Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Revista Presei

Anca Dragu, despre amnistia fiscală anunțată de Teodorovici: Creează două categorii de contribuabili – șmecherii și proștii

Publicat

pe data de

Fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Cioloș, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), Anca Dragu, avertizează, într-un interviu pentru Republica.ro, că preconizata amnistie fiscală, anunțată de Eugen Teodorovici pentru luna octombrie, duce la crearea „unui comportament de hazard moral“, prin care unii contribuabili vor fi „șmecheri“, iar alții „proști“. Anca Dragu se arată surprinsă de faptul că nu ANAF va eșalona plățile companiilor ce vor beneficia de aministie, ci băncile.

În interviul publicat duminică de Republica.ro, fostul ministrul al Finanțelor subliniază că amnistia fiscală va aduce un dezechilibru în economie, la nivelul comportamentului contribuabililor.

„Această ștergere de datorii creează două categorii de contribuabili: șmecherii și proștii. Cei care au plătit la timp sunt contribuabilii fraieri. Ei au înțeles că au niște obligații, au înțeles că trebuie să plătească pentru salariile medicilor, profesorilor, pentru serviciile publice, așa cum sunt ele, dar că ele costă. Unii cu siguranță au contractat chiar credite pentru a-și plăti obligațiile fiscale. Deși societatea îi consideră contribuabili buni, cetățeni buni, ei constată că de fapt sunt cetățeni fraieri, contribuabili fraieri. Există cealaltă categorie, a celor șmecheri, care nu au plătit, au dormit liniștiți, deși aveau datorii, deși nu plăteau contribuțiile pentru angajați poate sau contribuțiile la sănătate sau impozite, TVA și au acumulat datorii. Aceștia acum sunt favorizați. Prin această operațiune se creează un comportament de hazard moral. Pentru viitor, o firmă de ce să mai facă eforturi să plătească taxe și impozite?“, a explicat Anca Dragu.

Fostul ministru al Finanțelor a spus că așteaptă totuși să vadă un proiect al Guvernului, deocamdată singurele informații publice fiind declarațiile ministrul Eugen Teodorovici despre ce intenționează. „Ministerul ar trebui să ne spună ce mecanisme gândește pentru a preveni acest comportament de hazard moral în viitor“, a spus fostul ministru al Finanțelor.

Anca Dragu a explicat că motivul principal pentru care Guvernul va acorda această amnistie este nevoia urgentă de bani, după ce a subestimat cheltuielile, iar veniturile colectate nu sunt suficiente.

„Interesul statului este de a obține niște bani imediat. Guvernul a supraestimat veniturile de colectat pentru lunile rămase și a subestimat cheltuielile la salarii și la pensii în special, fondurile pentru investiții au fost tăiate cu totul. Statul se vede nevoit să obțină rapid niște venituri de undeva“, a spus cofondatorul RO+.

Anca Dragu consideră că problema colectării mici este în curtea ANAF, iar Gugernul ar trebui să vadă ce se întâmplă la Fisc. „De ce 2017 a fost atât de prost din punct de vedere al colectării veniturilor bugetare, iar jumătatea lui 2018 a fost modestă. Veniturile, accizele, TVA au crescut mult sub creșterea consumului. Oamenii cumpărau mai multe alimente, dar asta nu însemna și la fel de mult TVA. Ceea ce e ciudat, acolo s-a întâmplat ceva, la ANAF“.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor s-a arătat surprins de faptul că eșalonarea plăților pe care companiile le vor face în urma amnistiei ar urma să fie făcută de către o bancă.

„Ce facem, externalizăm serviciul de colectare a veniturilor? Păi, atunci închidem instituțiile statului și serviciul de colectare îl pot prelua băncile. Să fim serioși, dacă băncile vor face eșalonare înseamnă că vor fi plătite pentru asta. Cine plătește? Plătește debitorul? Plătește Ministerul Finanțelor? ANAF, statul plătește? Nu mai înțeleg atunci care e rolul ANAF, dacă nu reușim să încasăm, nu reușim să reeșalonăm, nu reușim nimic“, a explicat Anca Dragu.

Interviul complet poate fi citit pe Republica.ro

Revista Presei

Vlad Voiculescu critică PSD pentru amânarea celor trei spitale regionale: E un gest de iresponsabilitate față de români

Publicat

pe

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat dur anunțul făcut de Sorina Pintea, joi seară, potrivit căreia Guvernul a decis să înceapă construirea spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021. Vlad Voiculescu acuză PSD că își minte din nou votanții prin nerespectarea promisiunilor avansate în campania electorală și că dă dovadă de iresponsabilitate.

„Doamna Sorina Pintea pare – și într-o oarecare măsură probabil chiar este – o victimă abuzată de propriul partid – cu actualii și foștii săi meșteri într-ale sănătății”, a declarat Vlad Voiculescu pentru G4Media.ro, după ce Sorina Pintea a anunțat, la Realitatea TV, că amână construirea celor trei spitale regionale, motivând că astfel ar putea obține mai mulți bani de la Comisia Europeană.

„E un gest de iresponsabilitate față de români, față de votanții pe care PSD i-a mințit în campania electorală. Să spui că spitalele regionale vor fi construite după 2021 pentru a obține mai mulți bani europeni și că ăsta este cel mai bun lucru pentru poporul român… este ca și cum un medic ar refuza administrarea tratamentului salvator unui tânăr și i-ar spune că oricum la bătrânețe va avea din nou nevoie de tratament, încă și mai mare”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a reamintit demersurile făcute, în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Sănătății, pentru a demara lucrările la cele trei spitale.

„În aceeași Românie, același PSD – chiar prin Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării, a negociat (prost, e adevărat!) fondurile europene pentru aceste spitale regionale. Și tot în aceeași Românie, dar cu alt fel de oameni, în 2016, am făcut planurile regionale de servicii – condiționalitate ex-ante-obligatorie pentru a accesa fondurile. Am identificat terenurile pe care să se construiască cele trei spitale, am obținut un grant (bani gratis) de 1,5 milioane de euro de la Comisie din fonduri adiacente Planului Juncker și am încheiat un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a folosi banii de mai sus și a avea studii de fezabilitate/planuri de spital făcute ca lumea, nu bani sifonați la firme prietene ale partidului à la PSD”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai declarat, joi seară, la Realitatea TV, că începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată, astfel că este prioritară acum obținerea mai multor bani europeni pentru cele trei spitale. Totodată, Pintea a spus că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Citește în continuare

Revista Presei

Oana Bogdan: Ce a făcut PSD în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație, iar democrația, în instrument de opresiune

Publicat

pe

Oana Bogdan, fost secretar de stat în Ministerul Culturii în guvernul tehnocrat și cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), critică PSD pentru modul dezastruos în care a condus România în ultimii doi ani, acuzând partidul aflat la guvernare că nu a făcut altceva decât să transforme democrația într-un instrument de opresiune.

În cadrul unei postări pe Facebook, Oana Bogdan amintește de protestul de amploare care a avut loc în Piața Victoriei pe 10 august și de revolta oamenilor ieșiți în stradă să ceară respectarea drepturilor lor și pentru democrație, la doi ani de la alegerile parlamentare.

„Eu am votat la Paris în 2016. Eram acolo cu treabă, la UNESCO, pentru Roșia Montană. Votul meu n-a fost suficient și a câștigat PSD. Care ce a făcut în ultimii doi ani? Aproape că a transformat România în autocrație și democrația, în instrument de opresiune. Pe 9 august 2018 scriam în blogul Adevărul despre scenariul lui Dragnea pentru ţara-n care m-am născut: «Nu-i aşa că va uimeşte asemănarea dintre ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi în Polonia până acum şi ce se petrece în România? Nu-i aşa că simţiţi un fior rece pe şira spinării? Eu îl simt de ceva vreme, de aceea mă întorc în ţara-n care m-am născut. Mâine, #10august, va avea loc marea unire a românilor de pretutindeni. Vom manifesta, împreună, pentru democraţie, pentru ca România să nu ajungă un Franken-Stat precum Polonia şi Ungaria. Pentru că, oameni buni, pe lângă pesta porcină africană, suntem infectaţi cu ceva mult, mult mai grav: cu „nedemocraţie”. Dar mâine vom opri această infecţie şi vom salva România. Venim să cerem demisia Guvernului şi a penalilor din funcţii publice, căci ei nu servesc interesele cetăţenilor românilor»“, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

În acest context, Oana Bogdan menționează articolul publicat în urmă cu o zi în The Washington Post în care România apare prezentată alături de Ungaria, Republica Cehă și Polonia, ţări în care liderii politici încearcă să-şi consolideze controlul asupra societăţii, în ciuda protestelor de stradă ale cetățenilor.

„Știți ce s-a întâmplat pe 10 august… Așa încât, ieri, Washington Post a relatat despre bătălia în curs din Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă, unde liderii încearcă să consolideze controlul, iar cetăţenii luptă. Bătălia nu e pierdută”, a conchis Oana Bogdan.

Cotidianul The Washington Post a publicat, luni, o analiză privind situația politică din Polonia, Ungaria, România și Republica Cehă, arătând cum aceste țări, care au reprezentat odată triumful libertăţii, utilizează acum structurile democratice ca instrumente ale opresiunii, marcând intrarea într-o nouă eră a autocraţiei, potrivit HotNews.ro.

„În România, liderul social-democraţilor de guvernământ – un bogat om de afaceri devenit politician, Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori pentru acuzaţiile de corupţie şi fraudă la vot. Pe fondul unor acuzaţii ulterioare de corupţie mai mare, guvernul său a înlăturat procurorul anti-fraudă al naţiunii şi a promovat o legislaţie despre care experţii spun că va ţine la distanţă alţi anchetatori. A pune botniţă organismelor de supraveghere a corupţiei a fost o marcă a creşterii autorităţii executive în alte părţi ale regiunii. Şi mulţi români nu par a fi prea deranjaţi. România este încă a doua cea mai săracă ţară din UE, cu segmente mari de populaţie care cu greu îşi duce zilele în mediul rural agrar. Dar în Bucureşti – capitala care a fost amenajată şi reconstruită în stilul sumbru al dictaturii din era comunistă – există acum un strop de ostentaţie: cluburi de dans la modă şi mall-uri moderne care pot rivaliza cu cele din Occident. Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se ridică în apropierea centrului oraşului, cu intenţia de a fi încununată cu cel mai mare clopot din Europa. Într-o naţiune religioasă, proiectul majoritar finanţat de guvern a câştigat credibilitate pentru partidul de guvernământ”, scrie The Washington Post.

Citește în continuare

Revista Presei

Bihorul, în topul județelor cu cele mai multe semnături strânse pentru „Oameni noi”

Publicat

pe

FOTO RO100 Oradea

Județul Bihor a reușit să depășească ținta de 5.000 de semnături pentru „Oameni noi”, intrând în rândul județelor fruntașe la strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, potrivit unui comunicat al RO+ Bihor, citat de ebihoreanul.ro.

„În cele trei luni am avut ocazia să întâlnim oameni din diferite categorii sociale, începând de la tineri care abia au împlinit vârsta de 18 ani și până la oameni cu o vastă experiență de viață, care înțeleg că necesitatea unei clase politice responsabile devine tot mai vitală”, precizează RO+ Bihor în cadrul comunicatului.

Organizațiie implicate în strângerea de semnături în județul Bihor, respectiv Mișcarea România Împreună, Platforma România 100 Oradea, Asociaţia Oradea Civică, USR Bihor și Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, au anunțat, la finalul săptămânii trecute, depășirea  țintei de 5.000 de semnături colectate în Bihor, mulţumindu-le voluntarilor pentru implicarea lor în această campanie.

Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să fie înregistrat în Parlament sunt necesare 100.000 de semnături, date în minimum 11 județe şi în București, astfel că bihorenii sunt aşteptaţi în continuare să semneze sau să predea liste de semnături la adresa Calea Republicii, nr. 10/A, ap. 11/A – căsuţa poştală Oameni Noi.

Iniţiativa vizează reformarea legislaţiei electorale aşa încât aceasta să asigure corectitudinea alegerilor, desemnarea primarilor prin două tururi de scrutin, libertatea votului pentru românii din Diaspora, eliminarea pragului electoral şi introducerea votului preferenţial pe liste.

Citește în continuare

Cele mai citite