Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Ce trebuie să știi despre protestul diasporei

Publicat

pe data de

Români din străinătate, dar și protestatari din țară sunt așteptați vineri, spre seară, în Piața Victoriei din Capitală, locul deja simbol al protestelor față de PSD din ultimul an și jumătate, pentru a-și manifesta dezacordul față de direcția în care România se îndreaptă sub conducerea coaliției PSD-ALDE.

Mitingul Diasporei a pornit de la un anunț din urmă cu două luni postat pe rețelele de socializare pentru comunitățile de români din afara țării, a fost transformat într-un eveniment asumat de mai multe comunități pe Facebook și a primit, nu fără șicane, și autorizație din partea Primăriei Capitalei. Câteva sute de mii de persoane și-au anunțat participarea pe rețelele de socializare.

Câteva zeci de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei de joi după-amiază, au instalat o tabără lângă o rulotă parcată și înconjurată de sloganuri anti-PSD și îi așteptau pe românii din diaspora care revin în țară organizați în coloane de mașini, cu drapele fluturând, care au fost întâmpinate cu entuziasm în marile orașe de pe drumul spre București. Un grup de români întorși în țară a fost întâmpinat cu pâine și cu sare de către reprezentanții comunității „Vă vedem“ din Sibiu, care au protestat tăcut timp de peste 200 de zile în fața sediului PSD din acest oraș. O altă coloană de mașini a trecut prin Huedin, Cluj, Târgu Mureș și Brașov, iar localnicii i-au primit pe reprezentanții diasporei cu entuziasm.

Prin punctele de frontieră, doar între miercuri şi joi au trecut graniţa 221.700 de persoane şi aproximativ 53.000 de mijloace de transport, potrivit Poliţiei de Frontieră. Luna august este cea mai aglomerată din acest punct de vedere, cei mai mulți români care muncesc în străinătate având concediile programate în această perioadă. Acum, mulți spun că vin acasă și pentru a protesta.

Potrivit hotnews.ro, vineri vor veni spre București protestatari din marile orașe ale țării – Galați, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Tg. Jiu, Alba Iulia, Brașov, Câmpina, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea. Alți manifestanți au pornit de joi din Timișoara, Cluj, Sibiu, Baia Mare spre Capitală.

Sosirea protestatarilor în Piața Victoriei este programată vineri, începând cu ora 10.00, însă cele mai multe evenimente anunțate pe Facebook indică mobilizarea tuturor celor care vor să participe la protest începând cu ora 15.00 și 18.00.

Proteste vor avea loc vineri și în mai multe orașe din țară și din străinătate:
Arad: Primărie, 19:00
Baia Mare: Piața Revoluției, 19.00
Bistrița: Piața Petru Rareș, 19.00
Brașov: Piața Sfatului, 19.00
Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19.00
Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19.00
Constanța: Prefectură, 19.00
Galați: Prefectură, 18.00
Iași: Piața Unirii, 19.00
Oradea: Piața Unirii, 19.00,
Sibiu: Piața Mare, 19.00
Suceava: Prefectură, 18.00
Târgu Mureș: Prefectură, 19.00
Timișoara: Piața Operei, 19.00

Proteste în Diaspora:
Amsterdam – Olanda: Dam Square, 18.00
Bruxelles – Belgia: Ambasada României, 19.00
Castellón de la Plana – Spania: Consulatul României
Londra – Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16.00
Madrid – Spania: Ambasada României, 18.00
Roma – Italia: Palazzo Montecitorio, 16.00
Viena – Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17.00
Zürich – Elveția: Rathausbrücke, 20.00

Cum s-au pregătit autoritățile și cum au șicanat organizarea protestului

Primăria Capitalei a refuzat inițial să autorizeze protestul. Pe 18 iunie, comunitatea „Ieşiţi în stradă dacă vă pasă“ publica pe pagina sa de Facebook răspunsul oficial oferit de PMB, care susținea că, prin organizarea mitingului din 10 august, s-ar încălca un articol din legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care arată că acestea trebuie să se desfăşoare fără să afecteze transportul în comun sau funcţionarea instituţiilor publice.

Cererea de autorizare fusese depusă oficial de Federația Românilor de Pretutindeni (FRP), iar asociația a contestat refuzul PMB, întreabându-se de ce mitingul pro-PSD, care avusese loc pe 9 iunie și la care au partipat în jur de 400.000 de persoane, nu intrase sub incidenţa aceluiaşi articol din lege.

La doar 24 de ore după refuz, primarul general Gabriela Firea, proaspăt revenită din concediu, a motivat decizia prin temerea că un eveniment la care ar participa un milion de oameni, cum notificase FRP, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Bucureşti. În cele din urmă, pe 23 iulie, după consultări cu Poliția Rutieră, SRI, SIE, Jandarmeria și Ambulanța București, PMB a autorizat protestul și a lărgit și zona în care li se va permite manifestanților accesul, în funcție de numărul participanților.

Astfel, pe lângă Piaţa Victoriei, dacă numărul manifestanților va fi foarte mare, li se va permite accesul și pe arterele adiacente, adică pe Bd. Ana Ipătescu până la Piaţa Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piaţa Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti, până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecţia cu Bd. Dacia.

Joi, cu doar o zi înaintea protestului, Jandarmeria Română a simțit nevoia organizării unei conferințe de presă în care să arate că este pregătită să riposteze în cazul apariției unor evenimente violente, incitări și alte încălcări ale legii. Forțele de ordine vor fi însoțite de echipajele călare și de unităţi canine şi vor utiliza și dispozitivele de blocare a străzilor. Purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Militaru, a declarat că Jandarmeria nu este serviciul discreţionar al nimănui, răspunzând criticilor din spațiul public că ar încerca să intimideze manifestanții și ar fi obedientă politic. „Jandarmeria Română este o instituţie independentă politic, care asigură un serviciu public. Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public“, a subliniat Militaru.

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor.

Cum s-a ajuns la organizarea unui protest al diasporei pe 10 august și cine își asumă oficial rolul de organizator

Pe 10 iunie, un mesaj publicat pe grupurile românilor din străinătate de pe rețele de socializare s-a viralizat rapid. „Haideți să ne adunăm în august peste un milion din diaspora și să dăm jos acest guvern de hoți“ a fost imboldul care i-a făcut pe mulți români din diaspora să se organizeze pentru a participa la protestul de vineri. În urma aestui îndemn, au apărut pe Facebook mai multe evenimente de protest, toate organizate în fața Guvernului, locul-simbol al tuturor protestelor din ultimul an și jumătate, după ce sute mii de români au ieșit în stradă în februarie 2017 din cauza celebrei OUG 13.

Unul dintre cei care au creat un eveniment pe Facebook pentru promovarea protestului de vineri este Dan Ioan Păun, un tânăr în vârstă de 25 de ani din București. Bărbatul, autor al evenimentului „Pe 10 august toți românii vin la Bucureşti! #diasporaacasa“, a spus, potrivit Adevarul.ro, că a creat evenimentul pe Facebook ca să vadă cum reacţionează lumea. Surpriza lui a fost că, la o oră, o mie de oameni au bifat că sunt interesaţi ori că participă la eveniment

După apariția mai multor evenimenete pe Facebook, o organizație a românilor din diaspora, Federația Românilor de Pretutindeni, înființată în iunie la Bruxelles, a luat legătura cu autorii postărilor de pe Facebook și a notificat oficial Primăria Capitalei, cerând autorizarea protestului.

După ce PMB a refuzat inițial autorizarea protestului, Gabriela Firea a fost de acord să permită organizarea protestului, în urma unor discuții cu SRI, SIE; Poliția Rutiera, Ambulanta și Jardameria. Problemele nu s-au oprit însă pe 23 iulie, odată cu anunțul autorizării. Marți, 7 august, Primăria Capitalei a anunțat că ar fi fost notificată că FRP nu își mai asuma organizarea mitingului diapsorei pentru că nu ar fi primit protocolul de autorizare a manifestatiei.

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie“, informa comunicatul PMB.

La rândul său, preşedintele FRP, Emanuel Cioacă, a declarat marți că nu îşi mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

„Am aşteptat şapte zile să apară ceva, aşteptam un protocol, ceva, să semnăm, nu să auzim din presă. Nu ne permitem să ne jucăm cu chestiile astea. Pe 31 (iulie, n.r.) am trimis un e-mail la primărie ca să anunţ că nu organizăm acest miting. Ce îmi demonstrează mie că acest lucru este valabil, faptul că a transmis primăria în presă? Nu am primit nimic oficial. Oamenii să protesteze, noi doar am vrut să facem ceva legal. Nu am greşit cu nimic. Voi fi şi eu în Piaţa Victoriei vineri, pentru că mi-am luat deja bilet”, a declarat Emanuel Cioacă pentru News.ro.

În aceeași zi, PMB a trimis presei și organizatorilor protocolul în cauză, care poartă semnătura primarului general Gabriela Firea, dar nu este datat. Miercuri, Primăria Capitalei informa printr-un comunicat de presă că niciuna dintre persoanele și entitățile juridice care au depus notificări privind organizarea prostestului de vineri nu au semnat protocolul cu autoritățile, ceea ce înseamnă că manifestația nu are organizatori.

„În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul unei întâlniri avute cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat, la rândul său, municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Potrivit News.ro, viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii, fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Noutăți Generale

Dacian Cioloș, la Suceava: „Vom avea partidul politic la timp, vom fi organizați la timp și vom câștiga alegerile“

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a dat asigurări, miercuri, la Suceava, că viitorul partid a început deja să se organizeze în teritoriu și va fi pregătit pentru prima serie de alegeri de anul viitor, deși Tribunalul București nu a admis încă înregistrarea formațiunii în Registrul Partidelor Politice, în ciuda faptului că cererea de înscriere a fost depusă în urmă cu șapte luni.

„Eu chiar încep să îmi ridic semne de întrebare – de ce durează atât de mult? Între timp, sunt două partide care au fost înregistrate la Tribunal, la noi încă trenează. Nu știu cine s-o fi temând de înregistrarea partidului nostru, dar eu vreau să îi asigur pe români că vom avea partidul politic la timp, că vom fi organizați la timp și că vom câștiga alegerile“, a declarat Dacian Cioloș în cadrul unei dezbateri la Suceava.

Dacian Cioloș a subliniat faptul că partidul său nu pornește de la zero și că deja a început organizarea structurilor în teritoriu.

„Avem deja coordonatori regionali – câte trei, cinci, șase coordonatori regionali care lucrează cu oamenii din județe. Ce e important să rețineți: noi nu pornim de la zero. În momentul în care noi am anunțat intenția de a înregistra un partid politic, după câteva săptămâni am avut deja peste 40.000, acum avem peste 50.000 de oameni înregistrați pe o platformă de internet, dintre care mai mult de jumătate vor să se înscrie în partid. Noi avem deja contact cu acești oameni. Avem discuții cu mulți dintre ei care vor să se implice activ și începem să organizăm structurile în teritoriu sau, cel puțin, să le pregătim“, a precizat fostul premier.

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+) a afirmat că nu exclude nicio candidatură la alegerile din următorii doi ani, inclusiv la europarlamentare, dar a punctat că decizia va fi luată în cadrul partidului, în momentul în care se vor stabili strategia și direcția în ceea ce privește selecția candidaților.

„Nu exclud deloc varianta aceasta (a candidaturii la alegerile europarlamentare, n.r.) tocmai pentru că, în 2019-2020, se vor lua decizii foarte importante la nivel european. Ce pot să vă asigur e că, pe listele noastre, se vor afla oameni competenți care, dacă îi veți vota, se vor duce la Bruxelles cu niște obiective precise. Toate obiectivele astea le vom viza în campania electorală pentru alegerile europarlamentare și vom trimite acolo oameni competenți, care știu cum funcționează instituțiile europene”, a subliniat Dacian Cioloș.

În plus, fondatorul RO+ a explicat că partidul său își propune să abordeze în mod integrat toate cele patru alegeri: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.

„În programul nostru politic, veți găsi măsuri care au nevoie de susținere în toate cele patru grupuri de instituții”, a completat fostul premier.

Dacian Cioloș s-a aflat, miercuri, la Suceava, alături de Mirabela Amarandei și Liviu Iolu, coordonatori regionali ai structurii de pregătire a partidului pentru nord-estul țării, pentru a participa la evenimentul „Împreună pentru dezvoltarea Bucovinei: cum valorificăm responsabil resursele naturale, culturale și identitare” și pentru a se întâlni cu Comunitățile Locale RO100 din acest județ.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Alegerile locale – un exercițiu de democrație

Publicat

pe

Duminica aceasta, pe 14 octombrie, în Belgia au loc alegeri locale. În fiecare „comună“ (unitatea administrativă cea mai mică) se alege componența consiliului local, care este format din 31 de persoane în Auderghem, unde voi vota eu. Din rândul acestora se vor alege după aceea primarul (care trebuie să aibă susținerea a jumătate+1 din consilieri și a jumătate+1 din membrii listei de pe care a fost ales) și un consiliu executiv, care administrează direct portofoliile locale.

Departe de a fi unul perfect, procesul electoral este totuși unul din care România ar putea învăța foarte multe, atât din punctele pozitive, cât și din cele negative:

 • Toate listele de candidați propun un număr egal de femei și bărbați, iar locurile pe listă sunt acordate alternant: o femeie/un bărbat. De asemenea, patru din cele opt liste au pe primul loc (implicit, candidatul pentru postul de primar) o femeie. Acest lucru este rezultatul direct al unei legi care impune paritatea de gen în componența consiliului local;
 • Cele două partide extremiste care s-au înscris în cursă aici nici măcar nu propun o listă completă de 31 de candidați. Unul propune doar doi candidați, iar celălalt, cinci. E clar ce așteptări au. Extremismul nu își găsește rădăcini în comunitățile unite;
 • Unul din partidele cele mai mari din Belgia, creștin-democrații, nu participă deloc în Auderghem, din cauza rezultatelor slabe din trecut. Simplul fapt ca ești partid mare nu te face relevant peste tot;
 • În schimb, există o listă „cetățenească” neafiliată unui partid politic, cu un program 100% local. Nu este nevoie să strângi mii sau zeci de mii de semnături pentru a candida;
 • Primarul actual este în funcție din 1995. Dacă va fi reales și acum ar ajunge la un total de 30 de ani de „putere” (fiecare mandat are șase ani). Chiar dacă poate să prezinte multe realizări și există fără îndoială câteva schimbări în bine în ultimii ani, pare cam mult. Alternanța la guvernare este un principiu de bază al democrațiilor consolidate;
 • Programele electorale sunt legate aproape exclusiv de competențele locale: siguranță, învățământul preșcolar și primar, transport și mobilitate, cultură și sport, ajutor social, administrație locală;
 • Din păcate, unele programe, inclusiv ale unor partide mari, ca socialiștii sau ecologiștii, sunt doar o serie de declarații și intenții generale, fără substanță sau propuneri clare. Alegerea unor candidați doar pe baza unor promisiuni goale sau sloganuri nu poate aduce nimic bun;
 • Din fericire, majoritatea programelor sunt însă construite pe măsuri foarte concrete: ce trebuie făcut la nivel local față de demolarea viaductului Herrmann-Debroux propusă de ministrul regional de Transport, o școală nouă, o creșă nouă, extinderea învățământului bilingv, amenzi usturătoare pentru nerespectarea regulilor de urbanism, limită de viteza de 30 km/h pe toate străzile mici, digitalizarea interacțiunii cu administrația locală, dezvoltarea unor spații locale importante și multe altele. În general, nu se promite marea cu sarea, ci mai degrabă pași mărunți, dar foarte importanți pentru comunitatea locală;
 • Lipsește însă mai multă precizie la nivel bugetar, deși toți își doresc un buget local echilibrat (este cazul acum) și păstrarea nivelului actual de taxare. Așa cum ziceam, nimeni nu promite autostrăzi suspendate și „revoluție în trafic”, dar chiar și măsurile mici trebuie finanțate corespunzător;
 • Componența majorității listelor este extrem de diversă ca vârstă, experiență sau etnie: candidați care au între 19 și 70 de ani, actuali consilieri locali sau oameni care participă pentru prima dată la un proces electoral, studenți, funcționari publici, pensionari, antreprenori, demnitari europeni, cu origini foarte variate. O oglindă aproape perfectă a populației;
 • Totuși, deși este clar că foarte mulți români și polonezi locuiesc aici (dacă e să mă iau după limbile vorbite la locurile de joacă pentru copii sau la supermarket), pe listele de candidați la Auderghem nu găsim decât un nume românesc și unul polonez. E nevoie de mai multă implicare în viața cetății sau poate de mai mult timp pentru integrare. Românii trebuie să se implice mai mult, oriunde sunt ei, pentru a-și schimba comunitățile în bine.
 • Se votează pe liste deschise, adică se poate vota candidatul preferat, indiferent de poziția sa pe listă. Asta duce la o transparență incredibilă, cu majoritatea candidaților publicându-și inclusiv adresele de acasă și numerele de telefon, pe lângă CV-uri complete și prioritățile lor personale;
 • Vom vota electronic, pe baza unei convocări primite acasă. Totul este făcut pentru ca votul să fie 100% corect.

Este clar că un proces electoral corect, reprezentativ, participativ și cu bariere scăzute aduce un plus de democrație și ne ajută pe noi, votanții, să putem alege „binele cel mai mare” și nu „răul cel mai mic”.

Cu ajutorul inițiativei legislative „Oameni noi în politică putem să creăm și în România o clasă politică mai bună, mai competentă și mai apropiată de nevoile românilor. Așa cum ar fi normal.  

* Material de Andrei Ion, membru în Comunitatea tematică România în UE, expert pe fonduri europene

Citește în continuare

Noutăți Generale

OUG contra Comisiei de la Veneția. Adrian Baboi-Stroe: Minciuna și dublul limbaj rămân metoda preferată de lucru a acestui guvern

Publicat

pe

Acum o săptămână, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța intenția Guvernului de a adopta o ordonanță de urgență prin care legile justiției să fie puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Guvernul încalcă acest angajament, adoptând o ordonanță care pune în aplicare prevederi contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Guvernul a adoptat azi o ordonanță de urgență prin care este operaționalizată secția specială de investigare a infracțiunilor comise de către magistrați. Înființarea acestei structuri fusese criticată atât de Comisia de la Veneția, cât și de GRECO în rapoartele întocmite pe tema legilor justiției în cursul acestui an. Ambele instituții recomandau abandonarea înființării acestei structuri de parchet, subliniind că ea afectează independența justiției și duce la o fragmentare a competențelor investigative în cadrul Ministerului Public. Minciuna și dublul limbaj rămân metoda preferată de lucru a acestui guvern“, a comentat Adrian Baboi-Stroe, director executiv al Platformei România 100 și fost secretar de stat în Ministerul Justiției în Guvernul Cioloș.

Citește în continuare

Cele mai citite