Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

RO100 Londra cere Partidului Laburist din Marea Britanie să susțină excluderea PSD din familia socialiștilor europeni

Publicat

pe data de

Comunitatea RO100 Londra a transmis, luni, o scrisoare deschisă liderului Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, prin care politicianul este informat despre violențele din timpul protestului din 10 august din Piața Victoriei și i se cere să susțină excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni.

Comunitatea RO100 Londra face apel către toți membrii săi și către românii din Martea Britanie să trimită textul scrisorii, publicat pe Facebook, către liderul laburist, în număr cât mai mare. Documentul conține, pe lângă o scurtă punere în context și informare referitoare la situația din România pentru politicienii britanici, și o cerere de primire în audiență pentru a discuta și a înțelege care este poziția autorităților britanice în legătură cu situația din România. Textul conține și rugămintea ca laburiștii britanici să se alăture socialiștilor din Danemarca, Spania și Elveția în susținerea propunerii de excludere a PSD din Partidul Socialiștilor Europeni.

Prezentăm în continuare traducerea din limba engleză a scrisorii publicate de RO100 Londra pe Facebook:

„Domnule Corbyn,

Suntem un grup de cetățeni români care trăiesc și muncesc în Marea Britanie. Contribuim activ în orașele și în comunitățile în care locuim nu doar plătind taxe, ci și sprijinind cauze sociale și caritabile în comunitatea noastră.

Ca atare, am ajuns să cunoaștem și să apreciem în mod deosebit valorile de bază ale Regatului Unit, care considerăm că sunt construite pe un sistem judiciar puternic și independent, cu puțină birocrație, o preocupare generală pentru bunăstarea cetățenilor și o atitudine proactivă. Credem în preocuparea dumneavoastră generală pentru cetățeni și pentru drepturile cetățenilor (printre altele, protestul pașnic) și am dori să vă aducem la cunoștință evenimentele recente din România. Așa cum probabil știți, România este guvernată de partidul social-democrat (PSD) din ianuarie 2017, după alegeri corecte și libere. Cu toate acestea, din păcate, PSD a folosit încrederea cu care românii l-au investit pentru câștig personal, oprimarea societății civile active și, mai recent, încheierea brutală a unui protest pașnic față de corupție.

Pe 10 august 2018, peste 100.000 de români din întreaga lume s-au întâlnit la București pentru un protest pașnic. Au fost prezenți bărbați, femei, copii, tineri și bătrâni. De altfel, a fost prezentă și reprezentanți ai presei naționale și internaționale. A existat un puternic sentiment de speranță, hotărâre și dorință a românilor care trăiesc în străinătate să se întoarcă în țara lor permanent. Cu toate acestea, forțele de ordine, aflate în subordinea unui ministru al PSD, simțind că atitudinea socială împotriva autorității devine din ce în ce mai puternică, au decis să pună capăt brutal protestului pașnic.

Peste 700 de oameni au fost răniți prin bătăi și grenade cu gaze lacrimogene, mii de oameni au inhalat gaze lacrimogene sau au fost victime ale tunurilor de apă. Un bărbat în vârstă de 68 de ani a decedat, deoarece a fost la o distanță foarte mică de sursa de gaze lacrimogene.

De atunci, nu numai că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea, dar protestatarii au fost hărțuiți și amenințați verbal.

Motivul pentru care vă aducem la cunoștință aceste fapte este că știm că aveți încredere într-un sistem independent de justiție, care condamnă corupția, și în respectul pentru fiecare cetățean, care duce la prosperitatea unui stat. Credem cu tărie că prosperitatea României este în interesul Marii Britanii.

De aceea, am dori o întâlnire cu dumneavoastră, în calitate de lider al Partidului Laburist din Marea Britanie. Deși laburiștii sunt în prezent principalul partid de opoziție din Regatul Unit, am dori să discutăm și să înțelegem poziția autorităților britanice privind evenimentele recente din România. De asemenea, dorim să profităm de această ocazie pentru a vă cere susținerea, în solidar cu partidele surori din Danemarca, Spania și Elveția, pentru excluderea PSD din Partidul Socialiștilor Europeni.

Sperăm să ne menținem contribuția în Marea Britanie pentru moment și, în viitor, să ajutăm la întărirea tuturor acestor valori în România“.

Comunități Locale România 100

Membrii RO100 Bacău au fost mesagerii lui Moș Nicolae pentru copiii din Tămășoaia

Publicat

pe

Membri ai Comunităţii RO100 Bacău au împărţit, joi, bucuria primului Moş care aduce cadouri la peste 100 de copii, şcolari şi preşcolari, de la şcoala din satul Tămăşoaia, comuna Coţofăneşti.

Emoţiile au fost mari – şi pentru cei care au dăruit, dar mai ales pentru micuţi, foarte surprinşi de venirea lui Moş Nicolae şi în şcoala lor.

În jurul bradului din holul şcolii, cei din comunitatea RO100 Bacău au pregătit o mică surpriză pentru copii în timpul unei ore de curs: i-au făcut loc Moşului să-şi descarce cadourile aduse pentru toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală.

Cuminți, cu zâmbete timide, cei mici au primit cu bucurie dulciurile şi fructele pregătite special pentru ei. Pozele vorbesc de la sine.

„Mulţumim tuturor celor care au donat şi, astăzi, de Moş Nicolae, au dăruit bucurie împreună cu noi!“, au transmis membrii RO100 Bacău, anunțând totodată că urmează să se revadă cu micuții din satul Tămăşoaia și de Crăciun.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

RO100 Oradea a marcat Centenarul printr-o „Capsulă a timpului“

Publicat

pe

„Dragă Oradea,

Peste 100 de ani oamenii te vor preţui şi te vor iubi. Peste 100 de ani, oamenii deja vor şti că împreună se poate construi mai mult decât separat. E lecţia învăţată în secolul XXI.

Peste 100 de ani vei înflori, la fel cum ai făcut-o şi la începutul secolului XX, şi la începutul secolului XXI.

Peste 100 de ani vei strânge toţi oamenii de cultură pe care îi ai, ca să concepi împreună cu ei ceva inedit: Capsula timpului 2118-2218. Dar îţi vei aminti şi de capsula de azi şi îţi vei îndemna oamenii să o deschidă. Ei se vor amuza, dar mai apoi îi va cuprinde o emoţie: emoţia redescoperirii Oradei“.

„Asta am făcut astăzi, 5 decembrie 2018. Am trăit emoţia redescoperirii Oradei prin viziunile tinerilor ei“, relatează Adela Lile, moderator al Comunității locale RO100 Oradea.

ORADEA PESTE 100 DE ANI

Pentru a marca anul Centenarului, RO100 Oradea a gândit un proiect intitulat „Capsula timpului”, prin care membrii comunității și-au propus să reflecte ideile şi viziunile orădenilor asupra viitorului urbei în care locuiesc. În acest sens, au fost lansate două concursuri adresate elevilor orădeni, unul de desene şi unul de eseuri. Ambele concursuri au avut tema „Oradea peste 100 de ani”. 33 de desene şi 14 eseuri au ilustrat formidabila imaginaţie a tinerei generaţii. Acestea au fost jurizate de specialişti în ambele domenii. Miercuri, câştigătorii au fost recompensaţi cu vouchere pentru achiziţia de cărţi, iar celorlalţi elevi înscrişi le-au fost înmânate diplome de participare. Tot ieri a fost prima zi din cadrul expoziţiei de desene „Oradea peste 100 de ani”, expoziţie ce cuprinde toate lucrările care au intrat în concurs.

Operele premiate vor fi introduse în „capsulă”. Aceasta va fi donată muzeului, fiind astfel protejată într-un loc al istoriei pentru următorii 100 de ani. Alături de desene şi eseuri, în capsulă și-au mai găsit locul şi câteva gânduri ale orădenilor colectate printr-un formular online şi câteva obiecte din prezent alese de membrii RO100 Oradea. Printre acestea se numără: un telefon mobil, ziarele locale de astăzi, un magnet de frigider şi o pictură cu Oradea, o hartă a municipiului, un stick cu poze şi ştiri despre Oradea anului 2018, melodii reprezentative ale anului nostru, un flyer cu Oameni Noi, o fotografie de la protestul din 12 februarie 2017, două poze cu comunitatea locală RO100 Oradea şi raportul de activitate al acesteia. „Capsula” rămâne deschisă alături de expoziţia de desene până vineri seara, iar orădenii sunt invitaţi să contribuie cu idei la conţinutul ei.

„Dragă Oradea,

Azi am realizat, împreună cu comunitatea orădeană formată din elevi, profesori, artişti, specialişti în literatură şi în arte, jurnalişti şi cu colegii mei, un eveniment ce stă mărturie faptului că în acest secol construim.

Azi am fost împreună. Îţi doresc  ca şi peste 100 de ani să îi încurajezi pe oamenii tăi să gândească împreună proiecte care să te pună în valoare.

Îţi mai doresc să rămâi la fel de puternică, de curajoasă, de darnică. Îţi doresc să creşti oameni oneşti şi să cultivi generaţii noi şi mai puternice. Îţi doresc să îţi vină tinerii plecaţi în străinătate înapoi, îţi doresc ca oamenii să găsească în tine ceea ce înseamnă acasă. La fel cum am găsit eu, noi, astăzi.

Cu drag şi speranţă,

Adela Lile (azi, moderator RO100 Oradea)“

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

La oameni noi, forme noi de exprimare. Protest inedit la Sighișoara

Publicat

pe

Comentarii încurajatoare, dar și dorință de implicare directă au însoțit ineditul protest din Sighișoara al Danei Ligia Ilin, membră a Platformei România 100 Mureș. Protestul a avut loc la poalele faimoasei cetăți medievale, emblematică pentru întreaga Transilvanie.

Pe un frig pătrunzător, Dana Ligia Ilin a propus drept modalitate de celebrare a Marii Uniri protestul individual. Protestul Danei a fost tot o celebrare a României, a unei libertăți câștigate cu atâta trudă.

„Nu putem să lăsăm nesancționat tot acest festivism de fațadă. Țara n-a fost niciodată mai batjocorită ca acum. Eu consider că am datoria ca exact de Ziua Națională să-mi cinstesc țara manifestându-mi nemulțumirea față de cei care o disprețuiesc și o jignesc în fiecare clipă. Pe pancarta mea scrie: «Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: guvernanți competenți și constinți». Nu crezi că e o afirmație mai respectuoasă decât discursurile sforăitoare ale guvernanților?”, a spus Dana Ligia Ilin.

O formă de protest care nu contestă, nu respinge, ci afirmă și construiește. La oameni noi, forme noi de exprimare, a opinat sighișoreanca. „De fapt, am greșit când am spus «protest». Asta presupune o împotrivire la ceva. Evident că mesaje ca «jos…», «hoții…» «afară…» (sau celebrele plăcuțe de înmatriculare) n-au ce căuta la marea sărbătoare. Pancarta mea este protest doar în contextul actual. În fapt, este o doleanță legitimă pe care o are orice om cu un strop de bun-simț, una pe care au avut-o, cu siguranță, și cei care au trudit pentru Unire. Pancarta mea este un omagiu adresat celor care au înfăptuit Unirea, celor care au trudit nu ca să facă avere sau să-și pună neamurile prin ministere, ci pentru propășirea țării. Iar România poate propăși doar dacă are cârmuitori competenți și onești”, a completat Dana Ligia Ilin.

Dana Ligia Ilin este de profesie traducător de carte. Ea a tradus o întreagă serie de volume pentru edituri de prestigiu.

* Material realizat de Edith Veres, membră a Comunității RO100 Târgu Mureș

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 6 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 6 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 6 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 6 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 6 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 6 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 6 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 6 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite