Urmărește-ne
https://impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Stiri RO+

3 măsuri pentru a preveni dezastrul

Publicat

pe data de

Dacă nu faceți parte dintre cei care evită cu îndârjire să citească știri despre UE sau Europa, sunteți deja mai mult decât informați că de la 1 ianuarie 2019 România preia Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Iar dacă ați auzit despre asta, sunteți la curent că este un eșec așteptat.

E greu să vedem cum altfel ar  putea fi. Ne avântăm într-un test de maturitate politică, fiind o țară cu un guvern incapabil, condus de un partid blocat de un scandal de mahala și obsedat doar de amnistierea micilor sau marilor găinari care îl populează.

Reputația de țară e la pământ. Suntem, mai nou, puși în rând cu Ungaria sau cu Polonia, țări-problemă ale Uniunii, după ce protestatarii pașnici au fost bătuți și abuzați la comandă politică de jandarmi pe 10 august, dar și după ce coaliția de guvernare își modifica legi sau proceduri pentru a controla, sub orice formă, toată țara.

Personalul diplomatic și experții cu adevărat buni în afaceri europene din administrație sunt rari și vor fi suprasolicitați. Funcționarii publici din ministere sunt încă departe de a înțelege ce e cu Președinția asta și cum expertiza lor poate fi pusă în slujba proiectului european.

Dar, cel mai rău, nu avem de fapt o viziune clară despre ce vrem în ianuarie-iunie 2019. Sau avem așteptări complet paralele (mai ține minte cineva declarația cu «grădina Maicii Domnului» a doamnei Birchall, viceprim-ministru actual?). Dacă ne uităm pe site-ul de pregătire, putem găsi discursuri fără substanță (și chiar fără sunet) și tot felul de realizări, fără a puncta, de fapt, cel mai important lucru: prioritățile.

Tematicile de interes sunt de bun-simț, dar prea multe, duse în prea multe direcții, și se repetă cuvântul coeziune. Un privitor extern nu va înțelege ce propune România pentru UE, decât că ține cu îndârjire să păstreze politicile de coeziune. Adică banii pe care îi primește și ocazional fură.

Iar motto-ul actual, se pare, este „Coeziunea, o valoare comună europeană“, ceva ce sună la fel de rău în engleză și reușește să nu transmită nimic cu adevărat nou sau inovativ în contextul unei Uniuni care are mare nevoie de idei proaspete. Guvernul unui politician suspectat de fraudă cu fonduri europene dorește să puncteze că vrea… mai multe fonduri europene.

Asta, într-un moment în care un contribuabil major (Marea Britanie) pleacă din UE pe perioada Președinției române și este evident că banii se reduc. Asta, într-un context în care discuțiile actuale pe viitorul Cadru Financial Multianual pun accent pe utilizarea inteligentă a fondurilor alocate și este evident că status quo-ul nu va putea fi menținut.

Pe scurt, părem egoiști și nerealiști.

Aș putea continua cu identificarea problemelor, dar scopul acestui articol este să înțelegem că un rateu al PSD-ALDE în acest exercițiu va fi de rău augur pentru toată lumea. Reputația pierdută se va recâștiga extrem greu de oricine vine după ei. Daunele create se vor repara și mai greu. Dacă ceva s-ar mai putea salva, ar fi bine pentru toată lumea.

Așa că iată trei soluții pe care chiar și coaliția de guvernare le poate implementa. Nu sunt neapărat ușoare. Nu sunt neapărat la îndemâna Coaliției PSD-ALDE, aflată în coliziune directă cu valorile europene. Nu știu dacă guvernul actual, care probabil e deja stresat de faptul că prim-ministrul, Viorica Dăncilă, are de dat examen oral în fața Parlamentului European în octombrie, are luciditatea să accepte că așa nu se mai poate.[1]

Dar iată, totuși, trei soluții pentru a preveni dezastrul:

 1. Schimbarea urgentă a miniștrilor cu probleme de imagine, de integritate, de exprimare, care nu stăpânesc măcar minimal engleza sau/și franceza și, mai ales, cu dosare penale în curs.

Vorbim de o sumedenie de dosare vitale pentru România și pentru UE, multe ce vor ajunge la finalizare, un stadiu delicat de negociere, pe perioada președinției române. Și, da, știu că au translatori în sălile de ședință, dar nu îi au și pe coridoare sau la micile discuții informale pe care ar fi bine să le poată ține miniștrii noștri.

Avem câteva configurații-cheie ale Consiliului UE ce vor fi prezidate între ianuarie-iunie de miniștri români, în felul următor (acolo unde sunt mai multe nume ține de subiectele de pe agenda întâlnirilor):

 • CAG (Afaceri Generale) – în funcție de decizia internă, Teodor Meleșcanu (Externe) / Victor Negrescu (Afaceri europene)
 • AGRIFISH (Agricultură și Pescuit) – Petre Daea (Agricultură)
 • COMPET (Competitivitate) – Dănuț Andrușcă (Economie) / Ștefan-Radu Oprea (Mediul de afaceri și comerț)
 • ECOFIN (Afaceri economice și financiare) – Eugen Teodorovici (Finanțe) / Dănuț Andrușcă (Economie)
 • ENVI (Mediu) – Grațiela Leocadia Gavrilescu (Mediu)
 • EPSCO (Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori) – Lia-Olguța Vasilescu (Muncă și justiție socială) / Sorina Pintea (Sănătate)
 • EYCS (Educație, Tineret, Cultură și Sport) – Ioana Bran (Tineret și sport) / Valentin Popa (Educație)
 • JAI (Justiție și Afaceri Interne) – Carmen Daniela Dan (Interne) / Tudorel Toader (Justiție)
 • TTE (Transporturi, Telecomunicații și Energie) – Anton Anton (Energie) / Lucian Șova (Transporturi) / Petru Bogdan Cojocaru (Comunicații și societate informațională).

Mai este și Consiliul pentru Afaceri Externe, dar din fericire nu trebuie să îl prezidăm pe acesta.

La o examinare sumară, putem observa deja că cel puțin aproape toți acești miniștri, în frunte cu Petre Daea, Dănuț Andrușcă, Grațiela Gavrilescu, Lia Olguța Vasilescu sau Tudorel Toader, se întrec în declarații absurde sau împotriva valorilor europene, au probleme cu legea, cu limba română (cel puțin) și că au puține date în CV care să-i recomande pentru postul lor. Unii, cum ar fi Carmen Dan, sunt contestați până și de membri din partidul lor.

Schimbarea urgentă a lor și, implicit, a echipelor pe care și le-au creat cu experți potriviți ar fi de interes național.

 1. Adoptarea unei singure mari priorități pentru președinția română care să fie realistă și în folosul întregii Uniuni Europene.

Temele de interes, cum am spus mai sus, sunt prea multe și în prea multe direcții. Mai rău, nu sunt neapărat relevante pentru toate țările Uniunii și nu sunt realiste. Cum am fi siguri că am realizat „coeziunea”?

În plus, coeziunea europeană, în forma ei reală, se referă la tot, nu doar la dezvoltare economică. Se referă la un spațiu al democrației, al toleranței și al păcii, definit de libertăți și drepturi civile la un nivel fără precedent în lume. Or, atâta timp cât Coaliția PSD-ALDE pare decisă să facă exact inversul în România, să îți asumi astfel de priorități nu e numai nerealist. Este ridicol.

Poate, pentru a mai salva ceva, avem nevoie de o altfel de prioritate. Un exemplu poate fi reaprinderea scânteii de încredere în UE în restul statelor membre, pornind de la faptul că în România avem în continuare cel mai înalt nivel de încredere în proiectul european.

Sau poate putem propune un subiect tematic, sectorial, cu care toată lumea să fie de acord. Uniunea digitală. Uniunea energetică. Uniunea pentru apărare. Sunt o mulțime de uniuni de realizat dacă trecem peste fobia noastră (greșită) de o Europă cu mai multe viteze.

Ar exista unele priorități și mai interesante. Relansarea dosarului Procurorului European. Redemararea discuțiilor pentru extindere. Un plan Marshall european pentru Est (și de ce nu, Sud). Transformarea economiilor europene pe baza conceptului de economie circulară inteligentă. Economia verde.

Din păcate, în toate aceste domenii stăm prost, iar cu guvernul actual am avea zero legitimitate sau capacitate să le promovăm. Orice am propune, nu o sa arate bine până când Guvernul PSD-ALDE nu va decide să…

 1. Înceteze orice fel de atac la statul de drept, la libertățile individuale și la independența justiției sau orice fel de altă inițiativă a guvernului actual care ne pune în curs de coliziune du Bruxelles-ul.

Reputația unei țări și a politicienilor care o conduc este o monedă de schimb extrem de importantă pe plan european. Țări mici au mult de câștigat dacă își cultivă reputații pozitive (un exemplu poate fi Estonia, în domeniu digital). Țări mari pierd la fel de mult dacă guvernele lor perpetuează abuzuri și distrug o reputație bună.

Orice șansă ar mai avea România să fie luată în serios în contextul președinției rotative, ea poate exista numai dacă guvernul actual arată că poate, de fapt, să respecte angajamentele noastre la Uniunea Europeană. Că nu vrea să schimbe coduri și legi cu orice preț în folosul câtorva persoane, când o lume întreagă trage semnale de alarmă și le cere să se oprească.

Că nu favorizează corupția și condamnații penali peste principii, drepturi și libertăți atât de dragi Europei, cum ar fi libertatea de exprimare (10 august).

Ar trebui mai ales să înceteze cu declarațiile tăricenești care insultă direct sau critică voalat instituțiile europene cum că „nu ar ști“ sau „nu ar înțelege“ situația din România.

Pe scurt, ar trebui să se comporte matur și responsabil.

Uite, să nu mai zică Antenele că doar criticăm și nu propunem nimic concret.

[1] Ca să clarificăm aceasta, atunci când Parlamentul European decide să discute situația internă dintr-un stat membru, mai ales dacă este vorba de o posibilă încălcare a valorilor din tratate, șeful de guvern din acea țară are tot interesul să vină și să își prezinte poziția. Doamna Dăncilă nu este obligată să facă asta de tratate, ci de practică și de bun-simț.

Noutăți Generale

Dacian Cioloș: PSD încearcă să cârpească bugetul de stat prin măsuri dezastruoase. Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize

Publicat

pe

Dacian Cioloș avertizează, în cadrul unei postări pe Facebook, asupra consecințelor dezastruoase pe care le vor aduce în economie noile măsuri fiscale anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Dacian Cioloș subliniază faptul că PSD încearcă în mod „abuziv, inconstant și incompetent” să  „își repare propriile gafe”, după ce „a tras de bugetul de stat forțând toate limitele”, prin implementarea de noi taxe care vor duce la „dinamitarea sistemului financiar” și la „un 2019 haotic și plin de crize”.

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment. Nu vă lăsați induși în eroare de numele taxei. Nu e nimic haiducesc în gestul PSD. Nu ia nimeni bani de la bogați ca să le dea săracilor. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este dinamitarea sistemului financiar, pur și simplu, sub pretextul mincinos al unor măsuri populiste. Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi“, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook.

Fostul premier acuză Guvernul PSD că riscă să arunce România într-o nouă criză economică. „Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vor plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, a precizat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, României îi vor trebui mulți ani pentru a repara ceea ce PSD distruge printr-o guvernare iresponsabilă: „Pregătiți-vă pentru un 2019 haotic și plin de crize. Plecarea PSD de la putere ne va costa enorm, pentru că în urma lor va rămâne un dezastru similar cu cel de la începutul anilor ‘90. Vom avea de muncă ani buni pentru a îndrepta ceea ce strică acești oameni. Prețul va fi viitorul copiilor României. Cu cât vor sta mai puțin la putere, cu atât va fi mai bine. Există în PSD oameni iresponsabili care vor să se salveze cu prețul distrugerii acestei țări“.

După ce premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au promis, în ianuarie 2018, la începutul mandatelor lor din Guvern, că nu vor adăuga taxe noi și nici nu vor crește cuantumul taxelor existente, marți, 18 decembrie, 11 luni mai târziu, au fost anunțate schimbări masive de fiscalitate: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa „pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 lei megawatt/oră, impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, taxa eram acum de 0,4%), potrivit G4Media.ro.

Eugen Teodorovici a respins acuzația potrivit căreia aceste măsuri ar fi generate de lipsa de bani a Guvernului.

„Nu are legătură cu bugetul din 2019. Oricum bugetul este construit mult sub 3%. Că sunt măsuri care pot aduce 10 miliarde de lei, asta trebuia să se aplice de mult timp”, a declarat Teodorovici la Antena 3, adăugând faptul că măsurile anunțate ar fi fost discutate anterior cu Consiliul Concurenței.

În schimb, primele efecte s-au concretizat, miercuri dimineață, printr-o prăbușire dramatică pe bursa de la București, care a deschis în scădere semnificativă, iar indicele principal BET afișa -7,67%, la circa 45 de minute de la debutul ședinței de tranzacționare, potrivit HotNews.ro.

În indicele principal al bursei, ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, cea mai mare scădere era consemnată la Banca Transilvania, de 14,47%. Motivul căderii îl reprezintă taxa suplimentară pe lăcomie pentru sectorul bancar. BRD, de asemenea, afișa o valoare în scădere cu 10,93%. Patria Bank -6,8%, Erste Group Bank -6,6%. OMV Petrom și Romgaz au deschis, de asemenea, pe roșu, cu -5,48%, respectiv -4%. Alte companii: Nuclearelectrica -4,32%, Transgaz -3,61%, Conpet -6,93%.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, anunțat marți de ministrul Eugen Teodorovici, acuzând Guvernul că aruncă în haos economia. „Această OUG nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici cu cei din mediul instituțional. Proiectul vine cu idei nemaiauzite. Aruncă în haos economia. (…) Se prevede supraimpozitarea companiilor din energie. Singurul rezultat pe care putem să îl ghicim e că vom plăti toți mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum. (…) În telecomunicații, responsabilii din domeniu mi-au spus că îi va afecta și vom plăti mai mult pentru telefonie și internet. Se introduc nenumărate modificări, în ultimul moment, fără dezbatere, fără analiză de fundamentare (…) Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia PSD-iștilor pentru bani mai mulți. (…) Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor. Astfel măsuri prost gândite vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (…) Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful statului a făcut apel către Guvern „să se răzgândească în privința OUG, să o negocieze, să o pună în dezbatere și să revină cu o formă sustenabilă”.

Citește în continuare

Stiri RO+

AVERTIZARE Risc major al unui nou val de pestă porcină, în perioada de Ignat. Ce este de făcut

Publicat

pe

Experții în agricultură din Mișcarea România Împreună (RO+) și Platforma România 100 (RO100) atrag atenția asupra pericolului reizbucnirii epidemiei de pestă porcină africană în următoarele două săptămâni, înainte de Crăciun. Pentru a nu contacta sau răspândi virusul, gospodarii, producătorii și comercianții trebuie să respecte drastic un set de reguli – material GRAFIC și VIDEO pus la dispoziție de RO+ și RO100.

În următoarele două săptămâni, perioadă premergătoare Crăciunului, la nivelul întregii țări sunt tranzacționați și sacrificați porci – atât în gospodării, cât și în unitățile comerciale de producție și procesare. Este perioada cea mai periculoasă pentru un nou val de extindere puternică a pestei porcine africane.


„Pentru a evita un nou dezastru, deschiderea de noi focare și extinderea virusului în alte județe, propunem tuturor, în special celor care trăiesc în mediul rural sau pot merge la familii în mediul rural, să rețină un set simplu de reguli, să transmită materialul video și să înmâneze pliantul. Informarea este esențială pentru prevenție”, explică George Cățean, moderator al Comunității Tematice Agricultură RO100.

Potrivit datelor ANSVSA din 7 decembrie, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 295 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.131 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 381 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 362.648 de porci afectați de boală.

Experții în agricultură ai RO+ și RO100 amintesc facptul că micii agricultori – cei mai vulnerabili – nu au fost informați eficient de către autoritățile de resort și au fost marcați grav, moral și financiar, de epidemia de pestă porcină africană, fapt care a condus la adevărate revolte în unele localități rurale.

RO+ și RO100 au atras atenția în mai multe rânduri, în cursul acestui an, că Guvernul PSD-ALDE a gestionat cu maximă incompetență epidemia de pestă porcină africană, cu efecte dezastruoase în sector, și cei peste 1.000 de oameni din direcțiile agricole din țară, pe teren, nu au făcut consilierea necesară pentru cetățeni.

Citește în continuare

Stiri RO+

Atenție la problemele colhozului național

Publicat

pe

Guvernul Dăncilă FOTO gov.ro

O societate mamut, de stat, care să se ocupe de producția agricolă și comercializarea acesteia este revelația minților socialiste din Guvernul Dăncilă, făcută cadou românilor chiar de Centenar. Au eșuat complet să gândească politici publice orientate către grupuri de producători, către încurajarea fermelor mici și mijlocii sau crearea unei agriculturi performante. Este un model de dezvoltare falimentar și, în plus, formula propusă ridică suspiciuni de interese financiare ascunse.

Actul normativ pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost aprobat în ședința solemnă din 29 noiembrie, de la Alba Iulia, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Experții în domeniul agriculturii din cadrul Mișcării România Împreună semnalează că un astfel de proiect este:

 • grav, prin direcția ce o imprimă, de întoarcere la economia centralizată
 • imposibil de pus în funcțiune, în mod practic
 • pasibil de infringement din partea Comisiei Europene
 • susceptibil de a urmări, de fap, interese financiare ascunse

”Practic, colosul național ar urma să controleze tot ce ține de agricultură și mediul rural. Citind proiectul de act normativ, orice om rațional poate înțelege că o asemenea construcție socio-economică este imposibil de realizat”, explică Nina Tîlvăr, expert în agricultură al RO+.

Extras din actul normativ, varianta oficială:

Se înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar „UNIREA” S.A, societate pe acțiuni de interes național, cu capital integral de stat. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei, iar cel vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății.

Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

„Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” are drept scop realizarea unui mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară resurselor și producției agricole naționale.

MODEL DE DEZVOLTARE FALIMENTAR. „O astfel de structură de stat, cu achiziții centralizate și servicii centralizate de input-uri și depozitare nu poate funcționa. Economia centralizată este falimentară, fără drept de apel”, spune expertul RO+ Daniela Giurcă.

Ea subliniază că soluțiile sunt cu totul altele, și anume prin sprijin acordat fermierilor pentru a se organiza și asocia în diverse forme, cooperative sau grupuri operaționale sau cooperative de servicii. „Desigur, statul trebuie să pună la dispoziție legislația – și anume camere agricole funcționale, iar organizațiile trebuie sprijinite să se formeze și să se consolideze, sprijinite prin facilitatori specializați. Dar Guvernul Dăncilă a ignorat orice model funcțional de politici în spiritul economiei de piață”, mai spune Daniela Giurcă.

PASIBIL DE INFRINGEMENT. Daniela Giurcă mai atrage atenția că proiectul ar putea fi contrar regulamentelor europene în domeniul concurenței, dată fiind dimensiunea de colos național pe care o vizează o astfel de societate. „Ar fi necesar acordul Comisiei Europene pentru înființarea unei astfel de societăți”.

Experții RO+ mai atrag atenția că, anterior, au circulat în mass-media alte variante, și mai periculoase, ale Hotărârii de Guvern referitoare la această societate mamut, care nu trebuie ingnorate, deoarece prevederile problematice ar putea fi strecurate ulterior în reglementări.

SURSĂ POTENȚIOALĂ DE INGINERII FINANCIARE. Propunerea legislativă de înfiinţare a Societăţii Naţionale ”Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A.  nu a fost publicată pe pagina de web a Ministerului agriculturii și nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt care demonstrează că varianta neoficială reprezintă adevărata intenție a Guvernului, dar la care s-a renunțat știind ca o modificare a unui act normativ poate trece neobservată. Această intenție merită și trebuie să fie sancționată drastic de opinia publică.

De ce intenția trebuie sancționată? „În opinia mea, propunerea de a crea un colhoz național mai are și o latură perversă, respectiv crearea unui segment din Fondul Suveran pentru Investiții, concept criticat de specialistii în domeniu, dar mult dorit de grupurile de interese de la vârful politicii românești”, spune Nina Tîlvăr.

Se poate crea în cinci ani acest colos național?

Desigur că nu se va putea crea, în schimb cele aproape 400 000 ha teren agricol aflat în proprietatea publica sau privată a statului și sutele de imobile aflate în zonele urbane sau rurale, sistemul public de irigații, plus multe alte bunuri, care se află în administrarea instituțiilor din subordinea Ministerului agriculturii, se vor transforma în acțiuni și vor fi tranzacționate la bursă- atrag atenția experții Ro+.

Aceste acțiuni pot reprezenta, semnalează experții RO+, o sursă de venituri consistente pentru cei care le vor valorifica. Iar nu după mult timp de la demararea acestei inginerii financiare se va constata falimentarea acestui colhoz.

Citește în continuare
Noutăți Generaleacum 9 luni

Dragos Pîslaru: Un loc la masă cu elita Europei nu se cere, se dobândeşte prin acţiuni

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș, în cursa internă PLUS pentru desemnarea candidaților la europarlamentare: România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: Gogoși sau dreptate. Asta va fi alegerea pe care o vor avea de făcut românii foarte curând

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Avem guvernanți cu dublu discurs atunci când vine vorba de Europa, dar am văzut limpede cât de Român e polonezul Donald Tusk

Noutăți Generaleacum 9 luni

Vlad Voiculescu: În următoarea jumătate de an, noi vom determina încotro se îndreaptă această țară

Revista Preseiacum 9 luni

Mirabela Amarandei, despre cartea cu realizările Guvernului în 2018: „Cartea «României de n-ar fi și nu s-ar mai pomeni»“

Editorialeacum 9 luni

România riscă să piardă una dintre cele mai importante bogăţii: tineretul

Noutăți Generaleacum 9 luni

Alin Mituța: „Este vizibil de pe lună că argumentele domnului Meleșcanu și ale PSD-ALDE pentru a justifica scăparea politicienilor corupți de justiție sunt false și ridicole”

Revista Preseiacum 9 luni

2019 în lume, un an cu riscuri în creștere

Noutăți Generaleacum 9 luni

Dacian Cioloș: Riscăm să devenim spectatori captivi ai unei lumi urâte, „împodobită“ cu minciunile din ce în ce mai disperate ale celor care ne guvernează

Cele mai citite