Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Noutăți Generale

Andrei Ion: Jumătăţi de adevăr. Adică minciuni. Asta ne-a spus Rovana Plumb

Publicat

pe data de

Andrei Ion, membru în Comunitatea tematică România în UE, expert în domeniul fondurilor europene, o critică pe Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, în contextul ultimelor declarații făcute cu privire la etapizarea contrucției celor trei spitale regionale, arătând cum, încă o dată, PSD nu își respectă promisiunile din programul de guvernare și, în plus, minte cu privire la absorbția fondurilor europene.

„Opt spitale regionale (cost 300 de milioane de euro/spital) și un spital republican (cost 1,1 miliarde de euro) sunt promise de mult trâmbițatul program de guvernare PSD-ALDE pentru 2017-2020. Ce s-a făcut până acum? Nimic. Ce ne-a spus ieri Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: «Costul construirii și al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital». Pac! În doi ani de nefăcut nimic, a crescut costul cu 100 de milioane de euro pe spital“, scrie Andrei Ion pe Facebook.

„Am decis etapizarea construirii acestor spitale, în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentația tehnică […], am luat în calcul etapizarea și pentru perioada următoare de programare, care începe imediat în anul 2021“, a mai spus Rovana Plumb. În replică, Andrei Ion arată că „programul de guvernare era pentru perioada 2017-2020, dar ei o să înceapă construcția «imediat» în 2021“.

Totodată, Andrei Ion demontează afirmația făcută de Rovana Plumb potrivit căreia „România nu a pierdut niciun euro din fondurile europene alocate pentru perioada actuală”: „Nici nu se putea pierde vreun euro pentru perioada actuală până acum. dDn cauza întârzierilor Guvernului Ponta, toate programele pe coeziune pentru perioada 2014-2020 au fost aprobate abia în 2015. Deci prima tranșă de finanțare a fost acordată abia în 2015. Cum regulile permit trei ani pentru trimiterea de facturi la Bruxelles, doar la sfârșitul lui 2018 (peste nici două luni) vom afla exact cât vor fi irosit guvernanţii din cele 1,4 miliarde de euro sub risc iminent. Situația a fost însă rezumată recent de comisarul european Corina Crețu: «Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, dar nu avem proiecte»“.

De asemenea, Andrei Ion o acuză pe Plumb că minte atunci când afirmă că România ar fi pornit, în mai 2012, cu o rată de absorbție de 7% iar, în trei ani ar fi ajuns la o rată de absorbție de 90%: „Nu, de fapt Guvernul Cioloș a dus absorbția de pe la 50%, unde o lăsase PSD la finalul lui 2015, până la 88%, la sfârșitul lui 2016. Iar apoi, Coaliția PSD-ALDE a făcut ca România să piardă 1,2 miliarde de euro în 2017. Probabil nu încăpeau în valiză”.

Noutăți Generale

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Publicat

pe

Avocatul Andrei Lupu, moderator al comunității RO100 Ploiești, atrage atenția asupra implicațiilor majore pe care modificările dorite de PSD-ALDE privind Codul de Procedură de Penală (CPP) le pot avea în cazurile de infracțiuni violente, dând exemplul recidivistului din Alba Iulia care nu ar fi putut fi prins dacă filmările de pe camerele de supraveghere nu erau admise ca probă.

Andrei Lupu amintește, într-o postare pe Facebook, că după ce a fost eliberat din închisoare mai devreme, pe baza legii recursului compensatoriu, Nicolae Tiberiu Drăgoi a atacat violent o tânără în scara unui bloc din Alba Iulia, a tâlhărit-o și a putut fi prins datorită imaginilor de pe camerele de supraveghere din bloc. Or, multe dintre modificările propuse de PSD-ALDE pentru CPP limitează mijloacele de probă.

„Imaginile prezentate public au stârnit pe bună dreptate mânia publicului, pentru că o astfel de persoană a putut fi eliberată din închisoare cu mult înainte de ispășirea pedepsei, datorită legii recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE. Totuși, legea recursului compensatoriu și-a produs deja efectele, care nu pot fi anulate retroactiv. În schimb, în lunile următoare, aceeași majoritate PSD-ALDE urmează să dezbată și adopte în Parlament noi modificări ale Codului de Procedură Penală. Să nu uităm c[ multe dintre acestea au drept consecință limitarea mijloacelor de probă sau, mai mult, chiar audierea inculpatului, dar cu participarea victimei sale“, a adăugat Andrei Lupu.

Moderatorul RO100 Ploiești subliniază că prevederile propuse de PSD-ALDE ar însemna un „dezastru“ pentru justiție și pentru siguranța cetățenilor: „Este suficient să ne gândim care ar fi impactul unor astfel de modificări în cazul din Alba-Iulia pentru a ne da seama proporția dezastrului pe care modificările PSD-ALDE le vor aduce justiției din România și, implicit, siguranței cetățeanului“.

O tânără în vârstă de 20 de ani a ajuns la spital cu pierderi de memorie după ce a fost lovită brutal în față și tâlhărită într-o scară de bloc din Alba Iulia de către Nicolae Tiberiu Drăgoi, un recidivist cu două condamnări la activ, care a fost eliberat din închisoare pe 15 septembrie în baza recursului compensatoriu.

Tâlhăria asupra tinerei de 20 de ani a fost filmată de camerele de supraveghere din bloc, ceea ce le-a ușurat mult treaba polițiștilor. Atacatorul a fost prins și reținut luni seară.

Potrivit adevarul.ro, Drăgoi Nicolae Tiberiu (33 ani) are la activ două condamnări: una de 7 ani şi 2 luni de închisoare în Grecia, aplicată în 2012, şi una de 4 ani şi o lună de închisoare, aplicată în 2015 în România. În 2017, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a admis o contestaţie la executare formulată de Drăgoi şi a dispus scăderea perioadei cât a fost arestat în Grecia din pedeapsa aplicată şi recunoscută în România. Bărbatul a fost eliberat din penitenciar în 15 septembrie 2018, beneficiind de prevederile legii privind recursul compensatoriu.

În România, Drăgoi Nicolae Tiberiu a fost condamnat pentru infracţiunile de tentativă de viol, furt calificat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Faptele au avut loc în februarie 2012, iar victima acestuia a fost o femeie, şofer de taxi.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Publicat

pe

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a lansat, marți, site-ul interactiv „Ce face Europa pentru mine”, realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), care demonstrează impactul pozitiv al Uniunii Europene asupra fiecărui cetățean. Site-ul conține materiale informative scurte și ușor de citit despre modul în care UE a îmbunătățit viața oamenilor, în condițiile în care cel mai recent sondaj Eurobarometru a arătat că foarte puțini dintre respondenți au putut enumera beneficiile concrete ale aderării la UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

„Europenii întreabă ce a făcut UE pentru ei și acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat. Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Antonio Tajani.

Concret, site-ul le va permite oamenilor să găsească cu ușurință informații specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor. Site-ul va pune la dispoziție 1.800 de materiale informative, distribuite în două secțiuni principale.

Prima secțiune, „În regiunea mea”, le va permite utilizatorilor să vadă cum este prezentă Europa în orașele, municipiile și regiunile lor, acoperind peste 1.400 de localități din fiecare parte a Uniunii Europene.

În ceea ce privește România, pe site putem găsi informații despre Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi nu numai.

Cea de-a doua secțiune a site-ului, „În viața mea”, va permite utilizatorilor să afle cum influențează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor și drepturile sociale sau cum îi sprijină pe cetățeni în viața lor profesională. Totodată, utilizatorii vor putea asculta o serie de podcast-uri în această secțiune.

Pe lângă informațiile de mai sus, utilizatorii vor avea acces și la documente informative mai detaliate, având „în centrul atenției” politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare și perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică și preocupările și așteptările cetățenilor față de acțiunile UE.

Site-ul nu enumeră tot ceea ce UE a făcut vreodată pentru cetățenii săi, ci oferă, practic, o imagine a acțiunilor demarate la nivel european, prezentând exemple.

Citește în continuare

Noutăți Generale

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Publicat

pe

Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, Anca Dragu, a vorbit, în cadrul unei dezbateri pe tema viitorului Europei, desfășurată în cadrul Forumului Reformiștilor, la Paris, despre riscurile populismului, despre modul în care se manifestă în interiorul Europei, precum și despre valorile comune și fundamentale la nivel european.

Dezbaterea vine cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare și într-un context în care creșterea populismului și divizarea amenință Europa progresistă și viitorul european.

La discuții au participat și George Gima, moderatorul Comunității Platforma România 100 Paris, Katarina Orge, ministrul Justiției din Germania, și Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației Naționale și Tineretului din Franța.

„Înțelesul inițial al termenului, în secolul al XIX-lea, era diferit de cel de astăzi și se referea la creșterea influenței populare, a poporului – considerat corect și muncitor, în detrimentul elitelor, considerate superficiale. Azi, noțiunea de populism are înțeles diferit și profunde conotații negative. De asemenea, populismul se manifestă diferit chiar și în interiorul Europei: în Europa vestică, populismul se manifestă în special în raport cu tema migrației, iar în țările din centrul și estul Europei, populismul capătă accente naționaliste si economice”, a declarat Anca Dragu.

În timp ce „populismul cu tente naționaliste a crescut în Europa vestică pe fondul crizei migrației”, „populismul economic se manifestă prin promisiuni de creșteri nesustenabile de cheltuieli publice, de măriri extraordinare de salarii și pensii, reduceri de taxe și impozite”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

„Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante pentru alegători, și care ajung să-i lovească tot pe cei mai vulnerabili, deoarece conduc la apariția crizelor economice, a inflației și la creșterea ratelor dobânzilor”, a mai spus Anca Dragu.

În acest context, ea a evidențiat care sunt valorile comune și fundamentale europene: democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.

„Aceste valori ne unesc și definesc Europa. Aceste valori fundamentale, odată câștigate, trebuie respectate”, a mai precizat fostul ministru al Finanțelor.

Forumul Reformistilor, organizat de Fundația pentru inovație politică, Mișcarea europeană, Graques, Terra Nova ți Fundatia Jean Jaures, a avut drept invitate numeroase personalități ale vieții politice și civice la nivel european: Pierre Moscovici – comisar european; Guy Verhofstadt – liderul grupului ALDE în Parlamentul European și fost premier al Belgiei; Fiona Hyslop – ministrul Culturii, Turismului și Afacerilor Externe din Scoția; Pascal Lamy – fost director general al OMC, Lionel Zinsou – fost prim-ministru al  Bénin-ului; Éric Lombard – director general al Casei de Economii; Ana Palacio – fost ministru de Externe din Spania;  Sophie Cluzel – secretar de stat în cabinetul prim-ministrului responsabil cu politicile privind persoanele cu dizabilități, din Franța; Ana Hidalgo – primarul Parisului; Noelle Lenoir – fost ministru de Externe din Franța; Dominique Reynié – director general al Fundației pentru inovație politică; Yves Bertoncini – președintele Mișcării pentru Europa, din Franta; Gilles Finchelstein- Fundația Jean-Jaurès; Xavier Bertrand – președintele Consiliului regiunilor din Franța.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 5 ore

Andrei Lupu: Modificările propuse de PSD-ALDE pentru Codul de Procedură Penală ar fi impiedicat prinderea recidivistului din Alba Iulia, eliberat pe baza recursului compensatoriu

Noutăți Generaleacum 5 ore

Parlamentul European a lansat un nou site. Antonio Tajani: „Va fi un instrument valoros care va aduce Europa mai aproape de cetățenii săi”

Comunități Locale România 100acum 9 ore

Tone de bunuri au fost dăruite de gălățeni la a patra și cea mai de succes campanie de donații orgnanizată de RO100 Curățăm Galațiul

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante, care-i lovesc tot pe cei mai vulnerabili”

Noutăți Generaleacum O zi

Anca Dragu: „Naționalismul și demagogia au devenit din ce în ce mai prezente în discursul populist. Soluția ar fi o implicare mai activă a societății civile”

Stiri RO+acum 2 zile

„Oameni noi“, în județul lui Dragnea: voluntarul care strângea semnături în Alexandria, vizitat de Poliția Locală, care insista că are nevoie de autorizație

Revista Preseiacum 3 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: Proiectăm o țară în care cei plecați la muncă în străinătate să vrea să se întoarcă, să muncească și să își educe copiii

Stiri RO+acum 3 zile

Teleormanul vrea Oameni noi în politică. Dacian Cioloș: „Lucrurile pot să evolueze doar în măsura în care ne asumăm să susținem oameni de bună-credință și onești“

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Radio Unirea Alba Iulia: „Vrem să creăm o punte între rural și urban. Ne propunem să fim un partid de masă”

Stiri RO+acum 4 zile

Oana Bogdan, la Alba Iulia: „Domeniul construcțiilor este văduvit în România, are probleme uriașe, pentru că nu mai sunt oameni”

Cele mai citite