Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Comunități Locale România 100

Arhitectul Dan Clinci, la Turda: Orașul se poate schimba crescând confortul, accesibilitatea, siguranța și infrastructura

Publicat

pe data de

Arhitectul Dan Clinci, coordonator regional în pregătirea structurii RO+ în Regiunea Nord-Vest, a vorbit, miercuri, în cadrul unei dezbateri, la Turda, care a avut ca temă viitorul socio-economic al municipiului, despre importanța implicării oamenilor pentru a schimba soarta orașului.

„Îmi aduc aminte de efervescența pe care o avea Turda, piața era fabuloasă, plină de oameni. Practic, imaginea mea este a unui oraș foarte viu. M-am uitat pe statistici, la populație, în ’92 a fost maximumul, în 2011 erau 43.000. Pe undeva este normal, trăim o epocă post-industrială, care se resimte la nivel global. Cu această soartă, vrând-nevrând, Turda trebuie să îi facă față, își pierde vitalitatea, majoritatea oamenilor tind să plece. Acum trebuie să privim lucrurile așa cum stau – încerc să mă gândesc la ce soluții trebuie să găsesc ca să conserv câtă viață a rămas în Turda, ba mai mult, să încerc să o cresc“, a declarat, în debutul dezbaterii, Dan Clinci.

În acest sens, arhitectul a subliniat faptul că oamenii trebuie să se implice pentru a găsi soluții inovative la problemele orașului: „Eu, ca cetățean, trebuie să găsesc o soluție. Evident că nu mă pot porni de unul singur pe drum, dar poate găsesc forme de a mă implica. Cred că una dintre formele de implicare care sunt recomandabile, și nu vorbesc neapărat în numele Mișcării România Împreună, este să bâzâi încontinuu, să încerci să vorbești, să îți aduni oamenii. Cred că trebuie găsite soluții nu numai comunitare, dar acestea trebuie însoțite de soluții inovative – să încerc să mă gândesc altfel la un lucru, să nu mă mai uit la ce duc eu dorul că s-a întâmplat în trecut și să caut altă soluție. Acest tip de atitudine, dacă începe să devină virală, o să fie un răspuns și în administrația publică“.

Dan Clinci a dat drept exemplu modul în care a acționat administrația publică în Cluj: „Ce trebuie să recunoaștem că a făcut administrația Clujului este că a deschis ușile comisiei de urbanism publicului. Când sunt dezbateri de amploare, care vizează comunități largi, se duc toți și vorbesc acolo. E o formă născută din conștiința civică și care, în Cluj, a trecut prin niște revoluții și oamenii au învățat să stea împreună”.

Dan Clinci le-a explicat celor prezenți că trebuie, înainte de toate, să își schimbe mentalitatea pentru a putea repara soarta orașului Turda: „Cred că inovarea de care are nevoie orașul acesta e prea puțin să o așteptăm de la administrația publică sau de la aceste forme mesianice. Mișcarea România Împreună sau altele nu vor reuși niciodată să coboare și să stingă incendiul. Singura lor forță e să mai fie și alții care să vrea acolo. Inovarea la nivelul dezvoltării sau al reparării soartei orașului Turda trebuie să vină din a proiecta viitorul orașului“.

În viziunea arhitectului, Turda se poate schimba crescând confortul, accesibilitatea, siguranța și infrastructura orașului: „O cheie pe care a folosit-o Clujul este dezvoltarea activității în zona evenimentelor culturale. (…) Aveți un centru al orașului frumos. Nu este populat pentru că nu este activitate. Dacă va fi activitate, centrul se va popula, investițiile de pe margine vor câștiga, sunt niște lanțuri simple”.

Arhitectul a mai punctat faptul că prezența unui sistem de politici publice, alcătuit din specialiști, este imperios necesară: „Aceste politici sunt necesare. Primul lucru pe care l-aș recomanda celor care ar dori să se implice în dezvoltarea unei localități, care este în situația Turdei, este să studieze acești ultimi 20 de ani de politici publice gândite în toată Europa post-industrială”.

Problema demografică se poate rezolva prin creșterea atractivității orașului, a mai punctat Dan Clinci. „Trebuie găsite sisteme de navetism. Gândiți-vă că în țările Europei e natural să mergi 200 de kilometri până la serviciu, pentru că ăsta e arealul pe care un oraș îl consumă. Sunt niște soluții pe care nu le dă un politician, ci sunt niște soluții care vin dintr-o formă de elaborare a politicilor publice, bazată pe niște profesioniști în domeniul respectiv. Ăsta este unul dintre lucrurile care lipsesc sistemului. Îi lipsește această construcție bazată pe expertiză. Cred că Turda poate fi un oraș privilegiat, trebuie doar să își găsească resursele”, a explicat Dan Clinci.

Comunități Locale România 100

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Publicat

pe

FOTO Comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul

Membrii RO100 Curățam Galațiul au reușit colectarea a aproape 10 tone de bunuri pentru oameni în nevoie, în doar două zile, 17 și 18 noiembrie, la a patra ediție a campaniei de donații inițiate de comunitate.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a comunității RO100 Curățăm Galațiul, numărul donatorilor și al produselor colectate a fost de trei ori mai mare comparativ cu edițiile trecute, iar oamenii au dăruit celor în nevoie obiecte și produse necesare mai ales în perioada iernii, dar nu numai: haine groase de iarnă, încălțăminte, plăpumi, pături, scutece, jucării, electrocasnice mici și produse alimentare neperisabile (făină, zahăr, mălai, sare, ulei, conserve, orez, paste, dulciuri).

„Ediția de anul acesta stă sub semnul sărbătoririi Centenarului. Reprezintă modul în care noi, membrii Comunității Curățăm Galațiul, am ales să marcăm această sărbătoare națională. Centenarul este despre felul în care românii dau dovadă că știu să fie ÎMPREUNĂ. Și suntem cu adevărat împreună atunci când ne pasă de semenii noștri. Credem că gălățenii au arătat că avem motive de mândrie și de sărbătoare în aceste zile speciale. Le mulțumim tuturor celor care au donat și îi așteptăm și în anii următori“, scrie pe pagina de Facebook RO100 Galați, unde comunitatea a publicat și un scurt clip video cu o parte dintre bunurile colectate în weekend.

RO100 Curățăm Galațiul va reveni cu noi informații despre distribuirea lucrurilor strânse din donații către cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Bruxelles are noi comoderatori și anunță o întâlnire cu Dacian Cioloș

Publicat

pe

Comunitatea RO100 Bruxelles și-a ales marți, 13 noiembrie, doi noi comoderatori, Ștefi Moise și Irina Constantinescu, și anunță o întâlnire cu liderul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, pe 27 noiembrie, și continuarea campaniei de strângere de semnături pentru „Oameni noi“.

Ștefi Moise și Irina Constantinescu au fost alese comoderatoare ale RO100 Bruxelles în cadrul întâlnirii RO100 Cafe #11, din cinci candidaturi depuse. „Cele două au fost singurele implicate activ și care ne-au ajutat constant la organizarea evenimentelor și promovarea comunității și suntem siguri că vor face o treaba bună“, scrie pe pagina de Facebook a comunității.

Totodată, comunitatea din Bruxelles a RO100 a anunțat organizarea unei noi întâlniri a membrilor în data de 27 noiembrie, la care va participa și Dacian Cioloș, fondator al Platformei RO100 și al RO+. Membrii RO100 care vor să participe la eveniment se pot înscrie AICI.

RO100 Bruxelles continuă și strângerea de semnături pentru campania „Oameni noi în politică“, printr-o acțiune organizată duminică, în zona Clemenceau din Bruxelles.

Iar pentru că perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie, comunitatea din Bruxelles va demara curând și campania „Aducem zâmbet de Crăciun“, în cadrul căreia se vor strânge donații pentru copii din diverse comunități locale românești. Informațiile privind perioada campaniei si cazurile sociale care vor fi ajutate vor fi făcute publice curând pe pagina de Facebook a RO100 Bruxelles. Evenimentul de strângere a donațiilor vine ca urmare a succesului întreprins de campania similară organizată cu ocazia Paștelui.

Citește în continuare

Comunități Locale România 100

Comunitatea RO100 Roma strânge semnături pentru „Oameni noi“ de la românii din Italia. Mai sunt de strâns 50.000 de semnături

Publicat

pe

FOTO Facebook

Membrii RO100 Roma participă activ la strângerea de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică“. Carmen Lavinia Orbulescu, membră a comunității RO100 Roma, a mers pe șantierele italiene unde lucrează români pentru a le vorbi despre inițiativa cetățenească de reformare a legilor electorale și pentru a-i convinge să semneze, astfel încât românii din diaspora să fie mai bine reprezentați în Parlament la alegerile viitoare. Mai sunt necesare 50.000 de semnături, care se pot strânge până la 1 decembrie.

„Cum să nu fiu mândru de colegii din RO100 Roma care au strâns astăzi semnături pentru proiectul #oameninoi printre românii aflați la muncă în Italia? Ne-am propus ca noi, cetățenii, să schimbăm legile electorale care stabilesc cum ei, politicienii, ajung în funcție. Cum? Printr-o inițiativă legislativă cetățenească. Până acum nu s-a mai făcut asta în România“, a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Andrei Lupu, moderator al RO100 Ploiești.

Inițiativa „Oameni noi în politică“, lansată de 30 de organizații non-guvernamentale și partide politice, își propune modificarea legilor electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi, candidații independenți și partidele noi să aibă acces mai ușor la funcții publice, iar diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 5 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 5 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 9 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum 2 zile

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite