipsa medicamentelor, degringolada și feudalismul care a atacat și atacă fiecare redută de profesionalism din medicina românească îi fac pe toți cei care pot să plece să o facă! Fie că este vorba despre medici, asistenți și asistente, ambulanțieri sau alte categorii de personal“, susține Vlad Voiculescu.

Citește în continuare
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri Locale

Gorj: O poliţistă şi-a împuşcat mortal mama şi copilul de şase luni cu aceeaşi armă, după care s-a sinucis

Publicat

pe

O poliţistă din localitatea Băleşti, judeţul Gorj, şi-a împuşcat mortal mama şi copilul de şase luni cu arma soţului său, poliţist şi el, apoi s-a sinucis. Descoperirea a fost făcută de soţul femeii.

„Astăzi (duminică, n.r.), în jurul orei 19.00, un poliţist din cadrul Postului de Poliţie comunal Mătăsari a sesizat, prin apel 112, că soţia sa, agent de poliţie la TF Tg.-Jiu, încadrată în 2006, şi-a împuşcat mortal mama, în zona toracelui, după care s-a împuşcat în cap, folosind pistolul din dotarea acestuia. Deplasându-se la faţa locului, în comuna Băleşti, sat Ceauru, judeţul Gorj, în interiorul locuinţei, poliţiştii au găsit şi un minor, în vârstă de 6 luni, care a fost transportat la spital, cu leziuni în zona capului. Poliţista a fost găsită căzută lângă uşa de la intrarea în locuinţă, cu pistolul lângă ea, iar mama acesteia, într-o cameră, în pat“, a anunțat, duminică seară, Poliţia Română.

Poliţista lucra la Transporturi Feroviare, iar soţul său era poliţist în cadrul Poliţiei Mătăsari. Femeia era în concediu de maternitate.

Poliţista fusese testată psihologic ultima dată în luna mai a anului 2017, înainte de a intra în concediu maternal. Poliţistul deţinea pistolul la domiciliu, conform prevederilor legale, iar ultimul control fusese efectuat la locuinţa acestuia la începutul acestui an.

Citește în continuare

Știri Locale

Un medic din Arad vrea să devină brancardier, pentru că salariul ar fi dublu. Vlad Voiculescu: Diferențele de venituri ne vor exploda în față

Publicat

pe

Adrian Dărăbanțiu FOTO Special Arad

Medicul de familie arădean Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Arad, şi-a depus, luni, dosarul de angajare pe post de brancardier la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Decizia medicului, după 31 de ani de medicină de familie, a fost luată din considerente financiare.

Ca brancardier, ar câştiga dublu decât în prezent. „Există o prăpastie“ între veniturile angajaţilor din spitale şi ale celorlalţi salariaţi din sistemul sanitar, a spus medicul, citat de News.ro.

Adrian Dărăbanţiu şi-a depus dosarul de angajate pe post de brancardier la spital (SCJU Arad) atât pentru un salariu aproape dublu față de cel actual, dar şi pentru a protesta faţă de „diferenţele salariale uriaşe din sistemul sanitar“. Înainte de a lua această decizie, medicul a studiat atent grila de salarizare din SCJU și s-a consultat cu familia. „Un brancardier poate primi în mână chiar peste 4.000 de lei, iar eu, după 31 de ani de activitate, rămân în mână cu jumătate din această sumă, deşi am un cabinet medical peste medie ca mărime, cu aproximativ 2.500 de pacienţi. Am colegi care au 1.500 de pacienţi, iar cabinetul lor încasează în jur de 10.000 lei lunar, deci medicul pleacă acasă cu mai puţin de 2.000 de lei pe lună, chiar 1.500 lei, după ce şi-a plătit angajaţii, a achitat facturile şi toate taxele“, a spus Dărăbanţiu.

„Am colegi medici de familie care au vrut şi ei să vină pentru a se angaja pe posturi de brancardieri sau chiar infirmieri. Vă daţi seama că şi un infirmier din spital câştigă mai bine ca un medic de familie. Eu dacă voi deveni brancardier, ştiu că lucrez în ture, fără stres, fără birocranţia în care sunt îngropate cabinetele medicilor de familie, fără să fiu trezit noaptea de pacienţi, fără responsabilităţi, dar cu mult mai mulţi bani în mână. Nu m-ar mira să nu fiu acceptat la angajare, pentru că aş putea fi considerat supracalificat“, a explicat Dărăbanţiu.

„O «reformă» așa cum știe PSD, una în care împarte banii fără nicio noimă, fără un minim studiu de impact, doar pentru un interes politic imediat. Diferențele colosale între veniturile unor categorii de personal din sănătate (în special cei care lucrează în spitale) și alții ne vor exploda în față. Ignorarea nevoilor de bază din spitale, de la medicamente la renovări, de la analize medicale la echipamente, nu vor îmbunătăți calitatea actului medical și nici mărcar nu vor motiva medicii să rămână în țară, dimpotrivă. Orice medic care a plecat vă va spune că motivele plecării sale sunt în continuare valabile, ba chiar s-au înmulțit“, este de părere Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și cofondator al Mișcării România Împreună (RO+).

Citește în continuare

Știri Locale

Un miner a murit la Mina Peşteana Jiu. El a fost prins de banda care transportă cărbunele

Publicat

pe

Un miner în vârstă de 48 de ani de la Mina Peşteana Jiu, din judeţul Gorj, şi-a pierdut viaţa, fiind zdrobit de banda care transportă cărbunele. Medicii au încercat resuscitarea lui, însă fără succes.

„A avut loc un accident de muncă la Mina Peşteana Jiu. Un miner de 48 de ani şi-a pierdut viaţa. La locul accidentului s-a intervenit cu două ambulanţe, una de la Rovinari şi alta de la Târgu Jiu. Bărbatul se afla în şoc hemoragic. S-a încercat resuscitarea lui, însă fără succes, medicii declarând moartea acestuia“, a declarat purtătorul de cuvânt de la Serviciul de Ambulanţă Gorj, Constantin Mitroi, pentru News.ro.

Bărbatul lucra ca lăcătuș mecanic și avea 29 de ani vechime la locul de muncă.

În acest caz a fost deschisă o anchetă, poliţiştii şi inspectorii ITM încercând să stabilească exact cum s-a produs accidentul.

Sâmbătă, la Cariera Pinoasa din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a avut loc un alt accident de muncă, doi mineri suferind arsuri grave după ce s-au electrocutat la un panou.

Citește în continuare

Cele mai citite