Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Ce trebuie să știi despre protestul diasporei

Publicat

pe data de

Români din străinătate, dar și protestatari din țară sunt așteptați vineri, spre seară, în Piața Victoriei din Capitală, locul deja simbol al protestelor față de PSD din ultimul an și jumătate, pentru a-și manifesta dezacordul față de direcția în care România se îndreaptă sub conducerea coaliției PSD-ALDE.

Mitingul Diasporei a pornit de la un anunț din urmă cu două luni postat pe rețelele de socializare pentru comunitățile de români din afara țării, a fost transformat într-un eveniment asumat de mai multe comunități pe Facebook și a primit, nu fără șicane, și autorizație din partea Primăriei Capitalei. Câteva sute de mii de persoane și-au anunțat participarea pe rețelele de socializare.

Câteva zeci de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei de joi după-amiază, au instalat o tabără lângă o rulotă parcată și înconjurată de sloganuri anti-PSD și îi așteptau pe românii din diaspora care revin în țară organizați în coloane de mașini, cu drapele fluturând, care au fost întâmpinate cu entuziasm în marile orașe de pe drumul spre București. Un grup de români întorși în țară a fost întâmpinat cu pâine și cu sare de către reprezentanții comunității „Vă vedem“ din Sibiu, care au protestat tăcut timp de peste 200 de zile în fața sediului PSD din acest oraș. O altă coloană de mașini a trecut prin Huedin, Cluj, Târgu Mureș și Brașov, iar localnicii i-au primit pe reprezentanții diasporei cu entuziasm.

Prin punctele de frontieră, doar între miercuri şi joi au trecut graniţa 221.700 de persoane şi aproximativ 53.000 de mijloace de transport, potrivit Poliţiei de Frontieră. Luna august este cea mai aglomerată din acest punct de vedere, cei mai mulți români care muncesc în străinătate având concediile programate în această perioadă. Acum, mulți spun că vin acasă și pentru a protesta.

Potrivit hotnews.ro, vineri vor veni spre București protestatari din marile orașe ale țării – Galați, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Tg. Jiu, Alba Iulia, Brașov, Câmpina, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea. Alți manifestanți au pornit de joi din Timișoara, Cluj, Sibiu, Baia Mare spre Capitală.

Sosirea protestatarilor în Piața Victoriei este programată vineri, începând cu ora 10.00, însă cele mai multe evenimente anunțate pe Facebook indică mobilizarea tuturor celor care vor să participe la protest începând cu ora 15.00 și 18.00.

Proteste vor avea loc vineri și în mai multe orașe din țară și din străinătate:
Arad: Primărie, 19:00
Baia Mare: Piața Revoluției, 19.00
Bistrița: Piața Petru Rareș, 19.00
Brașov: Piața Sfatului, 19.00
Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19.00
Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19.00
Constanța: Prefectură, 19.00
Galați: Prefectură, 18.00
Iași: Piața Unirii, 19.00
Oradea: Piața Unirii, 19.00,
Sibiu: Piața Mare, 19.00
Suceava: Prefectură, 18.00
Târgu Mureș: Prefectură, 19.00
Timișoara: Piața Operei, 19.00

Proteste în Diaspora:
Amsterdam – Olanda: Dam Square, 18.00
Bruxelles – Belgia: Ambasada României, 19.00
Castellón de la Plana – Spania: Consulatul României
Londra – Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16.00
Madrid – Spania: Ambasada României, 18.00
Roma – Italia: Palazzo Montecitorio, 16.00
Viena – Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17.00
Zürich – Elveția: Rathausbrücke, 20.00

Cum s-au pregătit autoritățile și cum au șicanat organizarea protestului

Primăria Capitalei a refuzat inițial să autorizeze protestul. Pe 18 iunie, comunitatea „Ieşiţi în stradă dacă vă pasă“ publica pe pagina sa de Facebook răspunsul oficial oferit de PMB, care susținea că, prin organizarea mitingului din 10 august, s-ar încălca un articol din legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, care arată că acestea trebuie să se desfăşoare fără să afecteze transportul în comun sau funcţionarea instituţiilor publice.

Cererea de autorizare fusese depusă oficial de Federația Românilor de Pretutindeni (FRP), iar asociația a contestat refuzul PMB, întreabându-se de ce mitingul pro-PSD, care avusese loc pe 9 iunie și la care au partipat în jur de 400.000 de persoane, nu intrase sub incidenţa aceluiaşi articol din lege.

La doar 24 de ore după refuz, primarul general Gabriela Firea, proaspăt revenită din concediu, a motivat decizia prin temerea că un eveniment la care ar participa un milion de oameni, cum notificase FRP, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Bucureşti. În cele din urmă, pe 23 iulie, după consultări cu Poliția Rutieră, SRI, SIE, Jandarmeria și Ambulanța București, PMB a autorizat protestul și a lărgit și zona în care li se va permite manifestanților accesul, în funcție de numărul participanților.

Astfel, pe lângă Piaţa Victoriei, dacă numărul manifestanților va fi foarte mare, li se va permite accesul și pe arterele adiacente, adică pe Bd. Ana Ipătescu până la Piaţa Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piaţa Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti, până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecţia cu Bd. Dacia.

Joi, cu doar o zi înaintea protestului, Jandarmeria Română a simțit nevoia organizării unei conferințe de presă în care să arate că este pregătită să riposteze în cazul apariției unor evenimente violente, incitări și alte încălcări ale legii. Forțele de ordine vor fi însoțite de echipajele călare și de unităţi canine şi vor utiliza și dispozitivele de blocare a străzilor. Purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Militaru, a declarat că Jandarmeria nu este serviciul discreţionar al nimănui, răspunzând criticilor din spațiul public că ar încerca să intimideze manifestanții și ar fi obedientă politic. „Jandarmeria Română este o instituţie independentă politic, care asigură un serviciu public. Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public“, a subliniat Militaru.

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor.

Cum s-a ajuns la organizarea unui protest al diasporei pe 10 august și cine își asumă oficial rolul de organizator

Pe 10 iunie, un mesaj publicat pe grupurile românilor din străinătate de pe rețele de socializare s-a viralizat rapid. „Haideți să ne adunăm în august peste un milion din diaspora și să dăm jos acest guvern de hoți“ a fost imboldul care i-a făcut pe mulți români din diaspora să se organizeze pentru a participa la protestul de vineri. În urma aestui îndemn, au apărut pe Facebook mai multe evenimente de protest, toate organizate în fața Guvernului, locul-simbol al tuturor protestelor din ultimul an și jumătate, după ce sute mii de români au ieșit în stradă în februarie 2017 din cauza celebrei OUG 13.

Unul dintre cei care au creat un eveniment pe Facebook pentru promovarea protestului de vineri este Dan Ioan Păun, un tânăr în vârstă de 25 de ani din București. Bărbatul, autor al evenimentului „Pe 10 august toți românii vin la Bucureşti! #diasporaacasa“, a spus, potrivit Adevarul.ro, că a creat evenimentul pe Facebook ca să vadă cum reacţionează lumea. Surpriza lui a fost că, la o oră, o mie de oameni au bifat că sunt interesaţi ori că participă la eveniment

După apariția mai multor evenimenete pe Facebook, o organizație a românilor din diaspora, Federația Românilor de Pretutindeni, înființată în iunie la Bruxelles, a luat legătura cu autorii postărilor de pe Facebook și a notificat oficial Primăria Capitalei, cerând autorizarea protestului.

După ce PMB a refuzat inițial autorizarea protestului, Gabriela Firea a fost de acord să permită organizarea protestului, în urma unor discuții cu SRI, SIE; Poliția Rutiera, Ambulanta și Jardameria. Problemele nu s-au oprit însă pe 23 iulie, odată cu anunțul autorizării. Marți, 7 august, Primăria Capitalei a anunțat că ar fi fost notificată că FRP nu își mai asuma organizarea mitingului diapsorei pentru că nu ar fi primit protocolul de autorizare a manifestatiei.

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie“, informa comunicatul PMB.

La rândul său, preşedintele FRP, Emanuel Cioacă, a declarat marți că nu îşi mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

„Am aşteptat şapte zile să apară ceva, aşteptam un protocol, ceva, să semnăm, nu să auzim din presă. Nu ne permitem să ne jucăm cu chestiile astea. Pe 31 (iulie, n.r.) am trimis un e-mail la primărie ca să anunţ că nu organizăm acest miting. Ce îmi demonstrează mie că acest lucru este valabil, faptul că a transmis primăria în presă? Nu am primit nimic oficial. Oamenii să protesteze, noi doar am vrut să facem ceva legal. Nu am greşit cu nimic. Voi fi şi eu în Piaţa Victoriei vineri, pentru că mi-am luat deja bilet”, a declarat Emanuel Cioacă pentru News.ro.

În aceeași zi, PMB a trimis presei și organizatorilor protocolul în cauză, care poartă semnătura primarului general Gabriela Firea, dar nu este datat. Miercuri, Primăria Capitalei informa printr-un comunicat de presă că niciuna dintre persoanele și entitățile juridice care au depus notificări privind organizarea prostestului de vineri nu au semnat protocolul cu autoritățile, ceea ce înseamnă că manifestația nu are organizatori.

„În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul unei întâlniri avute cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat, la rândul său, municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Potrivit News.ro, viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii, fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Noutăți Generale

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Publicat

pe

Dragoș Pîslaru a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că există un mare contrast între ceea ce declară politicienii români şi modul în care acţionează, ceea ce s-a putut vedea şi joi seară, în timpul ceremoniei de la Ateneul Român de preluare a Preşedinţiei Consiliului UE. În acest sens, Dragoș Pîslaru a subliniat faptul că politicienii români nu pot să ceară un loc la masă cu elita Europei câtă vreme nu sunt dispuşi să îl dobândească prin respectarea principiilor europene.

„Eu am reţinut din discursul doamnei Dăncilă faptul că României trebuie să i se redea locul la masă. Cumva s-a mers pe mesajul că, de fapt, noi avem nişte drepturi şi ele nu ne sunt recunoscute. Or, există o antiteză majoră între discursurile complet lipsite de conţinut ale politicienilor români şi limbajul pe înţelesul tuturor al politicienilor străini – contrastul este extraordinar. Este o lecție importantă, și anume că un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni. E o disonanţă cognitivă majoră între ce declară și cum acționează politicienii români. Mesajele transmise de Juncker şi de Tusk au fost destul de clare. Există un contrast izbitor între nişte oameni crispaţi, care cer să fie primiţi la masa Europei, şi ceilalţi, invitaţii lor, care spun printre rânduri: «faceţi lucrurile pe care trebuie să le faceţi şi veţi fi primiţi»“, a declarat Dragos Pîslaru, vineri seară, la emisiunea „Banii vorbesc“ de la Realitatea TV.

Dragos Pîslaru a subliniat faptul că românii nu au aşteptat niciodată să li se dea totul pe tavă şi că actualii guvernanţi trebuie să reţină faptul că „locul la masă nu se cere, se câştigă“.

„Practic, ai avut pe de-o parte invitaţii din Europa, care vin cu principiile europene, şi, pe de altă parte, tu inviţi în sală oameni care au fost condamnaţi penal. Eu chiar cred că există posibilitatea ca ei să se fi gândit să o facă special: «pe noi nu ne interesează, nouă nu ne pasă»”, a adăugat Dragoş Pîslaru.

Referindu-se la unul dintre subiectele atinse şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker, vineri, în timpul conferinţei de presă cu şeful statului, Klaus Iohannis, respectiv aderarea României la Spaţiul Schengen, Dragos Pîslaru a precizat că lucrurile sunt clare: „Atâta vreme cât nu vom avea argumente suficient de solide pentru a explica faptul că avem o justiţie independentă, că există o chestiune legată de transparenţă cu privire la sistemul judiciar, fără a limpezi aceste lucruri şi fără a le avea clar stipulate, noi le vom da mereu apă la moară olandezilor şi nu sunt singurii care contestă această problemă”.

Pe de altă parte, Dragoş Pîslaru a ţinut să precizeze faptul că România ar fi trebuit să demareze consultări înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE, pentru a se asigura că poate împinge anumite proiecte pe agenda europeană. În acest context, referindu-se la Strategia Dunării, el a arătat că aceasta nu a fost o miză pentru România, câtă vreme coordonarea proiectului a rămas strict în zona diplomatică.

„Referitor la alte probleme: dacă nu pregăteşti proiectele respective din timp, cu un lobby pe care să îl accentuezi pe mandatul de dinainte, nu ai şanse. Agenda celor şase luni e deja fixată. Ai fi putut lansa nişte proiecte dacă ai fi avut consultările făcute. E simptomatic pentru România – Strategia Dunării a fost ţinută, ca şi coordonare, de Ministerul de Externe. Strategia Dunării pentru România a fost o serie întreagă de declaraţii, de proiecte care, mai degrabă, au fost formale”, a explicat Dragoş Pîslaru.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Publicat

pe

PLUS a închis listele de candidatură internă pentru alegerile europene care vor avea loc în 26 mai 2019. În competiția internă s-au înscris 186 de candidați. Urmează perioada de validare, în care candidaturile vor fi analizare din punct de vedere procedural. Lista de candidați eligibili va fi anunțată pe 12 ianuarie.

În perioada cuprinsă între 12 și 15 ianuarie, membrii partidului vor vota candidații preferați printr-un sistem online securizat. Fiecare membru va putea acorda câte un vot pentru cinci candidați preferați.

În baza numărului de voturi vor fi aleși primii 43 de candidați, care vor forma lista candidaților pentru alegerile europarlamentare ale PLUS, urmând ca Biroul Național să înainteze Consiliului Național spre validare lista finală de candidați la alegerile europene.

Printre cei înscriși pe lista de candidatură internă a PLUS se numără și Dacian Cioloș, care și-a argumentat decizia bazându-se pe experiența îndelungată pe care o are în instituțiile europene și pe faptul că a înțeles cum funcționează Uniunea Europeană. „Nu sunt singurul român cu o astfel de experiență, dar sunt unul dintre cei care pot folosi această experiența la cel mai înalt nivel. Desigur, mulți mă vor acuza că nu urmăresc decât să plec departe de țară, în cazul de față la Bruxelles. Dar nu este așa, iar în perioada următoare am să fac tot ce îmi stă în putință să conving cât mai mulți oameni de bunele mele intenții. România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți, care să lupte pentru binele tuturor românilor – atât al celor rămași acasă, cât și al celor din diaspora. Ca să facem țara noastră bine, e nevoie să punem la bătaie toată priceperea și toată energia noastră, pe toate fronturile. A fi europarlamentar nu înseamnă a-ți trăda țara. Din contră! Iar planul meu e să începem să reconstruim România. Am de gând să muncesc pentru țara mea și voi face asta și acasă, și în Parlamentul European“, a declarat Dacian Cioloș.

„Sunt primele alegeri la care participă PLUS și vrem să facem cunoscute intențiile și planurile noastre pentru cât mai mulți români. Noi, toți cei care credem că România trebuie să se schimbe și că se poate schimba, trebuie să facem tot ce ne stă în putință. Și să găsim curajul de a fi normali, de a ne asuma că suntem doar niște oameni care uneori nu sunt perfecti, dar sunt mereu onești. Aș vrea, în primul rând, să vedeți în candidatura mea un îndemn la curaj. Să nu vă mai fie teamă de ce vor spune despre voi. Aveți dreptul la o viață normală. Aerul viciat al politicii românești poate fi schimbat. E nevoie de curaj și perseverență. Vă invit alături de noi, pentru că împreună putem schimba România“, a transmis Dacian Cioloș în mesajul prin care și-a anunțat înscrierea în cursa internă PLUS.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Vlad Voiculescu îi critică dur pe actualii guvernanți, în cadrul unei postări pe Facebook, pentru întreținerea corupției din sistem prin politicile adoptate, care nu au însemnat decât protejarea acoliților lor și abuzarea românilor, care au ajuns să pătimească în spitalele de stat în condiții mai grele decât în multe închisori sau care îndură frigul crunt în propriile case, în timp ce despăgubirile merg tot către cei care fură.

„Diverși indivizi condamnați de mai multe ori pentru violuri, tentative de viol, tâlharii, acte de corupție și așa mai departe beneficiază de reducerea pedepsei și primesc despăbugiri de mii și de zeci de mii de euro pe motiv că au stat închiși, bieții de ei, în condiții necorespunzătoare. Câți bani vor primi oare cei care au făcut frig crunt în case zilele astea din cauza doamnei Firea și a altora care și-au adus slugile hoațe să se «ocupe» de RADET? Ce despăbugiri vor primi românii care au pătimit în spitalele românești în condiții mai grele decât în multe închisori, fără medicamente, conditionați de vânzarea lucrurilor de prin casă pentru veșnica șpagă?”, scrie pe Facebook Vlad Voiculescu.

În acest sens, fostul ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat subliniază că românii își vor putea face dreptate, în contextul alegerilor care urmează, când vor decide pe cine vor să aibă la cârma țării și cine îi va reprezenta în Parelamentul European.

„În logica acestor nemernici care au pus mâna pe guvern, despăgubirile ar trebui să meargă tot către Firea, către managerii de spital hoți, către medicii șpăgari și, în general, către cei care au mințit și abuzat și furat românii, profitând de naivitatea unora cărora ei și prietenii lor le-au vândut din nou gogoși… aceleași gogoși. Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând”, conchide Vlad Voiculescu.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 2 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 2 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 2 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 2 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 2 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 2 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 2 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite