Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

Alertă: OUG pentru „reparații de proastă guvernare“ a fondurilor UE pentru agricultură

Publicat

pe data de

Sumele impresionante anunțate de Guvern ca fiind absorbite (deci ajunse în conturile beneficiarilor) pe programul de agricultură și dezvoltare rurală (PNDR) ascund, de fapt, un risc mare pentru beneficiari și pentru bugetul de stat, atenționează Comunitatea Tematică Agricultură și Dezvoltare Rurală a Platformei România100. Practic, există un mare risc ca o parte consistentă de fonduri să fie returnate de beneficiarii care nu au avansat suficient cu proiectele.

Important: fondurile alocate prin PNDR sunt pentru dezvoltarea spațiului rural, nu trebuie să funcționeze ca agent electoral și ca „fentă“ de absorbție.

OUG 10/2018 adoptată recent de Guvernul PSD-ALDE, aflată în prezent în lucru la comisiile de specialitate din Parlament, reglementează în detaliu modalitatea de rambursare voluntară a sumelor primite drept avans (deci înainte de începerea proiectelor) de către cei care au proiecte aprobate, care au stat cu banii în cont și suportă cheltuielile aferente acestei inacțiuni.

Astfel, ridicăm o serie de întrebări ce pot semnala probleme serioase în cheltuirea efectivă a acestor fonduri și la care Guvernul trebuie să răspundă:

Întrebarea 1. De ce era nevoie de prevederea rambursării voluntare din OUG 10/2018?

Întrebarea 2. De fapt, care este adevărul absorbției fabuloase și a cifrelor atât de bine prezentate dacă este nevoie ca un beneficiar să dea voluntar înapoi banii primiți ca avans? Și ce ascund cifrele prezentate?

Guvernul s-a lăudat recent cu absorbția semnificativă a fondurilor europene din PNDR 2014-2020 și, desigur, ciferele dau bine la prima vedere: peste 2,7 miliarde de euro plăți (deci ajunse deja la beneficiari).

Din documentul prezentat la finalul lunii septembrie de MADR, se observă că valoarea proiectelor contractate („în derulare și finalizate”, așa cum se arată în document) este de 3,7 miliarde de euro, pe când proiectele finalizate însumează numai 344 de milioane de euro.

Dacă analizăm mai atent, vom vedea că mare parte din sumele raportate ca „absorbite“ sunt  avansuri date  beneficiarilor publici (50% din valoarea proiectelor), bani care au stat în conturi, nefolosiți, și pentru care nu exista, până acum, mecanism de rambursare „voluntară“, deoarece pentru banii europeni există reguli clare și se presupune că, odată câștigat un proiect, acesta se și implementează, existînd și unele penalități pentru inacțiune.

În schimb, faptul că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează rambursarea avansurilor reprezintă un semnal că fondurile nu sunt cheltuite efectiv.

Întrebarea 3. Ce sume sunt returnate sau se așteaptă a fi returnate „voluntar”, în total, și câte proiecte sunt vizate?

Întrebarea 4. Ce sume a cheltuit statul cu plata salariilor celor care au evaluat, selectat și contractat proiectele care acum sunt „returnate voluntar“, mai bine spus abandonate? Cât timp consumat degeaba de autorități pentru toată această muncă „eficientă“ s-a consumat? Dar banii cheltuiți degeaba de către beneficiari cu consultanța necesară pentru a ajunge în această fază sunt oare luați în calcul?

Guvernul PSD-ALDE „a moștenit“ proiecte selectate și în curs de selecție și legislația aferentă de la Guvernul Cioloș, proiecte care trebuiau doar să  fie implementate sau contractate și implementate. Dintre acestea, amintim proiectele pentru utilități publice (unități de învățământ, cămine culturale, drumuri comunale și rețeaua de apă și canalizare). Pe de altă parte, Ministerul prezintă o serie de cifre despre proiecte, care cel mai probabil nu reprezintă proiecte finalizate: drumuri modernizate – 3.359 de kilometri, 4 milioane de locuitori beneficiari de infrastructură rurală și patrimoniu, 2.909 kilometri de rețea de canalizare și infrastructură.

Întrebarea 5. De fapt, câți kilometri de drumuri, canalizare și rețea de apă sunt în implementare? Și câtă infrastructură secundară de irigații este în implementare?

De asemenea, am remarcat o grabă a autorităților de a fi primii în UE la depunerea cererilor de plată pentru plăți directe și acordarea avansurilor (care, atenție, sunt permise de regulamentele europene și nu de bunăvoința guvernului). În toată această grabă, au fost făcute greșeli și s-au acordat, pe anumite scheme de plată, unor beneficiari, mai mulți bani decât ar fi trebuit.

Întrebarea 6. Cine plătește, pentru incompetență, prețul acordării unor plăți posibil necuvenite către unii beneficiari?

Solicităm Guvernului României să comunice clar, după cifrele triumfaliste legate de plățile acordate și viteza cu care au fost acordate, câte fonduri trebuie acum luate înapoi unor beneficiari – și fără ca aceștia să aibă vreo vină, ci numai din cauza greșelilor făcute de autorități.

Atragem atenția că banii europeni trebuie folosiți judicios. În cazul returnării unor sume importante, pentru binele general, fondurile trebuie deblocate și puse din nou în competiție!

Este de importanță vitală pentru România ca banii alocați în perioada 2014-2020 să fie utilizați la maximum.

Putem înțelege mai bine gravitatea și riscul utilizării defectuoase a acestor fonduri în contextul pregătirilor pentru anii următori, mai ales că este posibil ca bugetul PAC începând cu 2021, pentru dezvoltare rurală, să fie mai mic față de cel actual cu peste 16% .

Stiri RO+

AVERTIZARE Risc major al unui nou val de pestă porcină, în perioada de Ignat. Ce este de făcut

Publicat

pe

Experții în agricultură din Mișcarea România Împreună (RO+) și Platforma România 100 (RO100) atrag atenția asupra pericolului reizbucnirii epidemiei de pestă porcină africană în următoarele două săptămâni, înainte de Crăciun. Pentru a nu contacta sau răspândi virusul, gospodarii, producătorii și comercianții trebuie să respecte drastic un set de reguli – material GRAFIC și VIDEO pus la dispoziție de RO+ și RO100.

În următoarele două săptămâni, perioadă premergătoare Crăciunului, la nivelul întregii țări sunt tranzacționați și sacrificați porci – atât în gospodării, cât și în unitățile comerciale de producție și procesare. Este perioada cea mai periculoasă pentru un nou val de extindere puternică a pestei porcine africane.


„Pentru a evita un nou dezastru, deschiderea de noi focare și extinderea virusului în alte județe, propunem tuturor, în special celor care trăiesc în mediul rural sau pot merge la familii în mediul rural, să rețină un set simplu de reguli, să transmită materialul video și să înmâneze pliantul. Informarea este esențială pentru prevenție”, explică George Cățean, moderator al Comunității Tematice Agricultură RO100.

Potrivit datelor ANSVSA din 7 decembrie, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

Experții în agricultură ai RO+ și RO100 amintesc facptul că micii agricultori – cei mai vulnerabili – nu au fost informați eficient de către autoritățile de resort și au fost marcați grav, moral și financiar, de epidemia de pestă porcină africană, fapt care a condus la adevărate revolte în unele localități rurale.

RO+ și RO100 au atras atenția în mai multe rânduri, în cursul acestui an, că Guvernul PSD-ALDE a gestionat cu maximă incompetență epidemia de pestă porcină africană, cu efecte dezastruoase în sector, și cei peste 1.000 de oameni din direcțiile agricole din țară, pe teren, nu au făcut consilierea necesară pentru cetățeni.

Citește în continuare

Stiri RO+

Atenție la problemele colhozului național

Publicat

pe

Guvernul Dăncilă FOTO gov.ro

O societate mamut, de stat, care să se ocupe de producția agricolă și comercializarea acesteia este revelația minților socialiste din Guvernul Dăncilă, făcută cadou românilor chiar de Centenar. Au eșuat complet să gândească politici publice orientate către grupuri de producători, către încurajarea fermelor mici și mijlocii sau crearea unei agriculturi performante. Este un model de dezvoltare falimentar și, în plus, formula propusă ridică suspiciuni de interese financiare ascunse.

Actul normativ pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost aprobat în ședința solemnă din 29 noiembrie, de la Alba Iulia, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Experții în domeniul agriculturii din cadrul Mișcării România Împreună semnalează că un astfel de proiect este:

  • grav, prin direcția ce o imprimă, de întoarcere la economia centralizată
  • imposibil de pus în funcțiune, în mod practic
  • pasibil de infringement din partea Comisiei Europene
  • susceptibil de a urmări, de fap, interese financiare ascunse

”Practic, colosul național ar urma să controleze tot ce ține de agricultură și mediul rural. Citind proiectul de act normativ, orice om rațional poate înțelege că o asemenea construcție socio-economică este imposibil de realizat”, explică Nina Tîlvăr, expert în agricultură al RO+.

Extras din actul normativ, varianta oficială:

Se înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” S.A, societate pe acțiuni de interes național, cu capital integral de stat. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei, iar cel vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

„Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” are drept scop realizarea unui mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară resurselor și producției agricole naționale.

MODEL DE DEZVOLTARE FALIMENTAR. „O astfel de structură de stat, cu achiziții centralizate și servicii centralizate de input-uri și depozitare nu poate funcționa. Economia centralizată este falimentară, fără drept de apel”, spune expertul RO+ Daniela Giurcă.

Ea subliniază că soluțiile sunt cu totul altele, și anume prin sprijin acordat fermierilor pentru a se organiza și asocia în diverse forme, cooperative sau grupuri operaționale sau cooperative de servicii. „Desigur, statul trebuie să pună la dispoziție legislația – și anume camere agricole funcționale, iar organizațiile trebuie sprijinite să se formeze și să se consolideze, sprijinite prin facilitatori specializați. Dar Guvernul Dăncilă a ignorat orice model funcțional de politici în spiritul economiei de piață”, mai spune Daniela Giurcă.

PASIBIL DE INFRINGEMENT. Daniela Giurcă mai atrage atenția că proiectul ar putea fi contrar regulamentelor europene în domeniul concurenței, dată fiind dimensiunea de colos național pe care o vizează o astfel de societate. „Ar fi necesar acordul Comisiei Europene pentru înființarea unei astfel de societăți”.

Experții RO+ mai atrag atenția că, anterior, au circulat în mass-media alte variante, și mai periculoase, ale Hotărârii de Guvern referitoare la această societate mamut, care nu trebuie ingnorate, deoarece prevederile problematice ar putea fi strecurate ulterior în reglementări.

SURSĂ POTENȚIOALĂ DE INGINERII FINANCIARE. Propunerea legislativă de înfiinţare a Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A.  nu a fost publicată pe pagina de web a Ministerului agriculturii și nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt care demonstrează că varianta neoficială reprezintă adevărata intenție a Guvernului, dar la care s-a renunțat știind ca o modificare a unui act normativ poate trece neobservată. Această intenție merită și trebuie să fie sancționată drastic de opinia publică.

De ce intenția trebuie sancționată? „În opinia mea, propunerea de a crea un colhoz național mai are și o latură perversă, respectiv crearea unui segment din Fondul Suveran pentru Investiții, concept criticat de specialistii în domeniu, dar mult dorit de grupurile de interese de la vârful politicii românești”, spune Nina Tîlvăr.

Se poate crea în cinci ani acest colos național?

Desigur că nu se va putea crea, în schimb cele aproape 400 000 ha teren agricol aflat în proprietatea publica sau privată a statului și sutele de imobile aflate în zonele urbane sau rurale, sistemul public de irigații, plus multe alte bunuri, care se află în administrarea instituțiilor din subordinea Ministerului agriculturii, se vor transforma în acțiuni și vor fi tranzacționate la bursă- atrag atenția experții Ro+.

Aceste acțiuni pot reprezenta, semnalează experții RO+, o sursă de venituri consistente pentru cei care le vor valorifica. Iar nu după mult timp de la demararea acestei inginerii financiare se va constata falimentarea acestui colhoz.

Citește în continuare

Stiri RO+

Oana Bogdan: „Eu nu mă las. Voi continua să mă concentrez pe potențialul României și pe vitalitatea românilor”

Publicat

pe

FOTO Steluța Popescu

Oana Bogdan, fost secretar de stat în Ministerul Culturii în Guvernul tehnocrat și cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), susține, în cadrul unei postări pe Facebook, că nu va renunța să creadă în potențialul românilor și în posibilitatea schimbării României, în ciuda scandalurilor din spațiul public, ca cel privind ancheta desfășurată la Ambulanța Corabia.

„Eu nu mă las, să știți. Voi continua să mă concentrez pe construcție, pe posibilități, pe potențialul României și pe vitalitatea românilor, pe o foarte bună calitate a vieții în România. Dar e greu să faci asta într-o dimineață care îți amintește cum creai o comunitate dedicată artelor frumoase împreună cu alți oameni de bine, acum doi ani, în Belgia, în timp ce în România aproape toți angajații de la Ambulanța Corabia furau combustibil din salvări mergând cu viteză mica la urgențe.  Adică omorau oameni, ajungând prea târziu să-i salveze. Salvările care nu salvează. Oameni care fură omorând alți oameni. Vă rog să îmi spuneți că românii nu sunt în stare de o asemenea cruzime”, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

Ambulanța Corabia a fost lăsată fără angajați, după ce procurorii i-au plasat sub control judiciar pe 16 dintre cei 18 ambulanțieri, potrivit HotNews.ro. Ei sunt acuzați că timp de cinci ani au furat combustibil din autospeciale, iar anchetatorii au stabilit că motorina furată provine din plusuri create ca umare a deplasării la urgențe cu viteze reduse.

Procurorii spun că investighează inclusiv dacă există o legătură de cauzalitate între decesul unor pacienți și faptul că ambulanțele rulau cu viteză foarte mică. Procurorul care investighează acest caz spune că se fac cercetări și pentru ucidere din culpă, fiind investigate opt decese care ar putea fi în legătură de cauzalitate cu intervenția la solicitări.

Citește în continuare

Cele mai citite