Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Bilanțul pe care fostul ministru al Educației nu l-a prezentat odată cu demisia: fără investiții, fără reglementare, fără viziune

Publicat

pe data de

Comunitatea Tematică Educație din cadrul Platformei România 100 prezintă un bilanț al mandatului ministrului demisionar al Educației, Valentin Popa: reglementare prin OUG, nu prin lege, lipsa unor analize reale asupra unor măsuri experimentale, lipsa metodologiei privind acreditarea și evaluarea școlilor doctorale,  slaba absorbție de fonduri UE, dezastrul manualelor publicate de EDP,  infrastructura fără investiții, eșecul programului ROSE.

Comunitatea Tematică Educație din cadrul RO100 a identificat șapte probleme majore pe care fostul ministru al Educației, Valentin Popa, nu le-a rezolvat, ba mai mult, pe unele le-a girat sau chiar le-a produs în timpul mandatului său.

Prima, și poate cea mai importantă, se referă la propunerea unei legi noi a educației.

La preluarea mandatului, ministrul demisionar Popa declara că dorește să inițieze, pe baza rezultatelor programului România Educată, o lege nouă a Educației. La începutul lunii august 2018, fostul ministru Popa se lăuda cu faptul că au fost inițiate demersurile premergătoare fazei de concepere a proiectului de lege. Realizarea revoluționară a constat în constituirea și convocarea unui Consiliu Consultativ. Lucrările consiliului s-au împotmolit la nivelul unor discuții banale de tipul analizelor SWOT. Urmează un nou ministru, un alt consiliu, o nouă versiune a analizelor SWOT, dar actuala lege va continua să fie modificată tot pe baza ordonanțelor de urgență.

Programul Masa Caldă în școli, lansat experimental de Guvernul Cioloș, a fost lăsat în stadiul în care a fost găsit: fără continuarea implementării, fără o evaluare sau analiză a efectelor (bune sau rele).

Conceput în timpul Guvernului Cioloș, programul a rămas în continuare în stadiul de experimentare pe un lot de 50 de școli. În multe dintre unitățile de învățământ, programul se desfășoară în condiții nepotrivite, iar în unele unități selectate acesta nici nu a fost implementat. Totodată, nu a fost realizată o evaluare a măsurii astfel încât să se poată evidenția relevanța, mecanismele de adecvare și impactul la nivelul elevilor beneficiari și cel al comunităților. Miza evaluării consta în analizarea oportunității extinderii acestui program la nivel național, precum și identificarea modalităților adecvate de implementare. Prin urmare, experimentul este continuat în virtutea inerției, ceea ce demonstrează amploarea deficitului de viziune, imaginație și perspicacitate a ministerului gestionat de fostul ministru Popa. Să înțelegem că tot Guvernul Cioloș este de vină pentru faptul că această măsură este menținută în regim de experimentare?

În plin scandal al plagiatelor care afectează lumea academică din România, Valentin Popa nu a reușit finalizarea metodologiei privind acreditarea și evaluarea periodică a școlilor doctorale și a domeniilor de studii universitare de doctorat asociate.

La preluarea mandatului, fostul ministru Popa promitea că, din această toamnă, școlile doctorale vor fi evaluate conform unei metodologii împăciuitoare. Valentin Popa s-a ținut de promisiune și, în vară, pe site-ul Ministerului a fost publicată o  propunere de metodologie convenabilă, versiunea Popa. Chiar dacă în perioada 20 iunie – 6 iulie 2018 s-a mimat o consultare publică asupra acestei versiuni, până la momentul demisiei aceasta nu a fost aprobată. De această dată, cartoful fierbinte a fost aruncat în curtea ARACIS, deoarece această instituție a fost responsabilizată cu integrarea observațiilor și comentariilor colectate. Urmează un alt ministru, care va solicita o altă versiune a metodologiei, a câta la număr?

Absorbția de fonduri europene destinate educației este dezastruoasă.

Pe parcursul mandatului fostului ministru Popa, s-au adâncit întârzierile intervențiilor în infrastructura educațională finanțate prin POR sau prin POC. De exemplu, proiectele WI-FI Campus și Platforma E-learning riscă să fie eșuate încă din faza de concepere, deoarece nu au ajuns la un grad ridicat de maturitate. Adevărat este și faptul că funcționarii din MEN responsabili de aceste proiecte, în loc să se concentreze pe pregătirea acestor proiecte, sunt mai degrabă dedicați implementării unor proiecte „reciclate“, finanțate prin POCA, pentru care stimulentele financiare sunt mult mai mari.

În cazul POCU, situația este și mai dramatică. Rata de absorbție pe axa dedicată educației (AP 6) rămâne catastrofală pentru nivelul anului 2018. De exemplu, din totalul de 29 de apeluri specifice acestei axe, au fost deschise din 2016 până în prezent doar 12 apeluri. Sub mandatul lui Popa s-au deschis doar 7 apeluri. Interesul pentru apelurile competitive rămâne unul destul de redus. După experiența POSDRU, în rândul potențialilor solicitanți s-a instaurat o temere generalizată în a mai implementa proiecte cu finanțare din fonduri europene. În consecință, rata de contractare este mult mai mică față de ceea ce s-a preconizat inițial. Pe parcursul mandatului fostului ministru Popa nu au fost realizate acțiuni de stimulare a interesului față de fondurile europene destinate educației și nici nu a fost intensificat ritmul deschiderii apelurilor, evaluării proiectelor depuse și contractării proiectelor selectate.

Situația manualelor școlare este sub orice critică:pe lângă problemele de constituționalitate ale legii manualului, conținutul cărților publicate de EDP este de-a dreptul rușinos.

Ministrul Popa nu a ezitat să continue demersurile abuzive și neconstituționale ale predecesorului său, Liviu Pop, de a elimina agenții economici privați de pe piața manualelor școlare. Astfel, anul acesta, Editura Didactică și Pedagogică, entitate incapabilă să gestioneze întregul volum de carte școlară din România, a editat și tipărit manualele școlare pentru anul școlar 2018-2019, în ciuda criticilor de neconstituționalitate ale legii sale de înființare. Mai mult, fără un temei legal, dată fiind neconstituționalitatea Legii Manualului, Ministerul Educației Naționale a girat realizarea unor manuale școlare de o calitate deplorabilă, cu grave erori științifice și gramaticale și necorelate cu nevoile elevilor.

Lipsa investițiilor în infrastructura școlară, deja o constantă a fiecărui început de an școlar.

În continuare, debutul anului școlar 2018-2019 a scos la iveală o serie de probleme grave ale infrastructurii școlilor. Lipsa de investiții, incompetența managerială, precum și indiferența și ignoranța decidenților politici au dus în situația în care aproape 4.000 de școli nu au autorizație privind securtitatea la incendiu, iar sute de unități de învățământ nu dispun nici măcar de autorizații sanitare. Situația din mediul rural rămâne deplorabilă, Ministerul Educației rămânând pasiv și neîncercând să susțină și să stimuleze financiar școlile din medii defavorizate.

Eșecul programului ROSE, în ciuda finanțării generoase, arată lipsă de viziune și de interes.

În ciuda sumelor de aproximativ 200 de milioane de euro alocate de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Ministerul Educației a fost incapabil să respecte etapele necesare implementării și desfășurării programului ROSE. Astfel, obiectivele referitoare la reducerea ratei de abandon școlar, la creșterea ratei de absolvire și la îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat rămân simple deziderate, nerealizabile din punct de vedere al termenelor de implementare prevăzute în proiectul asumat de Minister.

Tăierea discreționară a numărului de locuri bugetate de Ministerul Educației la universitățile prestigioase din România.

În luna aprilie, Valentin Popa a redus finantarea universităților mari, cum este Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj Napoca, Universitatea din București, Universitatea Al.I.Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, prin tăierea a aproape 1.000 de locuri bugetate la studiile de licență, master și doctorat. Decizia a atras critici vehemente din partea membrilor comunității academice, care au reclamat calcule politice la mijloc, lipsa de argumente și viziune a ministrului Valentin Popa.

La presiunea unor organizații non-guvernamentale și a sindicatelor, Popa a retras din dezbaterea publică strategia de educație parentală, deși era un document la care au contribuit numeroși specialiști în domeniu. Strategia pentru educație parentală este un document cerut în alte cinci strategii adoptate anterior de Guvern, iar problemele naționale majore, cărora li se oferea o soluție prin această strategie, sunt abandonul școlar, mortalitatea infantilă foarte ridicată din cauze prevenibile, procentul național extrem de ridicat al mamelor adolescente. Cu toate acetea, ministrul Popa a preferat liniștea unui mandat comod.

Printre documentele semnate în ultimele ore petrecute la Ministerul Educației se numără  și ordinul de ministru care reduce posturile didactice în învățământul preuniversitar cu 4.000. Ordinul a fost emis la 1 octombrie, deși anul școlar începe la 1 septembrie, și se ridică probleme legate de plata profesorilor pe luna septembrie. Ordinul produce îngrijorare și dezordine în învățământul preuniversitar românesc, la o lună după începerea școlii. Măsura arată clar faptul că nu mai sunt bani la bugetul de stat pentru plata salariilor, iar Guvernul începe tăierile de posturi. Sindicatele din Educație amenință Ministerul Educației și Guvernul cu judecata, în situația în care nu revine asupra deciziei.

Noutăți Generale

Dacian Cioloș: PSD încearcă să cârpească bugetul de stat prin măsuri dezastruoase. Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize

Publicat

pe

Dacian Cioloș avertizează, în cadrul unei postări pe Facebook, asupra consecințelor dezastruoase pe care le vor aduce în economie noile măsuri fiscale anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Dacian Cioloș subliniază faptul că PSD încearcă în mod „abuziv, inconstant și incompetent” să  „își repare propriile gafe”, după ce „a tras de bugetul de stat forțând toate limitele”, prin implementarea de noi taxe care vor duce la „dinamitarea sistemului financiar” și la „un 2019 haotic și plin de crize”.

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment. Nu vă lăsați induși în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogați ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este dinamitarea sistemului financiar, pur și simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste. Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi“, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook.

Fostul premier acuză Guvernul PSD că riscă să arunce România într-o nouă criză economică. „Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vor plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, a precizat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, României îi vor trebui mulți ani pentru a repara ceea ce PSD distruge printr-o guvernare iresponsabilă: „Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor ‘90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică acești oameni. Prețul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puțin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu prețul distrugerii acestei țări“.

După ce premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au promis, în ianuarie 2018, la începutul mandatelor lor din Guvern, că nu vor adăuga taxe noi și nici nu vor crește cuantumul taxelor existente, marți, 18 decembrie, 11 luni mai târziu, au fost anunțate schimbări masive de fiscalitate: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa „pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 lei megawatt/oră, impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, taxa eram acum de 0,4%), potrivit G4Media.ro.

Eugen Teodorovici a respins acuzația potrivit căreia aceste măsuri ar fi generate de lipsa de bani a Guvernului.

„Nu are legătură cu bugetul din 2019. Oricum bugetul este construit mult sub 3%. Că sunt măsuri care pot aduce 10 miliarde de lei, asta trebuia să se aplice de mult timp”, a declarat Teodorovici la Antena 3, adăugând faptul că măsurile anunțate ar fi fost discutate anterior cu Consiliul Concurenței.

În schimb, primele efecte s-au concretizat, miercuri dimineață, printr-o prăbușire dramatică pe bursa de la București, care a deschis în scădere semnificativă, iar indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare, potrivit HotNews.ro.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%. OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, anunțat marți de ministrul Eugen Teodorovici, acuzând Guvernul că aruncă în haos economia. „Această OUG nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici cu cei din mediul instituțional. Proiectul vine cu idei nemaiauzite. Aruncă în haos economia. (…) Se prevede supraimpozitarea companiilor din energie. Singurul rezultat pe care putem să îl ghicim e că vom plăti toți mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum. (…) În telecomunicații, responsabilii din domeniu mi-au spus că îi va afecta și vom plăti mai mult pentru telefonie și internet. Se introduc nenumărate modificări, în ultimul moment, fără dezbatere, fără analiză de fundamentare (…) Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia PSD-iștilor pentru bani mai mulți. (…) Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Astfel măsuri prost gândite vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (…) Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful statului a făcut apel către Guvern „să se răzgândească în privința OUG, să o negocieze, să o pună în dezbatere și să revină cu o formă sustenabilă”.

Citește în continuare

Stiri RO+

AVERTIZARE Risc major al unui nou val de pestă porcină, în perioada de Ignat. Ce este de făcut

Publicat

pe

Experții în agricultură din Mișcarea România Împreună (RO+) și Platforma România 100 (RO100) atrag atenția asupra pericolului reizbucnirii epidemiei de pestă porcină africană în următoarele două săptămâni, înainte de Crăciun. Pentru a nu contacta sau răspândi virusul, gospodarii, producătorii și comercianții trebuie să respecte drastic un set de reguli – material GRAFIC și VIDEO pus la dispoziție de RO+ și RO100.

În următoarele două săptămâni, perioadă premergătoare Crăciunului, la nivelul întregii țări sunt tranzacționați și sacrificați porci – atât în gospodării, cât și în unitățile comerciale de producție și procesare. Este perioada cea mai periculoasă pentru un nou val de extindere puternică a pestei porcine africane.


„Pentru a evita un nou dezastru, deschiderea de noi focare și extinderea virusului în alte județe, propunem tuturor, în special celor care trăiesc în mediul rural sau pot merge la familii în mediul rural, să rețină un set simplu de reguli, să transmită materialul video și să înmâneze pliantul. Informarea este esențială pentru prevenție”, explică George Cățean, moderator al Comunității Tematice Agricultură RO100.

Potrivit datelor ANSVSA din 7 decembrie, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

Experții în agricultură ai RO+ și RO100 amintesc facptul că micii agricultori – cei mai vulnerabili – nu au fost informați eficient de către autoritățile de resort și au fost marcați grav, moral și financiar, de epidemia de pestă porcină africană, fapt care a condus la adevărate revolte în unele localități rurale.

RO+ și RO100 au atras atenția în mai multe rânduri, în cursul acestui an, că Guvernul PSD-ALDE a gestionat cu maximă incompetență epidemia de pestă porcină africană, cu efecte dezastruoase în sector, și cei peste 1.000 de oameni din direcțiile agricole din țară, pe teren, nu au făcut consilierea necesară pentru cetățeni.

Citește în continuare

Stiri RO+

Atenție la problemele colhozului național

Publicat

pe

Guvernul Dăncilă FOTO gov.ro

O societate mamut, de stat, care să se ocupe de producția agricolă și comercializarea acesteia este revelația minților socialiste din Guvernul Dăncilă, făcută cadou românilor chiar de Centenar. Au eșuat complet să gândească politici publice orientate către grupuri de producători, către încurajarea fermelor mici și mijlocii sau crearea unei agriculturi performante. Este un model de dezvoltare falimentar și, în plus, formula propusă ridică suspiciuni de interese financiare ascunse.

Actul normativ pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost aprobat în ședința solemnă din 29 noiembrie, de la Alba Iulia, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Experții în domeniul agriculturii din cadrul Mișcării România Împreună semnalează că un astfel de proiect este:

  • grav, prin direcția ce o imprimă, de întoarcere la economia centralizată
  • imposibil de pus în funcțiune, în mod practic
  • pasibil de infringement din partea Comisiei Europene
  • susceptibil de a urmări, de fap, interese financiare ascunse

”Practic, colosul național ar urma să controleze tot ce ține de agricultură și mediul rural. Citind proiectul de act normativ, orice om rațional poate înțelege că o asemenea construcție socio-economică este imposibil de realizat”, explică Nina Tîlvăr, expert în agricultură al RO+.

Extras din actul normativ, varianta oficială:

Se înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” S.A, societate pe acțiuni de interes național, cu capital integral de stat. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei, iar cel vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

„Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” are drept scop realizarea unui mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară resurselor și producției agricole naționale.

MODEL DE DEZVOLTARE FALIMENTAR. „O astfel de structură de stat, cu achiziții centralizate și servicii centralizate de input-uri și depozitare nu poate funcționa. Economia centralizată este falimentară, fără drept de apel”, spune expertul RO+ Daniela Giurcă.

Ea subliniază că soluțiile sunt cu totul altele, și anume prin sprijin acordat fermierilor pentru a se organiza și asocia în diverse forme, cooperative sau grupuri operaționale sau cooperative de servicii. „Desigur, statul trebuie să pună la dispoziție legislația – și anume camere agricole funcționale, iar organizațiile trebuie sprijinite să se formeze și să se consolideze, sprijinite prin facilitatori specializați. Dar Guvernul Dăncilă a ignorat orice model funcțional de politici în spiritul economiei de piață”, mai spune Daniela Giurcă.

PASIBIL DE INFRINGEMENT. Daniela Giurcă mai atrage atenția că proiectul ar putea fi contrar regulamentelor europene în domeniul concurenței, dată fiind dimensiunea de colos național pe care o vizează o astfel de societate. „Ar fi necesar acordul Comisiei Europene pentru înființarea unei astfel de societăți”.

Experții RO+ mai atrag atenția că, anterior, au circulat în mass-media alte variante, și mai periculoase, ale Hotărârii de Guvern referitoare la această societate mamut, care nu trebuie ingnorate, deoarece prevederile problematice ar putea fi strecurate ulterior în reglementări.

SURSĂ POTENȚIOALĂ DE INGINERII FINANCIARE. Propunerea legislativă de înfiinţare a Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A.  nu a fost publicată pe pagina de web a Ministerului agriculturii și nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt care demonstrează că varianta neoficială reprezintă adevărata intenție a Guvernului, dar la care s-a renunțat știind ca o modificare a unui act normativ poate trece neobservată. Această intenție merită și trebuie să fie sancționată drastic de opinia publică.

De ce intenția trebuie sancționată? „În opinia mea, propunerea de a crea un colhoz național mai are și o latură perversă, respectiv crearea unui segment din Fondul Suveran pentru Investiții, concept criticat de specialistii în domeniu, dar mult dorit de grupurile de interese de la vârful politicii românești”, spune Nina Tîlvăr.

Se poate crea în cinci ani acest colos național?

Desigur că nu se va putea crea, în schimb cele aproape 400 000 ha teren agricol aflat în proprietatea publica sau privată a statului și sutele de imobile aflate în zonele urbane sau rurale, sistemul public de irigații, plus multe alte bunuri, care se află în administrarea instituțiilor din subordinea Ministerului agriculturii, se vor transforma în acțiuni și vor fi tranzacționate la bursă- atrag atenția experții Ro+.

Aceste acțiuni pot reprezenta, semnalează experții RO+, o sursă de venituri consistente pentru cei care le vor valorifica. Iar nu după mult timp de la demararea acestei inginerii financiare se va constata falimentarea acestui colhoz.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 9 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 9 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 9 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 9 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 9 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite